Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Ογδοη επέτειος του εμπάργκο με παρατεινόμενη ένταση

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με μεγάλη συγκέντρωση έξω από το κτίριο που στεγάζεται η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ, χιλιάδες Ιρακινοί τίμησαν την όγδοη επέτειοαπό την επιβολή των σκληρών κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράκ μετά τον πόλεμο του Κόλπου. Την ίδια στιγμή, σταθερά τεταμένη παραμένει η κατάσταση με τον επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, καθώς η ιρακινή ηγεσία επιμένει ότι δεν έχει κανένα έγγραφο να παραδώσει.

Οργισμένα συνθήματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας αλλά και των κυρώσεων του ΟΗΕ κυριάρχησαν στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, χθες το πρωί, έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 8 χρόνων κυρώσεων. Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις της ιρακινής ηγεσίας, οι οικονομικές κυρώσεις οδηγούν στο θάνατο, τουλάχιστον, 5.000 παιδιών κάθε μήνα. Τα ποσοστά αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την ανθρωπιστική αποστολή του ΟΗΕ, η οποία, όμως, παραδέχεται ότι το 1/3 των παιδιών υποφέρει από υποσιτισμό. Ο εκπρόσωπός της, μάλιστα, Χανς βον Σπόνεκ, τόνισε ότι η νέα φάση του προγράμματος "πώληση πετρελαίου με αντάλλαγμα τρόφιμα", θα δώσει τη δυνατότητα στα ανθρωπιστικά συνεργεία να αυξήσουν τις ποσότητες τροφίμων που διανέμουν στον ιρακινό λαό και οι οποίες έχουν αποδειχτεί "ανεπαρκείς".

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδήλωση στη Βαγδάτη, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ επαναλάμβανε ότι η ιρακινή ηγεσία δεν έχει κανένα έγγραφο σχετικό με το ιρακινό οπλοστάσιο που να μην έχει παραδώσει στην UNSCOM. Ο Ταρέκ Αζίζ υπογράμμισε ότι ο Ρίτσαρντ Μπάτλερ επανέφερε το θέμα προκειμένου να προκαλέσει νέα προβλήματα στις σχέσεις του Ιράκ με τον ΟΗΕ. Μάλιστα, ο Ιρακινός αξιωματούχος, σχολιάζοντας το γεγονός ότι στον Περσικό Κόλπο, κατέπλευσε, χθες, και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Εντερπράιζ" ενισχύοντας σημαντικά τις, ήδη, ισχυρές αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, τόνισε πως "το Ιράκ δεν πρόκειται να υποχωρήσει απέναντι στους κινδύνους, από τις δίκαιες θέσεις του".

Πάντως, αργά το βράδυ της Δευτέρας, η ιρακινή ηγεσία παραδέχτηκε ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του Ιζάτ Ιμπραχίμ, αναπληρωτή του Σαντάμ Χουσεϊν στην προεδρία του Επαναστατικού Εκτελεστικού Συμβουλίου. Σύμφωνα, πάντα, με την επίσημη εκδοχή της Βαγδάτης, η απόπειρα δε βρήκε το στόχο της και προκάλεσε τον τραυματισμό των σωματοφυλάκων του Ιμπραχίμ ενώ ο επίδοξος δολοφόνος εκτελέστηκε επιτόπου. Οι Ιρακινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που επιβεβαίωσαν την απόπειρα τηρώντας την ανωνυμία τους, κατηγόρησαν τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι υποκινούν τέτοιου είδους ενέργειες μεθοδεύοντας ανοιχτά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν. Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η αντίδραση της Μόσχας, η οποία διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Ραχμάνιν κατηγόρησε την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο ότι ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ "με απαράδεκτο τρόπο".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκκληση για «νόμιμο» υπερσκελισμό του εμπάργκο (2000-05-11 00:00:00.0)
Εντείνεται η τραγωδία από τις κυρώσεις (1998-06-23 00:00:00.0)
Αμεση άρση του εμπάργκο ζητά η Βαγδάτη (1998-04-24 00:00:00.0)
Ο Μπάτλερ στη Βαγδάτη (1998-03-15 00:00:00.0)
Λεκτικές αντεγκλήσεις και ρευστότητα (1997-11-08 00:00:00.0)
Αντεγκλήσεις παρά τις συνομιλίες (1997-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ