Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Πλήρη υποταγή αξιώνουν από τους εργαζόμενους

Ανακοίνωση - πρόκληση της διοίκησης της εταιρίας, με την οποία καλούνται οι εργαζόμενοι να ξεπουλήσουν τον αγώνα τους και έναντι ..."εθελουσίας εξόδου" να γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα της ιδιωτικοποίησης

Στην τελική ευθεία προς την πλήρη διάλυση της ΣΟΦΤΕΞ φαίνεται πως σπρώχνει την επιχείρηση η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση, μετά από μεθοδεύσεις χρόνων και συνεχούς υπονόμευσης της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας της χώρας, θέτοντας αυτή τη φορά θέμα... "εθελουσίας αποχώρησης" των εργαζομένων. Με τον πλέον εκβιαστικό και απροκάλυπτο τρόπο και προφανώς με κυβερνητική εντολή, με ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του διευθύνοντος συμβούλου Α. Γεωργίτση,εξαπολύεται ένας ωμός εκβιασμός προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι μετά από αγώνες χρόνων, καλούνται ωμά πλέον να φύγουν από την εταιρία και, με έναντι κάποιων εξευτελιστικών ποσών - που θα δοθούν υπό όρους όμως - να ξεπουλήσουν την ίδια τους την πορεία, το δικαίωμά τους στην προστασία της επιχείρησης και της εργασίας τους σ' αυτή. Πρόκειται για μια παρέμβαση που συνιστά ανοιχτή πρόκληση όχι μόνο για τους εργαζόμενους της ΣΟΦΤΕΞ, αλλά για το σύνολο της εργατικής τάξης.

Το... κίνητρο που δίδεται στον κάθε εργαζόμενο που θα δηλώσει υποταγή είναι ένας επιπλέον μηνιαίος μισθός - πέραν της αποζημίωσης - για κάθε συμπληρωμένο έτος υπηρεσίας στην επιχείρηση με ανώτατο όριο τους 10 μισθούς. Εξαιρούνται όσοι έχουν ενταχθεί σε μέτρα Κοινωνικής Προστασίας και όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης εντός του 1998. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης οικειοθελούς αποχώρησης μπορεί να γίνει έως τις 27 Νοέμβρη, ενώ μετά όπως έχουν ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Εργασίας: "Στην περίπτωση που δεν αποχωρήσουν οικειοθελώς οι εργαζόμενοι θα ισχύσουν τα μέτρα για ομαδικές απολύσεις".

Απροσδιόριστος ο αριθμός των απολύσεων

Αν όπως λέει η διοίκηση της εταιρίας υπογραφεί συμφωνία με την κοινοπραξία (εννοεί τη "Λόκριτς") θα πρέπει να απολυθούν τουλάχιστον 400 εργαζόμενοι. Ομως το υπουργείο Ανάπτυξης ισχυρίζεται ότι στην περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία - που είναι και το πιθανότερο - θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη "Φορθ Τζέιμς", η οποία στους όρους κάνει λόγο για 800 και πλέον απολύσεις, τότε κανείς δεν ξέρει πόσες απολύσεις απαιτούνται για να ικανοποιηθεί η κυβέρνηση και οι υποψήφιοι αγοραστές.

Οι όροι υπό τους οποίους θα δοθεί το "κίνητρο" της απόλυσης είναι εξοργιστικοί. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει επί λέξει για τις προϋποθέσεις που είναι: Η ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης της "Αθηναϊκής Χαρτοποιίας" με την κοινοπραξία και το σύνολο των αιτήσεων αποχώρησης να μην υστερεί του προβλεπόμενου αριθμού μείωσης (ο οποίος δεν αναφέρεται ποιος είναι). Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι: Αν η εταιρία δεν πουληθεί, δεν πρόκειται να πάρουν τίποτα οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν, όπως το ίδιο θα συμβεί στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων απόλυσης δεν είναι αυτός που απαιτούν οι υποψήφιοι αγοραστές. Το μόνο σίγουρο είναι ένα: Οτι όσοι εργαζόμενοι κάνουν αιτήσεις έως τις 27 του Νοέμβρη είτε με "κίνητρα" είτε όχι, θα απολυθούν. Επίσης, υπό το φόβο των εργαζομένων να μη συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός αιτήσεων, να αλληλοϋποκινούνται προκειμένου να φύγουν όσο περισσότεροι γίνεται, ρίχνοντας έτσι νερό στο μύλο της κυβέρνησης, που επιδιώκει διάλυση της εταιρίας με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ καταγγέλλει την εγκληματική πολιτική του ξεπουλήματος της εταιρίας και τον εκβιασμό που δέχονται οι εργαζόμενοι να συναινέσουν σ' αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης καταγγέλλεται η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, που ενώ συναίνεσε στην πολιτική του ξεπουλήματος, "σήμερα που έρχονται οι επιπτώσεις αυτής της επιλογής χύνουν κροκοδείλια δάκρυα" και καλεί τους εργαζόμενους "να μην ενδώσουν στους εκβιασμούς, κανείς να μην κάνει αίτηση αποχώρησης και να δυσκολέψουμε τα σχέδια διάλυσης και ξεπουλήματος της ΣΟΦΤΕΞ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ