Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναβιώνουν οι "διαχωριστικές γραμμές"

Αντιμέτωπος με το εσωκομματικό πρόβλημα, το οποίο καυχόταν ότι είχε "εξαλείψει", βρίσκεται ο Κ. Καραμανλής, μετά την προχτεσινή "ταπείνωση" της Ντ. Μπακογιάννη στην ανάδειξη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Η αναβίωση των εσωκομματικών "διαχωριστικών γραμμών" και της αντιπαράθεσης "Καραμανλικών - Μητσοτακικών" αναμένεται να επηρεάσει, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, και την "πορεία προς την εξουσία", έστω και αν η Ρηγίλλης πιστεύει ότι δεν μπορούν να την πλήξουν οι όποιες αντιδράσεις των αντιπάλων της και συνεχίζει την πολιτική πυγμής απέναντί τους.

Πάντως, αυτή τη φορά, ο Κ. Καραμανλής χρεώνεται σε ένα τμήμα της κομματικής βάσης ότι "άρχισε πρώτος τις εχθροπραξίες", παρά το γεγονός ότι η Ντ. Μπακογιάννη δεν είχε δώσει αφορμές. Στελέχη της ΝΔ, που σκέφτονται πιο ψύχραιμα, εκτιμούσαν ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος σε αυτή τη φάση να ανοίξει το εσωκομματικό μέτωπο και θεωρούν ότι αποτελεί λάθος του προέδρου της ΝΔ, πολύ περισσότερο όταν η "επίσημη" εκτίμηση είναι ότι "πάμε για διπλές εκλογές" τον Ιούνιο. Ο τελευταίος πάντως δεν αναμένεται να αναλάβει, τουλάχιστον άμεσα, κάποια πρωτοβουλία εκτόνωσης και ενότητας και θα αφήσει πρώτα την άλλη πλευρά να αντιδράσει.

Από την πλευρά της Ντ. Μπακογιάννη θα συνεχιστεί η τακτική της παραμονής και του "αγώνα" μέσα στο κόμμα, αλλά, όπως διευκρινίζεται από συνεργάτες της, χωρίς τις αυταπάτες του προηγούμενου διαστήματος, ότι δηλαδή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τη Ρηγίλλης. Πάντως, το "αδύνατο" σημείο της, όπως άλλωστε και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι δεν υπάρχει κάποια σοβαρή διαφοροποίηση σε επίπεδο πολιτικής, παρά μόνο σε θέματα οργανωτικού χαρακτήρα.

Το θέμα που μπορεί να αποτελέσει το πρόσχημα για το οριστικό ξεκαθάρισμα των λογαριασμών στη ΝΔ, έστω και αν μπροστά στις εκλογές οι περισσότεροι δεν το επιθυμούν, είναι το ζήτημα της επιστροφής ή μη του Αντ. Σαμαρά. Οπως είναι γνωστό, ο Κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση επιστροφής στις ευρωεκλογές, ο ίδιος θα ηγηθεί ξεχωριστού "φιλελεύθερου" ψηφοδελτίου.

Η Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος, η οποία όπως ανακοινώθηκε χτες θα γίνει στις 4 και 5 Δεκέμβρη, ίσως αποτελέσει το "επόμενο ραντεβού" για την εσωκομματική αναμέτρηση στη ΝΔ, αν και η σύνθεσή της - στη συντριπτική πλειοψηφία Καραμανλικοί - δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην άλλη πλευρά να κινηθεί τουλάχιστον από το "βήμα".

Πάντως, ο Κ. Καραμανλής, αδιαφορώντας για τις όποιες αντιδράσεις, διόρισε ως πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής για τη Συνδιάσκεψη τον Αχ. Καραμανλή και μέλη της τους στενούς συνεργάτες του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ