ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ" ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ

Το ζήτημα της ΟΝΕ κυριάρχησε - και σωστά - στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης. Η στάση των κομμάτων απέναντι στην ΟΝΕ αποτελεί κυρίαρχο κριτήριο για τη στάση τους απέναντι στα συμφέροντα του λαού και του τόπου. Με βάση αυτό, μπορούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν με ασφάλεια συμπεράσματα για την πολιτική των κομμάτων και να μην τρέφουν αυταπάτες για το τι μπορούν να περιμένουν ή όχι από αυτά. Και πράγματι, οι Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής το μόνο που έκαναν ήταν να ορκίζονται στον "εθνικό στόχο" και να προσπαθούν να πείσουν, πρώτα και κύρια την πλουτοκρατία, ότι μπορεί ο καθένας από την πλευρά του να "εγγυηθεί" την ένταξη στην ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ. Στον αντίποδα αυτής της κυρίαρχης πολιτικής, στάθηκε μόνο το ΚΚΕ. Η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: "Εμείς δε θέλουμε να προχωρήσει η ΟΝΕ, δε θέλουμε να πετύχει με τη συναίνεση των λαών".

****

Ανάμεσα, όμως, σε αυτές τις δύο σαφώς οριοθετημένες "γραμμές", υπήρξαν ορισμένες τοποθετήσεις, κυρίως από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Κ. Σημίτη και την ηγεσία του ΣΥΝ, αλλά και το ΔΗΚΚΙ, με τις οποίες επιχειρήθηκε να καλλιεργηθούν ψεύτικες ελπίδες και επικίνδυνες αυταπάτες, του τύπου ότι μπορούν να υπάρξουν "καλύτεροι και πιο ανθρώπινοι δρόμοι στο δρόμο προς την ΟΝΕ". Στο πλαίσιο αυτό, προβλήθηκε το επιχείρημα ότι "μπορεί η ΟΝΕ να είναι μονόδρομος, αλλά υπάρχουν και άλλοι, καλύτεροι τρόποι για να φτάσουμε σ' αυτόν". Και μόνο το γεγονός ότι δεν μπαίνουν στον κόπο να υποδείξουν ποιοι είναι αυτοί οι "καλύτεροι τρόποι" αποδεικνύει ότι οι εκφραστές τέτοιων αντιλήψεων μοναδικό στόχο έχουν να εξωραϊσουν το απάνθρωπο οικοδόμημα των πολυεθνικών. Τέτοιες απόψεις επιδιώκουν να παγιδεύσουν όσους μπορούν στην αδιέξοδη λογική τους, που συνοψίζεται στο δόγμα ότι "μπορούμε σιγά - σιγά, και από τα μέσα, να κάνουμε πιο ανθρώπινη την ΕΕ".

Στον ίδιο στόχο, αποβλέπει και η φιλολογία που αναπτύσσεται τελευταία ότι οι κυβερνητικές αλλαγές που έχουν γίνει σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, κυρίως Γερμανία, Ιταλία, καθώς και η επικράτηση "κεντροαριστερών" κυβερνήσεων, παρέχει δυνατότητες για να γίνουν ορισμένες "διορθωτικές κινήσεις" στην "ασφυκτική", όπως λένε, πολιτική που ακολουθείται από τις Βρυξέλλες και να υπάρξει μια ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. Πρόκειται, βέβαια, για φρούδες ελπίδες, αφού οι ίδιοι οι επικεφαλής των παραπάνω κυβερνήσεων, όχι μόνο δεν αμφισβητούν τους στόχους της ΟΝΕ, αλλά έχουν προσαρμόσει πλήρως την πολιτική τους για να την υπηρετήσουν "αποτελεσματικότερα". Οι ακαδημαϊκού χαρακτήρα συζητήσεις που γίνονται, περί "χαλάρωσης" του Συμφώνου Σταθερότητας και πολιτικού ελέγχου στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, το μόνο που εξυπηρετούν είναι να διασώζουν τα προσχήματα της "κεντροαριστεράς" πλειοψηφίας στην ΕΕ.****

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η πολιτική που εφαρμόζουν οι κεντροαριστερές αυτές κυβερνήσεις δεν έχουν, βέβαια, στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαών της ΕΕ, αλλά κινούνται στη γραμμή της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολυεθνικών, από την οποία, βέβαια, δεν μπορούν να αποκλίνουν στις βασικές γραμμές της, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί και στα "ονομαστικά κριτήρια σύγκλισης", αλλά και στη συνέχεια, μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας.Δεν πρέπει, επίσης, να διαφεύγει ότι στόχος αυτών των κεντροαριστερών και "συμμαχικών" κυβερνήσεων είναι να ελέγξουν την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και να μη διαταραχτεί η απρόσκοπτη πορεία προς την ΟΝΕ. Οποιες "αλλαγές" και αν κάνουν, κινούνται υποχρεωτικά σ' αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή της παραπλάνησης του ελληνικού λαού και της καλλιέργειας αυταπατών, κινείται και η θέση του Δ. Τσοβόλα, που υποστηρίζει ότι, ίσως, είναι καλύτερα να περιμένει η ένταξη στο ΕΥΡΩ το 2001 και, ταυτόχρονα, να ...παρακολουθούμε προσεκτικά τις αντιθέσεις μεταξύ των "μεγάλων" εταίρων, να παρακολουθούμε τις δύο γραμμές που αναπτύσσονται στην ΕΕ, τη βρετανική δηλαδή και τη γερμανική (!). Αν δεν πρόκειται για τραγική αυταπάτη του ΔΗΚΚΙ, αποτελεί τότε σίγουρα προσπάθεια εξαπάτησης του λαού.

****

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν άφησε αναπάντητα αυτά τα επιχειρήματα παραλλαγής της ΟΝΕ και εγκλωβισμού των λαϊκών μαζών. Τόνισε χαρακτηριστικά:"Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ο στόχος καθορίζει και τα μέσα. Βεβαίως, αποχρώσεις μπορεί να υπάρχουν, μικροελιγμοί μπορεί να γίνουν, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος από το δρόμο που ακολουθεί η κυβέρνηση και που δεν έχει διαφορά από το δρόμο που ακολουθεί η ΝΔ... Δεν μπορεί να κοροϊδεύουμε τον ελληνικό λαό, λέγοντας ότι είναι καλή η ΟΝΕ, αλλά απλώς υπάρχει κακή τακτική προσέγγισης και περάσματος στην ΟΝΕ".

Ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος του συντονισμού των αγώνων - και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο - με στόχο την ανατροπή του οικοδομήματος των πολυεθνικών, το οποίο στον αιώνα τον άπαντα δεν πρόκειται να "κοιτάξει" τα συμφέροντα των λαών.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Η στάση των κομμάτων απέναντι στην ΟΝΕ αποτελεί κυρίαρχο κριτήριο για τη στάση τους απέναντι στα συμφέροντα του λαού και του τόπου. Με βάση αυτό, μπορούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν με ασφάλεια συμπεράσματα για την πολιτική των κομμάτων και να μην τρέφουν αυταπάτες για το τι μπορούν να περιμένουν ή όχι από αυτά

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΣΕΛΕΚΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Το στρατόπεδο να γίνει πάρκο

- Τι θα σημάνει για το Χαϊδάρι τυχόν εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων για οικοπεδοποίηση μέρους του στρατοπέδου, με το πρόσχημα της απόσβεσης του κόστους μετεγκατάστασης;

- Η "Δημοτική Ενωτική Κίνηση" (ΔΕΚ) και η πλειοψηφία των Χαϊδαριωτών είμαστε αντίθετοι στην απόφαση των υπουργών Αμυνας και ΠΕΧΩΔΕ να δοθεί ένα μέρος των στρατοπέδων για οικοπεδοποίηση, με "αντάλλαγμα" τη μετεγκατάσταση του στρατοπέδου. Η οικοπεδοποίηση του 20 - 30% του στρατοπέδου, που θα εκμεταλλευτούν κατασκευαστικές εταιρίες και εργολάβοι, θα σημάνει την καταστροφή ενός σημαντικού πνεύμονα ζωής για τους κατοίκους, όχι μόνο του Χαϊδαρίου, αλλά και όλου του Λεκανοπεδίου και τη δημιουργία μιας νέας τσιμεντούπολης στους πρόποδες του Ποικίλου Ορους.

Εχουν αρχίσει αποσπασματικά να δίνουν διάφορα τμήματα του στρατοπέδου εδώ και κάποια χρόνια, χωρίς να υπάρχει μια μελέτη που να αναδεικνύει τις ανάγκες των δήμων για κοινωφελείς υπηρεσίες σ' αυτούς τους χώρους, όπως αναψυχή, αθλητισμός, παιδεία. Με σκοπό τον τεμαχισμό του στρατοπέδου και την ανάπτυξη διαφόρων χρήσεων περιφερειακά, που προοπτικά θα αποκόπτουν το χώρο του στρατοπέδου σαν χώρο αναψυχής και πράσινου από τους κατοίκους. Να σημειωθεί ότι το Ποικίλο Ορος είναι αποψιλωμένο και μέχρι τώρα τα νερά της βροχής συγκρατούνται από το πράσινο του στρατοπέδου. Πιθανή καταστροφή του θα δημιουργήσει πλημμύρες.

- Ποια είναι η πρόταση της ΔΕΚ;

- Εμείς παλεύουμε χρόνια για την απομάκρυνση του στρατοπέδου από την πόλη. Σε καμία περίπτωση όμως, δε θέλουμε να συνοδευτεί η απομάκρυνσή του με τα σχέδια της κυβέρνησης για οικοπεδοποίηση μεγάλου μέρους του. Το κράτος παίζει το ρόλο "κτηματομεσίτη", εξυπηρετώντας τεράστια ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας για πράσινο και ελεύθερους χώρους. Δεν μπορούν τα πάντα να υποτάσσονται στη λογική του κόστους. Με την ίδια λογική, να δοθεί ένα μέρος ...του εθνικού κήπου για να καλύπτονται τα έξοδα συντήρησης; Εμείς προτείνουμε την απομάκρυνση του στρατοπέδου και την ταυτόχρονη απόδοση του χώρου των 3.600 στρεμμάτων στους δήμους και τους κατοίκους της περιοχής. Για να λειτουργήσει σαν χώρος πράσινου, μια ανάσα ζωής που θα παρεμβάλλεται ανάμεσα στο Θριάσιο και τη νεφόπληκτη Αθήνα, χώρος αναψυχής και ξεκούρασης. Ενα μεγάλο αστικό πάρκο.

- Πώς θα αντιδράσετε στα σχέδια της κυβέρνησης;

- Ο κόσμος είναι πολύ ευαισθητοποιημένος στα ζητήματα του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες πυρκαγιές. Με αγωνία και αγανάκτηση, παρακολουθεί την προκλητική κυβερνητική πρόταση, που έγινε λίγο πριν τις εκλογές. Είναι μια καλά μελετημένη κίνηση, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Ομως, δημιουργείται, ήδη, ένα κίνημα ενάντια στην οικοπεδοποίηση του στρατοπέδου. Σε πρώτη φάση, αυτή η αντίδραση θα εκφραστεί στο αυριανό συμβούλιο της Πέμπτης, όπου το θέμα τίθεται με δική μας πρωτοβουλία. Θα γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις για το συντονισμό και τις μορφές αγώνα που θα ακολουθηθούν το επόμενο διάστημα. Σ' αυτήν την προσπάθεια, καλούμε το δήμο, τους μαζικούς φορείς και τους κατοίκους να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν για να αποτραπούν τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης.

Γρ. Τρ.

ΜΕΧΡΙ το 2002 και σε τρεις δόσεις θα παραδοθεί το μετρό της Αθήνας, ενώ οι εργολάβοι θα εισπράξουν άλλα 70 δισ. δραχμές, ως "πανωπροίκια", σύμφωνα με το "μνημόνιο συναντίληψης", στο οποίο καταλήγουν οι προαναφερόμενοι με την κυβέρνηση (σελίδα 24).

ΝΕΕΣ μεθοδεύσεις σε βάρος της ΔΕΗ. Το ΔΣ απέρριψε τον προτεινόμενο από τη διεύθυνση προϋπολογισμό για το 1999, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παραπέρα συρρίκνωση της επιχείρησης. "Ενα το κρατούμενο" οι στόχοι για μείωση του προσωπικού, περιστολή των λειτουργικών και παραγωγικών δαπανών και η αμφισβήτηση των καταχτήσεων των εργαζομένων (σελίδα 19).

ΩΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ της κυβέρνησης προβάλλει το υπουργείο Οικονομικών την πληρωμή μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας με τα κονδύλια που εισπράχθηκαν από τις ιδιωτικοποιήσεις του καλύτερου κομματιού της δημόσιας περιουσίας (σελίδα 19).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ