ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Πλήρη υποταγή αξιώνουν από τους εργαζόμενους

Ανακοίνωση - πρόκληση της διοίκησης της εταιρίας, με την οποία καλούνται οι εργαζόμενοι να ξεπουλήσουν τον αγώνα τους και έναντι ..."εθελουσίας εξόδου" να γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα της ιδιωτικοποίησης

Στην τελική ευθεία προς την πλήρη διάλυση της ΣΟΦΤΕΞ φαίνεται πως σπρώχνει την επιχείρηση η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση, μετά από μεθοδεύσεις χρόνων και συνεχούς υπονόμευσης της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας της χώρας, θέτοντας αυτή τη φορά θέμα... "εθελουσίας αποχώρησης" των εργαζομένων. Με τον πλέον εκβιαστικό και απροκάλυπτο τρόπο και προφανώς με κυβερνητική εντολή, με ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του διευθύνοντος συμβούλου Α. Γεωργίτση,εξαπολύεται ένας ωμός εκβιασμός προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι μετά από αγώνες χρόνων, καλούνται ωμά πλέον να φύγουν από την εταιρία και, με έναντι κάποιων εξευτελιστικών ποσών - που θα δοθούν υπό όρους όμως - να ξεπουλήσουν την ίδια τους την πορεία, το δικαίωμά τους στην προστασία της επιχείρησης και της εργασίας τους σ' αυτή. Πρόκειται για μια παρέμβαση που συνιστά ανοιχτή πρόκληση όχι μόνο για τους εργαζόμενους της ΣΟΦΤΕΞ, αλλά για το σύνολο της εργατικής τάξης.

Το... κίνητρο που δίδεται στον κάθε εργαζόμενο που θα δηλώσει υποταγή είναι ένας επιπλέον μηνιαίος μισθός - πέραν της αποζημίωσης - για κάθε συμπληρωμένο έτος υπηρεσίας στην επιχείρηση με ανώτατο όριο τους 10 μισθούς. Εξαιρούνται όσοι έχουν ενταχθεί σε μέτρα Κοινωνικής Προστασίας και όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης εντός του 1998. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης οικειοθελούς αποχώρησης μπορεί να γίνει έως τις 27 Νοέμβρη, ενώ μετά όπως έχουν ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Εργασίας: "Στην περίπτωση που δεν αποχωρήσουν οικειοθελώς οι εργαζόμενοι θα ισχύσουν τα μέτρα για ομαδικές απολύσεις".

Απροσδιόριστος ο αριθμός των απολύσεων

Αν όπως λέει η διοίκηση της εταιρίας υπογραφεί συμφωνία με την κοινοπραξία (εννοεί τη "Λόκριτς") θα πρέπει να απολυθούν τουλάχιστον 400 εργαζόμενοι. Ομως το υπουργείο Ανάπτυξης ισχυρίζεται ότι στην περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία - που είναι και το πιθανότερο - θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη "Φορθ Τζέιμς", η οποία στους όρους κάνει λόγο για 800 και πλέον απολύσεις, τότε κανείς δεν ξέρει πόσες απολύσεις απαιτούνται για να ικανοποιηθεί η κυβέρνηση και οι υποψήφιοι αγοραστές.

Οι όροι υπό τους οποίους θα δοθεί το "κίνητρο" της απόλυσης είναι εξοργιστικοί. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει επί λέξει για τις προϋποθέσεις που είναι: Η ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης της "Αθηναϊκής Χαρτοποιίας" με την κοινοπραξία και το σύνολο των αιτήσεων αποχώρησης να μην υστερεί του προβλεπόμενου αριθμού μείωσης (ο οποίος δεν αναφέρεται ποιος είναι). Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι: Αν η εταιρία δεν πουληθεί, δεν πρόκειται να πάρουν τίποτα οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν, όπως το ίδιο θα συμβεί στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων απόλυσης δεν είναι αυτός που απαιτούν οι υποψήφιοι αγοραστές. Το μόνο σίγουρο είναι ένα: Οτι όσοι εργαζόμενοι κάνουν αιτήσεις έως τις 27 του Νοέμβρη είτε με "κίνητρα" είτε όχι, θα απολυθούν. Επίσης, υπό το φόβο των εργαζομένων να μη συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός αιτήσεων, να αλληλοϋποκινούνται προκειμένου να φύγουν όσο περισσότεροι γίνεται, ρίχνοντας έτσι νερό στο μύλο της κυβέρνησης, που επιδιώκει διάλυση της εταιρίας με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ καταγγέλλει την εγκληματική πολιτική του ξεπουλήματος της εταιρίας και τον εκβιασμό που δέχονται οι εργαζόμενοι να συναινέσουν σ' αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης καταγγέλλεται η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, που ενώ συναίνεσε στην πολιτική του ξεπουλήματος, "σήμερα που έρχονται οι επιπτώσεις αυτής της επιλογής χύνουν κροκοδείλια δάκρυα" και καλεί τους εργαζόμενους "να μην ενδώσουν στους εκβιασμούς, κανείς να μην κάνει αίτηση αποχώρησης και να δυσκολέψουμε τα σχέδια διάλυσης και ξεπουλήματος της ΣΟΦΤΕΞ".

Οργιο φοροδιαφυγής στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές

Το μέγεθος της φοροδιαφυγής, στο οποίο επιδίδονται πολλοί επιχειρηματίες που έχουν συναλλαγές με άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, προκύπτει από σχετική εγκύκλιο που κοινοποίησε στις υπηρεσίες του το υπουργείο Οικονομικών

Οργιο φοροδιαφυγής πραγματοποιείται από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ενδοκοινοτικών συναλλαγών, σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες του το υπουργείο Οικονομικών. Στην εγκύκλιο αυτή, που αναφέρεται στη δημιουργία της ενιαίας αγοράς το 1993 μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισημαίνεται πως η κατάργηση των ελέγχων στα τελωνειακά σύνορα και η απλούστευση των διαδικασιών "επέφερε ραγδαία αύξηση των ενδοκοινοτικών συναλλαγών, γεγονός όμως που διευκόλυνε τη φοροδιαφυγή στον τομέα αυτό".

Η καθιέρωση από την ΕΕ από το 1993 του συστήματος VIES και οι διασταυρώσεις μέσω των υποβαλλόμενων από τις επιχειρήσεις καταστάσεων ενδοκοινοτικών παραδόσεων και αποκτήσεων, φαίνεται πως δεν έχουν επιφέρει τα προσδοκώμενα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου. Αξιοσημείωτες, για το όργιο φοροδιαφυγής που πραγματοποιείται στο χώρο αυτό, είναι σχετικές μελέτες της ΕΕ, από τις οποίες προέκυψε ότι οι περισσότερες απάτες στον τομέα των ενδοκοινοτικών συναλλαγών ως προς το ΦΠΑ διενεργούνται μέσω των εξής μηχανισμών:

  • Ψευδείς ενδοκοινοτικές παραδόσεις εμπορευμάτων σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ χωρίς να χρεωθεί ο ΦΠΑ στο τιμολόγιο (όπως προβλέπεται), ενώ στην πραγματικότητα τα εμπορεύματα είτε έχουν πωληθεί στην εσωτερική αγορά και ο ΦΠΑ δεν έχει αποδοθεί, είτε έχουν ληφθεί εικονικά τιμολόγια αγορών από την εσωτερική αγορά και στη συνέχεια ζητείται η επιστροφή του ΦΠΑ αυτών.
  • Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών από άλλο κράτος - μέλος, οι οποίες είτε δεν καταχωρούνται στα βιβλία και δηλώνονται στις οικείες δηλώσεις, είτε δηλώνονται με διαφορετική αξία.
  • Παρόμοια με τη φοροδιαφυγή στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές είναι η απάτη που αφορά ψευδείς εξαγωγές προς τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ), όπου χρησιμοποιούνται παραποιημένα έγγραφα (διασαφήσεις όπως αποκαλούνται).
  • Απάτη τύπου "Καρουζέλ". Στην περίπτωση αυτή γίνεται μετακύληση του φόρου εισροών μέσω διαδοχικών πωλήσεων της μιας επιχείρησης προς την άλλη (στροβιλισμός της συναλλαγής). Χρησιμοποιούνται διάφορες επιχειρήσεις (στις οποίες συνήθως συμμετέχουν τα ίδια άτομα) και τελικά κάποια ή κάποιες από αυτές δεν αποδίδουν το φόρο και εξαφανίζονται.
  • Επιχειρήσεις "Φοίνικας". Επιχειρήσεις που υπολειτουργούν ή τίθενται σε αδράνεια και με επανάληψη αργότερα της δραστηριότητάς τους, με σκοπό την πραγματοποίηση ενδοκοινοτικών συναλλαγών, τη μη απόδοση ΦΠΑ ή την έκδοση και λήψη πλαστών - εικονικών στοιχείων.

Στα παραπάνω πλαίσια το υπουργείο Οικονομικών δίνει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

  • Να ελέγχονται άμεσα οι αποστελλόμενες από το γραφείο VIES της αρμόδιας διεύθυνσης ΦΠΑ ετήσιες καταστάσεις ενδοκοινοτικών αποκτήσεων.
  • Οι επιχειρήσεις με πραγματοποίηση ενδοκοινοτικών συναλλαγών να παρακολουθούνται ιδιαιτέρως και επισταμένως ως προς την ορθή απόδοση του ΦΠΑ. Επίσης να παρακολουθούνται ξεχωριστά οι επιχειρήσεις κατά το πρώτο διάστημα λειτουργίας τους από την έναρξη των εργασιών τους ή από την ημερομηνία υποβολής δήλωσης μεταβολής για την πραγματοποίηση ενδοκοινοτικών συναλλαγών ή από την ημερομηνία που παύουν να βρίσκονται σε αδράνεια και επαναδραστηριοποιούνται.
  • Στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξαγωγές ή εισαγωγές με τρίτες χώρες εκτός ΕΕ να ελέγχεται αν οι διασαφήσεις που υπάρχουν είναι οι σωστές ή έχουν παραποιηθεί και σε περίπτωση υπονοιών να ζητούνται πληροφορίες με κάθε πρόσφορο τρόπο από το αρμόδιο τελωνείο εισόδου ή εξόδου των εμπορευμάτων.
  • Σε κάθε περίπτωση ενδοκοινοτικών συναλλαγών (παραδόσεων ή αποκτήσεων) ή εισαγωγών - εξαγωγών από ή προς τρίτη χώρα, να ελέγχεται ο τρόπος εξόφλησης καθενός τιμολογίου, αν δηλαδή υπάρχει παραστατικό τράπεζας για την είσπραξη ή την πληρωμή κατά περίπτωση του σχετικού ποσού. Οταν δεν υφίστανται τέτοια παραστατικά και η επιχείρηση ισχυρίζεται ότι η συναλλαγή έγινε με μετρητά, χωρίς τη μεσολάβηση τράπεζας, τότε η υπόθεση θα θεωρείται ύποπτη και ο έλεγχος της συγκεκριμένης περίπτωσης θα διενεργείται σε βάθος.
ΓΣΕΒΕΕ
Να καταργηθούν τα "αντικειμενικά" κριτήρια και το 35%

Την άμεση κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων και του συντελεστή φορολογίας των κερδών τους με συντελεστή 35%, ζητά με επιστολή της προς τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Η ΓΣΕΒΕΕ προειδοποιεί ότι, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα δύο παραπάνω αιτήματα, θα ενταθούν οι κινητοποιήσεις των ΕΒΕ και μετά την πανελλαδική συγκέντρωση στις 2 Δεκέμβρη.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, για άλλη μια φορά 700.000 ΜΜΕ καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους φόρους και να υποστούν τη φορολογική αφαίμαξη στο βωμό των "δεικτών" που θέτει η κυβέρνηση και της υλοποίησης του προϋπολογισμού.Ηδη, τονίζει, τα τελευταία χρόνια οι φόροι που πληρώνουν οι ΕΒΕ έχουν αυξηθεί κατά 250%, τη στιγμή που διέρχονται τη χειρότερη κρίση της ιστορίας τους, όπως δείχνει η δραματική πτώση του τζίρου, τα καθημερινά "λουκέτα" και η συσσώρευση απλήρωτων συναλλαγματικών και ακάλυπτων επιταγών. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι για άλλη μια φορά στην ανακοίνωση της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ παραμένει στο απυρόβλητο η ΕΕ και η ΟΝΕ, στο όνομα της οποίας καταρτίστηκε ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός και οι δείκτες στους οποίους στοχεύει η κυβέρνηση. Επίσης, περιορίζεται στο να αποδώσει τη νέα φορολογική επιδρομή σε βάρος και των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων αποκλειστικά στην κυβέρνηση, αλλά και να εντοπίσει το πρόβλημα στην αγορά στα "αντικειμενικά" κριτήρια, ενώ είναι γνωστό ότι η πτώση του τζίρου έχει άμεση σχέση με την ασκούμενη εισοδηματική πολιτική συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ