ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η "βοή" των τρακτέρ ξανακούγεται στον κάμπο
  • Οι περιφερειακές - προειδοποιητικές συγκεντρώσεις προετοιμάζουν τις συντονισμένες κινητοποιήσεις σε πανθεσσαλικό επίπεδο
  • Στο στόχαστρο η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που συρρικνώνει το αγροτικό εισόδημα και ξεκληρίζει τους αγρότες

Στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν οι αγρότες στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Οι προειδοποιητικές συγκεντρώσεις, που άρχισαν πριν λίγες μέρες, με μεγάλη επιτυχία, από τα Φάρσαλα, επεκτείνονται σε πολλές επαρχίες και χωριά της περιοχής.

  • Στην Καρδίτσα,σε συνεδρίασή της η Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, σε Λιοντάρι, Παλαμά, Προάστειο, Σοφάδες στις 16, 18, 19 και 20 Νοέμβρη αντίστοιχα,ενώ προγραμματίστηκε και παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο στην πόλη, στις 2 Δεκέμβρη.

Στελέχη της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής περιοδεύουν στις επαρχίες και στα χωριά του νομού, ενημερώνοντας τους αγρότες σε συσκέψεις και συγκεντρώσεις και καλώντας τους να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στις κινητοποιήσεις. (Στην ενημερωτική σύσκεψη που έγινε πριν τρεις μέρες στον Παλαμά, μετη συμμετοχή του Βαγγέλη Μπούτα,συμμετείχε πλήθος αγροτών, οι οποίοι εξέφρασαν τις αγωνιστικές διαθέσεις του αγροτικού κόσμου της περιοχής, να συγκρουστεί, με όσα μέσα διαθέτει, με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση).

  • Στα Τρίκαλα,σε κοινή σύσκεψη των δύο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων του νομού και της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν επτά περιφερειακές συγκεντρώσεις και συγκεκριμένα στις 14 του μήνα στη Φαρκαδώνα,στις 16/11 στο Ρίζωμα,στις 19/11 στο Μεγαλοχώρι,στις 20/11 στην Καλαμπάκα,στις 23/11 στην Πηγή,στις 26/11 στα Μεγάλα Καλύβια και στις 27/11 στον Παλαιόπυργο.

Επίσης, οι αγροτικές οργανώσεις καλούν για τις 18 Νοέμβρη τους εκπροσώπους των μαζικών φορέων του νομού να συμμετέχουν σε κοινή σύσκεψη, όπου θα συζητηθούν τα πολλά και πολύ οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος σ' έναν κατ' εξοχήν αγροτικό νομό και ο συντονισμός των ενεργειών όλων για την αντιμετώπισή τους.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Σπύρος Τσιοτινός,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη" και μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα,αναφέρθηκε στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος που προκαλεί η εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, επεσήμανε ότι το πρόβλημα υπερχρέωσης των αγροτών στην ΑΤΕ έφτασε φέτος στο απροχώρητο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ξεχρεωθούν ακόμα κι αν πουλήσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους, χαρακτήρισε ληστρικό το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα των αγροτών και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της αγροτιάς να ξαναβγεί στους δρόμους του αγώνα πιο μαζικά, πιο δυναμικά, πιο αποτελεσματικά.

Στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και στην άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε λύσεις, αναφέρθηκε ο Φ. Σαλταγιάννης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Αλληλεγγύη".

  • Αύριο Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Λάρισας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, προκειμένου να καθοριστούν οι συγκεκριμένες ημερομηνίες των περιφερειακών - προειδοποιητικών συγκεντρώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή, ως συνέχεια της πολύ πετυχημένης αρχής που έγινε από τα Φάρσαλα και ως προετοιμασία των μεγάλων συλλαλητηρίων σε Νομαρχιακό και σε πανθεσσαλικό επίπεδο.
  • Για αγώνες προετοιμάζονται και οι αγρότες της Μαγνησίας,κυρίως των περιοχών Αλμυρού,Βελεστίνου και Πηλίου.
Εγκαταλείπεται το αρδευτικό δίκτυο Σμοκόβου

Αποκαλυπτική απάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Τα αρδευτικά δίκτυα του έργου του Σμοκόβου δε θα κατασκευαστούν, επειδή το έργο δε χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι το νερό για να αρδεύσει τα χωράφια θα φτάνει σ' αυτά μέσα από τάφρους (χαντάκια) και ρέματα! Αυτά, ούτε λίγο ούτε πολύ, αναφέρονται σε απάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη σε σχετική Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα και Αχιλλέα Κανταρτζή.

Η απάντηση αυτή έχει αναστατώσει τους κατοίκους του Νομού Καρδίτσας, οι οποίοι ερμηνεύουν το γεγονός ως οριστική εγκατάλειψη του αρδευτικού συστήματος του Σμοκόβου, ενός έργου το οποίο ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση με τυμπανοκρουσίες και για το οποίο έχουν διατεθεί δεκάδες δισ. δρχ. για να... παραμείνει ανολοκλήρωτο! Οπως ακριβώς και η αρχική μελέτη για τα αρδευτικά δίκτυα, για την οποία επίσης ξοδεύτηκαν αρκετά χρήματα και τώρα εγκαταλείπεται...

Δίκαια μπορεί να αναρωτηθεί κανείς: Με χαντάκια και με ρέματα περιμένει η κυβέρνηση να αποκτήσει η χώρα μας σύγχρονη γεωργία; Προφανώς η Ελλάδα, αν μη τι άλλο, προσπαθεί να διεκδικήσει άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία στην άρδευση των χωραφιών.

Η αποκαλυπτική απάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ προς τους βουλευτές του ΚΚΕ έχει ως εξής:

"1. Το έργο αποπεράτωσης της Σήραγγας Λεονταρίου, προκηρύχτηκε στις 16-9-98 και είναι στη διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών, προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες και χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους.

2. Είναι γεγονός ότι δε θα κατασκευαστούν τα δίκτυα με την αρχική μελέτη λόγω κόστους και λόγω μη ένταξής τους στο "Πακέτο Ντελόρ". Αντ' αυτών πρόκειται να προκηρυχτεί σύντομα (η διακήρυξη είναι προς έγκριση) νέα μελέτη δικτύων, η οποία θα χρησιμοποιεί τμήματα της αρχικής μελέτης, αλλά και τις υφιστάμενες τάφρους και ρέματα για τη διοχέτευση του νερού του ταμιευτήρα του φράγματος Σμοκόβου στην πεδιάδα Καρδίτσας.Οπωσδήποτε το έργο αυτό θα προταθεί στο πακέτο Σαντέρ".

Ακόμη, δηλαδή, και η εφαρμογή της μελέτης για τη μεταφορά των νερών στην πεδιάδα της Καρδίτσας μέσω των χαντακιών και των ρεμάτων παραπέμπεται στο άγνωστο μέλλον, εάν και εφόσον ενταχτεί τελικά στο "πακέτο Σαντέρ"! Μέχρι τότε τα χωράφια θα έχουν ξεραθεί εντελώς και οι αγρότες θα έχουν ξεκληριστεί. Ισως αυτό προσδοκά η κυβέρνηση, αφού όλοι γνωρίζουν ότι το αρδευτικό δίκτυο είναι αυτό που θα λύσει το πρόβλημα της πτώσης του υδροφόρου ορίζοντα στη νοτιοδυτική Θεσσαλία...

Αγώνας για να σωθούν οι συνεταιρισμοί

Ψήφισμα του 35ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας

Μήνυμα αντίστασης και αγώνα προς όλες τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ), που οδηγούνται καθημερινά στην πτώχευση ή στην εκκαθάριση, με θύματα τους εργαζόμενους και τους αγρότες, στέλνει η Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΣΕΓΟ) και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε αγωνιστική ετοιμότητα, προκειμένου να περιφρουρήσουν τη δουλιά τους, τα εργασιακά τους δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Στο ψήφισμα του 35ου Συνεδρίου της ΟΣΕΓΟ, που έγινε στις 30 και 31 Οκτώβρη τονίζεται: "Το συνεταιριστικό κίνημα διέρχεται την κρισιμότερη περίοδο της ιστορικής του πορείας, με τις αρνητικές εξελίξεις στα εργασιακά δεδομένα, λόγω του αντεργατικού νομοσχεδίου του καλοκαιριού, ενώ ανάλογες κρίσιμες εξελίξεις διαφαίνονται και στο ασφαλιστικό. Τα προβλήματα αυτά συσσωρεύτηκαν από λαθεμένες πολιτικές των κυβερνήσεων και από τη χρήση των ΑΣΟ για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών και σήμερα γίνονται εντονότερα από την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΕ".

Η ΟΣΕΓΟ, στο ψήφισμά της, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη συνεχόμενη κατασυκοφάντηση του συνεταιριστικού χώρου από τους ανταγωνιστές (ιδιωτική πρωτοβουλία) απέναντι στην κοινή γνώμη - στην οποία συμβάλλουν τόσο η πολιτεία όσο και οι διοικήσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων - και ζητά την παρέμβαση του κράτους με τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς στην αγορά, για τη δημιουργία ίσων όρων ΑΣΟ - ιδιωτών. "Η απελευθέρωση της αγοράς - υπογραμμίζεται στο ψήφισμα - δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον μ' άνισους όρους για τις ΑΣΟ, οι οποίες εξακολουθούν ν' αποτελούν τους θεματοφύλακες της νομιμότητας σ' όλα τα επίπεδα".

Ακόμα, η ΟΣΕΓΟ δηλώνει την αντίθεσή της στις πολιτικές συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής και απασχόλησης και ζητά μια εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της υπαίθρου, που θα πρέπει να έχει ως κύριο μοχλό το συνεταιριστικό κίνημα. Και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τονίζεται στο ψήφισμα, απαιτείται ο κοινός αγώνας με τους αγρότες. Παράλληλα, μέσα από το ψήφισμα δίνεται η αγωνιστική δέσμευση πως τα μέλη της ΟΣΕΓΟ θα παλέψουν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για την κατάργηση στην πράξη και την ανατροπή του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις και θα αντισταθούν στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Στο ... περίμενε 50.000 αγρότες

"Αλαλούμ" διαρκείας έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης στις πληρωμές των πρόωρων συντάξεων των αγροτών.

Η κυβέρνηση και πιο ειδικά το υπουργείο Οικονομικών άρχισαν από τον περασμένο Μάρτη να μην δίνουν έγκαιρα τα απαιτούμενα κονδύλια (περίπου 2,5 δισ. το μήνα) για την πληρωμή των πρόωρων συντάξεων σε 50.000 αγρότες περίπου. Και, προφανώς, αντιμετωπίζοντας τους αγρότες, που εντάχτηκαν στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης, σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, τους πληρώνουν όποτε και όπως τους βολεύει, αδιαφορώντας για τα προβλήματα βιοπορισμού που δημιουργούνται. Ετσι, τον περασμένο Μάη δεν είχαν πληρωθεί οι πρόωρες συντάξεις του Μάρτη και του Απρίλη και το "κακό" της καθυστέρησης των πληρωμών συνεχίζεται μέχρι και τώρα και, από ό,τι φαίνεται, δε θα έχει σταματημό, ούτε στο επόμενο διάστημα. Οι δικαιούχοι αγρότες δεν ξέρουν τελικά πότε θα πάρουν τα χρήματά τους, αφού, εκτός των άλλων, για την πληρωμή των πρόωρων συντάξεων δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία πληρωμής για κάθε μήνα, όπως γίνεται με τους υπόλοιπους συνταξιούχους. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι πρόωρες συντάξεις θεωρούνται επιδότηση και το υπουργείο Οικονομικών το "εκμεταλλεύεται" αυτό "δεόντως", καθυστερώντας σκόπιμα να εκδώσει τα χρηματικά εντάλματα πληρωμών, που απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταβολής των χρημάτων στους δικαιούχους αγρότες.

Το πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί από την καθυστέρηση της καταβολής των πρόωρων συντάξεων, καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Πρόωρων Συνταξιούχων Αγροτών Τριγώνου Εβρου.Στην ανακοίνωση, τονίζεται το έντονο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, οι αγρότες που παίρνουν πρόωρη σύνταξη και καλούνται οι αρμόδιοι της κυβέρνησης να καθορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία πληρωμής και να καταβάλουν τις πρόωρες συντάξεις χωρίς καθυστερήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ