Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μαχητικά, ταξικά στην απεργία

Με ομόφωνη απόφασή της, η διοίκηση του ΕΚΛ υιοθετεί ένα ουσιαστικό διεκδικητικό πλαίσιο, με το οποίο καλεί τους εργαζόμενους της Λάρισας να πάρουν μέρος στους νέους αγώνες και στην πανελλαδική απεργία κατά τις μέρες συζήτησης του προϋπολογισμού

ΛΑΡΙΣΑ.-

Με ουσιαστικό διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων θα συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις μέρες που θα συζητείται ο νέος Προϋπολογισμός στη Βουλή οι εργαζόμενοι της Λάρισας. Αυτό αποφάσισε ομόφωνα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σε συνεδρίασή της, εγκρίνοντας την εισήγηση που παρουσίασε ο Τ. Τσόγκας,γενικός γραμματέας του ΕΚΛ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Στην εισήγηση αναφέρονται τα ουσιαστικά αιτήματα των εργαζομένων, που αφορούν τα εισοδηματικά, τα φορολογικά και τα συνταξιοδοτικά προβλήματά τους και τονίζεται πως και ο φετινός Προϋπολογισμός - σύμφωνα με όλα τα δεδομένα - θα ξεπερνά σε αντεργατικό αντιλαϊκό περιεχόμενο τους προηγούμενους.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αποφάσισε να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις - συνελεύσεις των σωματείων της δύναμης του ΕΚΛ, περιοδείες και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στους χώρους δουλιάς, συσκέψεις των ΔΣ των σωματείων και των αντιπροσώπων στις 12/11/98, ώστε να πετύχει η συμμετοχή των εργαζομένων της περιοχής στην 24ωρη πανελλαδική, πανεργατική απεργία, στη βάση, όμως, του ουσιαστικού διεκδικητικού πλαισίου που αποφασίστηκε.

Παράλληλα, το ΔΣ του ΕΚΛ, με αποφάσεις του, επαναλαμβάνει την πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος και του ΕΚΛ για την κατάργηση του "ταμείου εργατοπατέρων" και, παίρνοντας αφορμή από την επιστολή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ προς το υπουργείο Εργασίας, με την οποία τάσσεται υπέρ της διατήρησης και της επέκτασής του, καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την κατάργηση του "ταμείου". (Αρνητική σ' αυτήν την απόφαση ήταν η ψήφος του προέδρου του ΕΚΛ Στ. Τσουκαλά).

Επίσης, το ΔΣ του ΕΚΛ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει το σταμάτημα της επιδότησης ενοικίου και ζητάει άμεσα καταβολή του εφάπαξ ποσού στους δικαιούχους και την άμεση έναρξη προγράμματος δανειοδότησης δικαιούχων για αγορά εργατικής κατοικίας.

Ακόμα το ΔΣ του ΕΚΛ καταγγέλλει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άρση της μονιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, ζητάει να δημοπρατηθούν οι 106 εργατικές κατοικίες στη Γιάννουλη,να λειτουργήσει επιτέλους τοΠανεπιστημιακό Περιφερειακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας και τάσσεται κατά της εγκατάστασης των στρατηγείων του ΝΑΤΟ στη Λάρισα.

Σε ρόλο απεργοσπάστη η πλειοψηφία του ΕΚ Βόλου!

Σε αντίθεση με την ομόφωνη απόφαση του ΕΚ Λάρισας για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία και, μάλιστα, με σαφές αγωνιστικό, ταξικό, διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων, η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου (πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ και στο ΣΥΝ) αποφάσισε να καλέσει τους εργαζόμενους της περιοχής να μη συμμετάσχουν στην απεργία (!), με "πρόσχημα" ότι δεν ενημερώθηκαν από τη ΓΣΕΕ και με το εξευτελιστικό "επιχείρημα" ότι οι εργαζόμενοι δε θέλουν αγώνες! Αντί της απεργίας, αποφάσισε την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου...

Οι προτάσεις των συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ για αγωνιστική ταξική απάντηση των εργαζομένων στην αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική απορρίφθηκε. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΕΚΒ Απ. Τυλιγάδης (ΠΑΣΚΕ) και ο γραμματέας Κ. Καραγιάννης (ΣΥΝ), έστειλαν - όπως και ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΓΣΕΕ - επιστολή στον υπουργό Εργασίας, με την οποία ζητούν διατήρηση του "ταμείου εργατοπατέρων"!

Αγωνιστική πρωτοβουλία της Συντονιστικής

Πάντως, η εργατική τάξη του Βόλου έχει αγωνιστική διέξοδο, καθώς η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών διοργανώνει σύσκεψη σωματείων και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία με διεκδικητικό ταξικό πλαίσιο αιτημάτων, που να ανταποκρίνεται στην οξύτητα των προβλημάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται σε όλα τα μέτωπα. Ειδικότερα στο Βόλο:

- Οι 500 πρώην εργαζόμενοι της "Βαμβακουργίας", που είναι κλειστή, δεν πήραν αποζημιώσεις για την απόλυσή τους και δεν καταβλήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές. Οι τρεις πλειστηριασμοί, που έγιναν για την πώληση του εργοστασίου σε ιδιώτες, απέβησαν άκαρπες και ο τέταρτος διαγωνισμός αναμένεται για τις 18 Νοέμβρη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή της έναρξης του πλειστηριασμού είναι μόνο 300 εκατομμύρια δραχμές, όταν μόνο τα 106 στρέμματα της"Βαμβακουργίας" έχουν αντικειμενική αξία πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

- Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΠΑΛ του κ. Τσιπλάκου έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, ζητώντας να κηρυχτεί σε πτώχευση η επιχείρηση για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους 4 μηνών, να πάρουν τις αποζημιώσεις τους και να χορηγηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200.000 δραχμών στον καθένα, από τον ΟΑΕΔ, για τις μέρες των Χριστουγέννων

- Η επιχείρηση "ΙΡΝΤΑ" (παράγει ανταλλακτικά αυτοκινήτων), προχωρεί συνεχώς σε απολύσεις εργαζομένων - από 60 έμειναν 27, ενώ αναμένονται άλλες 5 τώρα - και απειλεί να κλείσει, αν κινητοποιηθούν κατά των απολύσεων οι εργαζόμενοι!

- Απολύσεις γίνονται και από την απερχόμενη δημοτική αρχή Βόλου του Δ. Πιτσιώρα και συγκεκριμένα 9 υπαλλήλων στον καλλιτεχνικό οργανισμό, την επαναπρόσληψη των οποίων ζητούν οι εργαζόμενοι, καθώς καλύπτουν πάγιες ανάγκες του δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ