Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ, ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΣΚ
Απαιτείται καθολικός αγώνας

- Ποια είναι η σημασία της πρόσφατης γνωμοδότησης του ΣτΕ για το προεδρικό διάταγμα μετατροπής του ΟΣΚ σε ανώνυμη εταιρία, με την οποία επισήμανε ότι η μετατροπή σε ΑΕ επιφέρει αυτόματη άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων;

- Η γνωμοδότηση αυτή, έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει τους φόβους και τις εκτιμήσεις τις δικές μας και του Συλλόγου του ΟΔΔΥ - που εδώ και μήνες βρισκόμαστε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Δηλαδή, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανατροπή των δημοσιοϋπαλληλικών μας δικαιωμάτων και της συνταγματικά κατοχυρωμένης μονιμότητας και στη συνέχεια η παράδοση των Οργανισμών στους ιδιώτες. Είχαμε απ' την αρχή επισημάνει ότι σε μια ανώνυμη εταιρία δεν μπορούν να υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά η κυβέρνηση - προκειμένου να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους - διατυμπάνιζε ότι δήθεν δε θα αλλάξει τίποτα για αυτούς και μάλιστα θα δώσει μόνιμες προσωποπαγείς θέσεις στην ΑΕ. Αυτά όλα αποδείχτηκαν ψέματα και ανακρίβειες.

- Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με τη μετατροπή του ΟΣΚ σε ανώνυμη εταιρία;

- Το ΣτΕ, με τη γνωμοδότηση αυτή, επέστρεψε στην κυβέρνηση το προεδρικό διάταγμα και την έθεσε προ των ευθυνών της, όσον αφορά τα δημοσιοϋπαλληλικά δικαιώματα, αλλά και την ίδια την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΚ. Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες μας έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ένα βασικό κομμάτι της δημόσιας παιδείας, όπως είναι το σχολικό κτίριο, να περάσει στους ιδιώτες, αλλά και ούτε να αποδεχτούμε οποιαδήποτε ανατροπή των δημοσιοϋπαλληλικών δικαιωμάτων μας. Στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Είναι φανερό πλέον ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει πρώτα απ' όλους τους Οργανισμούς τον ΟΣΚ. Η επίθεση είναι διμέτωπη. Από τη μια μεριά, δίνεται ένα ακόμα χτύπημα στη δημόσια δωρεάν παιδεία, που ήδη έχει πληγεί καθοριστικά με τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525/96. Εδώ βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μετακυλίσει το κόστος για την κατασκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων μέσω των δήμων-επιχειρήσεων στους ίδιους τους χρήστες, δηλαδή τους γονείς και τους μαθητές. Απ' την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την ανατροπή των δημοσιοϋπαλληλικών δικαιωμάτων χιλιάδων υπαλλήλων. Το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων στον δημόσιο τομέα θα συνεπιφέρει ακόμα χειρότερες αλλαγές και στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Και όλα αυτά βέβαια στα πλαίσια ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων που επιδιώκει η κυβέρνηση στην πορεία προς την ΟΝΕ και προς όφελος των κερδών των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

- Ποια θα είναι η αντίδρασή σας;

- Εδώ και 10 μήνες βρισκόμαστε σε συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απεργία ενός μήνα, στάσεις εργασίας κ.ά., συντονίσαμε τη δράση μας με τους εργαζόμενους του ΟΔΔΥ και άλλων χώρων. Εχουμε συνειδητοποιήσει πλέον ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ακόμα πιο αποφασιστικός, συντονισμένος και καθολικός αγώνας των εργαζομένων στους Οργανισμούς που ανωνυμοποιούνται και γενικότερα όλων των εργαζομένων, για να σταματήσουμε την αντιλαϊκή, αντεργατική και αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική. Γι' αυτό και το επόμενο βήμα μας είναι να καλέσουμε τη Δευτέρα 9 Νοέμβρη στις 11πμ στον ΟΣΚ όλους τους συλλόγους των Οργανισμών που πλήττονται, αλλά και τους εμπλεκόμενους μαζικούς φορείς, σε κοινή σύσκεψη, για να συναποφασίσουμε μορφές κοινής δράσης.

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ