Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
"Ψάχνονται" για την "κεντροαριστερή" συνεργασία

Συνέντευξη - έκκληση του Ν. Κωνσταντόπουλου, να σταματήσουν οι "προσωπικές αναγνώσεις" της πρότασης για συνεργασία

Εκκληση στα στελέχη του κόμματός του να μην σκιαμαχούν για προσωπικές αναγνώσεις ή ερμηνείες της πρότασης που ψήφισε, μόλις πριν μια βδομάδα, στην τελευταία συνεδρίασή της η ΚΠΕ του ΣΥΝ "για κυβέρνηση συνεργασίας της προοδευτικής πλειοψηφίας", κάνει ο πρόεδρός του Ν. Κωνσταντόπουλος,διαπιστώνοντας πως η πρόταση "διαβάζεται" από τα στελέχη του ανάλογα με το πώς εννοούν την "κεντροαριστερή" συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Την έκκλησή του ο Ν. Κωνσταντόπουλος συνοδεύει με τον κίνδυνο "να μην χρεωθεί ο ΣΥΝ το αδιέξοδο του πολιτικού μας συστήματος" - το αδιέξοδο, δηλαδή, της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής που είναι συνυφασμένη με την πορεία και το στόχο της ΟΝΕ. Στόχο τον οποίο, ωστόσο, υπερασπίζεται διεκδικώντας, απλώς, κάποια φτιασιδώματα με τη μορφή "εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΝ". Στη βάση αυτή, άλλωστε, με συνέντευξή του, χτες, σε απογευματινή εφημερίδα, ο Κ. Λαλιώτης απευθύνει στο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ πρόσκληση "να αναζητήσουν (μαζί με το ΠΑΣΟΚ) προγραμματική σύγκλιση με προοπτική και κυβερνητικής συνεργασίας"...

Από την πλευρά του ο Ν. Κωνσταντόπουλος, αφού κατηγορεί την κυβέρνηση Σημίτη "ότι βρίσκεται σε απόσταση με τις εξελίξεις στην Ευρώπη και δεν προετοιμάζει την Ελλάδα για την επομένη ημέρα από την είσοδο στην ΟΝΕ", θέτει ως "πολιτικό πλαίσιο αρχών, ενόψει των ευρωεκλογών, του ΣΥΝ: Την ανάγκη παρεμβάσεων για τον πολιτικό έλεγχο των μηχανισμών της αγοράς, για την ανακατανομή του εισοδήματος με δικαιοσύνη, για την άσκηση κοινωνικών πολιτικών με αλληλεγγύη και συνοχή" και άλλα τέτοια εύηχα.

Στην πραγματικότητα λοιπόν, ο πρόεδρος του ΣΥΝ προβάλλοντας την πρόταση για "κυβέρνηση συνεργασίας της πλειοψηφίας των προοδευτικών δυνάμεων", εννοεί την "κεντροαριστερή" συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και όσες - προοδευτικές... - δυνάμεις συμφωνούν στους στόχους της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ. Η μόνη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ είναι, ότι "η κυβερνητική πολιτική μιλά με όρους λογιστηρίου της ΟΝΕ ενώ ο ΣΥΝ ενδιαφέρεται για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση" η οποία, όμως, προσδιορίζεται από την ΟΝΕ!

Πάντως, παρά τις εκκλήσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου, συνεχίζεται το "κρυφτούλι" ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΝ που την ίδια στιγμή επιμένουν να ερμηνεύουν κατά τις επιλογές τους την πρόταση συνεργασίας. Ετσι, για να μην υπάρχει αμφιβολία τι είδους προοδευτική πλειοψηφία επιδιώκει ο ΣΥΝ, στην κυριακάτικη "ΑΥΓΗ" το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ,Θ. Γεωργακόπουλος,ξεκαθαρίζει για το όραμα της ΟΝΕ: "Η ΟΝΕ προφανώς και πρέπει να συνιστά την αιχμή του δόρατος για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους"... Κατόπιν αυτών, καταλήγει: "Η προοπτική είναι σαφής και καθαρή. Κι αυτή είναι πράγματι μονόδρομος: Ενα μεγάλο ευρωπαϊστικό, ανανεωτικό, μεταρρυθμιστικό τόξο. Συγκρότηση σ' αυτή τη βάση μιας νέας και ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Αποτύπωση αυτού του τόξου και στο κυβερνητικό επίπεδο, μετά από μια προγραμματική Συμφωνία Βάθους"...

Αντιφατικές και χαρακτηριστικές για το πώς εννοείται η "κεντροαριστερή" συνεργασία, είναι οι αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΝ στην πρόταση του Κ. Λαλιώτη για συμμαχικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ με ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ: Ο Π. Λαφαζάνης κάνει λόγο για... "ανέξοδες προτάσεις διαλόγου και συνεργασίας προς την Αριστερά που απευθύνει με περισσή ευκολία ο Κ. Λαλιώτης"... Ενώ ο Στ. Πιτσιόρλας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, επίσης, θεωρεί ότι "οι προβληματισμοί για κυβερνήσεις συνεργασίας που διατυπώνει ο Κ. Λαλιώτης είναι θετικοί, κατ' αρχήν" αλλά εκτιμά πως "είναι προβληματισμοί προσωπικοί. Δεν απηχούν την επίσημη πολιτική του ΠΑΣΟΚ"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ