Κυριακή 15 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσφορά στην ιστορική αλήθεια

Στην παρουσίαση του βιβλίου "Στη δίνη του εμφύλιου πολέμου", που έγινε στη Στοκχόλμη, παραβρέθηκε και χαιρέτισε, χτες, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης

Στην παρουσίαση του βιβλίου "Στη δίνη του εμφύλιου πολέμου" στη Στοκχόλμη που διοργάνωσαν, χτες 14 Νοέμβρη, οι εκδόσεις "Προσκήνιο - Αγγ. Σιδεράτος" σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης,ο οποίος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος επισκέπτεται τη Σουηδία προσκεκλημένος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας. Σήμερα το βράδυ, ο Χ. Φλωράκης θα μιλήσει σε εκδήλωση που οργανώνει η ΚΟ Σουηδίας στη Στοκχόλμη, στα πλαίσια των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Χ. Φλωράκης ανέφερε συγκεκριμένα:

"Αγαπητοί συμπατριώτες, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Πολλή χαρά νιώθω που δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ μαζί σας, είναι άλλωστε φυσικό να νιώθει κανείς χαρά, ακόμα και συγκίνηση όταν ανταμώνει με συμπατριώτες που αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα και να ζουν μακριά της, να ζουν στα ξένα.

Αυτές τις τρεις μέρες που βρίσκομαι στη χώρα που ζείτε, λογής λογής συναισθήματα δοκιμάζω.

Βλέπετε η φιλοξενία και η ζεστασιά που δείχνετε στην αντιπροσωπεία μας, το ενδιαφέρον και ο πόνος σας για την πατρίδα, τα ερωτήματά σας για την κατάσταση στην Ελλάδα, όλα αυτά, δε σας κρύβω, πολύ μας συγκίνησαν.

Οσον αφορά την κατάσταση στην πατρίδα μας θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε στην αυριανή συγκέντρωση.

Σήμερα μια που βρέθηκα στην παρουσίαση του βιβλίου "Στη δίνη του εμφύλιου πολέμου", βιβλίου που εξέδωσε το "Προσκήνιο" του φίλου Αγγελου Σιδεράτου και που το επιμελήθηκε ο ιστορικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παύλος Πετρίδης, θα 'θελα να πω δυο λόγια για την ιστορική σημασία αυτού του βιβλίου και την προσφορά του στην αλήθεια και στον τόπο.Αγαπητοί φίλοι,

Τις τελευταίες δεκαετίες εκδόθηκαν μια σειρά βιβλία με ιστορικές αναμνήσεις και εκτιμήσεις, σχετικά με μια κρίσιμη περίοδο του τόπου, την περίοδο της Κατοχής και του εμφύλιου πολέμου.

Τούτο το βιβλίο διαφέρει. Αυτό δεν περιγράφει αναμνήσεις ή εκτιμήσεις του άλφα ή βήτα αγωνιστή ή ενός μελετητή της περιόδου εκείνης.

Αυτό περιλαμβάνει αποκλειστικά επίσημα ντοκουμέντα της ΚΕ του ΕΑΜ και άλλων ντόπιων και ξένων παραγόντων, που φωτίζουν τα γεγονότα της κρίσιμης εκείνης περιόδου, της πιο συκοφαντημένης. Σε μια περίοδο που ανακόπηκε η δημοκρατική πορεία στον τόπο μας και επιβλήθηκε ένα καθεστώς ξενοκρατίας. Ντοκουμέντα που δεν αμφισβητήθηκαν ούτε από εχθρούς ούτε από φίλους.

Ο αναγνώστης βρίσκει στο βιβλίο αυτό υπεύθυνες απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα, που προέκυψαν από τους διάφορους μύθους που έπλασαν οι αντίπαλοι, ντόπιοι και ξένοι, του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος.

Δίνει πειστική απάντηση στους διάφορους πλαστογράφους της ιστορίας και αποκαλύπτει την αλήθεια.

Δίνει απάντηση στο ερώτημα ποιος επιδίωξε τον εμφύλιο πόλεμο. Απαντάει στο ποιος ήθελε την ομαλή δημοκρατική εξέλιξη και ποιος την ανωμαλία. Αποδείχνει το ποιος τηρούσε τις συμφωνίες εκείνες, τις συμφωνίες με τις υποχωρήσεις σε βάρος του λαϊκού κινήματος και ποιος τις παραβίαζε.

Φανερώνει με συγκεκριμένα και αναμφισβήτητα στοιχεία το ρόλο και την επέμβαση των Αγγλοαμερικανών ιμπεριαλιστών.

Η αποκάλυψη της αγγλοαμερικανικής επέμβασης και ο αγώνας του ελληνικού λαού της περιόδου εκείνης αποτελεί μια γενικότερη προσφορά που ξεπερνάει τα στενά εθνικά πλαίσια. Ηταν ένας αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, αγώνας για τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και την ειρήνη.

Η έκδοση του βιβλίου τούτου πέρα από τη συμβολή στην προσέγγιση της αυθεντικής ιστορίας της κρίσιμης περιόδου 1944 - 1947 αποτελεί και μια πολύτιμη προσφορά στη νέα γενιά, που τη γεμίζουν με ψευτιές και συκοφαντίες για τα γεγονότα της περιόδου εκείνης".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοιχτό στο κοινό από την περασμένη Δευτέρα (2007-06-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-05-26 00:00:00.0)
Αριστερό Κόμμα Σουηδίας (2005-05-24 00:00:00.0)
Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (2005-05-24 00:00:00.0)
Ο Χ. Φλωράκης στη Σουηδία (1998-11-12 00:00:00.0)
"Στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου-Σπάνια Ντοκουμέντα του ΕΑΜ, 1944-1947" (1998-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ