ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Διαρκές έγκλημα!

Του Δημήτρη ΚΥΠΡΑΙΟΥ*

Μέσα από την εικόνα που καθημερινά ζούμε, βλέπουμε η κατάσταση των εργαζομένων να χειροτερεύει. Εκατοντάδες εργαζόμενοι θυσιάζονται κάθε χρόνο στο "βωμό" του εργοδοτικού κέρδους. Η εντατικοποίηση της εργασίας, τα αντεργατικά συστήματα αύξησης της παραγωγικότητας, οι παραβιάσεις του νόμιμου ωραρίου, η χρησιμοποίηση ανηλίκων και γυναικών, σε ακατάλληλες για αυτούς εργασίες, η εκμετάλλευση της ανεργίας και η λαιμαργία για αύξηση του συνολικού χρόνου εργασίας, εξαντλούν ψυχικά και σωματικά τους εργαζόμενους. Στην ουσία, αυτές οι συνθήκες, σε συνδυασμό με τον παλιό εξοπλισμό και τις πρόχειρες κτιριακές εγκαταστάσεις, σε πολλές βιομηχανίες, καθώς και με την εισαγωγή σε άλλες μονάδες νέων τεχνολογιών και υλικών, που τα αποτελέσματα και οι συνέπειές τους στην υγεία δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί, αποδεικνύουν ότι συντελείται ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων! Η πολιτεία αρνείται ουσιαστικά να αναλάβει τις υποχρεώσεις της για προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Ολες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις, δέσμιες των συμφερόντων και των υπαγορεύσεων του κεφαλαίου, επέβαλαν ένα καθεστώς σκληρής εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην υγεία και στη ζωή τους. Με βάση την εμπειρία του ΕΚΑ, όπως προκύπτει και από σχετική πρόσφατη έρευνα, οι εργαζόμενοι έχουν σε υψηλή προτεραιότητα τα ζητήματα της υγείας και της ασφάλειας και δεν την"ανταλλάσσουν" με επιδόματα, όπως, διαστρεβλωμένα, χαρακτηρίζονται οι δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

- Παρότι όλα αυτά τα χρόνια διαμορφώθηκε ένα αρκετά ευρύ πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων, αυτές απέχουν ακόμα από το να έχουν μεταφραστεί σε συγκεκριμένα μέτρα στην πράξη. Αυτή η πραγματικότητα συμπιέζεται αφόρητα από καταστάσεις όπως η ανεργία, ακόμα χειρότερα η απειλή της ανεργίας, οι "άτυπες" σχέσεις εργασίας, η "μαύρη" εργασία χιλιάδων αλλοδαπών εργαζομένων, η "ελαστικοποίηση" των εργασιακών σχέσεων, η "κατάργηση" του 8ωρου κ.ά.

- Την ίδια στιγμή που όλοι επικαλούνται τις λογικές του οικονομικού κόστους, προκλητικά δείχνουν να αγνοούν το κόστος των εργατικών ατυχημάτων, που κάθε χρόνο (μόνο για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ) ξεπερνά τα 45 δισ. χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των επαγγελματικών ασθενειών που έχουν ένα οικονομικό κόστος εφταπλάσιο εκείνων των εργατικών ατυχημάτων.

- Το κοινωνικό ασφαλιστικό μας σύστημα εξακολουθεί να παραμένει ανενεργό στην εμπλοκή του για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου, στερώντας το όλο σύστημα από έναν ουσιαστικό μηχανισμό αυτο-ρύθμισης, αφού, μέσα από αυτή τη διαδικασία, η έλλειψη λήψης μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια θα κόστιζε σε κάθε εργοδότη τουλάχιστον το ίδιο μ' αυτό που θα του κόστιζε η λήψη των μέτρων που προδιαγράφει η σχετική νομοθεσία.

- Συνεχίζεται η έλλειψη ουσιαστικών υποδομών για την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών, που δεν μπορούν να εξαντλούνται μόνο σε ένα βασικό επίπεδο διαπιστώσεων και επισημάνσεων, αλλά που απαιτούν και ουσιαστικές διεξόδους και λύσεις.

- Διαιωνίζεται η έλλειψη επιστημονικής παραγωγής, έτσι ώστε οι αντίστοιχοι θεσμοί να υπηρετηθούν από επιστήμονες που θα έχουν εκπαιδευτεί και θα διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις, για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.

- Απαιτείται επίσης, η ανάπτυξη και θωράκιση ενός πραγματικά ανεξάρτητου ελεγκτικού μηχανισμού Επιθεωρήσεων Εργασίας, που θα πάρει υπόσταση και δε θα μείνει στα χαρτιά ή σε κάποιες πρόσφατα τροποποιημένες ταμπέλες, η ουσιαστική παρέμβαση της Δικαιοσύνης και στα ζητήματα αυτά, η προώθηση των διαδικασιών εκπόνησης κανονισμού υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε επιχείρηση μετά από διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους, όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία.

Πιστεύουμε πως τα ζητήματα της υγιεινής και ασφάλειας δε θα αντιμετωπιστούν μόνο με ορισμένα τεχνοκρατικά μέσα. Απεναντίας, θα δίνονται ουσιαστικές λύσεις υπέρ των εργαζομένων, εάν και εφόσον θα αναπτυχθεί ένα μαζικό αγωνιστικό ταξικό κίνημα, που θα μπαίνει καθημερινά εμπόδιο στις αντεργατικές επιλογές τόσο των εργοδοτών, αλλά πολύ περισσότερο στην πολιτική της κυβέρνησης, που με επιμονή προωθεί την κατάργηση κάθε εργασιακού - εργατικού δικαιώματος. Δεν μπορεί το συνδικαλιστικό κίνημα, όλοι οι εργαζόμενοι, να μην αντιδράσουν, όταν προωθούν την αλλαγή σε βάρος της εργατικής τάξης, των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, όταν το ωράριο απασχόλησης γίνεται "ελαστικό" κ.ά. Γι' αυτό, αν όλοι επιθυμούμε την αντιμετώπιση των άσχημων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας σε όφελος των εργαζόμενων, πρέπει να χτυπήσουμε τη βασική αιτία, που είναι η ασύδοτη δράση του κεφαλαίου και τις πολιτικές που προωθούνται σε όφελός του.

* (Πλατιά περίληψη από την ομιλία του Δ. Κυπραίου, Γραμματέα της Επιτροπής του ΕΚΑ για την Υγιεινή και Ασφάλεια, στην ημερίδα του Συλλόγου Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών του υπουργείου Εργασίας)

Συντονίζουν τη δράση τους

Σε σύσκεψη που έγινε χτες με πρωτοβουλία του Συλλόγου του ΟΣΚ, αποφασίστηκε ο συντονισμός δράσης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών και στην άρση της μονιμότητας. Απούσα η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ

Με στόχο το συντονισμό της δράσης ενάντια στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση δημοσίων Οργανισμών, μέσω της μετατροπής τους σε ΑΕ και στην άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων - αρχής γενομένης από τους συγκεκριμένους χώρους - πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί σύσκεψη στα γραφεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΣΚ.Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της ΟΛΜΕ, του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΔΔΥ, της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής (μηχανικοί δημοσίου) και τωνΣυλλόγων Εργαζομένων στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στη Σιβιτανίδειο Σχολή.

Οι φορείς, που συμμετείχαν αποφάσισαν την πραγματοποίηση νέας σύσκεψης μεθαύριο Πέμπτη στις 6.30μ.μ. στην αίθουσα λογιστών,όπου θα καθορίσουν συγκεκριμένες μορφές δράσης, όπως στάσεις εργασίας, κοινή απεργιακή κινητοποίηση και συλλαλητήριο.

Σε κοινό τους ψήφισμα, οι φορείς επισημαίνουν τις σοβαρές επιπτώσεις για το κοινωνικό σύνολο και τους εργαζόμενους από τις γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων Οργανισμών και την επιχειρούμενη ανατροπή βασικών δημοσιοϋπαλληλικών κατακτήσεων, όπως αυτό της, συνταγματικά κατοχυρωμένης, μονιμότητας. Σημειώνουν, επίσης, ότι η πρόσφατη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του κυβερνητικού Προεδρικού Διατάγματος για τη μετατροπή του ΟΣΚ σε ΑΕ, επιβεβαιώνει τους φόβους τους. Καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και το χτύπημα της μονιμότητας και καταλήγουν: "Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να ανατρέψει το δημόσιο και κοινωφελή χαρακτήρα των Οργανισμών με τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για εφησυχασμό και αδράνεια, γι' αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε άμεσα ό,τι είναι δυνατόν για την προώθηση συντονισμένων αγώνων, ώστε να αποτρέψουμε τα απαράδεκτα κυβερνητικά σχέδια".

Απ' όλους τους ομιλητές που πήραν το λόγο, καυτηριάστηκε η στάση της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ,που αρνείται να αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες και ουσιαστικά σιγοντάρει την κυβερνητική πολιτική. Χαρακτηριστικό είναι ότι, παρότι η ΑΔΕΔΥ είχε κληθεί στη σύσκεψη, δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπός της!

Παραβρέθηκε, με δική του πρωτοβουλία, και μίλησε ο Δ. Αγκαβανάκης,στέλεχος της ΕΣΑΚ και αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος - μεταξύ άλλων - επισήμανε ότι η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση 1.750 δημοσίων υπηρεσιών και ότι η μετατροπή ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, ΟΚΑΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ σε ανώνυμες εταιρίες είναι η αρχή. Υπογράμμισε ότι, προκειμένου να περάσει η κυβέρνηση στα σχέδιά της, ακολουθεί την τακτική της σαλαμοποίησης, για να κρατά διασπασμένους τους εργαζόμενους. Η μόνη λύση - τόνισε - για να μπει φραγμός είναι ο κοινός αγώνας των ίδιων των εργαζομένων στους Οργανισμούς που πλήττονται.

Σκοτώθηκε χειριστής

Τραυματίστηκε θανάσιμα το Σάββατο το απόγευμα ο χειριστής γερανού, Μερκούριος Ανάντιος, 69 ετών, κάτοικος Ελευσίνας, από χειριστή, ο οποίος εκφόρτωνε το, με σημαία Τουρκίας, πλοίο "EDIP KARAMASAN" στον προβλήτα του Δρέπανου Αχαϊας. Από το Λιμενική Αρχή Ρίου, που διενεργεί προανάκριση, συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και ο χειριστής του γερανού.

ΤΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
"Να δυναμώσουμε το μέτωπο πάλης"

Στη βαριά χτυπημένη από την ανεργία και το κλείσιμο εργοστασίων Πάτρα,ξαναχτυπάνε το τελευταίο διάστημα δυνατά οι "καμπάνες". Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των πολυεθνικών "Algida" και "Barilla" για τη μεταφορά των εργοστασίων τους από την πόλη, άρχισαν και τα δημοσιεύματα που καλούν τους εργαζόμενους να σκύψουν τη "μέση" και να υποταχθούν! Το ίδιο και τους εργαζόμενους του ΤΙΤΑΝΑ,όπου ο διευθυντής, με το "έτσι θέλω", προχωρά σε απολύσεις, αλλά και τους εργαζόμενους του "Βοσινάκη",οι οποίοι σέρνονται στα δικαστήρια, ενώ η εργοδοσία καταπατά τη διμερή σύμβαση.

"Είναι φανερό - τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Αχαϊας της ΕΣΑΚ - ότι οι βιομήχανοι και οι πολυεθνικές, εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ανεργία, επιδιώκουν να καθυποτάξουν το λαό και τη νεολαία. Αυτή την επιδίωξη εξυπηρετούν και οι φορείς της πόλης - οι απερχόμενοι και οι νεοεκλεγέντες - και όσοι μας καλούν, με άρθρα, σχόλια και βαρύγδουπους τίτλους περί "λαϊκών δικαστηρίων", να γίνουμε σκλάβοι".

Η ΤΕ Αχαϊας της ΕΣΑΚ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους άνεργους να δυναμώσουν, με την ενότητα και τους αγώνες τους, το μέτωπο πάλης κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του "μονόδρομου" της ΟΝΕ και του Μάαστριχτ.

"Το μέλλον της εργατικής τάξης - τονίζεται - δεν είναι η υποταγή στις πολυεθνικές, η σκλαβιά και ο ραγιαδισμός, η κατάργηση κάθε δικαιώματος. Το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, είναι η πάλη για την υπεράσπιση των κατακτήσεων, το δικαίωμα στη δουλιά και ο αγώνας για την ανατροπή του καθεστώτος των μονοπωλίων".

Ψηφίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Αρχίζουν σήμερα Τρίτη και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά.Τα μέλη του σωματείου μπορούν να ψηφίζουν τις παρακάτω ώρες: Τρίτη και Τετάρτη από τις 11πμ έως τις 6μμ και Πέμπτη από τις 8πμ έως τις 6μμ.

Να πάρουν μαζικά μέρος στις αρχαιρεσίες καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων" (στηρίζεται από την ΕΣΑΚ), καθώς και να υπερψηφίσουν τους υποψηφίους της για να ακολουθήσει επιτέλους το σωματείο έναν αγωνιστικό δρόμο υπεράσπισης των δικαιωμάτων και σύγκρουσης με τους υπεύθυνους για τη δημιουργία και όξυνση των προβλημάτων.

Η ΔΑΣ καταγγέλλει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, αλλά και το ρόλο που έπαιξαν το προηγούμενο διάστημα οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, "ρόλος - τονίζει - Δούρειου Ιππου για να περάσει η αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και εργοδοτών".

Καταλήγοντας η ΔΑΣ, καλεί και πάλι τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για ένα μαζικό, ταξικό και ενωτικό σωματείο, να ενισχύσουν τη ΔΑΣ, καταδικάζοντας ταυτόχρονα εκείνους που θέλουν να τους γυρίσουν στην εποχή που τους θεωρούσαν και τους αντιμετώπιζαν ως "υπηρετικό προσωπικό".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ