ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΤΕ" ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥΣ!

Ενα βαρύ πέπλο έχει απλωθεί πάνω από την πολιτική ζωή της χώρας. Πρόκειται για τη σύμπηξη του "μαύρου" μετώπου, το οποίο, προκειμένου να επιτύχει την επίτευξη του "εθνικού στόχου", συσπειρώνεται και χρησιμοποιεί κάθε μέσο, ώστε να αποτρέψει, εξουδετερώσει κάθε εστία αντίστασης, την ανάπτυξη των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιλαϊκή επέλαση, που, μετά τις εκλογές και ενάντια στο μήνυμα των λαϊκών μαζών, αποκτά μορφή καταιγίδας. Κυρίως επιδιώκουν να ελέγξουν τις διεργασίες που συντελούνται στις συνειδήσεις έτσι ώστε η λαϊκή δυσαρέσκεια να μηναποκτήσει αντιμονοπωλιακό και αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό.

Αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι μόνο η κυβέρνηση Σημίτη δε φτάνει πλέον για να φέρει σε πέρας την αποστολή που της έχει ανατεθεί και γι' αυτό επιστρατεύονται και οι άλλες εφεδρείες και τα όπλα του συστήματος.

Βασικό όπλο τους είναι η ένταση της ιδεολογικής τρομοκρατίας, με στόχο τον εγκλωβισμό και αφοπλισμό των συνειδήσεων. Μία από τις βασικές αιχμές της είναι η πλύση εγκεφάλου, με τη βοήθεια όλων των στηριγμάτων του συστήματος, για την "εθνική αναγκαιότητα" της ένταξης στην ΟΝΕ, και η επίδειξη "υπευθυνότητας" και "συστράτευσης" από όλες τις πολιτικές δυνάμεις γι' αυτό τον "ιερό σκοπό". Η άλλη όψη αυτής της ιδεολογικής επίθεσης είναι ο αντικομμουνισμός και η επίθεση κατά του ΚΚΕ, που εκδηλώνεται τελευταία με ιδιαίτερη οξύτητα και χυδαιότητα.

***

Πρωταγωνιστές σε αυτή την εκστρατεία είναι, βέβαια, οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων. Οι Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής έχουν επιδοθεί, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, σε μία χωρίς προηγούμενο πλειοδοσία για το ποιος στέκεται περισσότερο υπεύθυνα και αποτελεσματικά, ποιος εγγυάται καλύτερα την ένταξη στην ΟΝΕ. Σε αυτή τη γραμμή επιχειρούν να παγιδεύσουν και συστρατεύσουν, όχι τόσο τις υπόλοιπες δυνάμεις, που συμφωνούν έτσι και αλλιώς στο στρατηγικό στόχο, όσο τις λαϊκές μάζες, που αντιλαμβάνονται ότι η κυρίαρχη πολιτική όλο και περισσότερο τους εξωθεί στο περιθώριο και την εξαθλίωση και αναζητούν δρόμους αντίδρασης και αντίστασης. Φοβούνται, ακριβώς, μήπως ξεσπάσει "κοινωνική αναταραχή", που θα τους δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια και θα διαταράξει τις "ευαίσθητες" ισορροπίες του πολιτικού σκηνικού. Στο σημείο αυτό, ακριβώς, παρεμβαίνει η κυρίαρχη προπαγάνδα, θέλοντας να πνίξει κάθε αντίθετη φωνή και να επιβάλει μια "σιωπή νεκροταφείου" στην κοινωνία.

Δεν υπάρχει τίποτα άλλο, σύμφωνα με αυτή την προπαγάνδα, πέρα από την επιτυχία του "εθνικού στόχου". Αυτό είναι το μέτρο της "υπευθυνότητας" και της "εθνικής" στάσης κομμάτων και πολιτών. Οποιος δε συστρατεύεται, πρέπει να αισθάνεται ένοχος, υπονομευτής της εθνικής προσπάθειας και προδότης των εθνικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα, επιχειρούν με αστείο τρόπο να εμφανίσουν ότι το "σύνολο σχεδόν" του ελληνικού λαού υιοθετεί και στηρίζει αυτή την προσπάθεια, κατασκευάζοντας έτσι ανύπαρκτες "παντοδύναμες πλειοψηφίες", ώστε να αποθαρρύνονται όσοι σκέφτονται, κάτω και από το βάρος της απάνθρωπης πολιτικής τους, να προσχωρήσουν στη "θλιβερή μειοψηφία" που σκέφτεται και σηκώνει το κεφάλι.

Το επόμενο βήμα είναι να πειστούν όλοι ότι το ζήτημα, πλέον, είναι πόσο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά θα κατακτήσουμε τους δείκτες του Μάαστριχτ. Στόχος τους είναι ολόκληρη η κοινωνία, κυρίως οι λαϊκές μάζες, να αισθάνεται άγχος και αγωνία - μεταδίδοντας ακριβώς τα δικά τους αισθήματα - για το πότε θα πιαστεί ο πληθωρισμός, το έλλειμμα, κ.ο.κ.!

Με άλλα λόγια, επιδιώκουν ο ελληνικός λαός να υπομένει αγόγγυστα την υλοποίηση των πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, συμμεριζόμενος την "αγωνία" τους για το "εθνικό όραμα", το οποίο, βέβαια, μόνο δεινά επιφυλάσσει για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

****

Αναγκαίο συμπλήρωμα αυτής της προπαγάνδας είναι η επίθεση κατά του ΚΚΕ και η κατασυκοφάντηση και το προβοκάρισμα της πολιτικής του, ώστε να μειώνεται η ελκυστική της δύναμη στις μάζες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Κ. Σημίτης ξεκίνησε την τελική του ομιλία στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, με "τιμητική" αναφορά στο ΚΚΕ. Είναι καταστροφική η πολιτική του ΚΚΕ, αποφάνθηκε απερίφραστα ο πρωθυπουργός, έχοντας μάλιστα το θράσος να βάλει και ζήτημα "ηθικής διάστασης" της πολιτικής του Κόμματος. "Το πρόβλημα είναι η ηθική διάσταση της στάσης του. Το πρόβλημα είναι ο εναγκαλισμός του κ. Μπούτα με τον κ. Αναγνωστόπουλο για να σταματήσουν πάση θυσία την κυβερνητική πολιτική", συνέχισε ακάθεκτος την εκτόξευση "λάσπης".

Ο χαρακτηρισμός του Κ. Σημίτη ως "καταστροφικής" της πολιτικής του ΚΚΕ δεν είναι τυχαίος. Πέρα από το ότι επιβεβαιώνει πανηγυρικά ποια είναι εκείνη η πολιτική, που είναι διαμετρικά αντίθετη με την εφαρμοζόμενη, και ποια πολιτική φοβάται, ο παραπάνω χαρακτηρισμός επιλέχτηκε ακριβώς γιατί αυτός ο χαρακτηρισμός ταιριάζει γάντι στη δική του, την κυβερνητική πολιτική.

Το χειρότερο όμως για τον Κ. Σημίτη είναι ότι, πλέον, δε βρίσκεται στην εποχή που μπορούσε να παραπλανήσει με τις "εκσυγχρονιστικές" μπαρούφες και για το "ευεργετικό νοικοκύρεμα" του συστήματος.

Οι εργαζόμενοι, οι φτωχές λαϊκές μάζες, έχουν πλούσια εμπειρία για να τρέφουν ψευδαισθήσεις και αυταπάτες για το ποιος πληρώνει αυτή την πολιτική και σε ποιες εφιαλτικές εποχές τούς οδηγεί. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να παρέμβουν καθημερινά και πολύμορφα για να ανακοπεί η αντιλαϊκή επίθεση και να ανατραπεί η κυρίαρχη πολιτική, γκρεμίζοντας, ταυτόχρονα, σαν χάρτινο πύργο τη βρωμερή προπαγάνδα τους.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Βασικό όπλο τους είναι η ένταση της ιδεολογικής τρομοκρατίας, με στόχο τον εγκλωβισμό και αφοπλισμό των συνειδήσεων. Μία από τις βασικές αιχμές της είναι η πλύση εγκεφάλου, με τη βοήθεια όλων των στηριγμάτων του συστήματος, για την "εθνική αναγκαιότητα" της ένταξης στην ΟΝΕ, και η επίδειξη "υπευθυνότητας" και "συστράτευσης" από όλες τις πολιτικές δυνάμεις γι' αυτό τον "ιερό σκοπό". Η άλλη όψη αυτής της ιδεολογικής επίθεσης είναι ο αντικομμουνισμός και η επίθεση κατά του ΚΚΕ, που εκδηλώνεται τελευταία με ιδιαίτερη οξύτητα και χυδαιότητα


ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ, ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΣΚ
Απαιτείται καθολικός αγώνας

- Ποια είναι η σημασία της πρόσφατης γνωμοδότησης του ΣτΕ για το προεδρικό διάταγμα μετατροπής του ΟΣΚ σε ανώνυμη εταιρία, με την οποία επισήμανε ότι η μετατροπή σε ΑΕ επιφέρει αυτόματη άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων;

- Η γνωμοδότηση αυτή, έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει τους φόβους και τις εκτιμήσεις τις δικές μας και του Συλλόγου του ΟΔΔΥ - που εδώ και μήνες βρισκόμαστε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Δηλαδή, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανατροπή των δημοσιοϋπαλληλικών μας δικαιωμάτων και της συνταγματικά κατοχυρωμένης μονιμότητας και στη συνέχεια η παράδοση των Οργανισμών στους ιδιώτες. Είχαμε απ' την αρχή επισημάνει ότι σε μια ανώνυμη εταιρία δεν μπορούν να υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά η κυβέρνηση - προκειμένου να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους - διατυμπάνιζε ότι δήθεν δε θα αλλάξει τίποτα για αυτούς και μάλιστα θα δώσει μόνιμες προσωποπαγείς θέσεις στην ΑΕ. Αυτά όλα αποδείχτηκαν ψέματα και ανακρίβειες.

- Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με τη μετατροπή του ΟΣΚ σε ανώνυμη εταιρία;

- Το ΣτΕ, με τη γνωμοδότηση αυτή, επέστρεψε στην κυβέρνηση το προεδρικό διάταγμα και την έθεσε προ των ευθυνών της, όσον αφορά τα δημοσιοϋπαλληλικά δικαιώματα, αλλά και την ίδια την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΚ. Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες μας έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ένα βασικό κομμάτι της δημόσιας παιδείας, όπως είναι το σχολικό κτίριο, να περάσει στους ιδιώτες, αλλά και ούτε να αποδεχτούμε οποιαδήποτε ανατροπή των δημοσιοϋπαλληλικών δικαιωμάτων μας. Στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Είναι φανερό πλέον ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει πρώτα απ' όλους τους Οργανισμούς τον ΟΣΚ. Η επίθεση είναι διμέτωπη. Από τη μια μεριά, δίνεται ένα ακόμα χτύπημα στη δημόσια δωρεάν παιδεία, που ήδη έχει πληγεί καθοριστικά με τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525/96. Εδώ βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μετακυλίσει το κόστος για την κατασκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων μέσω των δήμων-επιχειρήσεων στους ίδιους τους χρήστες, δηλαδή τους γονείς και τους μαθητές. Απ' την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την ανατροπή των δημοσιοϋπαλληλικών δικαιωμάτων χιλιάδων υπαλλήλων. Το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων στον δημόσιο τομέα θα συνεπιφέρει ακόμα χειρότερες αλλαγές και στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Και όλα αυτά βέβαια στα πλαίσια ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων που επιδιώκει η κυβέρνηση στην πορεία προς την ΟΝΕ και προς όφελος των κερδών των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

- Ποια θα είναι η αντίδρασή σας;

- Εδώ και 10 μήνες βρισκόμαστε σε συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απεργία ενός μήνα, στάσεις εργασίας κ.ά., συντονίσαμε τη δράση μας με τους εργαζόμενους του ΟΔΔΥ και άλλων χώρων. Εχουμε συνειδητοποιήσει πλέον ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ακόμα πιο αποφασιστικός, συντονισμένος και καθολικός αγώνας των εργαζομένων στους Οργανισμούς που ανωνυμοποιούνται και γενικότερα όλων των εργαζομένων, για να σταματήσουμε την αντιλαϊκή, αντεργατική και αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική. Γι' αυτό και το επόμενο βήμα μας είναι να καλέσουμε τη Δευτέρα 9 Νοέμβρη στις 11πμ στον ΟΣΚ όλους τους συλλόγους των Οργανισμών που πλήττονται, αλλά και τους εμπλεκόμενους μαζικούς φορείς, σε κοινή σύσκεψη, για να συναποφασίσουμε μορφές κοινής δράσης.

Ντ. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ