Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ
Εργαλείο για "κράτος - επιτελείο"

Εργαλείο για την υλοποίηση του οράματος του Κ. Σημίτη για "κράτος - επιτελείο" αποτελούν οι νέοι οργανισμοί, που καταρτίζονται στα υπουργεία, με ολέθριες συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, όσο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες στα λαϊκά στρώματα.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση κινείται στο πνεύμα της γνωστής έκθεσης Σπράου για"διοίκηση αποτελεσμάτων", η οποία τόσο θερμά είχε επικροτήσει ο πρωθυπουργός.

Το θέμα των οργανισμών των υπουργείων συζητήθηκε χτες στη συνάντηση που είχε ο Κ. Σημίτης με τον Αλ. Παπαδόπουλο, ενόψει της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής που θα ασχοληθεί με αυτό.

Βασικοί στόχοι της κυβέρνησης, μέσω των οργανωτικών αναδιατάξεων που επιφέρουν οι νέοι οργανισμοί, είναι αφ' ενός η "αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης", σύμφωνα με τις "ανάγκες της αγοράς" και τα όσα αξιώνουν ΣΕΒ και μεγαλοβιομήχανοι, ενώ από την άλλη θα ενταθούν οι ασφυκτικές πιέσεις και ο έλεγχος στους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε να επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και μέτρων.

Τα μέτρα που θα ληφθούν σε αυτή την κατεύθυνση είναι πολλά. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία "σωμάτων στελεχών", έξω από την ιεραρχία,- "παράλληλη ιεραρχία" την αποκαλούν κομψά - που θα στηρίζονται και από ιδιωτικούς φορείς (!), που θα φροντίζουν για το σχεδιασμό και τον έλεγχο στην εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων. Για τη στήριξη αυτών των επιτελικών οργάνων η κυβέρνηση θα είναι απλόχερη και θα τις στηρίξει και με νέες προσλήψεις, φροντίζοντας μάλιστα να τα εξαιρέσει από τους περιορισμούς (όπως το 1 προς 5) που υπάρχουν για τους άλλους φορείς. Ταυτόχρονα, θα καταργηθούν διευθύνσεις και τμήματα που θα θεωρηθεί ότι "περισσεύουν", θα συγχωνευτούν κλάδοι υπαλλήλων, αλλά αυτό δε θα εμποδίσει την κυβέρνηση να δημιουργήσει νέους κλάδους με "εξειδικευμένο" προσωπικό που ανταποκρίνονται στις "απαιτήσεις της εποχής".

Παράλληλα, με τους οργανισμούς, οι οποίοι σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα πρέπει να είναι έτοιμοι τον Απρίλη, θα ξεκινήσει η διαδικασία των μετατάξεων, που θα γίνουν είτε υποχρεωτικά είτε εθελοντικά. Αναμένεται, δηλαδή, οι χιλιάδες μετατάξεις - ήδη εκκρεμούν 30.000 αιτήσεις - να χρησιμοποιηθούν είτε για βόλεμα ημετέρων είτε για εξουδετέρωση "ανεπιθύμητων".

Το πνεύμα των αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση το έδωσε ο Α. Παπαδόπουλος στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Χαρακτήρισε τους νέους οργανισμούς ως "προσπάθεια να δημιουργήσουμε τα νέου τύπου υπουργεία, που θα είναι επιτελικοί χώροι και χώροι ελέγχου, συνολικά, των λειτουργιών του κράτους".

Επίσης, στη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν το νέο νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική - το οποίο η κυβέρνηση κρατάει εφτασφράγιστο μυστικό... - καθώς και η προώθηση ενός σχεδίου νόμου "που θα αφορά ένα ολόκληρο πλέγμα μέτρων για την εποπτεία και διαφάνεια των νέων αποκεντρωτικών θεσμών (νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση)".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ