ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λύση η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής

Στις προτάσεις του ΚΚΕ για την επίλυση του αγροτικού προβλήματος, αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης και τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ για την επίλυσή τους, μίλησε ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε χτεσινή συνέντευξή του στη Λάρισα, στην οποία παραβρέθηκαν ο Β. Μπούτας,βουλευτής του Κόμματος, και οι Γ. Νταφούλης,Απ. Πίτσαβος,Σπ. Τσιοτινός,μέλη της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Ο Σπ. Στριφτάρης αναφέρθηκε στις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και στην ταυτόχρονη αύξηση του κόστους παραγωγής, στις καθυστερήσεις απόδοσης στους αγρότες των επιδοτήσεων, στην τοκογλυφική τακτική της ΑΤΕ, που φορτώνει με τεράστια χρέη τους παραγωγούς, στην επιβάρυνση των αγροτών με νέα χαράτσια για τον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ, στη χρεοκοπία συνεταιρισμών. Υπογράμμισε δε ότι πηγή αυτών των προβλημάτων είναι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που, μέσω των κανονισμών, επιβάλλει περιορισμούς στις καλλιέργειες και ποσοστώσεις στην παραγωγή, τιμωρεί με πρόστιμα συνυπευθυνότητας τους παραγωγούς επειδή παράγουν, δεν επιτρέπει την κατασκευή έργων υποδομής που θα αύξαναν την παραγωγικότητα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μεγάλες επιπτώσεις από τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ και την "Ατζέντα 2000", βάσει της οποίας περιορίζονται δραστικά οι δαπάνες της ΕΕ για τη γεωργία και ταυτόχρονα επιβάλλεται σε κάθε μικρό κράτος - μέλος της ΕΕ να ακολουθεί την κοινοτική πολιτική, για τις ανάγκες της οποίας θα υποχρεούται να πληρώνει πρόσθετα κονδύλια από εθνικούς πόρους.

Υπενθύμισε τις δηλώσεις του επιτρόπου της Κομισιόν Φ. Φίσλερ,ότι θα σταματήσουν σταδιακά οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων και ο κάθε αγρότης θα μετατραπεί από παραγωγός σε επιχειρηματία, που θα διαπραγματεύεται και θα πουλά το προϊόν του στους εμπόρους κατά μόνας...

Προτάσεις του ΚΚΕ

Στη συνέχεια ο Σπ. Στριφτάρης αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΚΚΕ για ριζική αλλαγή της αγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται, υπογραμμίζοντας ότι το αγροτικό πρόβλημα της Ελλάδας δε λύνεται στο πλαίσιο της πορείας προς την ΟΝΕ, αλλά ούτε και με την ένταξή της σ' αυτή. Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόταση να λειτουργήσει η ΑΤΕ ως κρατική τράπεζα χρηματοδότησης της αγροτικής οικονομίας, χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα σε βάρος των αγροτών, τονίζοντας πως δεν μπορεί να αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία με τόσο μεγάλη"ψαλίδα" μεταξύ των επιτοκίων της ΑΤΕ και του πληθωρισμού. Επισήμανε δε την ανάγκη αναδιάρθρωσης της αγροτικής οικονομίας, με τη δημιουργία μεγάλων εκμεταλλεύσεων από παραγωγικούς συνεταιρισμούς.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις μορφές του αγώνα στις αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία, υπογράμμισε ότι αυτό το θέμα είναι υπόθεση των ίδιων των αγωνιζόμενων αγροτών, ενώ σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση της Οργάνωσης του ΣΥΝ στη Λάρισα, με την οποία ζητεί την κατάργηση της ΠΑΣΕ, επειδή - όπως συκοφαντικά αναφέρει - "υπάρχει στη βάση πολιτικής συμμαχίας ΝΔ και ΚΚΕ", απάντησε πως ο ΣΥΝ θέλει να βάλει τις διαχωριστικές γραμμές εκεί όπου τις θέτει ο Ε. Γιαννόπουλος, βάζοντας από τη μία μεριά το ΠΑΣΟΚ και τις "λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις" και από την άλλη το ΚΚΕ και τα... μιάσματα. Και τόνισε ότι οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές είναι ανάμεσα στους εκμεταλλευτές εμπόρους και μεταποιητές των αγροτικών προϊόντων από τη μία και στους εκμεταλλευόμενους αγρότες - ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών εντάξεων - από την άλλη. Γι' αυτό - είπε - εμείς καλούμε όλους τους αγρότες να αγωνιστούν για τη λύση των προβλημάτων τους και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, υπενθυμίζοντας ότι η ΠΑΣΕ δημιουργήθηκε από εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας και όχι από το ΚΚΕ ή τη ΝΔ.

Κι απαντώντας σε ερώτηση για την ενοποίηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να υπάρξει ένας σύλλογος στο χωριό, μια Ομοσπονδία στο νομό και μια Συνομοσπονδία στη χώρα, τόνισε ότι το ΚΚΕ από το 1983 μάχεται για την ενοποίηση και θα συνεχίσει να το κάνει, μέχρι να πειστούν όλοι οι αγρότες για την αναγκαιότητα της ενοποίησης του αγροτικού κινήματος, την οποία δε θέλουν κι αντιπαλεύουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο η ΝΔ και ο ΣΥΝ.

Ούτε τις επιδοτήσεις δεν πληρώνει η κυβέρνηση!

Πρωτοφανής και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων στους αγροτοκτηνοτρόφους

Με τα νεύρα και τη φτώχεια αγροτών και κτηνοτρόφων "παίζει" η κυβέρνηση, καθώς με δική της ευθύνη υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων (ποσά που ξεπερνούν τα 350 δισ. δραχμές), σε μια σειρά προϊόντα, γεγονός που μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερες διατάσεις.

Ηδη από τις 15 Οκτώβρη έπρεπε να είχε αρχίσει η καταβολή των επιδοτήσεων για σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι και η προκαταβολή για την παραγωγή λαδιού του 1997 και η πληρωμή τους πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι 31 Δεκέμβρη. Ομως, μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί δραχμή και όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, θα υπάρξει δραματική καθυστέρηση στην πληρωμή.

Ανάλογη καθυστέρηση υπάρχει στις επιδοτήσεις σε αιγοπρόβατα και βοοειδή. Για τα επιλέξιμα αιγοπρόβατα έπρεπε από τις 11/11 να έχει αρχίσει η πληρωμή της δεύτερης δόσης της επιδότησης, αλλά όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας δεν έχει πληρωθεί ακόμα η ούτε πρώτη, η οποία έπρεπε να αρχίσει να δίνεται από τον περασμένο Ιούλη.

Στην αναμονή βρίσκεται, επίσης, και η συντριπτική πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών, οι οποίοι, ενώ έπρεπε να έχουν πληρωθούν 30 μέρες μετά την παράδοση της σοδειάς στα εκκοκκιστήρια, θα περιμένουν άλλον ένα μήνα να πάρουν τα λεφτά τους (προκαταβολή επιδότησης και εμπορική τιμή). Το υπουργείο Γεωργίας με δύο διαδοχικές αποφάσεις παρέτεινε την προθεσμία πληρωμής στις 60 μέρες, ενώ δεν αποκλείεται η παράταση αυτή να μεγαλώσει κι άλλο.

Για το "μπάχαλο" που έχει δημιουργηθεί ευθύνεται η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Γεωργίας, ενώ παράγοντες του τελευταίου επιρρίπτουν σε κάποιες περιπτώσεις ευθύνες και στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Τα προβλήματα για σιτηρά, καλαμπόκι, ρύζι αιγοπρόβατα και βοοειδή εντοπίζονται στην καθυστέρηση λειτουργίας του ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου επιδοτήσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ. Επιπλέον, στην καθυστέρηση πληρωμών συμβάλλει και η κατάρρευση του ηλεκτρονικού συστήματος μηχανοργάνωσης της αρμόδιας υπηρεσίας πληρωμών - ελέγχου επιδοτήσεων του υπουργείου Γεωργίας (ΔΙΔΑΓΕΠ). Τα "σπασμένα" πλήρωσαν σε πρώτη φάση οι βαμβακοπαραγωγοί και ακολουθούν οι υπόλοιποι αγρότες. Η εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας να αρχίσουν να εκδίδονται πρώτα οι επιταγές πληρωμής για το βαμβάκι και στη συνέχεια σε όλα τα άλλα - προφανώς αυτό έγινε σκόπιμα μήπως και καμφθούν έτσι οι αντιδράσεις των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας - δημιουργεί καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα όπως π.χ. το λάδι.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τα παραπάνω, η ουσία είναι ότι τα "σπασμένα" της κυβέρνησης πληρώνουν πολύ ακριβά οι αγροτοκτηνοτρόφοι, που βλέπουν από τη μια τις επιδοτήσεις να καθυστερούν αδικαιολόγητα και από την άλλη να μην έχουν χρήματα να ζήσουν και παράλληλα τα χρέη και τους τόκους της ΑΤΕ να τρέχουν. Κι ενώ η κυβέρνηση ζημιώνει τους αγροτοκτηνοτρόφους με την καθυστέρηση καταβολής των επιδοτήσεων, δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για κάλυψη των καταστροφικών επιπτώσεων, που προκαλεί η πολιτική της. Ομως πριν λίγους μήνες κυβερνητικά στελέχη και υποψήφιοι νομάρχες του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα της ψηφοθηρίας έταζαν, ανάμεσα σε άλλα, στους αγρότες ότι θα μεριμνήσουν, ώστε να αρχίσουν να πληρώνονται οι επιδοτήσεις σε δημητριακά και λάδι από τις 15 του Οκτώβρη. Τώρα όμως τι λένε στους αγρότες όλοι αυτοί και ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στο πρόβλημα που υπάρχει;

"Στο σφυρί" ο "Μιμίκος", ακολουθούν ΑΓΝΟ και ΕΒΖ

Το ξεπούλημα της εταιρίας "Μιμίκος ΑΕ" έβαλε μπρος η διοίκηση της ΑΤΕ και από ό,τι φαίνεται σειρά παίρνουν η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ).

Οσον αφορά τον "Μιμίκο", σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΑΤΕ βρίσκεται στο τελικό στάδιο συμφωνίας πώλησης της επιχείρησης σε πορτογαλικό όμιλο, που δραστηριοποιείται στο χώρο των πουλερικών έναντι του ποσού των 7 δισ. δραχμών. Φημολογείται ότι η πορτογαλική εταιρία έχει προχωρήσει στη συγκρότηση κοινοπραξίας με την εταιρία "Πίτσα Χατ" (20% συμμετοχή) και τους "Μύλους Σόγιας" με 10%. Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες, η τελική συμφωνία πώλησης με τους Πορτογάλους - που φαίνεται ότι προκρίνονται έναντι της προσφοράς του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού "Πίνδος" - θα ανακοινωθεί μετά τις 27 του Νοέμβρη, αφού πρώτα γίνει η επίσκεψη του υπουργού Γεωργίας στην Εύβοια.

Σχετικά με τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΑΤΕ σκοπεύει να τη μετατρέψει σε ανώνυμη εταιρία, στην οποία η Τράπεζα θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών και ένα μικρό μέρος τους θα πουληθεί στο συνεταιρισμό αγελαδοτρόφων. Η ΑΤΕ θα αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών, μετοχοποιώντας τα 10 από 23 δισ. δρχ., οφειλές της "ΑΓΝΟ" προς της ΑΤΕ. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΑΤΕ προχώρησε στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της "ΑΓΝΟ", γεγονός που δημιουργεί κινδύνους για το μέλλον της επιχείρησης και τη διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της, αφού στην πράξη ελλοχεύει ο κίνδυνος σε ένα χρόνο από τώρα να οδηγηθεί η βιομηχανία σε αναγκαστική εκκαθάριση, ενώ πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικής πώλησής της σε ιδιώτες.

Χτες, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες πάντα, ανακοινώθηκε στη διοίκηση της ΑΤΕ η χρηματοοικονομική μελέτη της ιδιωτικής εταιρίας "Εστερ Γιάγκ" για τη Βιομηχανία Ζάχαρης, που σε συνδυασμό με τις προθέσεις που υπάρχουν, δείχνουν ότι ανοίγει ο δρόμος για το ξεπούλημά της. Στη μελέτη αυτή αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι πρέπει να μειωθούν οι εργαζόμενοι από 1.300 σε 800 και να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα λειτουργίας των πέντε εργοστασίων της. Επίσης, γίνεται αναφορά για ορθολογικότερη πολιτική, αναδιοργάνωση και βελτίωση της παραγωγής. Ωστόσο, όμως, πίσω από όλα αυτά κρύβεται η πρόθεση για νέα μείωση του κόστους αγοράς της πρώτης ύλης. Ηδη, σχετικά με το τελευταίο, υπάρχουν δηλώσεις και πληροφορίες που κάνουν λόγο για νέα μείωση της τιμής παραγωγού στα τεύτλα, κατά 20%. Ακόμα, πρέπει να σημειωθεί ότι για την εξαγορά της ΕΒΖ, ενδιαφέρονται, σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, η πολυεθνική "ΜΑΝ", η "ΝΕΣΤΛΕ" καθώς και μια ισπανική εταιρία, η δε διοίκηση της ΑΤΕ δε βλέπει αρνητικά το ενδεχόμενο πώλησης της βιομηχανίας αυτής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ