Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επέτειος και συλλήψεις

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ. - -

Ενός λεπτού σιγή τήρησε χτες η Τουρκία, τιμώντας την 60ή επέτειο από το θάνατο του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, εν μέσω "έντονων ανησυχιών" για εκδήλωση τρομοκρατικών επιθέσεων από Ισλαμιστές ή Κούρδους αυτονομιστές.

Αξιωματικοί του στρατού, βετεράνοι και κρατικοί αξιωματούχοι, συνωστίζονταν μαζί με δημοσιογράφους στη μικρή αίθουσα στο Οθωμανικό Παλάτι της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Κεμάλ πέθανε στις 10 Νοεμβρίου του 1938. Στις 09.05 το πρωί όλοι στάθηκαν προσοχή, ενώ σειρήνες ηχούσαν σημαίνοντας την ώρα που ο ήρωας της γείτονος άφησε την τελευταία του πνοή. Τα φανάρια στους δρόμους ολόκληρης της χώρας άναψαν κόκκινο και οι οδηγοί βγήκαν από τα αυτοκίνητά τους και στάθηκαν σιωπηλά προσοχή, ενώ οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες.

Εκατοντάδες όμως Τούρκοι απογοητεύτηκαν, καθώς η αστυνομία, επικαλούμενη απειλές για τη δημόσια ασφάλεια, τους εμπόδισε να φτάσουν στο μαυσωλείο και το Οθωμανικό Παλάτι της Κωνσταντινούπολης. Μετά την τελετή τα κτίρια ξανάνοιξαν στο κοινό.

Ως προληπτικό μέτρο, λίγο πριν από τις σημερινές επετειακές εκδηλώσεις, η αστυνομία συνέλαβε 460 "υπόπτους", ενώ σύμφωνα με αξιωματούχο της πολιτικής αεροπορίας, όλες οι πτήσεις κοντά στο μαυσωλείο του Κεμάλ είχαν απαγορευτεί. Το μέτρο αυτό λήφθηκε μετά την αποκάλυψη την περασμένη βδομάδα σχεδίου Ισλαμιστών, το οποίο προέβλεπε συντριβή αεροπλάνου, φορτωμένου με εκρηκτικά, στον τάφο του Ατατούρκ.

Κουρδικές επιθέσεις

Στο μεταξύ στη νοτιοανατολική χώρα το κλίμα ήταν πολύ λιγότερο "εορταστικό". Κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες σε ενέδρα σκότωσαν 20 και τραυμάτισαν 18 στρατιώτες και πολιτοφύλακες, σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας.

Χιλιάδες στρατιώτες καταδιώκουν τις τελευταίες μέρες ομάδα 400 έως 500 ανταρτών του PKK στον κουρδικό θύλακο στο Βόρειο Ιράκ, όπου οι Κούρδοι του PKK διείσδυσαν από τη Συρία, όπως υποστηρίζουν οι τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, το PKK έχει υποστεί "μεγάλες απώλειες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ