ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΑ
"Εμείς στην αντεπίθεση"

Ισχυρό μήνυμα αντίστασης και καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και της υποτέλειας στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, μήνυμα πάλης και αγώνα για τα ανεκπλήρωτα ιδανικά, για ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, έστειλαν χτες εκατοντάδες μαθητές - σπουδαστές και εργαζόμενοι της Χαλκίδας, τιμώντας αγωνιστικά τα 25 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Το Πολυτεχνείο ζει! Το μέγεθος και ο παλμός της χτεσινής πορείας (της μεγαλύτερης των τελευταίων χρόνων στη Χαλκίδα) το απέδειξαν.

Το βροντερό μήνυμα που έστειλε η νεολαία, προς όλες τις κατευθύνσεις, ήταν ότι το εξεγερτικό μήνυμα του Νοέμβρη εξακολουθεί να εμπνέει και να γίνεται οδηγός δράσης στις σημερινές συνθήκες, δίνοντας το σύγχρονο πολιτικό στίγμα της πάλης κατά της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στην παιδεία, κατά των νέων εργασιακών σχέσεων και της αυξανόμενης εξαθλίωσης των εργαζομένων, κατά της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας και της καταπάτησης στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η πορεία ξεκίνησε στις 11.30 το πρωί από το σταυροδρόμι των φαναριών της Χαϊνά (συνοικίας Νεάπολης), όπου τον Ιούνη του '98 εκπαιδευτικοί, μαθητές, σπουδαστές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ και το μηχανισμό καταστολής της κυβέρνησης των "εκσυγχρονιστών", ενάντια στο διαγωνισμό της ντροπής, του ΑΣΕΠ, γράφοντας αγωνιστικές σελίδες - πέρασε μπροστά από το 1ο Λύκειο και Γυμνάσιο που είχαν χρησιμοποιηθεί ως εξεταστικό κέντρο - φωνάζοντας συνθήματα "Αυτός ο νόμος, αυτού του υπουργείου, θα πέσει σαν περίπτερο της Πανεπιστημίου" και "Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός, ΜΑΤ, βία, αυταρχισμός".

Η πορεία συνέχισε μέσω του εμπορικού κέντρου της Αβάντων, όπου σείστηκε από τα συνθήματα "Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί", "Δώστε λεφτά για την παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία" και "Οσο στις ΗΠΑ θα λέτε ευχαριστώ, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό".

Η πορεία κατέληξε, μέσω της Βενιζέλου, στο Εργατικό Κέντρο όπου έγιναν σύντομοι χαιρετισμοί σπουδαστών, μαθητών από τα σχολεία 1ο, 2ο, 3ο Λύκειο, 5ο Γυμνάσιο, 1ο ΤΕΕ και ΣΔΟ ΤΕΙ.

Το μάθημα αγωνιστικότητας και παραδειγματισμού της νεολαίας, στα βήματα της γενιάς του Πολυτεχνείου, ότι δε σκύβει το κεφάλι, σήμανε και την ένταση των κινητοποιήσεων για την ανατροπή και κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97 στην πράξη.

Παρά το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθούν να επιβάλουν ορισμένοι διευθυντές (όπως ο Θ. Δρεμέτσικας στο 1ο Λύκειο) και άλλοι μηχανισμοί, τα συντονιστικά των μαθητών αποφάσισαν να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις για την πορεία του αγώνα τους, ενώ δύο σχολεία - το 1ο Λύκειο και 1ο Γυμνάσιο - βρίσκονται υπό κατάληψη.

ΠΑΤΡΑ
Μαζική συμμετοχή - καθαρό μήνυμα

Τα πάντα επίκαιρα μηνύματα του Νοέμβρη, που μένουν μέχρι τώρα αδικαίωτα, συγκίνησαν και πάλι το λαό της Πάτρας, ο οποίος συμμετείχε μαζικά και αγωνιστικά στη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση και πορεία. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν το ΕΚ Πάτρας, εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ άσχημη εντύπωση προκάλεσε η πρωτοφανής απουσία του Δήμου Πάτρας και του φιλοκυβερνητικού δημάρχου Α. Καράβολα.

Στην πλατεία Γεωργίου συγκεντρώθηκαν πολλοί εργαζόμενοι και φοιτητές, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και πολιτικών κομμάτων. Παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες του Σωματείου Εργαζομένων της "Κόκα - Κόλα", του ΚΕΑ Αραξου, της ΜΙΣΚΟ, οικοδόμοι, εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού, φοιτητικοί σύλλογοι και πλήθος κόσμου. Εντονη ήταν η παρουσία των κομμουνιστών, οι οποίοι ξεκίνησαν από τα Ψηλά Αλώνια και πορεύτηκαν προς την πλατεία Γεωργίου, φωνάζοντας συνθήματα για την επικαιρότητα των στόχων της εξέγερσης, αλλά και για τα 80χρονα του ΚΚΕ και τα 30χρονα της ΚΝΕ.

Συμμετείχαν ακόμη η νεολαία ΠΑΣΟΚ και αντιπροσωπεία της ΝΕ του ΣΥΝ.

Χαιρετίζοντας ο εκπρόσωπος του συλλόγου φοιτητών Βιολογικού Δημήτρης Σαρρής σημείωσε πως τα οράματα του Πολυτεχνείου είναι ζωντανά, καθώς και σήμερα "έχουμε μπροστά μας τους ίδιους εχθρούς με τους οποίους το Πολυτεχνείο του '73 αναμετρήθηκε", καθώς 25 χρόνια μετά το "ψωμί - παιδεία - ελευθερία" αμφισβητούνται και πάλι και πρόσθεσε πως η 17 Νοέμβρη "είναι μέρα πάλης, αγώνα, διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας ενάντια σε όσους σήμερα μας βάζουν φραγμούς", καθώς το Πολυτεχνείο "μας καλεί στο δρόμο του αγώνα μαζί με την εργατική τάξη και τα λαό για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τη δουλιά, τη ζωή".

Στην ανάγκη ενωτικού αγώνα ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους φοιτητές αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΚΠ Χρήστος Λιακόπουλος,προσθέτοντας πως και σήμερα δίνεται ο ίδιος αγώνας για το ψωμί, την παιδεία και την εθνική ανεξαρτησία.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου "είναι και σήμερα σηματοδότης της πάλης του λαού ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για μια Ελλάδα χωρίς αμερικάνικες βάσεις, μια Ελλάδα έξω από το ΝΑΤΟ", σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ανδρέας Αντωνόπουλος.Σημείωσε πως η επέτειος "συμπίπτει με μια νέα κρίσιμη φάση για τα λαϊκά συμφέροντα της πορείας της χώρας. Υλοποιούνται από την κυβέρνηση οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ο λαός και η νεολαία βρίσκονται στο στόχαστρο μιας ολομέτωπης επίθεσης της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας, οι κοινωνικές δαπάνες καρατομούνται, η Παιδεία, η Υγεία, η Ασφάλιση παραδίδονται στην κερδοσκοπία, τα δικαιώματα των εργαζόμενων σφαγιάζονται", προσθέτοντας πως αυτή η πολιτική της κυβέρνησης και της ΟΝΕ πρέπει να αποκρουστεί με το δυνάμωμα της συσπείρωσης και της πάλης μέσα από τη "συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου". "Τιμάμε το Πολυτεχνείο - κατέληξε ο ομιλητής - όπως του πρέπει: Μαζικά, αγωνιστικά, ασυμβίβαστα. Συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης".

Στη συνέχεια έγινε μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, όπου κυριάρχησαν αντιιμπεριαλιστικά και αγωνιστικά συνθήματα.

ΚΡΗΤΗ
Εκδηλώσεις σ' όλες τις πόλεις

Την 25η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τίμησε ο λαός της Κρήτης με εκδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις. Στο Ηράκλειο,η συγκέντρωση - μαζικότερη από πέρσι - έγινε στην πλατεία Λιονταριών και ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης με κατάληξη την πλατεία Ελευθερίας. Στη διάρκεια της πορείας εκατοντάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές καταδίκασαν με τα συνθήματά τους την εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" και τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα μαζική και μαχητική ήταν η παρουσία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που έδωσαν παλμό στην πορεία. Στην πλατεία Ελευθερίας έγινε κατάθεση στεφανιών από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ, την ΚΝΕ, τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας και από εκπροσώπους άλλων κομμάτων και πολιτικών νεολαιών, από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ.

Στις 6 το απόγευμα, στα Χανιά, δεκάδες δάσκαλοι, καθηγητές, φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι της Επιτροπής Αλληλεγγύης προς τον Κουρδικό λαό, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Στη συγκέντρωση, εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής που οργάνωσε την κινητοποίηση, μίλησε ο δάσκαλος Κώστας Ντουντουλάκης και ακολούθησε πορεία προς τη Νομαρχία.

Και στο Ρέθυμνο,λαός και νεολαία συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο και πορεύτηκαν μέσω των κεντρικών δρόμων της πόλης στην πλατεία του Ρεθύμνου, τιμώντας έτσι την 25η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Φορείς της πόλης κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης έγινε και στο Λασίθι,με καταθέσεις στεφανιών σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νομού, από εκπροσώπους τοπικών φορέων.

Δεν υπάρχει πάτος

Ο "κολλητός" της Ρούλας (αυτή στην προκειμένη περίπτωση δε φταίει σε τίποτε απολύτως) και ο "κολλητός" του, απέδειξαν χτες πως δεν υπάρχει πάτος.

Ο "αρχισυντάκτης" της τηλεοπτικής μας σαπουνόφουσκας "Μπράβο" (που έχετε την υπομονή να μας ανέχεστε;) ο Βαγγέλης Περρής και ο... ειδήμων περί του σύγχρονου κοινωνικού μας life style Θέμος Αναστασιάδης, αφόδευσαν από κοινού, μέσα από τη συχνότητα του ραδιοφωνικού σταθμού "Φλας 96.1", επάνω στη μνήμη μιας γενιάς, επάνω στην ιστορία μας.

Αυτοί οι δυο "κύριοι" λοιπόν χτες, άφησαν την προσφιλή τους θεματολογία, και ασχολήθηκαν με το Πολυτεχνείο, προσπαθώντας να το "ζωγραφίσουν" με τα αγαπημένα τους κίτρινα χρώματα. Αφησαν λοιπόν το χρηματιστήριο, τα κοινωνικά παρασκήνια, τα βρόμικα κουτσομπολιά και τις διατεταγμένες αθλητικές τους ανησυχίες (αλήθεια, είχαν πάει ποτέ σε γήπεδο, είχαν ακουμπήσει ποτέ τους - ακόμη και ως πιτσιρικάδες - μπάλα, πριν σπεύσουν να κολακεύσουν, με το αζημίωτο πάντα, κάποιες άλλες δραστηριότητες του ιδιοκτήτη του "Φλας") για να κάνουν πλακίτσα, οι φουκαράδες, με την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Και έκαναν πλακίτσα, προβάλλοντας την οπτική τους γωνία και την αισθητική τους, η οποία αποπνέει την μπόχα της ξεφτίλας, της παρακμής και της μικρότητας.

Αυτοί οι δυο "σταρ" των Media εξέφρασαν χτες, με τον καλύτερο τρόπο, όλους αυτούς που εδώ και χρόνια έχουν βαλθεί, στο όνομα υποτίθεται του εκσυγχρονισμού της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας, να ισοπεδώσουν τα πάντα, να ξεριζώσουν μνήμες, να "νομιμοποιήσουν" και να πλασάρουν light συμπεριφορές και στάσεις ζωής.

Ο μισθός τους "άξιος" και... παχυλός, όμως ξεχνούν - ή μάλλον κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν - ότι γλιτώνουν το φτύσιμο στο δρόμο, μόνο και μόνο γιατί ο κόσμος δε χαλαλίζει ούτε το σάλιο του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ