Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Βίαιη αντιπαράθεση οπαδών κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

NTAKA.-

Οι διαδηλώσεις που οργάνωσε η αντιπολίτευση συνεχίστηκαν χτες, σηματοδοτώντας μάλιστα κλιμάκωση της άγριας βίας των τελευταίων ημερών. Τα καταστήματα, το χρηματιστήριο και τα λιμάνια σε πολλές πόλεις αναγκάστηκαν να κλείσουν, καθώς οπαδοί της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης συγκρούονταν στους δρόμους.

Η χώρα, η οποία "αγωνίζεται να συνέλθει" από τις καταστροφικές συνέπειες των πρόσφατων πλημμυρών που κόστισαν 1.500 ζωές, παρέλυσε από την αντιπαράθεση οπαδών κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, με αφορμή τις δίκες στρατιωτικών και πολιτικών που πριν 15 χρόνια είχαν επιχειρήσει πραξικόπημα.

Τη Δευτέρα, πρώτη μέρα των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν. Χτες, παρά τη συνέχιση των οδομαχιών, δεν αναφέρθηκαν θάνατοι, αν και ο αριθμός των τραυματιών ως το απόγευμα είχε φτάσει τους 30.

Οι πολίτες απέφευγαν να βγουν στους δρόμους της πρωτεύουσας Ντάκα, ενώ η κυβέρνηση διέταξε τα μέσα μαζικής μεταφοράς να κινηθούν κανονικά, "σε μια προσπάθεια" - σχολίαζε ο ανταποκριτής του "Ρόιτερς" - "να εμφανιστεί ως φυσιολογική η κίνηση". Πάντως, ήταν άδεια. Την πόλη περιπολούσαν δεκάδες αστυνομικά τζιπ, ενώ αναπτύχθηκαν και παραστρατιωτικές ομάδες της κυβέρνησης για να "επανέλθει η τάξη".

Η απεργία άρχισε μετά τη σχετική επίκληση του BNP, του δεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης της πρωθυπουργού Μπέγκουμ Κχαλέντα - Ζία, και στηρίχτηκε από ακροδεξιά κόμματα τα οποία στηρίζουν στη Βουλή την κυβέρνηση. Αναμένεται να διαρκέσει ως σήμερα το απόγευμα.

Την Κυριακή δικαστήριο είχε καταδικάσει σε θάνατο διά τυφεκισμού 15 πρώην στρατιωτικούς, οι οποίοι το 1975 επιχείρησαν πραξικόπημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ