ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Σήμερα η απόφαση

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Αμφίβολη κρίνεται η απόφαση που θα εκδώσει σήμερα η δικαστική επιτροπή της Βουλής των Λόρδων για την τύχη του στυγερού Χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Το αποτέλεσμα μπορεί να δώσει απλώς ένα προσωρινό τέλος σε αυτή τη φάση της νομικής διαδικασίας, στην περίπτωση που οι πέντε λόρδοι στηρίξουν την πρωτόδικη απόφαση που ακύρωνε τη σύλληψη του Πινοτσέτ. Μπορεί όμως και να σημάνει την απαρχή μία ολόκληρης δικαστικής μάχης που θα φέρει στο φως τη χιλιανή τραγωδία σε όλη της την έκταση. Ασχετα όμως με την απόφαση, οι φωνές που ζητούν επιτέλους να υπάρξει δικαιοσύνη για τα 3.197 θύματα της 17χρονης δικτατορίας, δε σταματούν. Τόσο στη Χιλή όσο και οι Χιλιανοί πολιτικοί πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στην Ευρώπη, συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη δίωξη του Πινοτσέτ. Αποτέλεσμα ήταν χθες η γαλλική Δικαιοσύνη διά του ανακριτή Ροζέ Λε Λουάρ να ανακοινώσει ότι την Παρασκευή εξέδωσε και δεύτερο διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Πινοτσέτ. Το ένταλμα αφορά την εξαφάνιση δύο Γάλλων που αποδίδεται στη χιλιανή χούντα. Ενα από τα δύο θύματα είναι ο Τζορτζ Κλάιν, προσωπικός γιατρός του δολοφονημένου προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ο δικαστής Λε Λουάρ είχε εκδώσει στις 2 του Νοέμβρη το πρώτο ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην δικτάτορα, στο οποίο στηρίχτηκε το αίτημα έκδοσης που πρόβαλε η Γαλλία, μετά από αυτά της Ισπανίας και της Ελβετίας.

ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Ογδοη επέτειος του εμπάργκο με παρατεινόμενη ένταση

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με μεγάλη συγκέντρωση έξω από το κτίριο που στεγάζεται η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ, χιλιάδες Ιρακινοί τίμησαν την όγδοη επέτειοαπό την επιβολή των σκληρών κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράκ μετά τον πόλεμο του Κόλπου. Την ίδια στιγμή, σταθερά τεταμένη παραμένει η κατάσταση με τον επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, καθώς η ιρακινή ηγεσία επιμένει ότι δεν έχει κανένα έγγραφο να παραδώσει.

Οργισμένα συνθήματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας αλλά και των κυρώσεων του ΟΗΕ κυριάρχησαν στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, χθες το πρωί, έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 8 χρόνων κυρώσεων. Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις της ιρακινής ηγεσίας, οι οικονομικές κυρώσεις οδηγούν στο θάνατο, τουλάχιστον, 5.000 παιδιών κάθε μήνα. Τα ποσοστά αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την ανθρωπιστική αποστολή του ΟΗΕ, η οποία, όμως, παραδέχεται ότι το 1/3 των παιδιών υποφέρει από υποσιτισμό. Ο εκπρόσωπός της, μάλιστα, Χανς βον Σπόνεκ, τόνισε ότι η νέα φάση του προγράμματος "πώληση πετρελαίου με αντάλλαγμα τρόφιμα", θα δώσει τη δυνατότητα στα ανθρωπιστικά συνεργεία να αυξήσουν τις ποσότητες τροφίμων που διανέμουν στον ιρακινό λαό και οι οποίες έχουν αποδειχτεί "ανεπαρκείς".

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδήλωση στη Βαγδάτη, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ επαναλάμβανε ότι η ιρακινή ηγεσία δεν έχει κανένα έγγραφο σχετικό με το ιρακινό οπλοστάσιο που να μην έχει παραδώσει στην UNSCOM. Ο Ταρέκ Αζίζ υπογράμμισε ότι ο Ρίτσαρντ Μπάτλερ επανέφερε το θέμα προκειμένου να προκαλέσει νέα προβλήματα στις σχέσεις του Ιράκ με τον ΟΗΕ. Μάλιστα, ο Ιρακινός αξιωματούχος, σχολιάζοντας το γεγονός ότι στον Περσικό Κόλπο, κατέπλευσε, χθες, και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Εντερπράιζ" ενισχύοντας σημαντικά τις, ήδη, ισχυρές αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, τόνισε πως "το Ιράκ δεν πρόκειται να υποχωρήσει απέναντι στους κινδύνους, από τις δίκαιες θέσεις του".

Πάντως, αργά το βράδυ της Δευτέρας, η ιρακινή ηγεσία παραδέχτηκε ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του Ιζάτ Ιμπραχίμ, αναπληρωτή του Σαντάμ Χουσεϊν στην προεδρία του Επαναστατικού Εκτελεστικού Συμβουλίου. Σύμφωνα, πάντα, με την επίσημη εκδοχή της Βαγδάτης, η απόπειρα δε βρήκε το στόχο της και προκάλεσε τον τραυματισμό των σωματοφυλάκων του Ιμπραχίμ ενώ ο επίδοξος δολοφόνος εκτελέστηκε επιτόπου. Οι Ιρακινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που επιβεβαίωσαν την απόπειρα τηρώντας την ανωνυμία τους, κατηγόρησαν τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι υποκινούν τέτοιου είδους ενέργειες μεθοδεύοντας ανοιχτά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν. Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η αντίδραση της Μόσχας, η οποία διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Ραχμάνιν κατηγόρησε την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο ότι ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ "με απαράδεκτο τρόπο".

ΗΠΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύσκολες μέρες αλλά και συγχωνεύσεις

NEA ΥΟΡΚΗ.-

Τα προγνωστικά για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι ευοίωνα. Μετά το φρενήρη ρυθμό του αμερικανικού δολαρίου και αντίστοιχα της οικονομίας οι "σκοτεινές μέρες" έρχονται, προειδοποιούν.

Για να αποφευχθεί (;) αυτό, οι αμερικανικές εταιρίες μετά τη μακρά και "υπερφίαλη περίοδο ξηρασίας" επανήλθαν στα "βαγόνι" της ταχείας που λέγεται διαδικασία συγχώνευσης. Η σφοδρή καθοδική πορεία των αμερικανικών χρηματιστηρίων σε συνδυασμό με το "δύσκολο καλοκαίρι" όλων των αγορών, όπου η παγκόσμια κρίση χτυπούσε την πόρτα όλων και έδειχνε να θέλει να εγκατασταθεί μόνιμα, ήταν μία πραγματική ψυχρολουσία. Τα δείγματα των αγορών δείχνουν ότι υπάρχει μία "σχετική ανάκαμψη" και απομακρύνεται ο κίνδυνος τουλάχιστον για μία ακόμα μεγάλη κρίση το Γενάρη. Σπεύδουν λοιπόν στη Γουόλ Στριτ να εκμεταλλευτούν το "ανθηρό κλίμα" και μέσα σε ένα διήμερο ανακοινώθηκαν περισσότερες από 10 σημαντικές συγχωνεύσεις που ακολούθησαν τα νέα για τη συγχώνευση της "Ντόιτσε Μπανκ" και της "Μπάνκερς Τραστ", αλλά και την αγορά της "Νετσκέιπ" από την "Αμέρικα ον Λάιν", που θα έρθει να συμβάλλει ή και να αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο του Ιντερνετ, καθώς το μεγαθήριο "Μάικροσοφτ" βρίσκεται συνεχώς σε δίκες.

Δεν είναι βέβαιο ότι όλα αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν από μόνα τους, καθώς η διαδικασία καθαίρεσης του Προέδρου, προς το παρόν έχει δέσει τα χέρια για παρεμβάσεις κεϋνσιανικού τύπου, που μπορεί πραγματικά να συμβάλλουν αποτελεσματικά για προσωρινή - και όχι μόνιμη - ανακούφιση από την κρίση.

ΒΙΕΤΝΑΜ
Φονικός ο τυφώνας "Ντάουν"

ΑΝΟΪ. -

Τις ζωές πάνω από 100 ανθρώπων πήρε στο σαρωτικό πέρασμά του ο τυφώνας "Ντάουν" πάνω από κεντρικό Βιετνάμ.

Οι τοπικές αρχές προβλέπουν δραματική αύξηση των θυμάτων μέσα στα επόμενα 24ωρα, καθώς έως χτες αγνοούνταν η τύχη εκατοντάδων ψαράδων που αλίευαν την ώρα που πέρασε ο τυφώνας. Πρόσθεσαν δε ότι οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν είναι σοβαρότατες, μιας που ο τυφώνας "Ντάουν" θεωρείται ο χειρότερος των τελευταίων 30 χρόνων. Περισσότερες από 400.000 κατοικίες στο κεντρικό Βιετνάμ πλημμύρισαν και άλλες 600 καταστράφηκαν, αφήνοντας χιλιάδες αστέγους στις πληγείσες περιοχές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νγκιεν Τανγκ Ντουνγκ, έσπευσε στην πληγείσα ζώνη και ζήτησε εντατικοποίηση των ερευνών διάσωσης, που συνεχίζονται επί 24ώρου βάσεως και λαμβάνουν σε αυτές μέρος ελικόπτερα, καθώς και χιλιάδες οπλίτες του στρατού.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι κατακλυσμιαίες βροχές εξακολουθούν να πλήττουν περίπου 700 χλμ των κεντρικών παράκτιων περιοχών (όπου κατοικούν πάνω από 10.000.000 άνθρωποι), προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, αλλά και φόβους για νέα θύματα ή υλικές ζημιές.

ΜΕΞΙΚΟ
Αδοξο τέλος των συνομιλιών...

ΣΑΝ ΚΡΙΣΤΟΜΠΑΛ ΔΕ ΛΑΣ ΚΑΣΑΣ.-

"Δεν καταθέτουμε τα όπλα εάν δε διασφαλιστούν τα δικαιώματα των αυτόχθονων", είπαν χτες οι αντάρτες Ζαπατίστας στην κυβέρνηση του Μεξικανού Προέδρου Ερνέστο Ζεντίγιο, τερματίζοντας με τον τρόπο αυτό τον τελευταίο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών.

Οι πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες στην πολιτεία Τσιάπας κατέρρευσαν, όταν οι Ζαπατίστας αποκάλεσαν "ρατσιστές" τους βουλευτές του κυβερνώντος Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος, οι οποίοι απάντησαν λέγοντας στους αντάρτες "να επιστρέψουν στη ζούγκλα εάν δεν ενδιαφέρονται για διάλογο"... Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων "Fray Bartolome de las Casas", που ελέγχεται κυρίως από την Εκκλησία, κατηγόρησε το στρατό ότι στη διάρκεια των συνομιλιών παραβίασε τα δικαιώματα των αυτόχθονων στην περιφέρεια Τσενάλο, με συνέπεια να οξυνθούν τα πνεύματα. Η οργάνωση κατήγγειλε ότι ο στρατός συνέλαβε περίπου 20 χωρικούς με την κατηγορία ότι είχαν καταλάβει κτήματα που δεν τους ανήκαν. Στη διάρκεια της επιχείρησης του στρατού τραυματίστηκαν τρεις πολίτες.

Ιρακινές διαδηλώνουν ενάντια στο εμπάργκο

ΑΛΒΑΝΙΑ
"Δυνάμει" αναταραχή...

ΤΙΡΑΝΑ.-

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, Σαλί Μπερίσα, καλεί καθημερινά τους οπαδούς του σε διαδηλώσεις στα Τίρανα, για να υπογραμμίσει την "ακυρότητα" του συνταγματικού δημοψηφίσματος και να πιέσει για νέες εκλογές...

Ο Μπερίσα κάλεσε τους οπαδούς του να συγκεντρωθούν χτες, αλλά και σήμερα, στην πλατεία Σκεντέρμπεϊ στο κέντρο των Τιράνων, όπου την Τρίτη περίπου 2.000 άτομα είχαν διαδηλώσει κραυγάζοντας συνθήματα του τύπου "κάτω ο κομμουνισμός".

Χτες το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι κατά την εκτίμησή του το ποσοστό συμμετοχής των εκλογέων στο δημοψήφισμα ήταν της τάξης του 39,6%, ενώ η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το 50%.

Ο προεδρικός σύμβουλος Πρεκ Ζάγκαϊ, αναφερόμενος στα δεδομένα της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "πάνω από το 55% των Αλβανών ψήφισαν "ναι" στο δημοψήφισμα για την έγκριση του πρώτου Συντάγματος της χώρας". Ωστόσο, η πρόθεση της αντιπολίτευσης του Μπερίσα είναι να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του παρουσιάζεται...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εγκαινιάστηκε το παλαιστινιακό αεροδρόμιο

ΓΑΖΑ.-

Με πανηγυρισμούς, χορούς και τραγούδια, χιλιάδες Παλαιστίνιοι γιόρτασαν την πρώτη μέρα λειτουργίας του παλαιστινιακού αεροδρομίου, το οποίο εγκαινιάστηκε με την άφιξη ενός αιγυπτιακού αεροσκάφους, που μετέφερε και μέλη του αιγυπτιακού Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ χαιρέτισε το πλήθος και τόνισε ότι η λειτουργία του αεροδρομίου είναι άλλο ένα βήμα του παλαιστινιακού λαού προς την ελευθερία. Εντούτοις, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ διατηρεί τον έλεγχο του εναέριου χώρου, ενώ πράκτορες των μυστικών του υπηρεσιών θα ελέγχουν εκ των προτέρων τις λίστες των επιβατών και τα δρομολόγια των πτήσεων. Ισραηλινοί πράκτορες θα βρίσκονται και εντός του παλαιστινιακού αεροδρομίου σε σημεία, όπου δε θα είναι ορατοί, αλλά θα μπορούν μέσω μονόδρομων καθρεφτών να ελέγχουν από κοινού με τους Παλαιστινίους αξιωματούχους τις αποσκευές και τα διαβατήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ