ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβερνητική κοροϊδία των ελαιοπαραγωγών

"Πιστός" στην πολιτική κοροϊδίας των προκατόχων του και της κυβέρνησης εμφανίστηκε χτες ο νέος υφυπουργός Γεωργίας Ντίνος Βρεττός, μιλώντας στο Ηράκλειο της Κρήτης σε ημερίδα για το λάδι.

Με βάση τα όσα είπε χτες στην ημερίδα και τα όσα δημοσιοποίησε στη συνέχεια σε σχετική ανακοίνωση, φάνηκε καθαρά ότι ο υφυπουργός ενδιαφέρεται πρωτίστως να αποπροσανατολίσει τους σκληρά δοκιμαζόμενους ελαιοπαραγωγούς, παρά να αφουγκραστεί τα οξυμένα προβλήματά τους και να συμβάλει στην επίλυσή τους. Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο χιλιοειπωμένο κυβερνητικό "σλόγκαν" για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ανεβάζοντας τους "τόνους της κοροϊδίας" πρόσθεσε ότι οι αλλαγές που έγιναν με τη νέα αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στο λάδι θα είναι σε όφελος των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι, όπως ανέφερε, από εδώ και πέρα θα απολαμβάνουν υψηλότερες τιμές... Μόνο, όμως, που τον υφυπουργό θα διαψεύσει η ίδια η πραγματικότητα, αφού, για τη νέα παραγωγή λαδιού, προβλέπεται πρόσθετη πτώση των ήδη εξευτελιστικών τιμών στο λάδι - μετά την κατάργηση των τιμών παρέμβασης που ψήφισε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες - πράγμα που θα σημαίνει τη δραματική μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. Επιπλέον ο υφυπουργός έσπευσε να "διαφημίσει" τις αλλαγές του καθεστώτος, αποκρύπτοντας τις περαιτέρω επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς, αφού στο εξής θα πληρώνουν πρόστιμο συνυπευθυνότητας όλοι οι ελαιοπαραγωγοί (μικροί - μεγάλοι). Σ' αυτό συνηγορεί η επιβολή εθνικού πλαφόν στο λάδι (419.600 τόνοι), αφού θεωρείται σίγουρο ότι οι ελαιοπαραγωγοί θα συνεχίσουν να πληρώνουν πρόστιμο συνυπευθυνότητας αν έχουν καλή παραγωγή (για παράδειγμα, πέρυσι η παραγωγή στο λάδι έφτασε τους 494.000 τόνους). Επιπρόσθετα, η ελαιοκαλλιέργεια μπαίνει στη "μέγκενη" των ποσοστώσεων και των περιορισμών της ΕΕ, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ανάπτυξής της.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΕΣΒΟΥ
Υπουργικές "υποσχέσεις" για εξόφληση της περσινής σοδειάς

Απλήρωτοι για την περσινή σοδειά μένουν οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Λέσβου, παρόλο που έχουν περάσει οι προθεσμίες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και να απειλούνται με χρεοκοπία, λόγω των δανείων της Αγροτικής Τράπεζας, που "τρέχουν".

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Στρ. Κόρακας με Επίκαιρη Ερώτηση, ενώ παράλληλα, με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΚΚΕ, έγινε την περασμένη Παρασκευή σύσκεψη φορέων στο υπουργείο Γεωργίας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.

Στη σύσκεψη αυτή αναφέρθηκε ο υφυπουργός Γεωργίας, Κ. Βρεττός,λέγοντας ότι δόθηκε λύση στο θέμα και ήδη το υπουργείο έδωσε εντολή να πληρωθούν οι παραγωγοί για την περσινή σοδειά.

Ο Στρ. Κόρακας στην τοποθέτησή του τόνισε ότι, πέρα από τη συγκεκριμένη ποσότητα που έπρεπε ήδη να έχει πληρωθεί, υπάρχει και μία υπέρβαση που πρέπει να πληρωθεί και αφορά 4.000 τόνους. Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να παρθούν από τώρα μέτρα για τη φετινή σοδειά, καθώς τα μηνύματα είναι άκρως ανησυχητικά. Συγκεκριμένα, οι έμποροι έχουν ανακοινώσει, στην αρχή ακόμα της σχετικής διαδικασίας, τιμή για το λάδι 580 δρχ., πράγμα που σημαίνει ότι στη συνέχεια θα κατρακυλήσει η τιμή, όπως έδειξε και η περσινή εμπειρία. Ζήτησε δε από την κυβέρνηση να μεριμνήσει προκειμένου να υπάρξει κρατική συγκέντρωση με τιμή που να είναι στα περσινά τουλάχιστον επίπεδα.

Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός είπε ότι το υπουργείο θα εξετάσει το θέμα της ποσότητας της υπέρβασης, ενώ ανακοίνωσε ότι φέτος δε θα υπάρξει η διαδικασία της παρέμβασης. Προέβλεψε δε ότι φέτος η επιδότηση θα είναι μεγαλύτερη γιατί η χώρα μας έχει δικαίωμα να παράγει 420.000 τόνους και άρα δε θα υπάρξει περίπτωση να επιβληθεί πρόστιμο συνυπευθυνότητας. Οσον αφορά το αίτημα για κρατική συγκέντρωση της παραγωγής, είπε ότι ο κανονισμός που ισχύει προβλέπει την ιδιωτική αποθεματοποίηση.

Ευρωπαϊκή Ενωση

Υπονομεύονται θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα

Παρέμβαση του Γ. Θεωνά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την κατάργηση των "εμποδίων", που δημιουργούνται στην κυκλοφορία των εμπορευμάτων από την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων

Αποφασιστικό πλήγμα στην άσκηση των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων της Ευρώπης, χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για τη θέσπιση μηχανισμού παρέμβασης για την κατάργηση των "εμποδίων" που δημιουργούνται στην κυκλοφορία των εμπορευμάτων από την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε κατά την έναρξη της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την απόσυρση της σχετικής έκθεσης - αίτημα που όμως δεν έγινε αποδεκτό - επισημαίνοντας τα σοβαρά ερωτήματα και την ανησυχία που δημιουργεί το γεγονός ότι η έκθεση αυτή μετά από αίτηση του Συμβουλίου προωθείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο, ο Γ. Θεωνάς τόνισε, ότι "η ΕΕ αφού καθιέρωσε την ενιαία εσωτερική αγορά και μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του ΕΥΡΩ, επιχειρεί τώρα να θωρακίσει την πολιτική της, με μέτρα που θα την "εξασφαλίζουν" από τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων πολιτών και τους αγώνες τους. Στο όνομα της απρόσκοπτης εφαρμογής της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, επιχειρεί με την υπό συζήτηση πρόταση κανονισμού, να υπονομεύσει τα πιο θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα. Το πρόσχημα που πάντα χρησιμοποιούνταν, η περίφημη "παρακώλυση των συγκοινωνιών", υιοθετείται για άλλη μια φορά για τον ασφυκτικό περιορισμό των δημοκρατικών, των κοινωνικών και των ατομικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών".

"Με την πρώτη πρόταση", συνέχισε, "που ήταν ενδεικτική των απόψεων που κυριαρχούν στην Επιτροπή, το κατ' εξοχήν "ομοσπονδιακού" χαρακτήρα και με μεγάλες εκτελεστικές αρμοδιότητες όργανο της ΕΕ, δινόταν το δικαίωμα στους ιδιώτες, μετά από απόφαση της Επιτροπής, να προσφεύγουν ατομικά στα εθνικά δικαστήρια και να ζητούν τη λήψη προσωρινών μέτρων, την επιδίκαση αποζημίωσης και την επιβολή χρηματικών ποινών. Την ίδια στιγμή, και με σκοπό την "αποτροπή της επέκτασης των ταραχών", το κράτος - μέλος στο έδαφος του οποίου συμβαίνουν οι κινητοποιήσεις μετατρέπεται σε αστυνομικό, εκτελεστικό όργανο, με υποχρέωση την έγκαιρη λήψη των "αναγκαίων" κατασταλτικών μέτρων για την "άρση των εμποδίων" γιατί διαφορετικά επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της παραπομπής στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ). Οι εργαζόμενοι θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με διπλό μέτωπο. Αυτό της εθνικής κρατικής εξουσίας και αυτό των "θιγόμενων ιδιωτών". Με την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο, έγινε μια κάποια βελτίωση στο αρχικό κείμενο αφού απαλείφεται το δικαίωμα άσκησης ατομικών προσφυγών στη βάση απόφασης της Επιτροπής και στη λογική των ασφαλιστικών μέτρων. Η πίεση όμως, νομική και πολιτική, στο ενδιαφερόμενο κράτος - μέλος για άρση των "εμποδίων" εξακολουθεί να ισχύει".

"Παρά τις αλλαγές που έγιναν, η υπό εξέταση πρόταση του κανονισμού ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, και απειλεί αποφασιστικό πλήγμα στην άσκηση των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων. Το δικαίωμα της απεργίας, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, υπονομεύονται κατάφωρα και εγκαινιάζεται και επίσημα μια νέα περίοδος, περιοριστικής εφαρμογής τους. Είναι εμφανές, ότι η Ευρώπη των μονοπωλίων και των τραπεζιτών δεν μπορεί να αντέξει τις διεκδικήσεις των Ελλήνων, Γάλλων, Ιταλών αγροτών που αντιπαλεύουν τις συνέπειες της αντι - αγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κρατών - μελών, δεν μπορεί να αντέξει τις κινητοποιήσεις των φορτηγατζήδων που διεκδικούν ανθρώπινες ώρες εργασίας και κατάργηση του ντάμπινγκ. Η Ευρώπη της "ελεύθερης κυκλοφορίας", δεν μπορεί να αντέξει τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών που αντιμάχονται τη μείωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων στα τριτοκοσμικά πρότυπα. Για άλλη μια φορά η υποκρισία υπερβαίνει κάθε όριο. Από τη μια επικαλούνται την περίφημη επικουρικότητα, προβαίνουν σε μεγαλόστομες διακηρύξεις και επικαλούνται τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και την ίδια στιγμή μετατρέπουν τα κράτη σε στυγνό καταστολέα των εργατικών αγώνων. Προφανώς, η κατανομή των αρμοδιοτήτων που προκύπτει από την περίφημη επικουρικότητα, αναθέτει το ρόλο του απεργοσπάστη στα κράτη - μέλη". Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε τις "εύλογες ανησυχίες που υπάρχουν και σε σχέση με το ρόλο που θα παίξει το Σύστημα Πληροφοριών του Σένγκεν στο θέμα αυτό, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος όσοι μετέχουν ενεργά στις εργατικές κινητοποιήσεις να περιληφθούν στις λίστες των "υπόπτων" διατάραξης της δημόσια τάξης. Το βήμα για την επαναφορά της έννοιας του "εσωτερικού εχθρού" δεν είναι μακριά και διευκολύνεται από τη σκόπιμα ασαφή έννοια της "καταπολέμησης της τρομοκρατίας" που φαίνεται να αναβαθμίζεται σε έναν από τους βασικούς τομείς δραστηριοποίησης της Εuropol".

Για τους λόγους αυτούς συνέχισε, "καταψηφίζουμε την έκθεση με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Πρόκειται για θέμα που δεν επιδέχεται τροπολογιών και διορθωτικών παρεμβάσεων. Αλλά και στο θέμα αυτό δεν είναι τυχαίο ότι κάποιες τροπολογίες της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων που προσπαθούσαν να εισάγουν κάποια δικλείδα ασφαλείας σχετικά με το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και την εκτίμηση της νομιμότητας, από νομική άποψη, υπό το πρίσμα αποκλειστικά του εθνικού εργατικού δικαίου, απορρίφθηκαν από την αρμόδια οικονομική επιτροπή και δεν περιελήφθησαν στην έκθεση. Από την πλευρά μας, καλούμε τους εργαζόμενους της Ευρώπης, μέσα από την πάλη τους να αχρηστεύσουν τέτοιου είδους διατάξεις και να παλέψουν για την κατοχύρωση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Εμείς θα πορευτούμε μαζί τους".

Στερνό αντίο στη Λιλίκα Παπακηρύκου - Γεωργίου

Κηδεύτηκε το περασμένο Σάββατο στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας

Στερνό αντίο στην αγωνίστρια Λιλίκα Παπακηρύκου - Γεωργίου,στη συντρόφισσα στη ζωή και στον αγώνα του σ. Βάσου Γεωργίου έδωσαν το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι, οι οικείοι και πολλοί φίλοι, σύντροφοι και συναγωνιστές που τη συνόδεψαν από την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων όπου έγινε η νεκρώσιμη ακολουθία, στην τελευταία της κατοικία στο νεκροταφείο της πόλης.

Αγωνίστρια με συμμετοχή σ' όλους τους αγώνες των εργαζομένων και ιδιαίτερα μέσα από το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, η Λιλίκα Παπακηρύκου - Γεωργίου, πορεύτηκε, όπως χιλιάδες ακόμα κομμουνιστές, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και των λαϊκών αγώνων το γολγοθά των φυλακίσεων, των εξοριών και των στερήσεων. Παλεύοντας για μια καλύτερη ζωή η γιαγιά Λιλίκα, όπως σημείωσε η εγγονή της αποχαιρετώντας την, έμαθε πως μόνο ο οργανωμένος και επίμονος αγώνας δίνει αποτελέσματα. Συνειδητοποίησε, από νωρίς, πως πιο αποτελεσματικός είναι ο οργανωμένος αγώνας όχι μόνον μέσα από τα σωματεία και τα συνδικάτα, αλλά μέσα από το πρωτοπόρο κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ. Μέσα λοιπόν απ' την οργανωμένη πάλη πήρε μέρος και πρωτοστάτησε στις συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και απεργίες των δημοσίων υπαλλήλων η Λιλίκα Παπακηρύκου - Γεωργίου και γνώρισε όλους τους κατατρεγμούς των αγωνιστών της χώρας μας, τις φυλακές και τις εξορίες.

Σπούδασε δασκάλα μα δεν μπόρεσε να διδάξει στην Ελλάδα γιατί οικογενειακοί λόγοι (ο θάνατος των γονιών της) δεν της το επέτρεψαν και αναγκάστηκε να εργαστεί δημόσιος υπάλληλος στη στατιστική υπηρεσία. Μετά την ήττα του ΔΣΕ, στάλθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας μαζί με τον σύντροφό της Βάσο Γεωργίου, όπου ως δασκάλα αφοσιώθηκεστη μόρφωση των προσφυγόπουλων που φιλοξενήθηκαν εκεί.

Στεφάνια στην κηδεία της Λιλίκας Παπακηρύκου - Γεωργίου, εκτός των άλλων, έστειλαν η ΚΕ του ΚΚΕ, ο "Ριζοσπάστης" και η ΝΕ Κορινθίας του Κόμματος.

"Εφυγε" η Μαρία Ζαφειροπούλου

Πέθανε την Κυριακή η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Μαρία Ζαφειροπούλου,σύζυγος του Νώντα Ζαφειρόπουλου. Η κηδεία της γίνεται σήμερα Τρίτη στην Καρδίτσα, ώρα 2 το μεσημέρι, από το νεκροταφείο της Αγ. Παρασκευής.

Η Μαρία Ζαφειροπούλου γεννήθηκε το 1920 στη Σμύρνη και λίγο αργότερα ήρθε στην Ελλάδα, μαζί με τους γονείς της.

Από νεαρή ηλικία, συμμετείχε στους κοινωνικούς αγώνες, ενώ εντάχθηκε στο ΕΑΜ από την ίδρυσή του, παλεύοντας από στελεχικές θέσεις, ενάντια στους κατακτητές και στην αμέσως μετά την Απελευθέρωση περίοδο. Από την περίοδο της Κατοχής, ακόμα, εντάχθηκε στο ΚΚΕ, στα ιδανικά του οποίου έμεινε πιστή μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της και παίρνοντας ενεργό μέρος σε όλους τους αγώνες του λαού μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ