ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ
Απολογούνται για τα σκάνδαλα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σε εφέτες ανακριτές άρχισαν να απολογούνται τα μέλη του ΔΣ του "Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης", για τα αδικήματα που τους βαρύνουν: υπερτιμολογήσεις και υπερτιμημένες προσφορές για αγορά κτιρίων, παράνομοι διορισμοί, παραβιάσεις του νόμου περί αρχαιοτήτων και αυθαίρετες κατασκευές.

Ολες οι κατηγορίες είναι σε βαθμό πλημμελήματος. Οι ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί αφορούν στα αδικήματα της απιστίας, ηθικής αυτουργίας σε απιστία, ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος και παραβάσεις αρχαιολογικών νόμων και πολεοδομικών κανονισμών.

Ηδη, στους εφέτες ανακριτές Αλεξόπουλο και Αντωνιάδη, κατέθεσαν ο πρόεδρος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΠΠΕΘ Κ. Κοσμόπουλος καιΠ. Θεοδωρίδης,αντίστοιχα, ενώ τις προσεχείς μέρες θα ολοκληρωθούν οι απολογίες των άλλων μελών του ΔΣ καθώς και των διευθυνόντων συμβούλων Κ. Λοϊζου και Χ. Μυλωνά.Οι κατηγορούμενοι, μέλη του ΔΣ, συνέταξαν και θα καταθέσουν αύριο απολογιστικό υπόμνημα, στο οποίο θα αναφέρεται ότι οι ενέργειές τους καλύπτονταν από το νόμο που διέπει τη λειτουργία των ανωνύμων εταιριών.

Επανέκθεση του Βυζαντινού Μουσείου

Από εννέα αίθουσες, από τις οποίες οι δύο είναι διαμορφωμένες σε πολυεπίπεδα πατάρια, αποτελείται η επέκταση του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών.Οι εργασίες, σύμφωνα με τα σχέδια του αρχιτέκτονα Μάνου Περράκη,ολοκληρώθηκαν και χτες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο άνοιξε η συζήτηση της μελέτης, που αφορά την επανέκθεση των κειμηλίων του μουσείου. Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα, από το 1930, ένα μικρό μόνο μέρος των συλλογών του μουσείου στεγαζόταν στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας.

Στις νέες αίθουσες πρόκειται να βρουν στέγη πολλά από τα έργα βυζαντινής τέχνης που φυλάσσονταν στις αποθήκες. Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσίασε χτες η διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου, Χρυσούλα Μπαλτογιάννη,η έκθεση ακολουθεί χρονολογική διαδρομή που διακόπτεται από θεματικές ενότητες. Ετσι θα ενταχτούν σύνολα όπως η συλλογή εικόνων του Λοβέρδου και η συλλογή νομισμάτων του Αυγέρη.Ιδιαίτερη αναφορά στις πρώτες αίθουσες γίνεται στα παλαιοχριστιανικά χρόνια, όπου θα εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη παλαιοχριστιανικών κτισμάτων, καθώς και γλυπτά από παλαιοχριστιανικούς ναούς της Αθήνας, όπως η Βασιλική στον Παρθενώνα, γλυπτά από τη Βασιλική στον Ιλισό, θωράκια, κιονόκρανα, επίκρανα κ.ά.

Η πρώτη ενότητα του ισογείου περιλαμβάνει αντικείμενα μικροτεχνίας - υφαντά και μάρμαρα - μέχρι τους πρώτους μεσοβυζαντινούς χρόνους, ενώ εκεί θα εκτεθεί και ο δίδυμος χτιστός τάφος του 5ου μ.Χ. αιώνα. Η βυζαντινή ζωγραφική φορητών εικόνων εντάσσεται στη μεγάλη ανατολική αίθουσα, διαμορφωμένη σε διάχωρα. Σ' αυτή την ενότητα περιλαμβάνονται και οι αμφιπρόσωπες εικόνες. Ο χώρος που συνδέει αυτή την αίθουσα με τη μεγάλη δυτική θα στεγάσει ποικίλο υλικό μεσοβυζαντινής τέχνης και θα οδηγήσει με τη σειρά του στην επόμενη μεγάλη ενότητα.

Εδώ παρουσιάζονται δείγματα μεταβυζαντινής τέχνης, με ειδικότερη αναφορά στην Κρητική Σχολή και στα ιταλοκρητικά έργα, περιλαμβάνοντας εικόνες επώνυμων ζωγράφων. Δεδομένου ότι το Βυζαντινό Μουσείο φιλοδοξεί ν' αποτελέσει τον "πυρήνα" μιας ολοκληρωμένης παρουσίασης της Βυζαντινής Τέχνης, η συζήτηση στο ΚΑΣ εξελίχτηκε μέχρι αργά, με παρατηρήσεις των μελών που αφορούσαν στον τρόπο έκθεσης, τοποθέτησης των αντικειμένων, διαμόρφωσης των αιθουσών και λειτουργικότητας των χώρων, στην ελλιπή παρουσία της τοιχογραφίας κ.ά.

Για τους Ρήγα και Σολωμό

Αφιερωμένη στα 200 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή είναι η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 18/11 (7.30μμ) στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή). Με τα εκθέματα (από τις συλλογές του Μουσείου) σκιαγραφείται η πληθωρική φυσιογνωμία του Ρήγα και το πολυδιάστατο έργο του. Παράλληλα παρουσιάζεται μέσα από εικόνες το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Η έκθεση - που θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος - θα διαρκέσει έως τις 31/3/99.

Επιστημονικό συνέδριο για τον Διονύσιο Σολωμό θα πραγματοποιηθεί (13-15/11) στην αίθουσα τελετών του Επιμελητηρίου στην Κέρκυρα. Κεντρικό θέμα του συνεδρίου: "Ο Σολωμός και η Ευρωπαϊκή παιδεία".Θα μιλήσουν οι: Γ. Δάλλας, Ε. Καψωμένος, Δ. Δημηρούλης, Π. Παγκράτης, Μ. Βίτι, Μ. Τσούτσουρα, Ντ. Κόννολλυ, Γ. Κεντρωτής, Χ. Ξανθουδάκης, Δ. Πολυχρονάκης, Κ. Τικτοπούλου, Α. Αθανασοπούλου, Θ. Πυλαρινός κ. ά. Παράλληλα με το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Η τελευταία δημιουργική δεκαετία του Σολωμού στην Κέρκυρα".Είσοδος ελεύθερη.

Τέχνη της ειρήνης

Μέχρι τις 15 Νοέμβρη θα λειτουργεί η 3η Εικαστική Εκθεση που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθήνας,με τίτλο: "Οι Εικαστικοί εκθέτουν για την Ειρήνη".Η έκθεση φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου "Μελίνα Μερκούρη" (παλιό Πιλοποιείο, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο).Συμμετέχουν, με 147 έργα ζωγραφικής και 20 γλυπτά, συνολικά 93 καλλιτέχνες, που προσφέρουν την τέχνη τους για την ενίσχυση του κινήματος ειρήνης. Μεταξύ άλλων εκθέτουν οι: Δ. Μυταράς, Γ. Βαρλάμος, Μ. Κάσσης, Κ. Μαλάμος, Π. Τέτσης, Θ. Μώλος, Κ. Κουνάδης, Η. Κολύβας, Λ. Κομιανού, Π. Πρέκας, Ε. Μελά, Κ. Ευαγγελάτος και Αλβανοί ζωγράφοι. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 9π.μ. - 1μ.μ. και 5μ.μ. - 9μ.μ. και Κυριακή 9π.μ. - 1μ.μ.

Η βιβλιογραφία του Αλ. Κοτζιά

Ως δέουσα τιμή στη μνήμη και στο πολυσχιδές λογοτεχνικό και κριτικό έργο του Αλέξανδρου Κοτζιά, η Εταιρεία Συγγραφέων και οι εκδόσεις "Κέδρος" παρουσίασαν χτες, μπροστά σε λογοτεχνικό κυρίως κοινό, το βιβλίο των Δημήτρη Δασκαλόπουλου - Μαρίας Ρώτα "ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Αλέξανδρου Κοτζιά (1942 - 1997)".Πρόκειται για μια πολύχρονη εργασία, η πραγματοποίηση της οποίας αποφασίστηκε και ανατέθηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων, μετά το θάνατο του Αλ. Κοτζιά, έξι χρόνια πριν, στον Δ. Δασκαλόπουλο. Ο όγκος όμως του "υλικού", που αφορούσε στην καταγραφή της 35χρονης λογοτεχνικής και κριτικής δουλιάς του τιμώμενου, απαίτησε και τη συνεργασία της φιλολόγου Μ. Ρώτα.

Η "Βιβλιογραφία" - η οποία ενδιαφέρει τον φιλόλογο, μελετητή της μεταπολεμικής πεζογραφίας μας, τον κοινωνιολόγο και ιστορικό των νεοελληνικών κοινωνικών ιδεών, τον ερευνητή της δημοσιογραφικής κριτικής της λογοτεχνίας - στηρίχτηκε κυρίως στο αρχείο του συγγραφέα και διαρθρώνεται σε δύο μέρη, με παράρτημα και επίμετρο.Το πρώτο μέρος αφορά στην εργογραφία του Κοτζιά (αυτοτελείς εκδόσεις, μεταφράσεις, δημοσιεύματά του σε εφημερίδες και περιοδικά). Το δεύτερο σε διάφορα δημοσιεύματα, κρίσεις και πληροφορίες για τον συγγραφέα και το έργο του. Στο παράρτημα καταγράφεται η βιοποριστική του δραστηριότητα με λογοτεχνική θεώρηση και επιμέλεια ύλης τόμων, με μεταφράσεις έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας και γλωσσικές θεωρήσεις των εγκυκλοπαιδικών εκδόσεων "Time - Life". Στο επίμετρο επισημαίνεται μια ανεξακρίβωτη πτυχή του έργου του: μεταφράσεις διηγημάτων που βρέθηκαν στο αρχείο του, αποσπασμένες όμως από το έντυπο στο οποίο είχαν δημοσιευτεί, χωρίς υπογραφή και άλλες ενδείξεις.

Εργο του Π. Πρέκα

Το Η' Σεμινάριο Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας θα πραγματοποιηθεί (11 - 12/11) στο "Σπίτι της Κύπρου". Υπεύθυνος είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Βοσκός.Θέμα του σεμιναρίου, το οποίο θα χαιρετίσουν (12/11, 8.30μμ) ο πρέσβης της Κύπρου Χριστόδουλος Πασιαρδής, παράγοντες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, και καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ σύντομη εισήγηση θα κάνει ο Α. Βοσκός, είναι η πεζογραφία της αρχαίας Κύπρου και τα λαογραφικά της στοιχεία.Οι εργασίες του σεμιναρίου θα συνεχιστούν στις 13/11 (5.45μμ).

Εναλλασσόμενο ρεπερτόριο

Επιμένοντας στο εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, η "Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης"",παρουσιάζει - ως το τέλος του Δεκέμβρη - στο θέατρο "Αμαλία" της Θεσσαλονίκης, τρία έργα τη βδομάδα. Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη το έργο του Τζορτζ Ταμπόρι "Το κουράγιο της μητέρας μου" σε μετάφραση - σκηνοθεσία Νικηφόρου Παπανδρέου.Κάθε Παρασκευή και Σάββατο το έργο του Μπράιαν Φρίελ "Χορεύοντας στη Λούνασα",σε μετάφραση - σκηνοθεσία Νίκου Χουρμουζιάδη.Κάθε Κυριακή, συμμετέχοντας στο γιορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου Ισπανού ποιητή Λόρκα, την κωμωδία του "Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα",σε μετάφραση Ιουλίας Ιατρίδη και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή.Κι επειδή το έργο απευθύνεται εξίσου σε μεγάλους και παιδιά, δίνονται παραστάσεις στις 11πμ και στις 7μμ.

Στις τρεις παραγωγές συνεργάστηκαν για τα σκηνικά - κοστούμια οι Νίκος Πολίτης, Ιωάννα Μανωλεδάκη, Λίλα Καρακώστα,για τη μουσική ο Ηρακλής Πασχαλίδης,για τις χορογραφίες Μαρία Γκούτη - Ντάνης Λαδόπουλος.Παίζουν: Χρήστος Αρνομάλλης, Γιώργος Γλάστρας, Νίκος Κουμαριάς, Μένη Κυριάκογλου, Νίκος Λύτρας, Στάθης Μαυρόπουλος, Γιάννης Μόχλας, Ελένη Δημοπούλου, Στέλλα Μιχαηλίδου, Εφη Σταμούλη,κ.ά.

Ο πρόεδρος των συγγραφέων

Στην Αθήνα θα βρίσκεται για λίγες ημέρες ο Ομέρο Αρίτζις,ο πολυβραβευμένος και πολυμεταφρασμένος Μεξικανός συγγραφέας, του οποίου το έργο "Ο κύριος της συντέλειας του κόσμου (Οράματα του έτους 1000)" (το πρώτο που εκδίδεται στην Ελλάδα), κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Ενάλιος",σε μετάφραση Χριστίνας Κούλα.Ο, Ελληνας από πατέρα,Ομέρο Αρίτζις (Ομηρος Αριτζής), πρόεδρος σήμερα της Παγκόσμιας Ενωσης Συγγραφέων και της Διεθνούς Ομάδας των 100 για τη διάσωση του περιβάλλοντος και καθηγητής της λογοτεχνίας σε αμερικάνικα πανεπιστήμια προσκλήθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, η οποία δίνει σήμερα προς τιμήν του δεξίωση στο εστιατόριο "Διόνυσος". Σύμφωνα με πληροφορίες μας, γίνεται προσπάθεια να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το προσεχές συνέδριο της Παγκόσμιας Ενωσης Συγγραφέων.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ο. Αρίτζις οι εκδόσεις "Ενάλιος" θα παρουσιάσουν αύριο στου "Ελευθερουδάκη" το βιβλίο του, παρουσία του ίδιου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ