Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Οξύνονται οι αντιδράσεις για τον εκλογικό νόμο

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Με υποσχέσεις για την άρση της απαγόρευσης αντιπολιτευόμενων πολιτικών κομμάτων, περιορισμό των εδρών που κατέχουν στρατιωτικοί στο Κοινοβούλιο και τη δημιουργία νομοσχεδίου, που θα οδηγήσει στη συγκρότηση "καθαρών" κυβερνήσεων, επιχείρησε χτες ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου της Ινδονησίας, Χαρμόκο, να εκτονώσει τις λαϊκές αντιδράσεις και τις φοιτητικές διαδηλώσεις. Οπως είναι γνωστό, αυτές τις μέρες χιλιάδες Ινδονήσιοι πραγματοποιούν κινητοποιήσεις σε πολλά αστικά κέντρα της χώρας, με κύρια αιτήματα τη διαλεύκανση υποθέσεων που σχετίζονται με εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επίρριψη ευθυνών στο διεφθαρμένο καθεστώς του πρώην Προέδρου Σουχάρτο.

"Πιστεύουμε πως οι γενικές εκλογές είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφασίσει ο λαός το μέλλον του με τρόπο δημοκρατικό", τόνισε στη διάρκεια ομιλίας του ο Χαρμόκο, απευθυνόμενος όχι μόνο στα 1.000 μέλη της Λαϊκής Συμβουλευτικής Εθνοσυνέλευσης, αλλά και στη μεγάλη μερίδα του λαού που αντιδρά στο επικείμενο εκλογικό νομοσχέδιο. Πολλοί από τους χιλιάδες φοιτητές, που διαδήλωσαν χτες σε διάφορα σημεία της Τζακάρτας, υποστηρίζουν πως το εκλογικό νομοσχέδιο που θα ρυθμίσει το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών είναι ο "Δούρειος Ιππος" του πρώην Προέδρου Σουχάρτο για την εξασφάλιση της πολιτικής της εξαθλίωσης και της εδραίωσης των στρατιωτικών στο Κοινοβούλιο.

Εκτός από τους 30.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που περιπολούν στους δρόμους γύρω από το κτίριο συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης, επιστρατεύτηκαν από υποστηριχτές του προέδρου Χαμπίμπι περίπου 120.000 νεαροί, οι οποίοι οπλισμένοι με μαχαίρια και μπαμπού, συνεπλάκησαν με τους διαδηλωτές φοιτητές. Λιθοβολισμοί και συμπλοκές μεταξύ των δύο πλευρών σημειώθηκαν κύρια έξω από το Πανεπιστήμιο της Ινδονησίας στην Τζακάρτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ