ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕ ΠΑΣΟΚ
Νέα "ψήφος εμπιστοσύνης" στην αντιλαϊκή πολιτική
  • Δεν πρόκειται να "οπισθοχωρήσουμε" από την ακολουθούμενη πολιτική, είπε ο Κ. Σημίτης και υπερψηφίστηκε από τους υφισταμένους του με μόλις 16 "κατά"
  • Ανοιχτή κυβερνητική πρόσκληση από Λαλιώτη σε ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ

Η σύγκληση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, που οι εργασίες της ολοκληρώθηκαν το Σάββατο με την υπερψήφιση της εισήγησης του πρωθυπουργού αφού μόνο 16 μέλη της 150μελούς Επιτροπής την καταψήφισαν (υπήρξε και μια "λευκή" ψήφος), το μοναδικό το οποίο προσέφερε ως είδηση ήταν ότι το παρασκήνιο εντός του ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει - ενόψει και του συνεδρίου - να ενεργοποιείται με όλο και εντατικότερους ρυθμούς.

Χαρακτηριστικές επ' αυτού είναι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με κορυφαία στελέχη του κόμματός του, το Σάββατο το πρωί (με Τσοχατζόπουλο, Λαλιώτη, Σκανδαλίδη, Αρσένη κ.ά.), οι οποίες κρατήθηκαν μυστικές ως την ολοκλήρωση των εργασιών της ΚΕ. Συναντήσεις οι οποίες προδιαγράφουν τις μεθοδεύσεις που θα ακολουθηθούν για τη σύναψη "συμμαχιών" μεταξύ των εμπλεκομένων, μέσα από το ΠΑΣΟΚ, για τη διεκδίκηση όσο γίνεται περισσότερων πόστων διαχείρισης της εξουσίας. Ταυτόχρονα, βέβαια, δε λείπουν κινήσεις "σύγκλισης" διαφόρων πρωτοκλασάτων, όπως Τσοχατζόπουλου - Β. Παπανδρέου, με αδιευκρίνιστο, ωστόσο, το ακριβές ζητούμενο από τους συμμετέχοντες σε αυτές.

Συνάντηση με Ακη

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση Σημίτη - Τσοχατζόπουλου, που έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον (και που οδήγησε στην υπερψήφιση από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας της εισήγησης του πρωθυπουργού ενώ κάποιοι πολιτικοί του "φίλοι" την καταψήφισαν, γιατί, όπως εξηγούσαν μετά την ψηφοφορία, "μπερδεύτηκαν"... ), υποστηρίζεται ότι έθεσε τις βάσεις για την "επίτευξη συνεννόησης" προς το συνέδριο. Οταν, δε, ο Α. Τσοχατζόπουλος ρωτήθηκε για το περιεχόμενο της συνάντησης, μίλησε για απόφαση της ΚΕ "να προχωρήσουμε σε μια νέα πορεία, η οποία θα διαμορφώσει όρους ενότητας"... Πάντως, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην ΚΕ, και σε κάποια αποστροφή του λόγου του, ο Α. Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για "εκλογική διαδικασία" στο συνέδριο, γεγονός που προκάλεσε την εντύπωση ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία. Κάτι που οι συνεργάτες του, αργότερα, "εξηγούσαν" ότι "δεν είπε" ο υπουργός, αφού ήταν άλλο το πνεύμα του...

Ποια "αντιπολίτευση";

Ας σημειωθεί, τέλος και σε ό,τι αφορά την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ότι παρά τους "υψηλούς τόνους" που χρησιμοποίησαν κάποιοι της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", το "σωσίβιο" που έριξαν οι "11" στον πρωθυπουργό, στη Βουλή, αποδείχτηκε ικανό να μην υπάρξει η "ένταση" που ορισμένοι διέβλεπαν, δεδομένης της επαναβεβαιωθείσης εσωκομματικής κυριαρχίας του Κ. Σημίτη. Ετσι, οι περισσότεροι από την "εσωκομματική αντιπολίτευση", σε πλήρη σύμπνοια με την "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα, επαναβεβαίωσαν στο πεδίο της ΚΕ την "ψήφο εμπιστοσύνης" τους στον πρωθυπουργό, ο οποίος φρόντισε στη δευτερολογία του να διαβεβαιώσει ότι "δεν μπορεί να υπάρχει οπισθοδρόμηση" στην κυβερνητική πολιτική...

Κυβερνητικό κάλεσμα σε ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ

Οσον αφορά την επομένη της σύγκλησης της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, το πολιτικό ενδιαφέρον επιχειρήθηκε να μετατοπιστεί, ξανά, στη γνωστή συζήτηση περί "κυβερνήσεων συνεργασίας". Χαρακτηριστική επ' αυτού η χτεσινή συνέντευξη του Κ. Λαλιώτη στα "ΝΕΑ", όπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απευθυνόμενος στο ΣΥΝ και στο ΔΗΚΚΙ, καλεί τα δυο κόμματα για "συνεργασία και προγραμματική σύγκλιση με προοπτική και κυβερνητικής συνεργασίας διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων της κεντροαριστεράς... χωρίς προαπαιτούμενα και προσχηματικές αρνήσεις" (σ.σ.: στα προαπαιτούμενα εντάσσεται ο "όρος" του ΣΥΝ για θέσπιση της απλής αναλογικής πριν καθίσει και επίσημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το ΠΑΣΟΚ, αλλά το τελευταίο αρνείται, καθώς ποτέ ουδείς... εμίσησε την αυτοδυναμία).

ΣΥΝ
"Ψάχνονται" για την "κεντροαριστερή" συνεργασία

Συνέντευξη - έκκληση του Ν. Κωνσταντόπουλου, να σταματήσουν οι "προσωπικές αναγνώσεις" της πρότασης για συνεργασία

Εκκληση στα στελέχη του κόμματός του να μην σκιαμαχούν για προσωπικές αναγνώσεις ή ερμηνείες της πρότασης που ψήφισε, μόλις πριν μια βδομάδα, στην τελευταία συνεδρίασή της η ΚΠΕ του ΣΥΝ "για κυβέρνηση συνεργασίας της προοδευτικής πλειοψηφίας", κάνει ο πρόεδρός του Ν. Κωνσταντόπουλος,διαπιστώνοντας πως η πρόταση "διαβάζεται" από τα στελέχη του ανάλογα με το πώς εννοούν την "κεντροαριστερή" συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Την έκκλησή του ο Ν. Κωνσταντόπουλος συνοδεύει με τον κίνδυνο "να μην χρεωθεί ο ΣΥΝ το αδιέξοδο του πολιτικού μας συστήματος" - το αδιέξοδο, δηλαδή, της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής που είναι συνυφασμένη με την πορεία και το στόχο της ΟΝΕ. Στόχο τον οποίο, ωστόσο, υπερασπίζεται διεκδικώντας, απλώς, κάποια φτιασιδώματα με τη μορφή "εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΝ". Στη βάση αυτή, άλλωστε, με συνέντευξή του, χτες, σε απογευματινή εφημερίδα, ο Κ. Λαλιώτης απευθύνει στο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ πρόσκληση "να αναζητήσουν (μαζί με το ΠΑΣΟΚ) προγραμματική σύγκλιση με προοπτική και κυβερνητικής συνεργασίας"...

Από την πλευρά του ο Ν. Κωνσταντόπουλος, αφού κατηγορεί την κυβέρνηση Σημίτη "ότι βρίσκεται σε απόσταση με τις εξελίξεις στην Ευρώπη και δεν προετοιμάζει την Ελλάδα για την επομένη ημέρα από την είσοδο στην ΟΝΕ", θέτει ως "πολιτικό πλαίσιο αρχών, ενόψει των ευρωεκλογών, του ΣΥΝ: Την ανάγκη παρεμβάσεων για τον πολιτικό έλεγχο των μηχανισμών της αγοράς, για την ανακατανομή του εισοδήματος με δικαιοσύνη, για την άσκηση κοινωνικών πολιτικών με αλληλεγγύη και συνοχή" και άλλα τέτοια εύηχα.

Στην πραγματικότητα λοιπόν, ο πρόεδρος του ΣΥΝ προβάλλοντας την πρόταση για "κυβέρνηση συνεργασίας της πλειοψηφίας των προοδευτικών δυνάμεων", εννοεί την "κεντροαριστερή" συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και όσες - προοδευτικές... - δυνάμεις συμφωνούν στους στόχους της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ. Η μόνη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ είναι, ότι "η κυβερνητική πολιτική μιλά με όρους λογιστηρίου της ΟΝΕ ενώ ο ΣΥΝ ενδιαφέρεται για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση" η οποία, όμως, προσδιορίζεται από την ΟΝΕ!

Πάντως, παρά τις εκκλήσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου, συνεχίζεται το "κρυφτούλι" ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΝ που την ίδια στιγμή επιμένουν να ερμηνεύουν κατά τις επιλογές τους την πρόταση συνεργασίας. Ετσι, για να μην υπάρχει αμφιβολία τι είδους προοδευτική πλειοψηφία επιδιώκει ο ΣΥΝ, στην κυριακάτικη "ΑΥΓΗ" το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ,Θ. Γεωργακόπουλος,ξεκαθαρίζει για το όραμα της ΟΝΕ: "Η ΟΝΕ προφανώς και πρέπει να συνιστά την αιχμή του δόρατος για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους"... Κατόπιν αυτών, καταλήγει: "Η προοπτική είναι σαφής και καθαρή. Κι αυτή είναι πράγματι μονόδρομος: Ενα μεγάλο ευρωπαϊστικό, ανανεωτικό, μεταρρυθμιστικό τόξο. Συγκρότηση σ' αυτή τη βάση μιας νέας και ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Αποτύπωση αυτού του τόξου και στο κυβερνητικό επίπεδο, μετά από μια προγραμματική Συμφωνία Βάθους"...

Αντιφατικές και χαρακτηριστικές για το πώς εννοείται η "κεντροαριστερή" συνεργασία, είναι οι αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΝ στην πρόταση του Κ. Λαλιώτη για συμμαχικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ με ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ: Ο Π. Λαφαζάνης κάνει λόγο για... "ανέξοδες προτάσεις διαλόγου και συνεργασίας προς την Αριστερά που απευθύνει με περισσή ευκολία ο Κ. Λαλιώτης"... Ενώ ο Στ. Πιτσιόρλας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, επίσης, θεωρεί ότι "οι προβληματισμοί για κυβερνήσεις συνεργασίας που διατυπώνει ο Κ. Λαλιώτης είναι θετικοί, κατ' αρχήν" αλλά εκτιμά πως "είναι προβληματισμοί προσωπικοί. Δεν απηχούν την επίσημη πολιτική του ΠΑΣΟΚ"!

Πολιτικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ

Συγκεντρώσεις - συζητήσεις, με θέμα τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, με βάση και την τελευταία Απόφαση της ΚΕ, διοργανώνουν οι ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα.

Αύριο ΤΕΤΑΡΤΗ 11/11
  • Η ΚΟ Κοκκινιάς του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση, στον κινηματογράφο "Εσπερος" (7ης Μαρτίου και Ηλιουπόλεως), όπου θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Χαϊδαρίου του ΚΚΕ διοργανώνουν συγκέντρωση - συζήτηση στο 1ο ΚΑΠΗ Χαϊδαρίου, Καρδίτσας και Δωδεκανήσου, στις 7 μ.μ.
  • Η ΚΟ Κορυδαλλού του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση στις 6.30 μ.μ. στον κινηματογράφο "ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ".Θα μιλήσει ο Σήφης Κωτσαντής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΠ.
  • Η ΚΟ Μαρουσιού του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση στις 7 μ.μ.,στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης (Μιλτιάδου 4 στο Μαρούσι).
Στην Κεφαλονιά

Συγκεντρώσεις μελών και οπαδών του Κόμματος με το ίδιο θέμα θα πραγματοποιήσει η ΝΕ Κεφαλονιάς του ΚΚΕ σε όλο το νομό τις επόμενες μέρες:

  • Αύριο Τετάρτη 11/11 στη Σάμη στις 7.30 μ.μ.
  • Την Πέμπτη 12/11 στον Ελιό στην αίθουσα της Κοινότητας στα Μαυράτα στις 7.30 μ.μ.
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Δεν υπάρχει λόγος πρόωρων εκλογών"

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης,αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του Γιέρζι Μπούζεκ.

Ο Κ. Σημίτης ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν οι κοινωνικές διαμαρτυρίες για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης εγκυμονούν πρόωρες εκλογές. Και απάντησε ότι όσες διαμαρτυρίες και διαφορετικές απόψεις υπάρχουν στην Ελλάδα είναι πάντοτε στο πλαίσιο της δημοκρατίας και ως εκ τούτου δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος για πρόωρες εκλογές.

ΝΔ
"Διχάζει" ο... Σαμαράς

Η επιστροφή ή μη του Αντ. Σαμαρά στη ΝΔ καθώς και η ενδεχόμενη συνεργασία των δύο κομμάτων στις ευρωεκλογές, έχει αναγορευτεί ως "κομβικό" ζήτημα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης της ΝΔ και ένα καλό πρόσχημα για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών του Κ. Καραμανλή με τον Κ. Μητσοτάκη.

Αν και χτες ο εκπρόσωπος της ΝΔ επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα λέγοντας ότι δεν θέτει θέμα συνεργασίας με την ΠΟΛ. ΑΝ. η επιστροφή του Αντ. Σαμαρά, ωστόσο το θέμα είναι υπαρκτό και θα καθορίσει τις εσωκομματικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος διαμήνυσε την προηγούμενη βδομάδα προς τη Ρηγίλλης ότι στην περίπτωση που προχωρήσει η συνεργασία με την ΠΟΛ. ΑΝ. θα ηγηθεί ξεχωριστού ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές, έχει, έτσι και αλλιώς, λόγους να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις του με τη ΝΔ, από την οποία ο Κ. Καραμανλής τον έχει ουσιαστικά "εκπαραθυρώσει". Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΝΔ αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι το "θέμα Σαμαρά" μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία καλή δικαιολογία για να "τελειώνει" με τον πρώην πρωθυπουργό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μ. Εβερτ έχει ζητήσει να προχωρήσει η συνεργασία με την ΠΟΛ. ΑΝ. στο όνομα της "ανόδου στην εξουσία", επιχείρημα, ακριβώς, που θα χρησιμοποιήσει και ο Κ. Καραμανλής "όταν έρθει η κατάλληλη ώρα", φέροντας έτσι τον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος προ τετελεσμένων και δυσκολεύοντας ασφυκτικά τα όποια περιθώρια αντίδρασής του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ