ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΟΚ
"Ζεστάθηκαν" οι τσέπες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ .-

Οι πληρωμές των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ χτες το πρωί διέλυσαν κάθε ίχνος δυσπιστίας και γκρίνιας, που φάνηκε πως μπορούσε να "διαβρώσει" την ομάδα στην κρίσιμη αυτή καμπή της πορείας της, λίγο πριν τη μεταβίβαση της προεδρίας από τον κ. Μπατατούδη στον κ. Αγγελόπουλο.Ο πρώτος από τους δύο και σημερινός πρόεδρος του ΠΑΟΚ με ποσό 25 εκατομμυρίων δρχ. εξόφλησε από το πριμ τετράδας τους παίκτες και τώρα όλα είναι καλύτερα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, που συνεχίζει την προετοιμασία της για το παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Πανελευσινιακό την προσεχή Κυριακή στην Τούμπα. Για το παιχνίδι αυτό ο ΠΑΟΚ θα κυκλοφορήσει αύριο23.000 εισιτήρια. Σε ό,τι αφορά την κλήρωση Κυπέλλου με τον Παναιγιάλειο στο Αίγιο, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ είδαν με θετικό μάτι το αποτέλεσμα της κλήρωσης και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους γι' αυτήν.

ΑΡΗΣ

Μπορεί η κλήρωση του Κυπέλλου να φέρνει τον Αρη και πάλι αντίπαλο του Ολυμπιακού στο γήπεδο Χαριλάου της Θεσσαλονίκης, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο προς το παρόν οι παράγοντες της ομάδας ασχολούνται περισσότερο με τα πιθανά μεταγραφικά αποκτήματα και λιγότερο με την πορεία της ομάδας. Η ενίσχυση του Αρη είναι άλλωστε θέμα που έχει δρομολογηθεί εδώ και αρκετές μέρες. Μεταξύ των μεταγραφικών στόχων είναι ο παλιός παίκτης της ομάδας Τραϊανός Δέλλας, που έχει ήδη αποστείλει εξώδικο με το οποίο ζητεί να μάθει τις προθέσεις των παραγόντων του συλλόγου απέναντί του. Αν στον Αρη θέλουν πίσω τον Δέλλα από τη Σέφιλντ, θα πρέπει να σεβαστούν και τους οικονομικούς όρους μιας τέτοιας συμφωνίας, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να καταβάλουν ποσό μεγαλύτερο των 200 εκατομμυρίων δρχ.

Ακόμη στα μεταγραφικά σχέδια των παραγόντων του Αρη περιλαμβάνονται παίκτες σαν τον Λευκορώσο Πετρ Κατσούρο, επίσης από τη Σέφιλντ, τον Βούλγαρο Ιβάνοφ, τον 25χρονο Καμερουνέζο Κιούο Αντίσα, που ήδη δοκιμάζεται στη Θεσσαλονίκη από τον Φοιρό, ο Ισλανδός Σιουργκέιρσον, ο Γεωργιανός Κιπιάνιν και ο Γιώργος Γεωργιάδης από τη Νιούκαστλ. Κάποιοι απ' αυτούς είναι πολύ πιθανό πως θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη το Γενάρη.

Ντ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥΣΗΣ

ΑΕΚ
Μπλαχίν και με τη... βούλα

Οπως αναμενόταν, επισημοποιήθηκε χτες η πρόσληψη του Ολεγκ Μπλαχίν από την ΑΕΚ. Σύμφωνα με την επίσημη (όσο και λιτή) ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ, η συνεργασία των δύο πλευρών ισχύει ως τον Ιούνη του 2000. Πληροφορίες όμως υποστηρίζουν πως η "κιτρινόμαυρη" εταιρία διατηρεί ως οψιόν το δικαίωμα παραμονής του Ουκρανού μετά το καλοκαίρι. Ο ίδιος χθες απέφυγε να πει πολλά: "Την ΑΕΚ την έχω παρακολουθήσει μόνο ως θεατής. Πρέπει να δω τα προβλήματα από κοντά για να μιλήσω. Σίγουρα πάντως εκπληρώνει τις φιλοδοξίες μου. Τώρα θέλουμε πολύ δουλιά, λίγα λόγια".

Ο εντεταλμένος της πολυεθνικής, Δ. Μελισσανίδης, θα τον παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι στους παίχτες και τα υπόλοιπα στελέχη του ποδοσφαιρικού τμήματος. Μετά αναμένεται ο Μπλαχίν να κάνει και... προγραμματικές δηλώσεις στα ΜΜΕ. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο πρώτος του αγώνας θα είναι με αντίπαλο τον Αρη. Την ομάδα που, με τη νίκη της στην Τούμπα, στάθηκε η αφορμή ν' απολυθεί ο Μπλαχίν από τον έτερο "δικέφαλο" του πρωταθλήματος,τον ΠΑΟΚ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ENIC, Μαρκ Τζόουνς, είδε την πρόσληψη του Ουκρανού ως ευκαιρία δημιουργίας εντυπώσεων και αποστολής μηνυμάτων. Σε μια προσπάθεια λοιπόν ν' αναστραφεί το σε βάρος της πολυεθνικής κλίμα, αλλά και να υπενθυμίσει πως το κέρδος είναι ο βασικός στόχος, δήλωσε: "Ξεκάθαρος στόχος μας παραμένει η κατάκτηση του τίτλου της πρωταθλήτριας Ελλάδας που συνεπάγεται τη συμμετοχή της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η ENIC θα υποστηρίξει την ΠΑΕ ΑΕΚ 100% σ' αυτή την προσπάθεια".

Στο μεταξύ η ΠΑΕ ΑΕΚ έστειλε εξώδικο στον Στεπάνοβιτς με το οποίο καταγγέλλει τη συνεργασία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες η "Ενωση" επικαλείται τρεις λόγους. Δηλώσεις του "Στέπι" κατά της διοίκησης, κακή φυσική κατάσταση μ' αρνητικά αποτελέσματα και τις κίτρινες κάρτες Κοπιτσή, Καλιτζάκη. Ετσι, μετά τους Κομνηνό, Ραβούση οι διαφορές και με το Γιουγκοσλάβο τεχνικό θα λυθούν από τη δικαιοσύνη. Μόνο που στην περίπτωσή του μάλλον θα εμπλακούν και οι υπερκείμενες αθλητικές αρχές, δηλαδή ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Μια από τα ίδια

Παραιτήθηκε η Επιτροπή Διαιτησίας με αόριστες καταγγελίες

Την πεπατημένη ακολούθησαν τα 10 από τα 11 μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας (ΕΔ) που χθες δήλωσαν παραίτηση, καταγγέλλοντας "Θεούς και δαίμονες" ως υπεύθυνους για την κατάντια του ποδοσφαίρου και της διαιτησίας. Ομως ούτε αυτοί τόλμησαν να μιλήσουν συγκεκριμένα και να παρουσιάσουν στοιχεία. Ετσι οι πράξεις και τα λόγια τους φαντάζουν ως μια προσπάθεια αποστασιοποίησης από τις ευθύνες και "ηρωικής εξόδου". Παρ' όλα αυτά, επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά η σαπίλα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και η απραξία (που ισούται με συνενοχή) των υπευθύνων κάθε επιπέδου.

Στην επιστολή παραίτησης μεταξύ άλλων αναφέρεται: "Δεν έχουμε εχέγγυα και δεν μπορούμε να επιτελέσουμε το έργο μας. Δεν έχουμε το συντονισμό των Επιτροπών Ορισμού (ΕΟΔ) και Πειθαρχικής (ΠΕΔ) της ΕΠΑΕ όπως προβλέπεται από τον κανονισμό. Λειτουργεί ένα παρασκήνιο γύρω από το χώρο ποδοσφαίρου και διαιτησίας που εμποδίζει την εξυγίανση".

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΟΔ, Φρ. Αρμάος, κατήγγειλε πως "υπήρχαν διαιτητές που ήξεραν μέρες πριν σε ποιο αγώνα σφυρίζουν" και πρόσθεσε ειρωνικά: "Το Αγιο Πνεύμα προφανώς φώτιζε μερικούς". Ενώ ο πρόεδρος της ΕΔ, Β. Βουράκης, έριξε το μεγαλύτερο βάρος στην ΕΠΑΕ: "Είχα προτείνει στον κύριο Αλαμάνο για την ΕΟΔ 4 ονόματα και έβαλε άλλους. Από κει αρχίζει το δράμα. Ξεκινήσανε κινητά και σημειωματάκια πριν τους ορισμούς. Στην ΕΟΔ ό,τι προτείνει ο κύριος Χρυσάνης περνάει. Επιασε μετά ο κύριος Αλαμάνος και την πειθαρχική". Για την οποία ο Φρ. Αρμάος είπε: "Υπάρχουν διαιτητές που σφύριξαν άσχημα και μετά ξανάπαιξαν"...

Ο Β. Βουράκης ακόμα παραδέχτηκε πως "από τον πίνακα της Α' Εθνικής πρέπει αυτή τη στιγμή να φύγουν τουλάχιστον 10 άτομα" και συνέχισε τις αόριστες καταγγελίες του: "Το πρωτάθλημα και η διαιτησία βρομάει. Υπάρχει παρέα έξω από τη διαιτησία που επηρεάζει καταστάσεις. Φοβάμαι ότι τα ντέρμπι δε θα τελειώσουν (...)". Αυτό που δεν είπε ούτε ο ίδιος ούτε κανένας άλλος από τα μέλη της ΕΔ, είναι οι δικές τους ευθύνες. Γιατί, π.χ., τις προτάσεις για τα ονόματα είτε στις επιτροπές, είτε στους πίνακες ο κύριος Βουράκης τις έκανε. Τα ηνία αυτοί τα είχαν στα χέρια τους. Αν λοιπόν κάποιοι τους τοποθετούσαν εμπόδια να τους κατονομάσουν.

Η συνέχεια (αναμένεται πολυτάραχη) θα δοθεί σήμερα. Ο Βουράκης θα ενημερώσει το ΔΣ της ΕΠΟ και θα θέσει επίσημα την παραίτηση υπόψη των μελών του. Ομως ήδη αρκετοί σύμβουλοι τον επικρίνουν και γι' αυτά που είπε, αλλά και γιατί με τη στάση του δείχνει ασέβεια στους θεσμούς. "Πρώτα ενημέρωσε τα ΜΜΕ και μετά εμάς. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά" έλεγε χθες στέλεχος της Ομοσπονδίας. Πάντως, ανεξάρτητα από τις ενέργειες των ποδοσφαιροπαραγόντων, επιτέλους και η Δικαιοσύνη πρέπει ν' αφυπνιστεί. Ερευνα σε πρόσωπα και καταστάσεις, π.χ., πόθεν έσχες, θα έδειχνε πολλά. Υπάρχει η βούληση;

Να σημειώσουμε ότι από τους 10 παραιτηθέντες οι τρεις δεν έχουν υπογράψει το κείμενο, απλώς συμφώνησαν προφορικά.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-1
"Αυτοκτόνησε" στην Ουκρανία

Κάτι λιγότερο από οκτώ λεπτά... Τόσο χρειάστηκε η Ντιναμό Κιέβου να φέρει τα πάνω κάτω χτες στο Κίεβο και να "παγώσει" τα όνειρα του Παναθηναϊκού να φύγει από την κάτασπρη, λόγω χιονιού, πρωτεύουσα της Ουκρανίας με τους τρεις βαθμούς της νίκης.

Η "αυτοκτονία" των παικτών του Βασίλη Δανιήλ έγινε 10 πριν το τέλος, όταν ο Μπασινάς με αυτογκόλ σημείωσε το δεύτερο τέρμα των Ουκρανών και τους έδωσε το δικαίωμα να πάρουν τη νίκη με 2-1. Μια νίκη που ήρθε από το... πουθενά καθώς τίποτα μέχρι το 72δεν προδίκαζε το εφιαλτικό τελευταίο τέταρτο που έζησαν οι "πράσινοι" στο χθεσινό παιχνίδι.

Η ομάδα του Βασίλη Δανιήλ ανεπηρέαστη από το πολικό ψύχος που επικρατούσε στο Κίεβο, στάθηκε πολύ καλά στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, αντιμετωπίζοντας στα ίσια τους Ουκρανούς που ήταν το φαβορί. Μάλιστα με το συμπλήρωμα 35 στον αγώνα κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ, όταν μετά από σέντρα του Κιάσσου ο Λαγωνικάκης με διαγώνιο σουτ κεραυνοβόλησε τον Σουκόφσκι γράφοντας το 0-1 κάνοντας το "τριφύλλι" να ανθίσει στον παγωμένο αγωνιστικό χώρο του "Ολιμπίνσκι".

Με την έναρξη της επανάληψης και την ψυχολογία υπέρ τους οι παίκτες της ελληνικής ομάδας ξεκίνησαν δυνατά επιβάλλοντας το ρυθμό τους. Με συνεχές πρέσινγκ στο κέντρο και στην άμυνα έβαζαν από την αρχή τέλος στις όποιες επιθετικές ορέξεις των Ουκρανών. Και κάποιες στιγμές που οι Σεφτσένκο και Ρεμπρόφ βρέθηκαν στην περιοχή της ελληνικής ομάδας, εκεί υπήρχε ο Γιόζεφ Βάντσικ, που με την εμπειρία του "καθάριζε" τις φάσεις.

Κι όμως όλα άλλαξαν άρδην μετά το 70. Ενα λάθος του Αποστολάκη στο κέντρο του γηπέδου έδωσε το δικαίωμα στον Λούζνικ να ξεχυθεί προς την περιοχή του Βάντσικ, όπου πραγματοποίησε παράλληλα σέντρα την οποία εκμεταλλεύτηκε άριστα ο Ρεμπρόφ ισοφαρίζοντας σε 1-1. Από κει και πέρα οι ισορροπίες άλλαξαν, με τους Ουκρανούς να πιέζουν ασφυκτικά. Η πίεση αυτή είχε αποτέλεσμα στο 80. Σε μια σύγχυση μέσα στην περιοχή του Βάντσικ μετά από κόρνερ των Ουκρανών, ο Κιάσσος που ήταν κοντά στο δοκάρι προσπάθησε να διώξει προς τα έξω, αλλά η μπάλα βρήκε στο στήθος του Μπασινά και κατέληξε στα δίχτυα. Τρία λεπτά αργότερα οι γηπεδούχοι είχαν δοκάρι σε απευθείας φάουλ του Σεφτσένκο.

Οι "πράσινοι" παίζοντας το τελευταίο τους χαρτί προσπάθησαν να αντιδράσουν στα τελευταία λεπτά αλλά στάθηκαν άτυχοι στο 87 όταν έχασαν διπλή ευκαιρία με τους Κωνσταντινίδη και Μάουρο Ντα Σίλβα.

Ο Γερμανός διαιτητής Κρουγκ έδειξε την κίτρινη κάρτα στον Λαγωνικάκη και τον Κουσόφσκι.

ΝΤΙΝΑΜΟ: Σουκόφσκι, Λούζνικ, Κάρντας (87 Μιχαϊλένκο), Κολόπκο, Φεντόροφ, Ντιμιτρούλιν, Καλκιέβιτς, Σεφτσένκο, Ρεμπρόφ, Γκούσιν, Κουσόφσκι (46 Μπέλκεβιτς).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βάντσικ, Αποστολάκης (78 Κόλα), Κιάσσος (85 Ντα Σίλβα), Μπασινάς, Αλεξόπουλος, Βόκολος, Λαγωνικάκης, Ασάνοβιτς, Κωνσταντινίδης, Λυμπερόπουλος, Βαζέχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ