ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ο,τι δώσουν οι εφοπλιστές..!

Ολοκληρωμένη πρόταση ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" για τη διεκδίκηση ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας

Με τη λογική "ό,τι δώσουν οι εφοπλιστές", ξεκινάει ουσιαστικά τον... αγώνα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης για το 1999 με τις εφοπλιστικές Ενώσεις. Ετσι χτες η ΕΕ της ΠΝΟ αποφάσισε, κατά πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ), ότι θα διεκδικήσει 8% αύξηση, ποσοστό, όμως, που είναι διαπραγματεύσιμο προς... τα κάτω!

Οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας απέρριψαν το διεκδικητικό πλαίσιο που παρουσίασαν η ΠΕΜΕΝ και "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",στο οποίο προβλέπεται η έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την υπογραφή μιας συλλογικής σύμβασης που θα προβλέπει 20% αύξηση αποδοχών και την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων, όπως καθιέρωση 7ωρου - 35ωρου με την ταυτόχρονη βελτίωση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Επίσης, την προστασία του δικαιώματος στη δουλιά, την ανάκληση όλων των εγκριτικών πράξεων, την αναμόρφωση του ΓΕΝΕ σύμφωνα με τις προτάσεις του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, τη συμμετοχή εκπροσώπων των ναυτεργατών στον καθορισμό των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, τη διατήρηση και επέκταση του προστατευτισμού των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών, την αύξηση όλων των επιδομάτων στο 80% του μισθού, την καθιέρωση επιδόματος πολυετίας, την αύξηση των ημερών αδείας και άλλα. Οσον αφορά το ΝΑΤ, τα δύο σωματεία διεκδικούν την κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, την καθιέρωση τριμερούς εισφοράς και την αύξηση των συντάξεων στο 80% του μισθού.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", έγινε μαζική παράσταση των ανέργων ναυτεργατών που διώκονται από την Εστία Ναυτικών,λόγω των οφειλών τους προς το ίδρυμα. Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και ο γγ της Ομοσπονδίας Ι. Χαλάς που είναι και πρόεδρος του ιδρύματος, αποφάσισαν ότι οι άνεργοι θα παραμείνουν στην Εστία μέχρι να βρουν δουλιά.

Η Algida "παγώνει" θέσεις εργασίας

Η γνωστή πολυεθνική ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Αύγουστο θα κλείσει το εργοστάσιο παγωτών που έχει στην Πάτρα, ενώ ταυτόχρονα πουλάει και "ευαισθησία" στους υποψήφιους άνεργους

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

"Παγώνουν" και άλλες θέσεις εργασίας στην ήδη ταλαιπωρημένη από την ανεργία και την αποβιομηχάνιση, Πάτρα.Δράστης αυτή τη φορά η πολυεθνική "UNILEVER HELLAS",ιδιοκτήτρια των εργοστασίων παγωτών "Algida",η οποία αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο της Πάτρας, κρίνοντας "ασύμφορη" τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Σε επιστολή του ο πρόεδρος του ΔΣ της UNILEVER HELLAS, Ι. Κώτης,πληροφορεί πως "η Algida θα λήξει την παραγωγική δραστηριότητα στο εργοστάσιο της Πάτρας με τη λήξη της περιόδου παραγωγής παγωτού του 1999". Εξηγώντας τους λόγους, ο Ι. Κώτης σημειώνει πως "στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε η εταιρία κατόπιν διεξαγωγής λεπτομερούς μελέτης σκοπιμότητας, η οποία ανέδειξε την αντικατάσταση του "σχετικά γερασμένου" εξοπλισμού του εργοστασίου ως αντιοικονομική και τη λύση εισαγωγής έτοιμου προϊόντος ως σημαντικά συμφερότερη". Με αυτή την εξέλιξη μένουν χωρίς δουλιά περίπου 70 εργαζόμενοι και γύρω στους 170 εποχιακούς.Ομως, η πολυεθνική, εισάγοντας νέα "ήθη" στις μεθόδους κλεισίματος εργοστασίων, προαναγγέλλει αρκετά νωρίς το κλείσιμο, θέλοντας να δείξει ότι τάχα ενδιαφέρεται για τους εργαζομένους της. Μάλιστα, στην ίδια επιστολή αναφέρεται πως "με γνώμονα το ενδιαφέρον και το σεβασμό προς τους εργαζομένους μας, η Algida, πέραν του ειδικού προγράμματος αποζημιώσεων που θα ακολουθήσει, έχει δώσει υψηλή προτεραιότητα στην εξεύρεση διάδοχης λύσης". Αυτή η "διάδοχη λύση" είναι η σχεδιαζόμενη μεταβίβαση των εγκαταστάσεων της Πάτρας σε ξένη εταιρία τροφίμων (πιθανά εταιρίας συσκευασίας λαχανικών) "που συνεργάζεται με την UNILEVER". Στελέχη της εταιρίας σημειώνουν πως η UNILEVER το τελευταίο διάστημα έχει κλείσει εταιρίες παγωτών στη Δανία, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, συγκεντρώνοντας την παραγωγή σε εργοστάσια της Αγγλίας που καλύπτουν πολύ μεγάλες αγορές. Παρ' όλα αυτά, η πολυεθνική διαβεβαιώνει πως "η επιχειρηματική μας δραστηριότητα στην ελληνική αγορά θα συνεχιστεί όπως είναι και σήμερα".

Με άλλα λόγια, ο στόχος της πολυεθνικής είναι και να διατηρήσει το μερίδιό της στην ελληνική αγορά παγωτών, χωρίς την "ενοχλητική" επιβάρυνση των Ελλήνων εργαζομένων και να ανοίξει το δρόμο σε θυγατρικές της εταιρίες τροφίμων να εισβάλουν στην ελληνική αγορά. Αυτή η "παράταση ζωής" που δίνει στους εργαζόμενους μέχρι τις 31 Αυγούστου 1999 σε συνδυασμό με την υποσχεσιολογία για απορρόφησή τους από το διάδοχο σχήμα, στοχεύει στην άμβλυνση των αντιδράσεων των εργαζόμενων, οι οποίοι ας σημειωθεί δεν έχουν σωματείο, για να οργανώσει την αντίστασή τους.

Το κλείσιμο του εργοστασίου της Πάτρας δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία", καθώς η πολυεθνική από τον περασμένο Μάη προετοίμαζε την κοινή γνώμη, διαρρέοντας ανάλογες "πληροφορίες" στον τοπικό Τύπο. Το "περίεργο" είναι πως κανένας από τους τοπικούς άρχοντες, αν και γνώριζε, δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημα. Την ίδια στάση του παθητικού θεατή τηρούν και σήμερα που επισημοποιήθηκε η "ταφόπλακα" του εργοστασίου.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΤΩΝ ΕΝ
Αθλιες μεθοδεύσεις καταγγέλλει ο ΑΣΝ

Η μαζική ανταπόκριση των ναυτών στο αγωνιστικό κάλεσμα του "Αγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών" να αλλάξουν, με την ψήφο τους, την κατάσταση στην Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού,έχει πανικοβάλει την ομάδα Νταλακογιώργου (προέδρου της απερχόμενης διοίκησης), η οποία δε διστάζει ακόμα και να απειλεί υποψηφίους του Αγωνιστικού Συνδυασμού πως αν δεν παραιτηθούν δε θα ξαναβρούν δουλιά! Οι κάλπες στην ΠΕΝΕΝ για την ανάδειξη της νέας διοίκησης έχουν ανοίξει από τις 24 Οκτώβρη.

Η απαράδεκτη αυτή τακτική πέφτει στο κενό σε ό,τι αφορά τον ΑΣΝ, όμως ξεδιπλώνεται και σε βάρος άλλων συνδυασμών, με αποτέλεσμα ήδη ένας υποψήφιος, ο Χρήστος Μπερύκος,από τον συνδυασμό ΑΝ. Α. ΣΑ να παραιτηθεί, καταγγέλλοντας γραπτώς ότι: "Τη Δευτέρα 26-10-1998 προσκόμισα δήλωση παραίτησής μου από τη θέση του υποψηφίου του συνδυασμού ΑΝ. Α. ΣΑ. Με την παρούσα σάς γνωρίζω και σας ζητώ να τη λάβετε υπ' όψιν σας, διότι σας καταγγέλλω ότι ήμουν προϊόν έντονης ψυχολογικής βίας που μου άσκησε ο συνδυασμός "Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση Ναυτών" και συγκεκριμένα ο εκπρόσωπός του Αντώνης Νταλακογιώργος"!

"Η μαφιόζικη αυτή τακτική και η "λάσπη" που εκτοξεύει η "ομάδα Νταλακογιώργου" ενάντια σε στελέχη του συνδυασμού μας, είναι αποτέλεσμα του φόβου για την απώλεια της καρέκλας που διακατέχει τους γνωστούς καριερίστες του προεδρείου της ΠΕΝΕΝ, που συμβιβάστηκαν και καταδίκασαν το σωματείο στο περιθώριο", σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Αγωνιστικός Συνδυασμός και υπογραμμίζει ότι τόσο τα μέλη του όσο και το ταξικό κίνημα θα υπερασπίσουν αποφασιστικά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και θα πατάξουν τις αθλιότητες.

Ο ΑΣΝ καταγγέλλει επίσης ότι δύο συνταξιούχοι οι Ηλίας Καπράλος και Νίκος Περήφανος, τους οποίους η παραπάνω "ομάδα" έχρισε ως "επίτιμα μέλη" του σωματείου εμπλέκονται και παρεμβαίνουν ψηφοθηρικά στη διαδικασία των εκλογών, εκτελώντας εντολές του Α. Νταλακογιώργου. Ο ΑΣΝ καλεί όλους τους ναύτες να ενισχύσουν με την ψήφο τους τις ταξικές - αγωνιστικές δυνάμεις.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Σε αντίθεση με τις αγωνιστικές διαθέσεις των ανυτεργατών έρχεται ξανά η πλειοψηφία της ΠΝΟ

Συνελεύσεις σωματείων

Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη, στις 11πμ, στο θέατρο "Ακάδημος", το Σωματείο Σερβιτόρων με θέματα: Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός. Προϋπολογισμός - ισολογισμός. Εκθεση ελεγκτικής επιτροπής. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής.

- Η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής καλεί τα μέλη της στην εκλογοαπολογιστική της συνέλευση που πραγματοποιείται αύριο, Πέμπτη, στις 5μμ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας,με θέματα: Διοικητικός απολογισμός - πρόγραμμα δράσης. Οικονομικός απολογισμός - προϋπολογισμός. Εκθεση εξελεγκτικής επιτροπής. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ