Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Βαθιές οι ρίζες της κρίσης στα ΤΕΙ

Ενδιαφέρουσα συζήτηση διοργάνωσε η ΠΚΣ Χημικών Μηχανικών

Η κρίση που εκδηλώνεται σήμερα στα ΤΕΙ είχε προδιαγραφεί από την ίδρυσή τους ακόμα, από το 1983, όταν ήρθαν να αντικαταστήσουν τα ΚΑΤΕΕ, τα οποία είχαν σημειώσει πλήρη αποτυχία. Μάλιστα, στην εισηγητική έκθεση για τη δημιουργία των ΤΕΙ σημειωνόταν ότι τα Ιδρύματα αυτά θα καλύπτουν την ανάγκη γρήγορης και συνεχούς εναλλαγής επαγγελμάτων, δημιουργώντας ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Δηλαδή από τότε είχε χαραχτεί η στροφή προς την κατάρτιση για να εναρμονιστεί και με ένα άλλο εργασιακό καθεστώς, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Τα παραπάνω τόνισε με έμφαση ο Π. Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΜΠ, μιλώντας σε εκδήλωση της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας» στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, χτες το μεσημέρι, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση των ΤΕΙ, για να φτάσει μέχρι τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση. Η μαζική προσέλευση των φοιτητών στην εκδήλωση, που πραγματικά γέμισαν το αμφιθέατρο, έδειξε ότι η κρίση στα ΤΕΙ συνδέεται με το γενικότερο πρόβλημα της εκπαίδευσης και ενδιαφέρει εξίσου και τους φοιτητές. «Είναι καιρός να υπάρξει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα δίνει γερές βάσεις πάνω στις θεμελιώδεις επιστήμες», σημείωσε ο Π. Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι ένα πρώτο βήμα είναι η εξαγγελία της ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης, δηλαδή η πρόθεση να πάμε σε μια και μόνο πανεπιστημιακή βαθμίδα και έπειτα η εξέταση των προγραμμάτων σπουδών των ΤΕΙ, ώστε «να δούμε ποια από αυτά μπορούν να ενταχθούν στην ενιαία ανώτατη εκπαίδευση».

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά ο πρύτανης του ΕΜΠ, Θ. Ξανθόπουλος, τόνισε ότι «το θέμα της εκπαίδευσης είναι ενιαίο και ξεκινάει από ένα ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο, που θα προετοιμάζει τον άνθρωπο να βγει στην κοινωνία ισότιμα». Σημείωσε επίσης ότι η αποστολή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι να διατηρήσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της και να μπορεί να παράγει νέα γνώση. Με αυτά τα δεδομένα συμφώνησε με τον Π. Γεωργιάδη ότι «μερικά ΤΕΙ πρέπει να αναβαθμιστούν, αλλά σωστά», ενώ για τους αποφοίτους των ΤΕΙ που δεν μπορούν να αναβαθμιστούν σε πανεπιστήμια πρέπει να κατοχυρωθούν έστω κάποια επαγγελματικά δικαιώματα. «Το κουκούλωμα ή ο αφορισμός ότι πρέπει να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν πριν 10 χρόνια δε μας καλύπτει», είπε.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, Δ. Μαρίνος - Κουρής, συμπλήρωσε ότι η κρίση στα ΤΕΙ δεν μπορεί να εξελιχθεί σε μια κόντρα ανάμεσα σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, όπως θέλουν κάποιοι να το παρουσιάσουν, ενώ είπε ότι κάποια ΤΕΙ μπορούν και πρέπει να διατηρήσουν τον τεχνολογικό τους χαρακτήρα και κάποια μπορούν να γίνουν ανώτατα.

Τέλος, ο Ι. Παυλόσογλου, πρώην επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, υποστήριξε ότι ριζική λύση σήμερα αποτελεί η κατάργηση των ΤΕΙ ως βαθμίδας και η δημιουργία ενιαίας πανεπιστημιακής ανώτατης εκπαίδευσης με τρεις κατευθύνσεις. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση και γόνιμος προβληματισμός από την πλευρά των φοιτητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ