ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ
Εργαλείο για "κράτος - επιτελείο"

Εργαλείο για την υλοποίηση του οράματος του Κ. Σημίτη για "κράτος - επιτελείο" αποτελούν οι νέοι οργανισμοί, που καταρτίζονται στα υπουργεία, με ολέθριες συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, όσο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες στα λαϊκά στρώματα.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση κινείται στο πνεύμα της γνωστής έκθεσης Σπράου για"διοίκηση αποτελεσμάτων", η οποία τόσο θερμά είχε επικροτήσει ο πρωθυπουργός.

Το θέμα των οργανισμών των υπουργείων συζητήθηκε χτες στη συνάντηση που είχε ο Κ. Σημίτης με τον Αλ. Παπαδόπουλο, ενόψει της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής που θα ασχοληθεί με αυτό.

Βασικοί στόχοι της κυβέρνησης, μέσω των οργανωτικών αναδιατάξεων που επιφέρουν οι νέοι οργανισμοί, είναι αφ' ενός η "αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης", σύμφωνα με τις "ανάγκες της αγοράς" και τα όσα αξιώνουν ΣΕΒ και μεγαλοβιομήχανοι, ενώ από την άλλη θα ενταθούν οι ασφυκτικές πιέσεις και ο έλεγχος στους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε να επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και μέτρων.

Τα μέτρα που θα ληφθούν σε αυτή την κατεύθυνση είναι πολλά. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία "σωμάτων στελεχών", έξω από την ιεραρχία,- "παράλληλη ιεραρχία" την αποκαλούν κομψά - που θα στηρίζονται και από ιδιωτικούς φορείς (!), που θα φροντίζουν για το σχεδιασμό και τον έλεγχο στην εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων. Για τη στήριξη αυτών των επιτελικών οργάνων η κυβέρνηση θα είναι απλόχερη και θα τις στηρίξει και με νέες προσλήψεις, φροντίζοντας μάλιστα να τα εξαιρέσει από τους περιορισμούς (όπως το 1 προς 5) που υπάρχουν για τους άλλους φορείς. Ταυτόχρονα, θα καταργηθούν διευθύνσεις και τμήματα που θα θεωρηθεί ότι "περισσεύουν", θα συγχωνευτούν κλάδοι υπαλλήλων, αλλά αυτό δε θα εμποδίσει την κυβέρνηση να δημιουργήσει νέους κλάδους με "εξειδικευμένο" προσωπικό που ανταποκρίνονται στις "απαιτήσεις της εποχής".

Παράλληλα, με τους οργανισμούς, οι οποίοι σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα πρέπει να είναι έτοιμοι τον Απρίλη, θα ξεκινήσει η διαδικασία των μετατάξεων, που θα γίνουν είτε υποχρεωτικά είτε εθελοντικά. Αναμένεται, δηλαδή, οι χιλιάδες μετατάξεις - ήδη εκκρεμούν 30.000 αιτήσεις - να χρησιμοποιηθούν είτε για βόλεμα ημετέρων είτε για εξουδετέρωση "ανεπιθύμητων".

Το πνεύμα των αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση το έδωσε ο Α. Παπαδόπουλος στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Χαρακτήρισε τους νέους οργανισμούς ως "προσπάθεια να δημιουργήσουμε τα νέου τύπου υπουργεία, που θα είναι επιτελικοί χώροι και χώροι ελέγχου, συνολικά, των λειτουργιών του κράτους".

Επίσης, στη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν το νέο νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική - το οποίο η κυβέρνηση κρατάει εφτασφράγιστο μυστικό... - καθώς και η προώθηση ενός σχεδίου νόμου "που θα αφορά ένα ολόκληρο πλέγμα μέτρων για την εποπτεία και διαφάνεια των νέων αποκεντρωτικών θεσμών (νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση)".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναβιώνουν οι "διαχωριστικές γραμμές"

Αντιμέτωπος με το εσωκομματικό πρόβλημα, το οποίο καυχόταν ότι είχε "εξαλείψει", βρίσκεται ο Κ. Καραμανλής, μετά την προχτεσινή "ταπείνωση" της Ντ. Μπακογιάννη στην ανάδειξη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Η αναβίωση των εσωκομματικών "διαχωριστικών γραμμών" και της αντιπαράθεσης "Καραμανλικών - Μητσοτακικών" αναμένεται να επηρεάσει, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, και την "πορεία προς την εξουσία", έστω και αν η Ρηγίλλης πιστεύει ότι δεν μπορούν να την πλήξουν οι όποιες αντιδράσεις των αντιπάλων της και συνεχίζει την πολιτική πυγμής απέναντί τους.

Πάντως, αυτή τη φορά, ο Κ. Καραμανλής χρεώνεται σε ένα τμήμα της κομματικής βάσης ότι "άρχισε πρώτος τις εχθροπραξίες", παρά το γεγονός ότι η Ντ. Μπακογιάννη δεν είχε δώσει αφορμές. Στελέχη της ΝΔ, που σκέφτονται πιο ψύχραιμα, εκτιμούσαν ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος σε αυτή τη φάση να ανοίξει το εσωκομματικό μέτωπο και θεωρούν ότι αποτελεί λάθος του προέδρου της ΝΔ, πολύ περισσότερο όταν η "επίσημη" εκτίμηση είναι ότι "πάμε για διπλές εκλογές" τον Ιούνιο. Ο τελευταίος πάντως δεν αναμένεται να αναλάβει, τουλάχιστον άμεσα, κάποια πρωτοβουλία εκτόνωσης και ενότητας και θα αφήσει πρώτα την άλλη πλευρά να αντιδράσει.

Από την πλευρά της Ντ. Μπακογιάννη θα συνεχιστεί η τακτική της παραμονής και του "αγώνα" μέσα στο κόμμα, αλλά, όπως διευκρινίζεται από συνεργάτες της, χωρίς τις αυταπάτες του προηγούμενου διαστήματος, ότι δηλαδή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τη Ρηγίλλης. Πάντως, το "αδύνατο" σημείο της, όπως άλλωστε και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι δεν υπάρχει κάποια σοβαρή διαφοροποίηση σε επίπεδο πολιτικής, παρά μόνο σε θέματα οργανωτικού χαρακτήρα.

Το θέμα που μπορεί να αποτελέσει το πρόσχημα για το οριστικό ξεκαθάρισμα των λογαριασμών στη ΝΔ, έστω και αν μπροστά στις εκλογές οι περισσότεροι δεν το επιθυμούν, είναι το ζήτημα της επιστροφής ή μη του Αντ. Σαμαρά. Οπως είναι γνωστό, ο Κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση επιστροφής στις ευρωεκλογές, ο ίδιος θα ηγηθεί ξεχωριστού "φιλελεύθερου" ψηφοδελτίου.

Η Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος, η οποία όπως ανακοινώθηκε χτες θα γίνει στις 4 και 5 Δεκέμβρη, ίσως αποτελέσει το "επόμενο ραντεβού" για την εσωκομματική αναμέτρηση στη ΝΔ, αν και η σύνθεσή της - στη συντριπτική πλειοψηφία Καραμανλικοί - δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην άλλη πλευρά να κινηθεί τουλάχιστον από το "βήμα".

Πάντως, ο Κ. Καραμανλής, αδιαφορώντας για τις όποιες αντιδράσεις, διόρισε ως πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής για τη Συνδιάσκεψη τον Αχ. Καραμανλή και μέλη της τους στενούς συνεργάτες του.

ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ
Τουρκική αντίδραση από πέντε σημεία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

H τουρκική "αντίδραση" στην έναρξη των συνομιλιών ένταξης της Κύπρου με την ΕΕ, που άρχισαν στις 10 Νοέμβρη, περιγράφηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Σινά Γκιουρέλ,στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο η "αντίδραση" θα περιλαμβάνει:

1. Απόδοση στους Τουρκοκύπριους των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών.

2. Οριστικοποίηση της "Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" (ΤΔΒΚ)"!

3. Οριστικοποίηση των κανονισμών για τη δημιουργία κοινής οικονομικής περιοχής.

4. Δημιουργία κέντρου έρευνας και διάσωσης στην "ΤΔΒΚ".

5. Ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας (!) μεταξύ Τουρκίας - "ΤΔΒΚ".

Τα πέντε αυτά σημεία θα συζητηθούν κατά την τρίτη συνάντηση του "Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - "ΤΔΒΚ"" που θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα, τον ερχόμενο Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ