Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Απειλεί και αναμένει η Ουάσιγκτον
  • Πολλαπλές στρατιωτικές λύσεις εξετάζει η αμερικανική ηγεσία, που δηλώνει ότι έχει τις κατάλληλες δυνάμεις για να επιτεθεί
  • Σιωπούν η Ευρώπη και οι χώρες του Κόλπου
  • Επιμένει στη θέση της η Βαγδάτη, αν και "δεν επιθυμεί στρατιωτική αναμέτρηση"

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αυξάνει, μέρα με τη μέρα, το θερμόμετρο στον Περσικό Κόλπο καθώς Ουάσιγκτον και Λονδίνο επιμένουν στις απειλές τους για χρήση στρατιωτικής βίας σε βάρος του Ιράκ, που, με τη σειρά του, επιμένει στην απόφασή του για διακοπή της συνεργασίας του με τους εμπειρογνώμονες της ειδικής επιτροπής ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού - UNSCOM. Οι ευρωπαϊκές και αραβικές κυβερνήσεις του Κόλπου τηρούν σιγή ιχθύος αν και η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι έχει όλη τους την υποστήριξη.

Αλλεπάληλλες συναντήσεις και συνομιλίες είχε και χθες με τους συμβούλους του με θέμα τη νέα κρίση με το Ιράκ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε εκτενείς συζητήσεις με την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ωλμπράιτ, τον σύμβουλό του σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας Σάντι Μπέργκερ και τον αρχηγό του επιτελείου των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων Χένρι Σέλτον. Σύμφωνα με ανώτερες αμερικανικές κυβερνητικές πηγές, η εξέταση πολλαπλών εναλλακτικών στρατιωτικών λύσεων ήταν το επίκεντρο των συζητήσεων.

Την ίδια στιγμή, ήρθε στο φως της δημοσιότητας έκθεση της CIA για το Ιράκ, η οποία κατατέθηκε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου. Σύμφωνα, πάντα, με Αμερικανούς αξιωματούχους, η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ υποστηρίζει, στην έκθεσή της, ότι το Ιράκ έχει τις δυνατότητες να επανασυστήσει πολύ γρήγορα το οπλοστάσιό του, από τη στιγμή που θα τερματιστούν οι έλεγχοι της UNSCOM. Παράλληλα, ο Ρίτσαρντ Χάας, διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου σπουδών εξωτερικής πολιτικής Μπρούκινγκς, δήλωνε, χθες, ότι αν τελικά ληφθεί απόφαση για στρατιωτική επιδρομή σε βάρος της Βαγδάτης, θα πρέπει να επιλεχθούν ως στόχοι οι εγκαταστάσεις εκείνες που οι εμπειρογνώμονες δεν κατάφεραν να ελέγξουν, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η καταστροφή του ιρακινού οπλοστασίου.

Ενώ το πολεμικό κλίμα τροφοδοτείται ολοένα και περισσότερο στις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές και αραβικές κυβερνήσεις δε δείχνουν διατεθειμένες να εκτεθούν υποστηρίζοντας ή απορρίπτοντας ανοιχτά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ. Εκτός από τη Βρετανία, που έχει σαφώς ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ, στο Παρίσι δηλώσεις έκανε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Φρανσουά Ριβασό, που αρκέστηκε να επαναλάβει ότι "η ανάληψη στρατιωτικής δράσης παραμένει, πάντα, ως επιλογή" και τόνισε ότι "καμία αντίδραση δε θα πρέπει να αποκλειστεί". Ο Ριβασό, όμως, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζοντας ότι είναι το μόνο αρμόδιο να εξετάσει όλες τις προοπτικές και τις συνέπειές τους, απορρίπτοντας, δηλαδή, εμμέσως, τους αμερικανο - βρετανικούς ισχυρισμούς ότι υπάρχει, ήδη, το νομικό πλαίσιο για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ακόμη και χωρίς την έγκριση της διεθνούς κοινότητας.

Την ανησυχία της Αγκυρας για τις εξελίξεις, έσπευσε να εκφράσει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σεσμέτ Ατατσανλί, ο οποίος απέφυγε να αποκαλύψει τη στάση που προτίθεται να τηρήσει η Αγκυρα σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος. Ιδιαίτερα αινιγματικός εμφανίστηκε και ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Σάουντ αλ Φαϊσάλ, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει για την ενδεχόμενη στάση της χώρας του, και αρκέστηκε να αναρωτηθεί "ποιος δεν επιθυμεί την ειρηνική επίλυση της κρίσης". Παρά τη διεθνή σιωπή, όμως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, δήλωνε, χθες, ότι "οι ΗΠΑ δε νιώθουν καθόλου μόνες κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσής τους με το Ιράκ" αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολλές ευρωπαϊκές και αραβικές κυβερνήσεις που δεν έχουν πάρει δημόσια θέση, έχουν ταχθεί υπέρ των αμερικανικών σχεδίων μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Επιπλέον, ο Ρούμπιν τόνισε ότι, παρά τις αναδιατάξεις που έγιναν στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στον Περσικό κόλπο τους τελευταίους μήνες, οι δυνάμεις που παραμένουν στην περιοχή είναι αρκετές για να πραγματοποιήσουν ένα ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα κατά της Βαγδάτης.

Χαμηλοί τόνοι στην ιρακινή πρωτεύουσα

Χωρίς ιδιαίτερα έντονους τόνους επιμένει στις απόψεις της για διακοπή της συνεργασίας με την UNSCOM η ιρακινή ηγεσία. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ αλ Σάχαφ, σε συνέντευξή του που αναμετέδωσε, χθες, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, υποστηρίζει ότι υπάρχει ακόμη χρόνος και περιθώριο για εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση και τονίζει ότι η Βαγδάτη δεν επιθυμεί στρατιωτικές αντιπαραθέσεις. Ο Ιρακινός διπλωμάτης απευθύνει νέα έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επανεξετάσει τις αναφορές της UNSCOM για το ιρακινό οπλοστάσιο και να αναγκάσει τους εμπειρογνώμονες να φέρνουν σε πέρας την εργασία τους και όχι να υπόκεινται σε "Αγγλο - σαξονικές πιέσεις". Πιο απόλυτος εμφανίστηκε ο Ιρακινός υπουργός Εμπορίου, Μοχάμεντ Μεχντί Σαλέχ, ο οποίος τόνισε ότι η ιρακινή ηγεσία το ελάχιστο που θα αποδεχτεί για να επαναλάβει τη συνεργασία της με την UNSCOM είναι η άρση του πετρελαϊκού εμπάργκο σε βάρος της.

Πάντως, ήδη, στην ιρακινή πρωτεύουσα έχουν αρχίσει να καταφθάνουν κατά ομάδες δημοσιογράφοι από όλες τις χώρες του κόσμου. Μάλιστα, ενδεικτικό θεωρείται το γεγονός ότι στη Βαγδάτη έχουν μεταβεί περισσότεροι δημοσιογράφοι από ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης του Φεβρουαρίου, κάτι που εκτιμάται ότι είναι δείγμα της σοβαρότητας της κατάστασης αλλά και της μεγάλης πιθανότητας ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα 24ωρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ