Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Πρωτοβουλία" για άρση του ασύλου!

Ρόλο πολιορκητικού κριού για την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου αναλαμβάνει η ηγεσία της ΝΔ, αποδεικνύοντας, άλλη μια φορά, τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει στην κυβέρνηση Σημίτη, η οποία θέλει, αλλά δεν "τολμά" να καταργήσει το άσυλο.

Η εμμονή του Κ. Καραμανλή, που πρώτος έθεσε το θέμα πριν από δυο βδομάδες στη Θεσσαλονίκη, στην ουσιαστική κατάργηση του ασύλου - "επαναπροσδιορισμό" το αποκαλεί κομψά ο ίδιος - αφ' ενός αποκαλύπτει το αυταρχικό και αντιδημοκρατικό πρόσωπο της ηγεσίας της ΝΔ, ενώ από την άλλη συνδέεται με τις βρώμικες μεθοδεύσεις για το αμαύρωμα του φετινού γιορτασμού της εξέγερσης του Νοέμβρη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ το έχει αναγορεύσει ως υπ' αριθμόν ένα ζήτημα στις προτεραιότητές του και μάλιστα αποτέλεσε το βασικό (!) θέμα στη χτεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών. Ο Κ. Καραμανλής στην εισήγησή του τάχθηκε υπέρ της ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας από το ίδιο το κόμμα του, ώστε να "επαναπροσδιοριστεί" νομοθετικά το πανεπιστημιακό άσυλο. Επικαλούμενος το πρόσχημα ότι το άσυλο "δεν μπορεί να καταλήγει σαν ένα άσυλο εξωπανεπιστημιακών και εξωθεσμικών και, ενίοτε, εγκληματικών στοιχείων", τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της συρρίκνωσης και τελικά της άρσης του. Για το σκοπό αυτό η ηγεσία της ΝΔ, από τη μια συζητά με πρυτανικές αρχές - αύριο το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τους πρυτάνεις του ΕΜΠ, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Παντείου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου - και από την άλλη προετοιμάζεται για να αναλάβει την πρωτοβουλία στη Βουλή. Για το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας δεν έγινε τίποτα ακόμα γνωστό, αλλά ο Κ. Καραμανλής έχει εκφράσει την υποστήριξή του στη γνωστή απαράδεκτη απόφαση της συγκλήτου του ΑΠΘ.

Σημειώνεται ότι ήδη από την περασμένη Τρίτη, στην ομιλία του στη Βουλή, ο Κ. Καραμανλής είχε ζητήσει από τον Κ. Σημίτη "να βάλει τον υπουργό του να πάρει νομοθετική πρωτοβουλία πριν τις 17 Νοεμβρίου"! Επειδή, προφανώς η κυβέρνηση δεν "τολμά" - παρόλο που πληροφορίες φέρουν τον Γ. Αρσένη να συμφωνεί με την άρση του ασύλου - ο Κ. Καραμανλής ανέλαβε να δώσει άλλη μια φορά εξετάσεις υποταγής στα κελεύσματα των ισχυρών οικονομικών κύκλων.

Ενστάσεις, αλλά διαδικαστικού περιεχομένου, κατέθεσαν στη χτεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών, οι Μπενάκη, Μεϊμαράκης και Παυλόπουλος, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει κανένα λόγο η ΝΔ να αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία - και άρα και το κόστος - και να αφεθεί αυτό στην κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ