ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
2ο Συνέδριο Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Στις 21 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα το 2ο Συνέδριο της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ), της μεγαλύτερης δύναμης της αντιπολίτευσης. Πάνω από 50 κόμματα, κινήματα, οργανώσεις ομοσπονδιακού και περιφερειακού επιπέδου έστειλαν 1,007 αντιπροσώπους στο Συνέδριο. Μεταξύ τους ήταν περισσότεροι από 200 εργάτες και κολχόζνικοι, 17 ακαδημαϊκοί, 211 οικονομικοί παράγοντες, 200 εκπαιδευτικοί, 97 ιατροί, 5 κοσμοναύτες, στρατιωτικοί, εκπρόσωποι της δημιουργικής διανόησης. Πάνω από 600 αντιπρόσωποι έχουν παράσημα της ΕΣΣΔ, τον τίτλο του Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης και του Ηρωα της Σοσιαλιστικής Δουλιάς. Σχεδόν το 1/5 των αντιπροσώπων ήταν γυναίκες. Περισσότεροι από 300 αντιπρόσωποι είναι βουλευτές διαφόρων επιπέδων και καθοδηγητές περιφερειών, που έχουν εκλεγεί από τη ΛΠΕΡ. Συμμετείχαν, επίσης, στο Συνέδριο 40 ξένες αντιπροσωπείες, μεταξύ τους και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Εισηγήσεις στο Συνέδριο παρουσίασαν ο πρόεδρος της ΛΠΕΡ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΛΠΕΡ Νικολάι Ριζκόφ και ο πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής Βλαντίμιρ Μιλοσέρντοφ.

Στην πολιτική εισήγηση ο Ζιουγκάνοφ σημείωσε ότι με την πτώση των κυβερνήσεων Τσερνομίρντιν και Κιριένκο ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στη Ρωσία. Οι πατριωτικές δυνάμεις οφείλουν να εξαγάγουν τα 3 βασικά διδάγματα από την τραγωδία που περνάει η χώρα: κάθε μέρα ο λαός αντιστέκεται στο καθεστώς και οι θυσίες του σ' αυτό τον αγώνα δεν ήταν μάταιες. "Αν χάσουμε την εμφανισθείσα δυνατότητα να αλλάξουμε την κατάσταση στη χώρα, να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων, να αποδείξουμε στην πράξη τον πατριωτισμό μας - δεύτερη τέτοια δυνατότητα δε θα έχουμε!", είπε ο Ζιουγκάνοφ. Το δεύτερο δίδαγμα είναι ότι, όπως συνέβη σε όλη την ιστορία της Ρωσίας, δεν είναι κανείς σε θέση να επιβάλει στη χώρα έναν ξένο στο πνεύμα του δρόμου ανάπτυξης - "να ξαναγράψει την ιστορία σύμφωνα με ξένο πρότυπο". Οι σημερινοί πατριώτες της Ρωσίας είναι νόμιμοι κληρονόμοι και δικαιούχοι συνεχιστές των μεγάλων αγωνιστών για την ελευθερία της πατρίδας. Το τρίτο δίδαγμα είναι ότι η Ρωσία έχασε στα χρόνια του γιελτσινισμού 8.000.000 πολίτες, κάθε μέρα πεθαίνουν 4.000 άτομα: "Δε θα υπάρξουν πλέον στη Ρωσία ανεύθυνα κοινωνικά πειράματα!". Ο Ζιουγκάνοφ επισήμανε, επίσης, και 3 θετικές τάσεις: Η πλειονότητα του λαού κατάλαβε ήδη "την τεράστια απάτη των υποσχέσεων του καπιταλιστικού παραδείσου", το καθεστώς Γιέλτσιν έχει πρακτικά εξαντλήσει τις κοινωνικές, ιδεολογικές, οικονομικές και στελεχικές δυνατότητές του και στη χώρα έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια μια πολιτική δύναμη, η οποία είναι έτοιμη στις σημερινές δυσκολότατες συνθήκες να αναλάβει την ευθύνη για τη σωτηρία της χώρας. "Καρδιά της υπερταξικής, υπεριδεολογικής συμμαχίας είναι το ΚΚΡΟ", το οποίο παίζει όμως το ρόλο αυτό "όχι σαν μονονοικοκύρης, αλλά σαν ένας πιο έμπειρος σύντροφος", υπογράμμισε ο Ζιουγκάνοφ.

Ο Ζιουγκάνοφ ανέφερε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει δυο βασικούς κινδύνους - το χάος και την παντοδυναμία των ποινικών. Η ΛΠΕΡ οφείλει να απαλλάξει τη χώρα απ' αυτούς τους κινδύνους και πρότεινε 12 σημεία για το σκοπό αυτό. Μεταξύ τους είναι: συνέχιση της δημιουργίας του πλατιού συνασπισμού των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας, παραίτηση του Γιέλτσιν, έντιμη δουλιά της κυβέρνησης, απαλλαγμένη από την παλιά πολιτική γραμμή, αναγέννηση του στελεχικού δυναμικού, απώθηση στο πολιτικό περιθώριο των εξτρεμιστών (πριν απ' όλα τους Τσερνομίρντιν, Ζιρινόφσκι, Τσουμπάις), έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, ανελέητη καταστολή της εγκληματικότητας, αποκατάσταση της κεντρικής διοίκησης, συνταγματική μεταρρύθμιση, ανασύσταση της ΕΣΣΔ κ. ά. Τέλος, ο Ζιουγκάνοφ τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα της Ρωσίας ως πολυεθνική και πολυθρησκευτική χώρα. "Το κύριο σύνθημα σήμερα είναι: Τάξη στη χώρα - ευημερία στο σπίτι!".

Το Συνέδριο εξέλεξε το νέο Συντονιστικό Συμβούλιο της ΛΠΕΡ. Πρόεδρος της ΛΠΕΡ επανεκλέχτηκε ομόφωνα ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Πρόεδρος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της ΛΠΕΡ εκλέχτηκε το μέλος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Βίκτορ Ζόρκαλτσεφ. Το Συνέδριο υιοθέτησε "Διάγγελμα προς τους λαούς της Ρωσίας", αποφάσεις σχετικά με τη γενοκτονία των λαών της Ρωσίας, για τη γη, τη νεολαιίστικη πολιτική της ΛΠΕΡ, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αναγκαστικών μεταναστών και συμπατριωτών στο εξωτερικό. Υιοθέτησε, επίσης, την ειδική Δήλωση "Κάτω τα χέρια από τη Γιουγκοσλαβία" και απηύθυνε έκκληση στους λαούς του κόσμου να μην επιτρέψουν την επιβολή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Λευκορωσίας Βίκτορ Τσίκιν χαιρέτισε το Συνέδριο εκ μέρους της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Λευκορωσίας και διάβασε το χαιρετισμό του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο. Επίσης, χαιρετισμό εκ μέρους του κόμματος Μπάαθ και του Προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεϊν απηύθυνε στο Συνέδριο ο αντιπρόσωπος του κόμματος Μπάαθ.

Το Συνέδριο της ΛΠΕΡ αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο στο δρόμο πάλης για την απαλλαγή της Ρωσίας από το φιλελεύθερο - ρεφορμιστικό καθεστώς και τη συσπείρωση των δυνάμεων στο μετασοβιετικό χώρο. Οι αποφάσεις του θα συζητηθούν και στη Ρωσία και στις ενώσεις των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων στις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ και θα συμβάλουν στη συσπείρωση των δυνάμεων που αγωνίζονται για τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ
Αύξηση της δύναμης των κομμουνιστών

ΠΡΑΓΑ.-

Στις 13 και 14 Νοέμβρη διεξήχθησαν δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στην Τσέχικη Δημοκρατία, καθώς επίσης εκλογές για το ένα τρίτο της Γερουσίας. Παρά τον αποκλεισμό που υπήρχε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας - Μοραβίας αύξησε το ποσοστό του και έχει δυναμώσει τη θέση του στην πολιτική σκηνή.

Πιο συγκεκριμένα, το ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας (KSCM) έλαβε το 13,6% των έγκυρων ψηφοδελτίων, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (ODS) έλαβε το 24,3%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SD) το 17,6%, ενώ η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση - Κόμμα του Τσέχικου Λαού (KD-L) συγκέντρωσε το 10,6% των ψήφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας - Μοραβίας είχε ιδιαίτερη επιτυχία στις μεγάλες πόλεις, κερδίζοντας το 14,2% των ψήφων. Στην Πράγα, όπου η Δεξιά έχει παράδοση, οι κομμουνιστές κατάφεραν να αυξήσουν το αριθμό των εδρών τους κατά ένα τρίτο.

Για τη Γερουσία, όπου διεξάγονται εκλογές κάθε δύο χρόνια, στον πρώτο γύρο που έγινε αυτόν το μήνα, κανένας υποψήφιος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαραίτητο 50% των ψήφων, ώστε να εκλεγεί. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας - Μοραβίας συγκέντρωσε το 16,8% των ψήφων στον πρώτο γύρο, (το 1996 είχε συγκεντρώσει το 15,1%) και 3 υποψήφιοί του βρέθηκαν στο δεύτερο γύρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελικά, στο δεύτερο γύρο, δύο από αυτούς τους υποψηφίους εκλέχθηκαν, διπλασιάζοντας έτσι τον αριθμό των κομμουνιστών γερουσιαστών από δύο σε τέσσερις.

ΗΠΑ
Ολα καλά για τον Γκορ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η πιο "βρώμικη υπόθεση", που ο εγκέφαλός της βρίσκεται πίσω από τις πύλες του Λευκού Οίκου και δεν είναι άλλος από τον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ,δε θα τύχει της ίδιας μεταχείρισης και έρευνας που έτυχε ο Κλίντον και οι ατασθαλίες του με τη Μόνικα Λεβίνσκι.

Ο Γκορ, που φέρεται ότι ενέχεται σε πιθανές παράνομες χρηματοδοτήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές του 1996, βρισκόταν κάτω από το "μικροσκόπιο" - περισσότερο από ένα χρόνο - της υπουργού Δικαιοσύνης Τζάνετ Ρίνο,η οποία όμως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι τελικά δεν πρόκειται να ζητήσει το διορισμό ανεξάρτητου εισαγγελέα για τις έρευνες σχετικά με την εμπλοκή του Αμερικανού αντιπροέδρου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη του προέδρου της δικαστικής επιτροπής της Γερουσίας, του Ρεπουμπλικανού Οριν Χατς,που κατηγόρησε χτες τη Ρίνο, ότι προστατεύει τον Γκορ, με την απόφασή της να μη διορίσει ανεξάρτητο εισαγγελέα που θα διεξάγει έρευνες σχετικά με τις πρακτικές χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 1996. "Τα γεγονότα είναι γεγονότα, οι νόμοι είναι νόμοι και εκείνη δεν τους τήρησε στο ελάχιστο", δήλωσε ο Χατς, προειδοποιώντας πως η Γερουσία "εξετάζει" τα νομικά μέσα που θα της επιτρέψουν να αποσπάσει την υπόθεση "από τα χέρια της Ρίνο, η οποία εμφανίζεται να συμπεριφέρεται κατά πολιτικό τρόπο", προκειμένου να προστατεύσει τον Γκορ.

ΚΟΣΣΟΒΟ
Συνεχίζονται οι σερβικές αντιθέσεις στα σχέδια των ΗΠΑ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας προειδοποίησε χτες ότι οποιαδήποτε "λύση", για την εξομάλυνση της κατάστασης στο Κόσσοβο, προβλέπει καθεστώς "ανεξαρτησίας" για τη συγκεκριμένη σερβική επαρχία, "θα πατήσει τη σκανδάλη των όπλων και θα σημάνει πόλεμο μέσα και έξω από την περιοχή".

Μιλώντας στην Πρίστινα, ο Ράτκο Μάρκοβιτς τόνισε ότι εάν δοθεί καθεστώς "ξεχωριστής δημοκρατίας" στο Κόσσοβο, "αυτό δε θα είναι μόνον κατά του Συντάγματος, αλλά θα πρόκειται για μία τραγική πολιτική πράξη που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε στρατιωτική σύρραξη όχι μόνον εντός Σερβίας, αλλά και σε όλες τις όμορες χώρες"."Δεν υπάρχει λύση για το Κόσσοβο, εάν η περιοχή αποκλειστεί από τις σερβικές αρχές!" υποστήριξε ο Μάρκοβιτς, που έχει διοριστεί επικεφαλής της σερβικής ομάδας διαπραγματευτών για το Κόσσοβο. Ο Μάρκοβιτς έφτασε χτες στην Πρίστινα μαζί με τον Σέρβο Πρόεδρο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς για συνομιλίες με τους αυτονομιστές Αλβανούς Κοσσοβάρους, οι οποίοι αρνήθηκαν - για 18η φορά - να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μία βδομάδα μετά τη σερβική απόρριψη του αμερικανικού σχεδίου προτάσεων για "ειρήνευση" στο Κόσσοβο. Η Ουάσιγκτον προτείνει χαλάρωση των δεσμών του Κοσσόβου με τη σερβική κεντρική εξουσία, αλλά συνιστά την τυπική ένταξη της επαρχίας μέσα στο πλαίσιο της Νέας Ομοσπονδίας Γιουγκοσλαβίας (Σερβία, Μαυροβούνιο). Ο "μετριοπαθής" ηγέτης των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, δέχεται το αμερικανικό σχέδιο "ειρήνευσης" στο Κόσσοβο, αλλά όχι και τις απευθείας διαπραγματεύσεις με τους Σέρβους. Αντίθετα, ο Αντέμ Ντεμάτσι, πολιτικός εκπρόσωπος του αυτονομιστικού ανταρτικού "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσόβου" δε δέχεται παρά μόνον το καθεστώς πλήρους αυτονόμησης για την περιοχή...

Ζεστή σούπα για τους άστεγους στη Βαρσοβία

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Υπό πολικό ψύχος

ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Ο παγωμένος αρκτικός αέρας, που πνέει πάνω από την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, έχει δημιουργήσει πρωτοφανείς συνθήκες ψύχους, μετατρέποντας πολλές χώρες σε απέραντες παγωμένες εκτάσεις. Από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο περισσότεροι από 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εξαιτίας του πολικού ψύχους που επικρατεί. Περισσότεροι από 30 είναι οι νεκροί στη Ρουμανία, ενώ το μακάβριο κατάλογο συμπληρώνουν μη ακόμα καταμετρημένοι νεκροί στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι πολυάριθμοι άστεγοι της Ρουμανίας και της Πολωνίας, που έχουν γίνει έρμαια του "θανάσιμου" καιρού και της κρατικής αδιαφορίας που δεν προβλέπει στο πλαίσιο του "εκσυγχρονισμού των οικονομιών αυτών των χωρών" καμία απολύτως μέριμνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ