Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Λιτότητα με νέους φόρους και "μαχαίρι" στα δημόσια έργα

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ. -

Η πολιτική λιτότητας καλά κρατεί και στη Βραζιλία, όπου η κυβέρνηση γνωστοποίησε ορισμένα από τα σχέδιά της, για περικοπές στα κονδύλια του προϋπολογισμού, που σχετίζονται κύρια με τις κατασκευές δημοσίων έργων.

Οπως έγραφε χτες η εφημερίδα "Φύλλο του Σάο Πάολο", περίπου 2,5 δισ. δολάρια θα αφαιρεθούν από το ποσό που θα διαθέσει η κυβέρνηση του Προέδρου Καρδόσο μεταξύ άλλων για τις κατασκευές δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών. Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει πως η κυβέρνηση θα καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες, προκειμένου να μην περικοπούν τα κονδύλια που θα διαθέσει του χρόνου για τη δημόσια υγεία και παιδεία.

Στις 28 Οκτώβρη, η κυβέρνηση Καρδόσο είχε ανακοινώσει ότι θα βάλει "μαχαίρι" στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, προχωρώντας σε περικοπές ύψους 5,4 δισ. δολαρίων. Το πρόγραμμα λιτότητας, που αναμένεται να εγκριθεί από το Κογκρέσο, υποτίθεται πως θα βοηθήσει τον Πρόεδρο Καρδόσο να εξοικονομήσει μέσα στο 1999, 24 δισ. δολάρια. Μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η αύξηση της φορολογίας στις τραπεζικές συναλλαγές και στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων. Ο Πρόεδρος Καρδόσο υποστηρίζει πως με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το πακέτο "βοήθειας" ύψους 30 με 40 δισ. δολαρίων. Η σχετική έγκριση από τα στελέχη του ΔΝΤ αναμένεται να δοθεί μέχρι το τέλος της βδομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ