ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Νοέμβρη 1998
Σελ. /66
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσφορά στην ιστορική αλήθεια

Στην παρουσίαση του βιβλίου "Στη δίνη του εμφύλιου πολέμου", που έγινε στη Στοκχόλμη, παραβρέθηκε και χαιρέτισε, χτες, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης

Στην παρουσίαση του βιβλίου "Στη δίνη του εμφύλιου πολέμου" στη Στοκχόλμη που διοργάνωσαν, χτες 14 Νοέμβρη, οι εκδόσεις "Προσκήνιο - Αγγ. Σιδεράτος" σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης,ο οποίος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος επισκέπτεται τη Σουηδία προσκεκλημένος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας. Σήμερα το βράδυ, ο Χ. Φλωράκης θα μιλήσει σε εκδήλωση που οργανώνει η ΚΟ Σουηδίας στη Στοκχόλμη, στα πλαίσια των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Χ. Φλωράκης ανέφερε συγκεκριμένα:

"Αγαπητοί συμπατριώτες, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Πολλή χαρά νιώθω που δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ μαζί σας, είναι άλλωστε φυσικό να νιώθει κανείς χαρά, ακόμα και συγκίνηση όταν ανταμώνει με συμπατριώτες που αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα και να ζουν μακριά της, να ζουν στα ξένα.

Αυτές τις τρεις μέρες που βρίσκομαι στη χώρα που ζείτε, λογής λογής συναισθήματα δοκιμάζω.

Βλέπετε η φιλοξενία και η ζεστασιά που δείχνετε στην αντιπροσωπεία μας, το ενδιαφέρον και ο πόνος σας για την πατρίδα, τα ερωτήματά σας για την κατάσταση στην Ελλάδα, όλα αυτά, δε σας κρύβω, πολύ μας συγκίνησαν.

Οσον αφορά την κατάσταση στην πατρίδα μας θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε στην αυριανή συγκέντρωση.

Σήμερα μια που βρέθηκα στην παρουσίαση του βιβλίου "Στη δίνη του εμφύλιου πολέμου", βιβλίου που εξέδωσε το "Προσκήνιο" του φίλου Αγγελου Σιδεράτου και που το επιμελήθηκε ο ιστορικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παύλος Πετρίδης, θα 'θελα να πω δυο λόγια για την ιστορική σημασία αυτού του βιβλίου και την προσφορά του στην αλήθεια και στον τόπο.Αγαπητοί φίλοι,

Τις τελευταίες δεκαετίες εκδόθηκαν μια σειρά βιβλία με ιστορικές αναμνήσεις και εκτιμήσεις, σχετικά με μια κρίσιμη περίοδο του τόπου, την περίοδο της Κατοχής και του εμφύλιου πολέμου.

Τούτο το βιβλίο διαφέρει. Αυτό δεν περιγράφει αναμνήσεις ή εκτιμήσεις του άλφα ή βήτα αγωνιστή ή ενός μελετητή της περιόδου εκείνης.

Αυτό περιλαμβάνει αποκλειστικά επίσημα ντοκουμέντα της ΚΕ του ΕΑΜ και άλλων ντόπιων και ξένων παραγόντων, που φωτίζουν τα γεγονότα της κρίσιμης εκείνης περιόδου, της πιο συκοφαντημένης. Σε μια περίοδο που ανακόπηκε η δημοκρατική πορεία στον τόπο μας και επιβλήθηκε ένα καθεστώς ξενοκρατίας. Ντοκουμέντα που δεν αμφισβητήθηκαν ούτε από εχθρούς ούτε από φίλους.

Ο αναγνώστης βρίσκει στο βιβλίο αυτό υπεύθυνες απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα, που προέκυψαν από τους διάφορους μύθους που έπλασαν οι αντίπαλοι, ντόπιοι και ξένοι, του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος.

Δίνει πειστική απάντηση στους διάφορους πλαστογράφους της ιστορίας και αποκαλύπτει την αλήθεια.

Δίνει απάντηση στο ερώτημα ποιος επιδίωξε τον εμφύλιο πόλεμο. Απαντάει στο ποιος ήθελε την ομαλή δημοκρατική εξέλιξη και ποιος την ανωμαλία. Αποδείχνει το ποιος τηρούσε τις συμφωνίες εκείνες, τις συμφωνίες με τις υποχωρήσεις σε βάρος του λαϊκού κινήματος και ποιος τις παραβίαζε.

Φανερώνει με συγκεκριμένα και αναμφισβήτητα στοιχεία το ρόλο και την επέμβαση των Αγγλοαμερικανών ιμπεριαλιστών.

Η αποκάλυψη της αγγλοαμερικανικής επέμβασης και ο αγώνας του ελληνικού λαού της περιόδου εκείνης αποτελεί μια γενικότερη προσφορά που ξεπερνάει τα στενά εθνικά πλαίσια. Ηταν ένας αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, αγώνας για τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και την ειρήνη.

Η έκδοση του βιβλίου τούτου πέρα από τη συμβολή στην προσέγγιση της αυθεντικής ιστορίας της κρίσιμης περιόδου 1944 - 1947 αποτελεί και μια πολύτιμη προσφορά στη νέα γενιά, που τη γεμίζουν με ψευτιές και συκοφαντίες για τα γεγονότα της περιόδου εκείνης".

Σήμερα το μνημόσυνο του Πολυχρόνη Βάη

Σήμερα, 15 του Νοέμβρη, στο χωριό Ζίτσα Ιωαννίνων γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αξέχαστου δασκάλου, αγωνιστή, κομμουνιστή ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΒΑΗ (Αχιλλέα Πετρίτη).

Ο Πολυχρόνης Βάης, παλαίμαχος κομμουνιστής, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, γεννήθηκε το Σεπτέμβρη του 1910 στο χωριό Ζίτσα του Νομού Ιωαννίνων.

Το 1931 τελείωσε το Πεντατάξιο Διδασκαλείο Ιωαννίνων. Νεαρός δάσκαλος ακόμα, κυνηγήθηκε επίμονα από τις τότε κυβερνήσεις, για τις ιδέες του και διορίζονταν σκόπιμα να δουλέψει στα πιο απομακρυσμένα χωριά με 8-10 το πολύ σπίτια - αχυροκαλύβες.

Εκεί στα βοσκοτόπια και στα κατσάβραχα της Ηπείρου, όπου με την επίμονη, σκληρή δουλιά του και με τη μεγάλη αγάπη του για τα παιδιά, έδινε όλο του τον εαυτό, μοιραζόταν μαζί τους το ψωμί και το συσσίτιο πολλές φορές που ετοίμαζε η γυναίκα του η Λίτσα για κείνα. Εκεί που δίδασκε στα παιδιά το δίκιο και την αλήθεια, εκεί ο αξέχαστος Πολυχρόνης Βάης θα δώσει τα πρώτα δείγματα του ανθρώπου - αγωνιστή, που πονά για τους συνανθρώπους του. Που νοιάζεται για τα προβλήματά τους και παλεύει μαζί τους για τη λύση τους.

Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ως έφεδρος αξιωματικός διακρίνεται για την προσφορά του. Μετά την κατάρρευση του Μετώπου το Μάη του 1941 γίνεται μέλος του ΚΚΕ και εντάσσεται από τους πρώτους στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση στην Ηπειρο. Από μέλος μιας ολιγάριθμης ομάδας του ΕΛΑΣ το 1942, αναδείχνεται το 1944 διοικητής τάγματος.

Το Σεπτέμβρη του 1946, ο Πολυχρόνης Βάης (Αχιλλέας Πετρίτης) θα βρεθεί και πάλι επικεφαλής μιας δεκαπενταμελούς ομάδας, για να αναδειχτεί σε συνέχεια διοικητής της επίλεκτης 159 Ταξιαρχίας του ΔΣΕ με το βαθμό του συνταγματάρχη.

Για τις στρατιωτικές ικανότητες του Αχιλλέα Πετρίτη, στην Ιστορία του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ): "Ο Ελληνικός Στρατός κατά τον αντισυμμοριακόν αγώνα (1946-1949). Η εκκαθάρισις της Ρούμελης και η πρώτη μάχη του Γράμμου", σελίδα 114, αναφέρεται: "... ενώ χρόνω διετάσσοντο τα ανωτέρω, έκτακτος τακτική κατάστασις εδημιουργήθη εις την περιοχήν Σουλίου της Νοτιοδυτικής Ηπείρου, ζώνην ευθύνης της VIII Μεραρχίας. Η συμμοριακή "Ταξιαρχία" Πετρίτη εισέδυσεν εις την περιοχήν Σουλίου και ηγκίστρωσεν μέρος των δυνάμεων της VIII Μεραρχίας, ώστε αύτη να ευρεθή εις αδυναμίαν να εκτελέση εμπροθέσμως την αποστολήν της, περί εκκαθαρίσεως των Ζαγοροχωρίων ως το σχέδιον προέβλεπεν".

Με λίγα λόγια, ο Αχιλλέας Πετρίτης με την επίλεκτη Ταξιαρχία του, ανάγκασε το ΓΕΣ να αλλάξει το αρχικό σχέδιο των επιχειρήσεων "Κορωνίς" και να αντιμετωπίσει έγκαιρα "και νέας τυχόν αντιπερισπαστικάς των ενεργείας". Στην πολιτική προσφυγιά ο Πολυχρόνης Βάης (Αχιλλέας Πετρίτης) θα εργαστεί σε διάφορες κομματικές δουλιές, όπως: Δάσκαλος, υποδιευθυντής και αργότερα διευθυντής της Κεντρικής Κομματικής Σχολής "Νίκος Μπελογιάννης" και θα αναδειχτεί σε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της ΚΕ του από το 1961 έως το 1982.

Η μνήμη του θα μείνει ζωντανή στους κομμουνιστές και κομμουνίστριες, στους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ και σε όλους όσοι τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του στην πάλη για το σοσιαλισμό.

Πολλοί, πάρα πολλοί θα θυμούνται πάντα τον Αχιλλέα Πετρίτη, το θρύλο στην Ηπειρο, τον συναγωνιστή τους, τον διοικητή τους, τον σύντροφο και πονετικό φίλο και αδελφό, στα δύσκολα χρόνια του αγώνα μας, στην Αντίσταση, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και στην πολιτική προσφυγιά.

Προσφορά
  • Στην αξέχαστη μνήμη του, η πιστή συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Ελευθερία (Λίτσα) προσφέρει 200.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.
  • Στελέχη του Γραφείου Περιοχής ΝΔ Ελλάδας και του Νομαρχιακού Γραφείου Ιωαννίνων προσφέρουν επίσης 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ, ως πρώτη δόση.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Βδομάδα προειδοποιητικών αγροτικών κινητοποιήσεων

Με ενημερωτικές συσκέψεις αγροτικών φορέων και προειδοποιητικές συγκεντρώσεις σε περιφερειακά κέντρα, κωμοπόλεις και χωριά των νομών, προετοιμάζουν τις μεγάλες φετινές κινητοποιήσεις τους, σε νομαρχιακό και πανθεσσαλικό επίπεδο, οι αγρότες της Θεσσαλίας.

Μετά την πολύ πετυχημένη αρχή που έγινε με τη συγκέντρωση, στις 3 Νοέμβρη, στα Φάρσαλα - στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες αγρότες της επαρχίας με πάνω από 100 τρακτέρ - ανάλογες συγκεντρώσεις αρχίζουν από αύριο Δευτέρα και θα συνεχιστούν όλη τη βδομάδα στην Καρδίτσα.Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν:

Αύριο, 16/11 στο Λεοντάρι,στις 18/11 στον Παλαμά,στις 19/11 στο Προάστιο και στις 20/11 στους Σοφάδες.

Η κορύφωση των νομαρχιακών κινητοποιήσεων θα έρθει με την πραγματοποίηση παγκαρδιτσιώτικου αγροτικού συλλαλητηρίου, στις 2 Δεκέμβρη, στην πόλη. Οι ενημερωτικές συσκέψεις - συγκεντρώσεις στα Τρίκαλα άρχισαν χτες το Σάββατο από τη Φαρκαδώνα και θα συνεχιστούν όλη τη βδομάδα και την επομένη.

Συγκεκριμένα:

Αύριο Δευτέρα 16/11 στο Ρίζωμα,στις 19/11 στο Μεγαλοχώρι,στις 20/11 στην Καλαμπάκα,στις 23/11 στην Πηγή,στις 26/11 στα Μεγάλα Καλύβια και στις 26/11 στον Παλαιόπυργο.

Στη Λάρισα πάρθηκαν, επίσης, αγωνιστικές αποφάσεις και ορίστηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες των περιφερειακών ενημερωτικών συσκέψεων και προειδοποιητικών συγκεντρώσεων. Η αρχή γίνεται αύριο 16/11 στο Ελευθέριο και ακολουθούν: Στις 17/11 στην Τερψιθέα,στις 18/11 στον Πλατύκαμπο,στις 19/11 στην Αγιά στις 20/11 στον Τύρναβο και στις 23/11 στη Φαλάνη.Παράλληλα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν δυο μεγάλα αγροτικά συλλαλητήρια μέσα στην πόλη.Συγκεκριμένα το πρώτο στις 24 Νοέμβρη έξω από τα Δικαστήρια, όπου θα δικάζονται 200 αγωνιστές της αγροτιάς, επειδή συμμετείχαν σε παλιότερες κινητοποιήσεις και το δεύτερο στις 8 Δεκέμβρη.Αποφάσεις για πραγματοποίηση συσκέψεων και συγκεντρώσεων αναμένεται να λάβουν και οι αγρότες της Μαγνησίας,ιδιαίτερα στις περιοχές Αλμυρού, Βελεστίνου, Πηλίου.

Την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου της περιοχής και την οργάνωση των περιφερειακών και νομαρχιακών προειδοποιητικών κινητοποιήσεων έχουν αναλάβει οι Τοπικές και οι Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των αγροτών που συνεδρίασαν το προηγούμενο διάστημα, ενώ τον συντονισμό τους σε πανθεσσαλικό επίπεδο έχει αναλάβει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα,τα στελέχη της οποίας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις Τοπικές και Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές και τους αγρότες της περιοχής, ενημερώνοντας και λαμβάνοντας, ταυτόχρονα, τα μηνύματά τους.

ΣΤΟΝ "902 TV"
Πολυτεχνείο τότε και σήμερα

"Πολυτεχνείο τότε και σήμερα" είναι ο τίτλος της εκπομπής "Από το Σήμερα στο Αύριο",που παρουσιάζει η τηλεόραση του "902" αύριο Δευτέρα 16 Νοέμβρη στις 9.30 μμ.Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου συζητάει με εκπροσώπους από το Σύνδεσμο Φυλακισμένων Εξορισθέντων 1967-1974 και από τη νεολαία, για τη διαχρονική αξία των διδαγμάτων που βγαίνουν από λαϊκό ξεσηκωμό του Νοέμβρη του '73.

Νέα πολιτιστική εκπομπή

Από αύριο 16 Νοέμβρη και καθημερινά από τις έξι έως τις εννέα ξεκινάει το νέο τηλεοπτικό περιοδικό "Εναλλάξ",που θα περιλαμβάνει θέματα για το θέατρο, τη μουσική, το χορό, τον κινηματογράφο, τα εικαστικά, την παιδεία, το βιβλίο και όχι μόνο.

"Εναλλάξ",λοιπόν, γιατί ο πολιτισμός δεν είναι μόνο καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία. Είναι η ίδια η ζωή μας.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η Επιτροπή Λακώνων Ετεροδημοτών στήριξης του ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους Λάκωνες σε συγκέντρωση, την Τετάρτη 18.11.98 και ώρα 6μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη), προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.
  • Οι ΚΟ Κυψέλης του ΚΚΕ καλούν σε σύσκεψη την Παρασκευή 20 Νοέμβρη και ώρα 7μ.μ. στα γραφεία τους (Κερκύρας 91), με θέμα: "Δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και μετεκλογικές εξελίξεις".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ