Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Προς αναζήτηση συνενόχων

Ευθύνες στους εργαζόμενους για την κατάσταση στην υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, από τον υφυπουργό Εργασίας

Σε νέα πρόκληση, απέναντι στους εργαζόμενους, σε σχέση με την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας τους, προχώρησε ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας χτες, σε ημερίδα του Συλλόγου Τεχνικών - Υγειονομικών Επιθεωρητών του υπουργείου Εργασίας,με θέμα τον "επαγγελματικό κίνδυνο και τις συνθήκες εργασίας".

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός θεώρησε συνυπεύθυνους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους για τη μη εφαρμογή των νόμων για την υγιεινή και ασφάλεια, λέγοντας ότι, από την πλευρά τους, δεν προχωρούν στη σύσταση των αρμόδιων επιτροπών στους χώρους δουλιάς. Χρησιμοποίησε, έτσι, τις υπαρκτές ευθύνες του κυβερνητικού συνδικαλισμού, αλλά και αντικειμενικές δυσκολίες των εργαζομένων, που έχουν να κάνουν με την τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, ως άλλοθι για την αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής στο τομέα αυτό.

Παράλληλα, ο Χρ. Πρωτόπαππας παρουσίασε σαν δεδομένη την ενίσχυση των Τεχνικών Επιθεωρήσεων Εργασίας, επειδή θα περάσουν στον έλεγχο του υπουργείου Εργασίας, χωρίς να απαντήσει συγκεκριμένα με ποια μέσα, με ποιο προσωπικό και με ποιο έλεγχο θα πραγματοποιηθεί το έργο τους.

Από την άλλη, στο ίδιο κλίμα της "συνυπευθυνότητας", του "όλοι φταίμε" - και ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Α. Σκιαδάς,ο οποίος μίλησε για την ανάγκη μιας "ρεαλιστικής εθνικής πολιτικής", που πρέπει να γίνει πράξη από όλους.

Στην ημερίδα χαιρέτισαν, επίσης, ο γραμματέας Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ Α. Τσώλης,ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γ. Φελώνης,ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ασφαλείας και Υγείας της Κύπρου Αθως Χαραλάμπους,εκπρόσωπος του Συλλόγου Υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Επιθεωρητών Π. Πλιάκας σημείωσε στην εισήγησή του ότι έχουν γίνει βήματα στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αλλά ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων εξακολουθεί να παραμένει υψηλός, αν και έχουν μειωθεί. Πρόσθεσε ότι οι επαγγελματικές ασθένειες δεν καταγράφονται και ότι ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων εργάζεται σε ένα επιβαρυμένο περιβάλλον. Σημείωσε επίσης ότι στη χώρα μας παρουσιάζονται ακόμη και ακραίες καταστάσεις στις συνθήκες εργασίας.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε παλιότερη έρευνα, που έγινε για λογαριασμό του ΕΚΑ, σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων της Αθήνας. Σ' αυτή, 40% των εργαζομένων παρουσιάζεται ικανοποιημένο από τις συνθήκες εργασίας, όταν είναι δεδομένη η έλλειψη πληροφόρησης για χιλιάδες ουσίες που επιβαρύνουν την υγεία και χρειάζονται ειδικά όργανα για τη μέτρηση και τον εντοπισμό τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ