ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Ατμόσφαιρα πολέμου καλλιεργούν οι ΗΠΑ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αυξάνει διαρκώς η ένταση στον Περσικό Κόλπο, καθώς στην περιοχή σπεύδουν επιπλέον αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και αποχωρούν οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ενώ η Βαγδάτη επιμένει στη διακοπή της συνεργασίας της με τον ΟΗΕ. Στην Ουάσιγκτον μοιάζει να επικρατεί πολεμικός πυρετός, ενώ μια σειρά εναλλακτικών στρατιωτικών σεναρίων έχουν, ήδη, δει το φως της δημοσιότητας. Εντούτοις, οι αντιδράσεις στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έχουν κοπάσει αφού Κίνα και Ρωσία εκφράζουν ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους σε ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα, ενώ το Παρίσι δε δείχνει διατεθειμένο να υποστηρίξει τη μονομερή ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ.

Την απόφαση να απομακρυνθεί η πλειοψηφία των υπαλλήλων του ΟΗΕ στο Ιράκ ανακοίνωσε, χτες, ο Φρεντ Εκχαρτ, εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις εξαιτίας της νέας κρίσης στις σχέσεις του Ιράκ με τον ΟΗΕ και τις αμερικανικές απειλές για στρατιωτική επέμβαση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αποχώρηση των εμπειρογνωμόνων άρχισε ήδη από χτες το βράδυ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με κατεύθυνση το Μπαχρέιν και την Ιορδανία. Μαζί με τους επιθεωρητές της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού, αποχωρούν από τη Βαγδάτη και οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, οι οποίοι συνέχιζαν μέχρι χτες κανονικά τις εργασίες τους, αλλά και οι υπάλληλοι του ανθρωπιστικού προγράμματος "Πετρέλαιο αντί Τροφίμων". Στην ιρακινή πρωτεύουσα θα παραμείνουν "μόνο όσων η παρουσία κριθεί απολύτως απαραίτητη". Οι ίδιες πηγές κατέστησαν γνωστό ότι στη θέση τους θα παραμείνουν μόνο οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που βρίσκονται στο Βόρειο Ιράκ, το οποίο είναι, από το 1991, εκτός της δικαιοδοσίας της Βαγδάτης.

Το πολεμικό κλίμα ενισχύει και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία καλούνται όλοι οι Αμερικανοί υπήκοοι, αλλά και διπλωμάτες που βρίσκονται στο Κουβέιτ και στο Ισραήλ να επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Μάλιστα, όπως υποστήριζε, χτες, ο ισραηλινός Τύπος, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, συνομίλησε, επί αρκετή ώρα, τηλεφωνικώς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με θέμα την παροχή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ σε περίπτωση που το Ιράκ εξαπολύσει εναντίον του πυραύλους "Σκουντ", όπως έγινε το 1991, σε αντίποινα ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης.

Πολεμικός πυρετός στην Ουάσιγκτον

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις του στρατηγού Χένρι Σέλτον, αρχηγού του αμερικανικού μεικτού γενικού επιτελείου στρατού, ο οποίος εκτίμησε ως "έτοιμες και ικανές τις στρατιωτικές δυνάμεις στον Κόλπο να καταφέρουν ένα αποφασιστικό πλήγμα σε βάρος της Βαγδάτης". "Ο Σαντάμ Χουσεϊν αποτελεί σοβαρή απειλή σε ένα ζωτικό τομέα για τα συμφέροντα των ΗΠΑ", υπογράμμισε απροκάλυπτα ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος εκτίμησε ότι "υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιδοθεί τελεσίγραφο στην ιρακινή ηγεσία λίγο πριν από ένα στρατιωτικό πλήγμα". Πάντως, έντονες ήταν οι φήμες ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον πρόκειται να απευθύνει νέα προειδοποίηση προς τη Βαγδάτη μέσα στις επόμενες ώρες. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρτ δήλωνε, χτες, ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει εγκαταλείψει τη διπλωματική οδό αλλά δεν έχει να "διαπραγματευτεί τίποτε".

Εντονη είναι η πολεμική φιλολογία και στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Σύμφωνα με διπλωματικές και δημοσιογραφικές πληροφορίες, στον Περσικό Κόλπο σπεύδει το αεροπλανοφόρο "Εντερπράιζ", το οποίο αρχικά επρόκειτο να αντικαταστήσει το "Αϊζενχάουερ", που βρίσκεται εκεί τους τελευταίους μήνες, ενδεχόμενο που προς το παρόν αποκλείεται. Επίσης, η Ουάσιγκτον αποστέλλει στον Περσικό την "Αεροπορική Εκστρατευτική Δύναμη", η οποία αποτελείται από 2.000 πεζοναύτες, 3 αμφίβια πλοία, 50 αεροσκάφη επίθεσης και υποστήριξης, μαχητικά "αόρατα" "Στελθ - F 117Α", ελικόπτερα διάσωσης αλλά και μαχητικά. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς", η οποία επικαλείται ανώτερες πηγές του Πενταγώνου, ως πιθανότερη ημερομηνία στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ θεωρείται η νύχτα της 18ης προς 19η Νοέμβρη, κυρίως λόγω της νέας σελήνης, η οποία θα δώσει την ευκαιρία στα αμερικανικά στρατεύματα να κινηθούν στο σκοτάδι. Ανασταλτικός παράγοντας θεωρείται η έναρξη της περιοδείας του Μπιλ Κλίντον στην Ανατολική Ασία, το Σάββατο, αλλά είναι ιδιαίτερα πιθανό να τη διακόψει αν παραστεί ανάγκη. Επιπλέον, υποστηρίζει το δημοσίευμα, η αμερικανική ηγεσία επιθυμεί να έχει ολοκληρώσει τα πάντα μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα.

Αντιδρούν Ρωσία, Κίνα, επιμένει η Βαγδάτη

"Καμία λύση αλλά μάλλον χρόνιο πρόβλημα θα προκαλέσει στην όλη περιοχή μια στρατιωτική επιδρομή", δήλωσε κατηγορηματικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της διπλωματικής οδού "για να μην καταστραφεί το τεράστιο έργο των 7 χρόνων". Ανάλογες απόψεις εξέφρασε και η Κίνα, της οποίας αξιωματούχοι βρίσκονται σε διαρκή επαφή με το Λευκό Οίκο. Από την πλευρά της η Γαλλία, αν και δεν έχει αντιταχθεί στο ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας, δε δείχνει διατεθειμένη να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο πλήγμα και πιέζει τον Κόφι Ανάν να μεταβεί άμεσα στην ιρακινή πρωτεύουσα. Αντίθετα, η Βρετανία παραμένει ολοκληρωτικά στο πλευρό των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός της Τόνι Μπλερ δήλωνε, χτες, ότι "ο Σαντάμ Χουσεϊν γελιέται αν πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα δε θα αντιδράσει".

Νέα έκκληση προς τη Βαγδάτη να συνεργαστεί απηύθυνε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος επανέλαβε ότι ο μόνος δρόμος για άρση του εμπάργκο είναι η συνεργασία με τους επιθεωρητές. Την έκκληση μετέφερε στην ιρακινή ηγεσία ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, Πρακάς Σαχ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ταρέκ Αζίζ. Ο Ιρακινός αξιωματούχος τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης της Βαγδάτης αν δεν αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της άρσης των κυρώσεων το Συμβούλιο Ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, πάντως, ο εκπρόσωπος του Ιράκ στον ΟΗΕ, Νιζάρ Χαμντούμ, τόνιζε ότι η κυβέρνησή του παραμένει ανοιχτή σε κάθε διπλωματική οδό επίλυσης της κρίσης.

ΤΟΥΡΚΙΑ
"Κίνδυνος" κυβερνητικής πτώσης

ΑΓΚΥΡΑ.-

Με νύχια και με δόντια, το κυβερνών Κόμμα Μητέρας Πατρίδας του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ αντιμάχεται την "πιο επικίνδυνη" συγκυρία για την κυβέρνηση από την κατάληψη της εξουσίας.

Το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει μετά την τηλεοπτική μετάδοση των κατηγοριών περί "διαφθοράς της κυβέρνησης" ενός επιχειρηματία, του Κορκμάρ Γιτζίτ, και της σύλληψής του από την Αστυνομία προκειμένου να διερευνηθεί ο ρόλος του στην ιδιωτικοποίηση μιας τράπεζας, οδήγησε τον κύριο εξωκυβερνητικό σύμμαχο της κυβέρνησης μειοψηφίας του Γιλμάζ, τον Ντενίζ Μπαϊκάλ, να καλέσει τον πρωθυπουργό σε "άμεση παραίτηση".

Ταυτόχρονα, πρόταση μομφής κατά του Τούρκου πρωθυπουργού Γιλμάζ κατέθεσε χτες το απόγευμα η συντηρητική αντιπολίτευση, δηλαδή το Κόμμα Ορθού Δρόμου. Εκπρόσωπος του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ δήλωσε ότι η πρόταση υποβλήθηκε στο γραφείο του προέδρου του Κοινοβουλίου για να τη συμπεριλάβει στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Ο "κίνδυνος", κατά τους φιλοκυβερνητικούς αναλυτές, είναι, αν ο Μπαϊκάλ δε στηρίξει την κυβέρνηση στη Βουλή, η "κατάρρευση" της κυβέρνησης και η καταφυγή στις κάλπες άμεσα...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Ευάλωτη" έγκριση και υπό όρους

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση και εν μέσω των διαδηλώσεων οργισμένων Εβραίων εποίκων και ακροδεξιών, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε με μικρή πλειοψηφία την "ενδιάμεση συμφωνία του Μέριλαντ" με τους Παλαιστινίους. Μόλις 8 υπουργοί ψήφισαν υπέρ, 5 απείχαν και 4 ψήφισαν κατά. Ιδιαίτερα έντονη είναι η εντύπωση ότι το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που άσκησε η Ουάσιγκτον καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, φέρεται να ξεκαθάρισε ότι η στάση του Ισραήλ προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα αμερικανικά σχέδια στον Κόλπο με το Ιράκ. Πάντως, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έσπευσε να προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμά του να προσαρτήσει αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές, σε περίπτωση που ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, ανακηρύξει μονομερώς την παλαιστινιακή ανεξαρτησία στις αρχές Μάη. Επίσης, ο στενός συνεργάτης του Νετανιάχου, Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη, αν δεν ολοκληρωθεί η συζήτηση της "συμφωνίας" στην Κνεσέτ, όπου έχει προγραμματιστεί να αρχίσει τη Δευτέρα.

ΤΥΦΩΝΑΣ "ΜΙΤΣ"
"Σταγόνα στον ωκεανό" η "βοήθεια" της Παγκόσμιας Τράπεζας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το ποσό των περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων από προϋπάρχοντα δάνεια αποφάσισε να δώσει άμεσα στις πληγείσες από τον τυφώνα "Μιτς" χώρες της Κεντρικής Αμερικής η Παγκόσμια Τράπεζα, χωρίς να κάνει, βέβαια, ουδεμία νύξη για την παραγραφή των δυσθεώρητων χρεών τους.

"Εχουμε δώσει εξουσιοδότηση για την αποδέσμευση των χρημάτων από προϋπάρχοντα σχέδια, αλλά ετοιμαζόμαστε να δώσουμε επείγουσα βοήθεια σε όσες χώρες χρειαστούν επιπλέον ποσά", είπε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γούλφενσον, αναφέροντας τις ακόλουθες λεπτομέρειες: Στην Ονδούρα θα διατεθεί το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων για έκτακτες ανάγκες καθώς και για την επισκευή δρόμων, στη Νικαράγουα θα δοθούν 60 εκατομμύρια δολάρια, στη Γουατεμάλα 21 εκατομμύρια δολάρια και στο Ελ Σαλβαδόρ άλλα 20 εκατομμύρια.

Και ενώ στην Ουάσιγκτον ανακοινώνονταν τα παραπάνω, εκπρόσωποι των κυβερνήσεων στις χώρες που επλήγησαν από το φονικό τυφώνα "Μιτς" εκτιμούσαν πως θα περάσουν πολλές δεκαετίες μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης των κατεστραμμένων οδικών δικτύων και των αναρίθμητων περιουσιών που χάθηκαν μέσα σε 72 ώρες. Αρκεί μόνον να σκεφτεί κανείς πως το 10% των ανθρώπων που ζουν στην Κεντρική Αμερική έμεινε άστεγο!

Απο την ώρα της αναχώρησης κάποιων απο τους παρατηρητές του ΟΗΕ

Στιγμιότυπο από την αναχώρηση κάποιων από τους παρατηρητές του ΟΗΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ