Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η Algida "παγώνει" θέσεις εργασίας

Η γνωστή πολυεθνική ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Αύγουστο θα κλείσει το εργοστάσιο παγωτών που έχει στην Πάτρα, ενώ ταυτόχρονα πουλάει και "ευαισθησία" στους υποψήφιους άνεργους

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

"Παγώνουν" και άλλες θέσεις εργασίας στην ήδη ταλαιπωρημένη από την ανεργία και την αποβιομηχάνιση, Πάτρα.Δράστης αυτή τη φορά η πολυεθνική "UNILEVER HELLAS",ιδιοκτήτρια των εργοστασίων παγωτών "Algida",η οποία αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο της Πάτρας, κρίνοντας "ασύμφορη" τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Σε επιστολή του ο πρόεδρος του ΔΣ της UNILEVER HELLAS, Ι. Κώτης,πληροφορεί πως "η Algida θα λήξει την παραγωγική δραστηριότητα στο εργοστάσιο της Πάτρας με τη λήξη της περιόδου παραγωγής παγωτού του 1999". Εξηγώντας τους λόγους, ο Ι. Κώτης σημειώνει πως "στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε η εταιρία κατόπιν διεξαγωγής λεπτομερούς μελέτης σκοπιμότητας, η οποία ανέδειξε την αντικατάσταση του "σχετικά γερασμένου" εξοπλισμού του εργοστασίου ως αντιοικονομική και τη λύση εισαγωγής έτοιμου προϊόντος ως σημαντικά συμφερότερη". Με αυτή την εξέλιξη μένουν χωρίς δουλιά περίπου 70 εργαζόμενοι και γύρω στους 170 εποχιακούς.Ομως, η πολυεθνική, εισάγοντας νέα "ήθη" στις μεθόδους κλεισίματος εργοστασίων, προαναγγέλλει αρκετά νωρίς το κλείσιμο, θέλοντας να δείξει ότι τάχα ενδιαφέρεται για τους εργαζομένους της. Μάλιστα, στην ίδια επιστολή αναφέρεται πως "με γνώμονα το ενδιαφέρον και το σεβασμό προς τους εργαζομένους μας, η Algida, πέραν του ειδικού προγράμματος αποζημιώσεων που θα ακολουθήσει, έχει δώσει υψηλή προτεραιότητα στην εξεύρεση διάδοχης λύσης". Αυτή η "διάδοχη λύση" είναι η σχεδιαζόμενη μεταβίβαση των εγκαταστάσεων της Πάτρας σε ξένη εταιρία τροφίμων (πιθανά εταιρίας συσκευασίας λαχανικών) "που συνεργάζεται με την UNILEVER". Στελέχη της εταιρίας σημειώνουν πως η UNILEVER το τελευταίο διάστημα έχει κλείσει εταιρίες παγωτών στη Δανία, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, συγκεντρώνοντας την παραγωγή σε εργοστάσια της Αγγλίας που καλύπτουν πολύ μεγάλες αγορές. Παρ' όλα αυτά, η πολυεθνική διαβεβαιώνει πως "η επιχειρηματική μας δραστηριότητα στην ελληνική αγορά θα συνεχιστεί όπως είναι και σήμερα".

Με άλλα λόγια, ο στόχος της πολυεθνικής είναι και να διατηρήσει το μερίδιό της στην ελληνική αγορά παγωτών, χωρίς την "ενοχλητική" επιβάρυνση των Ελλήνων εργαζομένων και να ανοίξει το δρόμο σε θυγατρικές της εταιρίες τροφίμων να εισβάλουν στην ελληνική αγορά. Αυτή η "παράταση ζωής" που δίνει στους εργαζόμενους μέχρι τις 31 Αυγούστου 1999 σε συνδυασμό με την υποσχεσιολογία για απορρόφησή τους από το διάδοχο σχήμα, στοχεύει στην άμβλυνση των αντιδράσεων των εργαζόμενων, οι οποίοι ας σημειωθεί δεν έχουν σωματείο, για να οργανώσει την αντίστασή τους.

Το κλείσιμο του εργοστασίου της Πάτρας δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία", καθώς η πολυεθνική από τον περασμένο Μάη προετοίμαζε την κοινή γνώμη, διαρρέοντας ανάλογες "πληροφορίες" στον τοπικό Τύπο. Το "περίεργο" είναι πως κανένας από τους τοπικούς άρχοντες, αν και γνώριζε, δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημα. Την ίδια στάση του παθητικού θεατή τηρούν και σήμερα που επισημοποιήθηκε η "ταφόπλακα" του εργοστασίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ