ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Απειλεί και αναμένει η Ουάσιγκτον
  • Πολλαπλές στρατιωτικές λύσεις εξετάζει η αμερικανική ηγεσία, που δηλώνει ότι έχει τις κατάλληλες δυνάμεις για να επιτεθεί
  • Σιωπούν η Ευρώπη και οι χώρες του Κόλπου
  • Επιμένει στη θέση της η Βαγδάτη, αν και "δεν επιθυμεί στρατιωτική αναμέτρηση"

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αυξάνει, μέρα με τη μέρα, το θερμόμετρο στον Περσικό Κόλπο καθώς Ουάσιγκτον και Λονδίνο επιμένουν στις απειλές τους για χρήση στρατιωτικής βίας σε βάρος του Ιράκ, που, με τη σειρά του, επιμένει στην απόφασή του για διακοπή της συνεργασίας του με τους εμπειρογνώμονες της ειδικής επιτροπής ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού - UNSCOM. Οι ευρωπαϊκές και αραβικές κυβερνήσεις του Κόλπου τηρούν σιγή ιχθύος αν και η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι έχει όλη τους την υποστήριξη.

Αλλεπάληλλες συναντήσεις και συνομιλίες είχε και χθες με τους συμβούλους του με θέμα τη νέα κρίση με το Ιράκ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε εκτενείς συζητήσεις με την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ωλμπράιτ, τον σύμβουλό του σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας Σάντι Μπέργκερ και τον αρχηγό του επιτελείου των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων Χένρι Σέλτον. Σύμφωνα με ανώτερες αμερικανικές κυβερνητικές πηγές, η εξέταση πολλαπλών εναλλακτικών στρατιωτικών λύσεων ήταν το επίκεντρο των συζητήσεων.

Την ίδια στιγμή, ήρθε στο φως της δημοσιότητας έκθεση της CIA για το Ιράκ, η οποία κατατέθηκε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου. Σύμφωνα, πάντα, με Αμερικανούς αξιωματούχους, η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ υποστηρίζει, στην έκθεσή της, ότι το Ιράκ έχει τις δυνατότητες να επανασυστήσει πολύ γρήγορα το οπλοστάσιό του, από τη στιγμή που θα τερματιστούν οι έλεγχοι της UNSCOM. Παράλληλα, ο Ρίτσαρντ Χάας, διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου σπουδών εξωτερικής πολιτικής Μπρούκινγκς, δήλωνε, χθες, ότι αν τελικά ληφθεί απόφαση για στρατιωτική επιδρομή σε βάρος της Βαγδάτης, θα πρέπει να επιλεχθούν ως στόχοι οι εγκαταστάσεις εκείνες που οι εμπειρογνώμονες δεν κατάφεραν να ελέγξουν, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η καταστροφή του ιρακινού οπλοστασίου.

Ενώ το πολεμικό κλίμα τροφοδοτείται ολοένα και περισσότερο στις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές και αραβικές κυβερνήσεις δε δείχνουν διατεθειμένες να εκτεθούν υποστηρίζοντας ή απορρίπτοντας ανοιχτά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ. Εκτός από τη Βρετανία, που έχει σαφώς ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ, στο Παρίσι δηλώσεις έκανε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Φρανσουά Ριβασό, που αρκέστηκε να επαναλάβει ότι "η ανάληψη στρατιωτικής δράσης παραμένει, πάντα, ως επιλογή" και τόνισε ότι "καμία αντίδραση δε θα πρέπει να αποκλειστεί". Ο Ριβασό, όμως, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζοντας ότι είναι το μόνο αρμόδιο να εξετάσει όλες τις προοπτικές και τις συνέπειές τους, απορρίπτοντας, δηλαδή, εμμέσως, τους αμερικανο - βρετανικούς ισχυρισμούς ότι υπάρχει, ήδη, το νομικό πλαίσιο για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ακόμη και χωρίς την έγκριση της διεθνούς κοινότητας.

Την ανησυχία της Αγκυρας για τις εξελίξεις, έσπευσε να εκφράσει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σεσμέτ Ατατσανλί, ο οποίος απέφυγε να αποκαλύψει τη στάση που προτίθεται να τηρήσει η Αγκυρα σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος. Ιδιαίτερα αινιγματικός εμφανίστηκε και ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Σάουντ αλ Φαϊσάλ, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει για την ενδεχόμενη στάση της χώρας του, και αρκέστηκε να αναρωτηθεί "ποιος δεν επιθυμεί την ειρηνική επίλυση της κρίσης". Παρά τη διεθνή σιωπή, όμως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, δήλωνε, χθες, ότι "οι ΗΠΑ δε νιώθουν καθόλου μόνες κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσής τους με το Ιράκ" αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολλές ευρωπαϊκές και αραβικές κυβερνήσεις που δεν έχουν πάρει δημόσια θέση, έχουν ταχθεί υπέρ των αμερικανικών σχεδίων μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Επιπλέον, ο Ρούμπιν τόνισε ότι, παρά τις αναδιατάξεις που έγιναν στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στον Περσικό κόλπο τους τελευταίους μήνες, οι δυνάμεις που παραμένουν στην περιοχή είναι αρκετές για να πραγματοποιήσουν ένα ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα κατά της Βαγδάτης.

Χαμηλοί τόνοι στην ιρακινή πρωτεύουσα

Χωρίς ιδιαίτερα έντονους τόνους επιμένει στις απόψεις της για διακοπή της συνεργασίας με την UNSCOM η ιρακινή ηγεσία. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ αλ Σάχαφ, σε συνέντευξή του που αναμετέδωσε, χθες, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, υποστηρίζει ότι υπάρχει ακόμη χρόνος και περιθώριο για εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση και τονίζει ότι η Βαγδάτη δεν επιθυμεί στρατιωτικές αντιπαραθέσεις. Ο Ιρακινός διπλωμάτης απευθύνει νέα έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επανεξετάσει τις αναφορές της UNSCOM για το ιρακινό οπλοστάσιο και να αναγκάσει τους εμπειρογνώμονες να φέρνουν σε πέρας την εργασία τους και όχι να υπόκεινται σε "Αγγλο - σαξονικές πιέσεις". Πιο απόλυτος εμφανίστηκε ο Ιρακινός υπουργός Εμπορίου, Μοχάμεντ Μεχντί Σαλέχ, ο οποίος τόνισε ότι η ιρακινή ηγεσία το ελάχιστο που θα αποδεχτεί για να επαναλάβει τη συνεργασία της με την UNSCOM είναι η άρση του πετρελαϊκού εμπάργκο σε βάρος της.

Πάντως, ήδη, στην ιρακινή πρωτεύουσα έχουν αρχίσει να καταφθάνουν κατά ομάδες δημοσιογράφοι από όλες τις χώρες του κόσμου. Μάλιστα, ενδεικτικό θεωρείται το γεγονός ότι στη Βαγδάτη έχουν μεταβεί περισσότεροι δημοσιογράφοι από ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης του Φεβρουαρίου, κάτι που εκτιμάται ότι είναι δείγμα της σοβαρότητας της κατάστασης αλλά και της μεγάλης πιθανότητας ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα 24ωρα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επανάληψη της συνεδρίασης μετά τις "αποδείξεις"

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Επαναλαμβάνεται, σήμερα, η κρίσιμη συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου με θέμα την "ενδιάμεση" συμφωνία, που υπογράφτηκε πριν από λίγες βδομάδες, στο Μέριλαντ των ΗΠΑ με τους Παλαιστινίους.Οπως ανακοινώθηκε γραπτώς από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, το ισραηλινό "υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα για να εγκρίνει τη συμφωνία του Μέριλαντ". Σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων την απόφασή αυτή έλαβε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αφού έλαβε αναφορές των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας (προφανώς σε συνεργασία με τη CIA, η οποία έχει αναλάβει να επιβλέπει τις κινήσεις των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας), οι οποίες "αποδεικνύουν ότι έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα στην πράξη κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών".

Η απόφαση για επανάληψη της συνεδρίασης του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση της "ενδιάμεσης συμφωνίας του Μέριλαντ" γνωστοποιήθηκε μία μέρα μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος σε σχετικά σκληρό τόνο καλούσε το Ισραήλ να εγκρίνει άμεσα την ενδιάμεση "συμφωνία" με τους Παλαιστινίους. Πάντως, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν, χτες, σε 161 δήμους, τα οποία εκτιμάται ότι θα δώσουν μια πρώτη εικόνα της ισραηλινής κοινής γνώμης μετά την υπογραφή της "ενδιάμεσης συμφωνίας" του Μέριλαντ και πολλοί υποστηρίζουν ότι θα απασχολήσουν και το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Οξύνονται οι αντιδράσεις για τον εκλογικό νόμο

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Με υποσχέσεις για την άρση της απαγόρευσης αντιπολιτευόμενων πολιτικών κομμάτων, περιορισμό των εδρών που κατέχουν στρατιωτικοί στο Κοινοβούλιο και τη δημιουργία νομοσχεδίου, που θα οδηγήσει στη συγκρότηση "καθαρών" κυβερνήσεων, επιχείρησε χτες ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου της Ινδονησίας, Χαρμόκο, να εκτονώσει τις λαϊκές αντιδράσεις και τις φοιτητικές διαδηλώσεις. Οπως είναι γνωστό, αυτές τις μέρες χιλιάδες Ινδονήσιοι πραγματοποιούν κινητοποιήσεις σε πολλά αστικά κέντρα της χώρας, με κύρια αιτήματα τη διαλεύκανση υποθέσεων που σχετίζονται με εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επίρριψη ευθυνών στο διεφθαρμένο καθεστώς του πρώην Προέδρου Σουχάρτο.

"Πιστεύουμε πως οι γενικές εκλογές είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφασίσει ο λαός το μέλλον του με τρόπο δημοκρατικό", τόνισε στη διάρκεια ομιλίας του ο Χαρμόκο, απευθυνόμενος όχι μόνο στα 1.000 μέλη της Λαϊκής Συμβουλευτικής Εθνοσυνέλευσης, αλλά και στη μεγάλη μερίδα του λαού που αντιδρά στο επικείμενο εκλογικό νομοσχέδιο. Πολλοί από τους χιλιάδες φοιτητές, που διαδήλωσαν χτες σε διάφορα σημεία της Τζακάρτας, υποστηρίζουν πως το εκλογικό νομοσχέδιο που θα ρυθμίσει το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών είναι ο "Δούρειος Ιππος" του πρώην Προέδρου Σουχάρτο για την εξασφάλιση της πολιτικής της εξαθλίωσης και της εδραίωσης των στρατιωτικών στο Κοινοβούλιο.

Εκτός από τους 30.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που περιπολούν στους δρόμους γύρω από το κτίριο συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης, επιστρατεύτηκαν από υποστηριχτές του προέδρου Χαμπίμπι περίπου 120.000 νεαροί, οι οποίοι οπλισμένοι με μαχαίρια και μπαμπού, συνεπλάκησαν με τους διαδηλωτές φοιτητές. Λιθοβολισμοί και συμπλοκές μεταξύ των δύο πλευρών σημειώθηκαν κύρια έξω από το Πανεπιστήμιο της Ινδονησίας στην Τζακάρτα.

ΡΩΣΙΑ
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη

Δηλώσεις του ΓΓ του ΚΚΡΟ Γ. Ζιουγκάνοφ

ΜΟΣΧΑ.-

Αν η σημερινή κυβέρνηση αποτύχει να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση, η επόμενη κυβέρνηση θα αποτελείται στην πλειοψηφία της από στρατιωτικούς, δήλωσε χτες ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ σε συνέντευξη Τύπου. Αυτοί που ασκούν την εξουσία στη Ρωσία "έχουν σήμερα ένα μόνο δρόμο, πολύ στενό, ανάμεσα στο ολοκληρωτικό χάος και την εγκληματική δικτατορία, για να βγει η χώρα" από την οικονομική καταστροφή, στην οποία έχει βυθιστεί από τον Αύγουστο, πρόσθεσε ο Ζιουγκάνοφ, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει σε ποιον ακριβώς δρόμο αναφερόταν. Πρότεινε τη σύσταση μιας ομάδας που θα αποτελείται από βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης και η οποία θα αναλάβει τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων μέτρων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της επιβίωσης του ρωσικού πληθυσμού. Η κυβέρνηση του Γεβγκένι Πριμακόφ "δεν έχει πόρους", είναι αδύναμη τόσο από πολιτικής όσο και από οικονομικής πλευράς, καθώς οι προκάτοχές της "δεν άφησαν τίποτε εκτός από μια τρύπα στον προϋπολογισμό κι ένα κατεστραμμένο οικονομικό σύστημα", πρόσθεσε. Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση οφείλει με κάθε τίμημα "να αναλάβει πρωτοβουλίες σε συγκεκριμένα θέματα, όπως είναι ο εφοδιασμός με τρόφιμα και φάρμακα, κυρίως των νοσοκομείων, και ο αγώνας κατά της διαφθοράς". "Πρέπει να δηλώσει έτοιμη να κάνει το παν, ώστε να εξασφαλίσει σε κάθε οικογένεια το ελάχιστο απαραίτητο που απαιτείται για την επιβίωσή της", κατέληξε ο Ζιουγκάνοφ.

Αυτοκίνητο των επιθεωρητών του ΟΗΕ στους δρόμους της Βαγδάτης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ