ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

Οι σκοτεινές δυνάμεις της ντόπιας και ξένης αντίδρασης, βλέποντας το φασιστικό καθεστώς της Αθήνας να κλονίζεται κάτω από τη συνεχώς ογκούμενη πάλη και διεθνή συμπαράσταση προς τον αγωνιζόμενο λαό μας, με πρωτεργάτες ξανά τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές μαγειρεύουν πίσω από τις πλάτες του λαού διάδοχες καταστάσεις που στην ουσία δε θα διαφέρουν από τη σημερινή. Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και το ελεγχόμενο απ' αυτούς ΝΑΤΟ επιδιώκουν μ' αυτές τις λύσεις την εξασφάλιση των προνομίων τους στην Ελλάδα, τη συνέχιση του δράματος του λαού. Επιδιώκουν τη διαιώνιση της δικτατορίας καλυμμένη με κάποια δημοκρατική δήθεν επίφαση. Τα τεχνάσματα αυτά αποβλέπουν επίσης στο να κάμψουν τη λαϊκή αντίσταση και να αποφύγουν τη διεθνή απομόνωση της φασιστικής δικτατορίας.

Εκτελεστές στη φάρσα τους αυτή, οι ιμπεριαλιστές προορίζουν το παλάτι και ορισμένους πολιτικούς παράγοντες της Δεξιάς που ερωτοτροπούν με τη δικτατορία.

Ο ελληνικός λαός δύο χρόνια τώρα παλεύει για την ανατροπή της φασιστικής δικτατορίας, για την αποκατάσταση και διεύρυνση της Δημοκρατίας, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του ως την τελική νίκη και να μην επιτρέψει στους εχθρούς του να πραγματοποιήσουν τα σκοτεινά σχέδιά τους. Γι' αυτό και ο λαός ενώνεται και διεξάγει όλο και πιο συντονισμένα την αντιδικτατορική πάλη του. Ο ελληνικός λαός απαιτεί από τους πολιτικούς παράγοντες όλων των αντιδικτατορικών παρατάξεων να ενωθούν σε κοινή δράση για την ανατροπή της τυραννίας.

Οι ενέργειες ορισμένων παραγόντων της Ενωσης Κέντρου στο εξωτερικό, που τείνουν στη μονοπώληση του αγώνα αγνοώντας τη δράση της συντριπτικής πλειοψηφίας των οργανωμένων δυνάμεων του εσωτερικού και εξωτερικού και επιμένοντας στην άρνηση της ενότητας δράσης όλων των αντιδικτατορικών δυνάμεων, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα αισθήματα του αγωνιζόμενου λαού, ζημιώνουν τον αγώνα του και βοηθούν στο να πετύχει η αντίδραση τις αντιλαϊκές της επιδιώξεις. Κάτω από τις λαθεμένες και βλαβερές αυτές τάσεις και ενέργειες, βρίσκουν στέγη και ορισμένα πρόσωπα, που ενώ ουσιαστικά ξέκοψαν από τις αρχές και το πρόγραμμα της Αριστεράς και δεν εκπροσωπούν παρά μόνο τον εαυτό τους, μιλούν και ενεργούν εξ ονόματος της ΕΔΑ και του ΠΑΜ. Ο σκληρά αγωνιζόμενος λαός καταδικάζει αυτές τις ενέργειες και καλεί τους φορείς αυτών των εμπνεύσεων να συναισθανθούν τις σοβαρότατες ευθύνες που επωμίζονται στις κρίσιμες στιγμές του αγώνα, ν' αφήσουν κατά μέρος τις στενά κομματικές και ατομικέςτους φιλοδοξίες, να εγκαταλείψουν τους ατομικούς υπολογισμούς. Ο λαός δεν είναι διατεθειμένος να συγχωρήσει κανέναν που με οποιαδήποτε δικαιολογία επιμένει στη διάσπαση των δυνάμεων της Δημοκρατίας.

Τα δυο χρόνια της φασιστικής τυραννίας έχουν πληρωθεί με λαϊκό αίμα και δάκρυ, με βάσανα και στερήσεις. Ο λαός επομένως είναι σε θέση να απαλλαγεί από το βραχνά της δικτατορίας. Κάθε διασπαστική ενέργεια αποτελεί έγκλημα σε βάρος του λαού.

Οι παρακάτω αντιστασιακές οργανώσεις εσωτερικού εκφράζοντας τα αισθήματα των οργανωμένων αντιδικτατορικών δυνάμεων και όλου του λαού, ενεργώντας με βάση τα συμφέροντα του αγώνα, δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις στην οργάνωση, καθοδήγηση και ενότητα δράσης όλων των δυνάμεων της χώρας που τάσσονται κατά τηςφασιστικής δικτατορίας. Θα συνεχίσουν τον αγώνα ως την τελική νίκη και ανατρέποντας τα σχέδια της αντίδρασης για μεσοβέζικες λύσεις θα αγωνιστούν μ' όλα τα μέσα για το γκρέμισμα της δικτατορίας, για την αποκατάσταση και διεύρυνση της Δημοκρατίας. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την απαλλαγή απότην τυραννία και αυτόν το δρόμο καλείται ν' ακολουθήσει κάθε Ελληνας πατριώτης.

Απρίλης 1969

1) Οι οργανώσεις του ΚΚΕ στο εσωτερικό. 2) Οι οργανώσεις του ΠΑΜ: Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Αιγαίου, Κρήτης, Επτανήσου, Καβάλας, Ελευσίνας, Πάτρας, Αττικής. 3) Συνεργαζόμενοι με το ΠΑΜ πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες. 4) Οι οργανώσεις της ΕΔΑ: Αθήνας, Πειραιά, Ηπείρου, Αιγαίου, Πάτρας, Ελευσίνας. 5) Οι οργανώσεις του ΕΠΑΜ Αθήνας, Πειραιά. 6) Οι οργανώσεις της ΚΝΕ. 7) Ο Αντιδικτατορικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών. 8) Αντιδικτατορική Ενωση Σωμάτων Ασφαλείας. 9) Η ΔΝΛ Αθήνας - Πειραιά. 10) Το ΠΑΜ Νέων 11) Οι αντιδικτατορικές οργανώσεις Γυναικών Αθήνας, Πειραιά.

Απρίλης 1969

ΟΡΓΗΣ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967 Αν}

ΟΡΓΗΣ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ

21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967

Αναμνήσεις μιας μαύρης μέρας

Αφησε την εφημερίδα να πέσει δίπλα του. Η αγανάκτηση τον έπνιγε. Θράσος... Δίπλα στις εθνικές γιορτές της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου θα γιορτάζεται, λέει, και η 21η Απριλίου. Τι τραγική ειρωνεία... Η καταραμένη απριλιάτικη μέρα κοντά στη γιορτή της λευτεριάς του γένους, κοντά στο ΟΧΙ κατά του μαύρου φασισμού. Και ασυναίσθητα άφησε τη σκέψη του να γυρίσει δυο χρόνια πίσω. Κείνη τη μαύρη μέρα... Την 21η Απριλίου 1967.

Ανοιξε την πόρτα και βγήκε βιαστικά στο δρόμο. Δεν είτανε 7 ακόμα. Ο πρωινός ανοιξιάτικος αέρας τού δρόσιζε το πρόσωπο. Ολα ήταν ήσυχα. Τίποτα δεν έδειχνε το κακό που ερχότανε. Μα σιγά - σιγά άρχισε να νιώθει κάπως σαν... αλλοιώτικα. Στα παράθυρα, στις μπαλκονόπορτες, στις πόρτες, αγουροξυπνημένα πρόσωπα, με διάπλατα απορημένα μάτια, φάνταζαν σα να ρωτούσαν - κι όμως δε μίλαγαν - σα να φοβόντουσαν για τη φρικτή απάντηση που θα 'ρχότανε, που δεν την πίστευαν ακόμα.

Βγήκε στον κεντρικό δρόμο. Πολίτες και στρατιωτικοί περίμεναν στα πεζοδρόμια. Κανένας δε μίλαγε. Μόνο περίμεναν. Χωρίς σκέψεις, χωρίς αισθήματα. Αδειοι... Τάχε χαμένα. Τέντωνε τ' αφτιά του ν' ακούσει κάτι. Τίποτε. Κανένας δε μίλαγε. Μα τι συνέβαινε λοιπόν; Κι όμως δε ρώταγε. Σαν κάτι να φοβότανε. Τελικά δεν κρατήθηκε. Πλησίασε ένα μπουκέτο κοριτσιών. Γρήγορα - σαν βουτηχτής - τις ρώτησε. Κι η απάντηση σαν παραφουσκωμένη μπάλα έκανε γκελ μέσα του. Δικτατορία... δικτατορία... Ξεκίνησε βιαστικά, σα νάθελε να διώξει πίσω του τη φοβερή τη λέξη. Κείνη όμως τον κυνηγούσε. Κάτω από τα συνοικιακά Γραφεία της ΕΔΑ μια κουστωδία αστυνομικών προσπαθούσε να παραβιάσει την πόρτα της. Περπάταγε, έτρεχε, ρώταγε... Υπουργοί, βουλευτές, χιλιάδες κόσμος είχε συλληφθεί τη νύχτα. Τα αστυν. τμήματα, ο ιππόδρομος, τα γήπεδα είχαν γεμίσει. Οι διαδόσεις οργίαζαν.

Στην αρχή ακούστηκαν. Υστερα στο βάθος του δρόμου φάνηκαν οι σιλουέτες τους. Τα τανκς. Ο τρόμος απλώθηκε γύρω του. Τα πεζοδρόμια άδειασαν. Τρύπωσε μαζί με άλλους στην είσοδο μιας πολυκατοικίας. Περίμενε. Εκείνα ζύγωσαν μ' ένα φοβερό θόρυβο από μοτέρ και σίδερα. Στο πρώτο, ένας ανθυπολοχαγός, σκαρφαλωμένος στον πυργίσκο του, με το χέρι έτοιμο στη σκανδάλη του αυτομάτου, κοίταζε άγρια το άνοιγμα του άδειου δρόμου. Κείνη τη στιγμή μια εικοσάχρονη κοπέλα πετάχτηκε στο δρόμο. Σαν τρομαγμένη πεταλούδα πέταξε στ' απέναντι πεζοδρόμιο. Μια άγρια φωνή - κραυγή σκυλιού - ακούστηκε μες στο θόρυβο. Σταμάτησε, γύρισε και κοίταξε απορημένη κατά κει που ακούστηκε η φωνή. Τότε τ' αυτόματο κροτάλισε. Ξέρασε φωτιά. Επιασε το λαιμό της. Το χαμόγελο χάθηκε από το όμορφο προσωπάκι. Μια βρύση αχνού, καυτού αίματος πετάχτηκε από το λαιμό της. Τα γόνατα λύγισαν και σιγά - σιγά σωριάστηκε στην κρύα άσφαλτο. Το κορμάκι σπάραξε για λίγο κι ύστερα έμεινε ακίνητο. Το κεφαλάκι έγερνε αργά σ' ένα κόκκινο, ζεστό, μαξιλαράκι. Το αίμα της.

Τα τανκς συνεχίζαν να περνούν με θόρυβο. Ολα τώρα έτρεμαν κάτω από το βάρος του σιδήρου και της χτηνωδίας. Εκλεισε τα μάτια του. Μήπως ήταν όνειρο; Οχι. Το χέρι σκούπισε το καταϊδρωμένο πρόσωπό του. Βάλθηκε να τρέχει. Λες κι ήθελε μ' αυτόν τον τρόπο να διώξει τη φοβερή εικόνα.

Ξεθεωμένος γύρισε σπίτι του. Επεσε στο κρεβάτι του κι ένας βαρύς λήθαργος τον τύλιξε με τις κατάμαυρες φτερούγες του. Ξαφνικά μια άγρια κραυγή τον ξύπνησε. Πετάχτηκε αλαφιασμένος κι έτρεξε στην μπαλκονόπορτα. Κύταξε προς τα κάτω το σκοτεινό δρόμο. Προσπάθησε να δει, ν' ακούσει. Κάτι σκιές πάλευαν μες το σκοτάδι. Αρβυλα, κλαγγές όπλων ακουγόντουσαν. Ενα κορμί σα σακί πεταγότανε σ' ένα σταματημένο τζιπ. Και τότε η κραυγή έσκισε πονεμένη την ησυχία της νύχτας και σκέπασε το μοτέρ τ' αυτοκινήτου που 'φευγε βιαστικά. - Φασίστες... δολοφόνοι... κι ύστερα ησυχία. Η νέκρα απλώθηκε ξανά στον έρημο δρόμο. Από την ανατολή άρχισε να χαράζει το φως της καινούργιας μέρας. Ενα εικοσιτετράωρο της φασιστικής δικτατορίας είχε συμπληρωθεί γεμάτο φρίκη και αίμα.

Αυτή την καταραμένη μέρα οι μαύροι συνταγματάρχες θέλουν να γιορτάσει σαν εθνική επέτειο ο λαός που δημιούργησε το 1821, την 28η Οκτωβρίου και την Αντίσταση. Ως πότε όμως; Ως τη μέρα εκείνη που ο ίδιος λαός με την καθοδήγηση του ΚΚΕ και του ΠΑΜ θα γκρεμίσει τη δικτατορία και θα τη γιορτάσει σαν επέτειο μιας αληθινής Δημοκρατίας.

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Δύο χρόνια τώρα δυναστεύει τον τόπο μας η ομ

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ

Δύο χρόνια τώρα δυναστεύει τον τόπο μας η ομάδα των επίορκων συνταγματαρχών που με τα όπλα του ΝΑΤΟ και την άμεση υποστήριξη των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και των ρεβανσιστών της Βόννης άρπαξε την εξουσία. Ο λαός βρίσκεται κάτω από συνεχή διωγμό και οδηγείται στην καταστροφή.

Η χούντα από την πρώτη στιγμή βρέθηκε απομονωμένη και η απομόνωσή της αυτή μεγαλώνει συνεχώς τόσο στο εσωτερικό της χώρας άλλο τόσο και σε διεθνή κλίμακα. Ο ελληνικός λαός δεν περιορίστηκε μόνο στο να απομονώσει τους μαύρους συνταγματάρχες. Διεξάγει αγώνα ασίγαστο. Οργανώνει και ετοιμάζει την τελική μάχη ενάντια στη φασιστική τυραννία.

Τη στιγμή που ο λαός αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στον αντιδικτατορικό του αγώνα, η μεγάλη πλειοψηφία της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μένει αναποφάσιστη, δεν προχωράει σε συντονισμό της πάλης, γεγονός που αντικειμενικά μόνο τον εχθρό εξυπηρετεί. Ο αγωνιζόμενος λαός με πίκρα βλέπει να συνεχίζεται δύο χρόνια τώρα η αδικαιολόγητη αυτή στάση σειράς πολιτικών παραγόντων.

Στις πλατιές λαϊκές μάζες έχει γίνει συνείδηση το ότι είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ η συνένωση όλων των πατριωτικών αντιδικτατορικών δυνάμεων σ' ένα πανελλήνιο αντιδικτατορικό μέτωπο με κύριο στόχο το γκρέμισμα της φασιστικής δικτατορίας, την αποκατάσταση και διεύρυνση της Δημοκρατίας.

Οι προσπάθειες μονοπώλησης του αγώνα, οι αυταπάτες και η αναμονή για δήθεν "αλλαγές" που θα πραγματοποιήσουν τα αφεντικά της χούντας, η άρνηση με οποιονδήποτε τρόπο της ενότητας δράσης κατά της δικτατορίας, όχι μόνον δεν εξυπηρετούν την ιερή υπόθεση του βασανιζόμενου λαού, αλλά αποτελούν παράγοντες που βοηθούν τη συνέχιση του ελληνικού δράματος.

Το ΚΚΕ ανταποκρινόμενο στην ανάγκη του αγώνα, δίνει όλες του τις δυνάμεις και ταυτόχρονα δε σταμάτησε ούτε στιγμή να καλεί όλους τους Ελληνες πατριώτες ανεξάρτητα από πεποιθήσεις να συνενωθούν στο πλατύ ΠΑΜ για να γκρεμιστεί η χούντα. Η ειλικρινής πατριωτική θέση του ΚΚΕ βρίσκει βαθιά απήχηση στον αγωνιζόμενο λαό, ο οποίος χωρίς να σταματάει τον αγώνα του καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συναισθανθούν τις ευθύνες που επωμίζονται στις κρίσιμες αυτές στιγμές και να κάνουν πράξη το πανεθνικό καθήκον - να πάρουν δραστήρια μέρος στο δύσκολο αγώνα που διεξάγει ο λαός.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Εργάτες, αγρότες, νέοι και νέες όλης της χώρας Η φ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Εργάτες, αγρότες, νέοι και νέες όλης της χώρας

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τον τόπο μας να στενάζει κάτω από την μπότα του μισητού φασισμού, που εγκαθίδρυσαν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές χρησιμοποιώντας μια χούφτα πράκτορές τους.

Ολόκληρος ο λαός δυο χρόνια τώρα διεξάγει σκληρό και δύσκολο αγώνα για την ανατροπή της φασιστικής δικτατορίας, την αποκατάσταση και διεύρυνση της Δημοκρατίας.

Ο λαός δεν είναι μόνος στον αγώνα του. Στο πλευρό του στέκει όλη η προοδευτική ανθρωπότητα μ' επί κεφαλής τη μεγάλη Σοβιετική Ενωση. Τα κομμουνιστικά κόμματα και το παγκόσμιο προλεταριάτο πρωτοστατούν στο συνεχώς ογκούμενο κίνημα αλληλεγγύης προς τον αγώνα μας.

Το λαομίσητο δικτατορικό καθεστώς το κλονίζει η λαϊκή πάλη και η διεθνής απομόνωση.

Εργαζόμενοι όλης της χώρας!

Μετατρέψτε τη μεγάλη μέρα των προλεταρίων όλου του κόσμου, την εργατική πρωτομαγιά, σε μέρα σταθμού για τη νέα Εθνική μας Αντίσταση! Πυκνώστε τις γραμμές του ΕΠΑΜ. Δυναμώστε την ενότητα δράσης στους τόπους δουλιάς και κατοικίας, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, στους στρατώνες, στις πόλεις και τα χωριά, στα λιμάνια και τα καράβια, κάθε σπιθαμή τούτης της μαρτυρικής γης ας γίνει ταμπούρι της Αντίστασης και τάφος των τυράννων. Ενωμένος ο λαός είναι πανίσχυρος. Καμιά δύναμη δε θα μπορέσει να ανακόψει το δρόμο προς τη νίκη. Ο λαός ενωμένος θα σαρώσει δούλους και αφεντικά. Θα συντρίψει την τυραννία και θα φέρει την πραγματική λευτεριά στον τόπο μας. Ολοι στον αγώνα κατά του φασισμού!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

Ζήτω η Δημοκρατία!

Κάτω η φασιστική δικτατορία.

Απρίλης 1969 ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ