Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Οργιο εισφοροκλοπής!

Την ώρα που η κυβέρνηση βάζει βαθιά το "μαχαίρι" των περικοπών στους ασφαλισμένους, "ευλογεί" την πλήρη αυθαιρεσία των εφοπλιστών, που οδηγεί το ΝΑΤ στο βυθό

Χάος επικρατεί σε ό,τι αφορά τις οφειλές των εφοπλιστών σε βάρος του "ναυαγισμένου" από τα χρέη Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ). Η κυβέρνηση με ένα νομοθετικό πλέγμα το οποίο ενίσχυσε τον περασμένο Φλεβάρη με το νόμο 2575/98, αφήνει ανενόχλητους τους εφοπλιστές να επιδίδονται σε όργιο εισφοροκλοπής και εισφοροδιαφυγής σε βάρος του ΝΑΤ. Αποτέλεσμα, οι οφειλές μόνο της "Δωδεκανησιακής Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρίας" να αγγίζουν σήμερα το ένα δισεκατομμύριο!Την ίδια ώρα, στο όνομα του... "εθνικού στόχου της ΟΝΕ", οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ είδαν και φέτος μηδενικές αυξήσεις και δραστικές περικοπές στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη! Σημειώνεται ότι η... "εξυγίανση" του ΝΑΤ, δηλαδή η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και των ναυτεργατών, αναμένεται να περιλαμβάνεται στο λεγόμενο "μεγάλο" ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οι εφοπλιστές, έχοντας ως κάλυψη μια σειρά αποικιοκρατικούς νόμους (2687/53, 69/67 κλπ) και τον πρόσφατο νόμο, μπορούν να μην αποδίδουν τις εισφορές τους προς το ΝΑΤ, αλλά και να παρακρατούν τις εισπραγμένες εισφορές των ναυτεργατών! Το ΝΑΤ, προσκρούοντας στη νομοθεσία, δεν μπορεί να βρει, όχι μόνο ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του πλοίου, αλλά, ούτε την πλοιοκτήτρια εταιρία! Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΝΑΤ, για το τρέχον έτος, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές 13 μόνο ποντοπόρων πλοίων είναι 981.100 δολάρια ΗΠΑ! Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στα 1.286.000 δολάρια που αποτελούν οφειλές του προηγούμενου έτους που εξακριβωμένα δεν έχουν εισπραχτεί και αφορούν μόνο 15 ποντοπόρα πλοία!

Τα ποσά αυτά αποτελούν ένα μικρό δείγμα των οφειλών τωνεφοπλιστών ποντοπόρων πλοίων προς το ΝΑΤ. Οσον αφορά τις οφειλές των εφοπλιστών της ακτοπλοϊας η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Οι οφειλές μόνο της ακτοπλοϊκής εταιρίας ΔΑΝΕ,μέχρι τον περασμένο Φλεβάρη, ανέρχονταν σε 538 εκατομμύρια δραχμές, ενώ τώρα, σύμφωνα με προχτεσινά στοιχεία του ΝΑΤ (5 Νοέμβρη), οι οφειλές της ΔΑΝΕ έφτασαν τις 927.430.751 δραχμές! Βέβαια τα πλοία της ταξιδεύουν ανενόχλητα.

Η κυβέρνηση δε δείχνει και την ανάλογη... ευαισθησία, για τους ασφαλισμένους (συνταξιούχους και εν ενεργεία). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο συνταξιούχος Α' μηχανικός Μιχάλης Βουγιουκλάκης,ο οποίος μετά από 22 χρόνια θαλάσσια υπηρεσία, σήμερα παίρνει σύνταξη καθαρά 267.728 δραχμές. Από αυτά δίνει 80 χιλιάδες κάθε 3 μήνες σε εξειδικευμένο γιατρό για να χορηγεί ένεση στη σύζυγό του, η οποία πάσχει από ανίατη ασθένεια. Ο Οίκος Ναύτου έχει δηλώσει ότι δεν έχει στη λίστα αντίστοιχο γιατρό και δεν μπορεί να καλύψει το ποσό, παρά τα συνεχή διαβήματα, αλλά και ότι το αίτημα του ασφαλισμένου εμπίπτει στους χρόνια ανίατους πάσχοντες. Το γεγονός αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΝ, επισημαίνοντας ότι η τακτική του Οίκου Ναύτου εντάσσεται στα πλαίσια προώθησης της ουσιαστικής διάλυσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ξεκινώντας από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η ΠΕΜΕΝ καλεί την ΠΝΟ και το συνδικαλιστικό κίνημα να παρέμβει αποφασιστικά για να αποκρούσει τη ληστεία και τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ