Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Εξελίξεις "αλά αμερικέν"

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ. -

Οι ανατροπές σε αυτή την υπόθεση είναι μόνιμες και εξακολουθούν να ξαφνιάζουν. Ενώ όλα έδειχναν την προηγούμενη βδομάδα ότι μάλλον απομένει το τυπικό για να απελευθερωθεί ο Πινοτσέτ και να επιστρέψει σώος και αβλαβής στη Χιλή, τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί αφού ακόμα και οι ΗΠΑ φαίνονται να έχουν σταματήσει τις πιέσεις για την απελευθέρωση ενώ εμφανίζονται σκεπτικοί ακόμα και για να ζητήσουν την έκδοσή τους... με άλλα λόγια ζητούν το απίστευτο: να δικάσουν το δικό τους "τέκνο"!

Το ενδεχόμενο αμερικανικής αίτησης για την έκδοση του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ, που βρίσκεται υπό δικαστική επιτήρηση σε κλινική του Λονδίνου είναι ανοιχτό, αλλά δεν εξετάζεται "σε πολιτικό επίπεδο". Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν,απαντώντας στην ουσία στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Τάιμς" της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το οποίο στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συζητείται το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης για την έκδοση του πρώην δικτάτορα, σε περίπτωση που οι δικαστές της βρετανικής Βουλής των Λόρδων λάβουν απόφαση ευνοϊκή για τον Πινοτσέτ. Το δημοσίευμα των "Τάιμς" αναφέρει ακόμα ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι έχει εξετάσει την πιθανότητα να ζητήσει την έκδοση του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ, σε σχέση με μία υπόθεση δολοφονίας του εξόριστου Χιλιανού Ορλάντο Ατελιέρ και του Αμερικανού βοηθού του Ρόνι Μόφιτ στην Ουάσιγκτον το 1976, δεν έχει λάβει όμως ακόμη καμία απόφαση. Παράλληλα ερευνάται το κατά πόσο ευθύνεται ο Πινοτσέτ για το θάνατο δύο Αμερικανών πολιτών κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1973.

Οσο για τη νομική διάσταση της υπόθεσης, εξακολουθείται - για δεύτερη βδομάδα - να εξετάζεται η έφεση κατά της άρσης της σύλληψης του Πινοτσέτ, στην ανώτατη δικαστική βρετανική αρχή, στη Βουλή των Λόρδων. Προχθές όμως η Διεθνής Επιτροπή νομικών αποφάνθηκε ότι ο πρώην δικτάτορας δεν μπορεί να προβάλλει την ασυλία που θεωρεί ότι διαθέτει ως πρώην αρχηγός κράτους, όπως αποφασίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, για να αποφύγει την τιμωρία του για εγκλήματα που διέπραξε κατά τη θητεία του. Λαμβάνοντας μια τέτοια απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας "απατήθηκε βαθύτατα και αγνόησε το βαθύ νόημα του διεθνούς δικαίου", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής που εδρεύει στη Γενεύη.

Παρά τις αρνητικές για τον Πινοτσέτ ανατροπές, η κυβέρνηση της Χιλής ζητά επιμόνως την επιστροφή του στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους. Το αίτημα αυτό πρόκειται να προβάλλει η κυβέρνηση της λατινοαμερικανικής χώρας στη Βρετανία, στην περίπτωση που τα μέλη της Βουλής των Λόρδων επιτρέψουν την απέλαση του στυγερού στρατηγού στην Ισπανία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ραούλ Τρονκόσο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ