ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διαβατήρια και προγράμματα ευρω-κοροϊδίας

Η δήθεν διέξοδος για τους νέους και τους άνεργους   στοχεύει στη δημιουργία απασχολήσιμου και φτηνού εργατικού δυναμικού για το κεφάλαιο

ΕΕ και ΟΕΕΚ...έχουν λύσεις για όλα. Η αφίσα του εν λόγω οργανισμού «μιλάει» από μόνη της. Αλλος κόσμος...
ΕΕ και ΟΕΕΚ...έχουν λύσεις για όλα. Η αφίσα του εν λόγω οργανισμού «μιλάει» από μόνη της. Αλλος κόσμος...
Ενα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της «διά βίου κατάρτισης», έκανε η κυβέρνηση, που προωθεί τώρα το λεγόμενο «Ευρωδιαβατήριο Κατάρτισης» EUROPASS , μία δήθεν «καινοτομία» που εισάγεται για να ενισχύσει το νέο εκπαιδευτικό μοντέλο.

Η πρώτη παρουσίαση αυτού του Ευρωδιαβατηρίου που υιοθετήθηκε με βάση απόφαση του Συμβουλίου 99/51/ΕΚ, που τέθηκε σε εφαρμογή την 1/1/00 έγινε χτες το πρωί, σε ξενοδοχείο της Αθήνας, σε μια ημερίδα που διοργάνωσε ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πιστοποιητικό αυτό παρακολουθεί και βεβαιώνει τη συμμετοχή ενός ατόμου στο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, συμπεριλαμβάνοντας τη μαθητεία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μία περίοδο εναλλασσόμενης κατάρτισης, με τη δυνατότητα εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Δικαιούχοι του «Ευρωδιαβατηρίου» θα είναι - εφόσον παρακολουθήσουν πρόγραμμα κατάρτισης - τόσο οι σπουδαστές των δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ, των ΤΕΕ, όσο και οι φοιτητές των ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Ο υπουργός Παιδείας στην ομιλία του συνέδεσε το Ευρωδιαβατήριο αλλά και τις γενικότερες επιλογές στην Παιδεία, με... την καταπολέμηση της ανεργίας. Εφτασε δε στο σημείο να δηλώσει πως η ανεργία στην Ευρώπη είναι σε μεγάλο βαθμό «δομική», που δημιουργήθηκε από ένα «στρεβλωμένο εκπαιδευτικό σύστημα» (!), δεν οφείλεται δηλαδή σύμφωνα με τον υπουργό στις γενικότερες αντιλαϊκές επιλογές.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Γερ. Σαπουτζόγλου, πρόεδρος του ΟΕΕΚ, που συνέδεσε το πιστοποιητικό με την περιβόητη διασύνδεση εκπαίδευσης και παραγωγής.

Και ο νεοδημιουργημένος «θεσμός», αν συνδυαστεί με τη γνωστή οδηγία 89/48 της ΕΕ, που ισοπεδώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ και ΑΕΙ, αλλά και την προώθηση της αποσύνδεσης του πτυχίου από το επάγγελμα, προστίθεται άλλο ένα κομμάτι στο «παζλ», που συνθέτει το μοντέλο ανάπτυξης της εκπαίδευσης και απασχόλησης που επιτάσσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Και το «χρύσωμα αυτό του χαπιού», παρουσιάζεται σαν... η διέξοδος από την ανεργία.

Ετοιμάζονται οι... απασχολήσιμοι

Η «διά βίου κατάρτιση», ήταν εξάλλου το θέμα παρόμοιας ημερίδας για το κοινοτικό πρόγραμμα «Λεονάρντο Ντα Βίντσι», που διοργάνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας (συντονιστής του προγράμματος) και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και στο οποίο χαιρέτισε ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου.

Το πρόγραμμα αυτό έχει σκοπό να συμβάλει στην επιβολή μιας ενιαίας πολιτικής μέσω της εκπαίδευσης για όλους τους άνεργους της Ευρώπης, σύμφωνα με τις ανάγκες και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Οπως εξαγγέλλεται, η δεύτερη φάση του θα διαρκέσει 7 χρόνια και θα δαπανηθούν 1,15 δισ.. ΕΥΡΩ, με βασικό στόχο, να «προσαρμόσει» όλους τους άνεργους της Ευρώπης, στα συστήματα της «διά βίου κατάρτισης και διά βίου μάθησης».

Στόχος, να δημιουργηθεί η στρατιά των απασχολήσιμων που με βάση τις διαθέσεις των εργοδοτών θα μεταπηδούν από τη μια καταρτιζόμενη ειδικότητα σε άλλη, ώστε τα μονοπώλια να εξασφαλίζουν φτηνό εργατικό δυναμικό. Κατά τ' άλλα σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος, θα «ενδυναμωθεί η επαγγελματική κατάρτιση στην εξέλιξη της καινοτομίας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας».

Ο υπουργός Εργασίας στο χαιρετισμό του, επικέντρωσε τα πυρά του στα επιδόματα ανεργίας, επισημαίνοντας, ότι η κυβέρνηση στηρίζει «τις ενεργητικές πολιτικές και όχι τις παθητικές με την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας»! Δηλαδή, αντί να ενισχύεται ο άνεργος που έχει ανάγκη, τα λεφτά θα πηγαίνουν στις τσέπες της εργοδοσίας. Και αυτό, στη λογική της δήθεν καλύτερης απορροφητικότητας των κονδυλίων και της προώθησης της αποτελεσματικότητας στην παραγωγή.

Την ευκαιρία της ημερίδας, άδραξε και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κ. Αργυρόπουλος, για να αξιώσει, στο χαιρετισμό του, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων προβάλλοντας ως παράδειγμα τους ποδοσφαιριστές που κανονίζουν μόνοι την αμοιβή τους για να υποστηρίξει ότι σε λίγο καιρό θα κατακτηθεί στην Ευρώπη η «ανεξαρτητοποίηση του εργαζόμενου».

Ο Γ. Δρίκος, αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και ο Κ. Φουντούκης, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθήνας, στους χαιρετισμούς τους υποστήριξαν, ότι οι ανάγκες των επιχειρήσεων δεν καλύπτονται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Βαθιές οι ρίζες της κρίσης στα ΤΕΙ

Ενδιαφέρουσα συζήτηση διοργάνωσε η ΠΚΣ Χημικών Μηχανικών

Η κρίση που εκδηλώνεται σήμερα στα ΤΕΙ είχε προδιαγραφεί από την ίδρυσή τους ακόμα, από το 1983, όταν ήρθαν να αντικαταστήσουν τα ΚΑΤΕΕ, τα οποία είχαν σημειώσει πλήρη αποτυχία. Μάλιστα, στην εισηγητική έκθεση για τη δημιουργία των ΤΕΙ σημειωνόταν ότι τα Ιδρύματα αυτά θα καλύπτουν την ανάγκη γρήγορης και συνεχούς εναλλαγής επαγγελμάτων, δημιουργώντας ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Δηλαδή από τότε είχε χαραχτεί η στροφή προς την κατάρτιση για να εναρμονιστεί και με ένα άλλο εργασιακό καθεστώς, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Τα παραπάνω τόνισε με έμφαση ο Π. Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΜΠ, μιλώντας σε εκδήλωση της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας» στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, χτες το μεσημέρι, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση των ΤΕΙ, για να φτάσει μέχρι τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση. Η μαζική προσέλευση των φοιτητών στην εκδήλωση, που πραγματικά γέμισαν το αμφιθέατρο, έδειξε ότι η κρίση στα ΤΕΙ συνδέεται με το γενικότερο πρόβλημα της εκπαίδευσης και ενδιαφέρει εξίσου και τους φοιτητές. «Είναι καιρός να υπάρξει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα δίνει γερές βάσεις πάνω στις θεμελιώδεις επιστήμες», σημείωσε ο Π. Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι ένα πρώτο βήμα είναι η εξαγγελία της ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης, δηλαδή η πρόθεση να πάμε σε μια και μόνο πανεπιστημιακή βαθμίδα και έπειτα η εξέταση των προγραμμάτων σπουδών των ΤΕΙ, ώστε «να δούμε ποια από αυτά μπορούν να ενταχθούν στην ενιαία ανώτατη εκπαίδευση».

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά ο πρύτανης του ΕΜΠ, Θ. Ξανθόπουλος, τόνισε ότι «το θέμα της εκπαίδευσης είναι ενιαίο και ξεκινάει από ένα ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο, που θα προετοιμάζει τον άνθρωπο να βγει στην κοινωνία ισότιμα». Σημείωσε επίσης ότι η αποστολή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι να διατηρήσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της και να μπορεί να παράγει νέα γνώση. Με αυτά τα δεδομένα συμφώνησε με τον Π. Γεωργιάδη ότι «μερικά ΤΕΙ πρέπει να αναβαθμιστούν, αλλά σωστά», ενώ για τους αποφοίτους των ΤΕΙ που δεν μπορούν να αναβαθμιστούν σε πανεπιστήμια πρέπει να κατοχυρωθούν έστω κάποια επαγγελματικά δικαιώματα. «Το κουκούλωμα ή ο αφορισμός ότι πρέπει να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν πριν 10 χρόνια δε μας καλύπτει», είπε.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, Δ. Μαρίνος - Κουρής, συμπλήρωσε ότι η κρίση στα ΤΕΙ δεν μπορεί να εξελιχθεί σε μια κόντρα ανάμεσα σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, όπως θέλουν κάποιοι να το παρουσιάσουν, ενώ είπε ότι κάποια ΤΕΙ μπορούν και πρέπει να διατηρήσουν τον τεχνολογικό τους χαρακτήρα και κάποια μπορούν να γίνουν ανώτατα.

Τέλος, ο Ι. Παυλόσογλου, πρώην επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, υποστήριξε ότι ριζική λύση σήμερα αποτελεί η κατάργηση των ΤΕΙ ως βαθμίδας και η δημιουργία ενιαίας πανεπιστημιακής ανώτατης εκπαίδευσης με τρεις κατευθύνσεις. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση και γόνιμος προβληματισμός από την πλευρά των φοιτητών.

ΔΟΕ
Αναστολή κινητοποιήσεων λόγω ... εκλογών

Την ανάγκη συνέχισης των αγώνων πρόβαλε η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ

Σε μία ανακοίνωση που αναφέρεται γενικά και αόριστα στη «συνέχιση της προβολής και διεκδίκησης των κυρίαρχων αιτημάτων του κλάδου», κατέληξε η χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ που συζήτησε τη δράση το επόμενο διάστημα. Αυτό που αποφασίστηκε ήταν ουσιαστικά η αναστολή των κινητοποιήσεων ενόψει εκλογών. Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ επέμεινε στην πρόταση για συνέχιση των κινητοποιήσεων και την προεκλογική περίοδο με 48ωρη απεργία, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις (διαγωνισμός, κοινωνικοασφαλιστικό) αλλά και την επιτυχία των απεργιών παρά την υπονόμευσή τους από άλλες δυνάμεις.

Και σε ό,τι αφορά το θέμα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, η πλειοψηφία αρκέστηκε σε μία γενικόλογη τοποθέτηση. Η ΔΕΕ τόνισε ότι η εναντίωση στο διαγωνισμό δεν μπορεί να απομονωθεί από τη γενικότερη κατάσταση στην παιδεία. Και υπογραμμίζει ότι η ίδια πρόβαλε συγκεκριμένα αιτήματα ως βάση για συσπείρωση, δηλαδή κατάργηση του νόμου 2525, διατήρηση της επετηρίδας και μαζικοί διορισμοί μέσα από αυτή, όχι στο διαγωνισμό, κανένα τμήμα με περισσότερους από 20 μαθητές, δίχρονη προσχολική αγωγή, κάλυψη των κενών, πλήρη σύνταξη στα 30 υπηρεσίας και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Με το πλαίσιο αυτό η ΔΕΕ απευθύνεται στον κλάδο καλώντας τον να πάρει την υπόθεση στα χέρια του με αγωνιστικές αποφάσεις.

ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας

Την κατάργηση του διαγωνισμού της ντροπής ζήτησε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αδιόριστων Αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μέλη της που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας. Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κατεδάφιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και ζητούν την άμεση κάλυψη των 1.700 οργανικών κενών θέσεων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα. Επίσης, ζητούν την κατάργηση του θεσμού του αναπληρωτή.

Να σημειωθεί ότι η Συντονιστική Επιτροπή είχε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, όμως αυτός για άλλη μια φορά αδιαφόρησε για το αίτημά τους. Οι αδιόριστοι - αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 18 του Μάρτη, στη 1 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Παιδείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ