ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Μαγειρέματα...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Από την πρώτη στιγμή που η βρετανική Βουλή των Λόρδων αποφάνθηκε ότι ο στυγερός πρώην δικτάτορας της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ, δε χαίρει ασυλίας και επομένως μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την έκδοσή του στην Ισπανία, για να δικαστεί για τα εγκλήματα της γενοκτονίας και της τρομοκρατίας, άρχισαν οι πολυποίκιλες πιέσεις ακόμα και απειλές, προκειμένου να αποφευχθεί η "ταπείνωσή του". Ορισμένες εξ αυτών φαίνεται ότι μπορούν να ευοδωθούν.

Τουλάχιστον σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία που κυκλοφορούν στη βρετανική πρωτεύουσα, από το βράδυ του Σαββάτου υπήρξε μάλλον συμφωνία μεταξύ του απεσταλμένου του Χιλιανού Προέδρου Εδουάρδο Φρέι,του υπουργού Εξωτερικών Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα και του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών Τζακ Στρο προκειμένου να απελευθερωθεί ο Πινοτσέτ και να επιστρέψει στη Χιλή και να προσαχθεί σε δίκη για τα εγκλήματα κατά τη διάρκεια της 17χρονης χούντας που ηγήθηκε. Την πρόταση αυτή την έφερε στις "αποσκευές" του ο Ινσούλσα από το Σαντιάγο και σύμφωνα με τις πληροφορίες που εμφανίστηκαν στον αγγλικό Τύπο το Σαββατοκύριακο, ανέφεραν ότι Στρο την αντιμετωπίζει ευνοϊκά, αφού τη βλέπει ως "διέξοδο".

Το πώς ακριβώς μπορεί αυτό να καταστεί δυνατόν, αφού ο Πινοτσέτ χαίρει ασυλίας διά βίου στη χώρα του, ως ισόβιος γερουσιαστής, δεν έχει διευκρινιστεί, όπως ήταν φυσικό, και πιθανά αυτό και μόνο ήταν αρκετό να προκαλέσει τη μήνιν και την άμεση αντίδραση 120 Εργατικών βουλευτών, μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, οι οποίοι "διαμήνυσαν στον υπουργό Εσωτερικών Τζακ Στρο ότι στην περίπτωση που επιτρέψει στο πρώην δικτάτορα να επιστρέψει στη χώρα του θα δημιουργήσουν μεγάλο πολιτικό πρόβλημα", αφού δεν υπάρχουν οι νομικές δυνατότητες σήμερα για τον στρατηγό Πινοσέτ να δικαστεί στη χώρα του, λόγω της αμνηστίας που έχει δοθεί για την περίοδο που ήταν στην εξουσία.

Απειλές

Πώς ακριβώς θα αντιδράσει ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών δεν είναι γνωστό, αφού πάνω του έχει πέσει πλέον όλο το βάρος της υπόθεσης με την κυβέρνηση της χώρας του επισήμως να "νίπτει τας χείρας της" και την ομόλογή της χιλιανή να απειλεί - προκειμένου να ασκήσει πίεση στη βρετανική πλευρά - ότι σε περίπτωση που ο στρατηγός Πινοσέτ εκδοθεί στην Ισπανία, θα διακόψει τις εμπορικές συναλλαγές με τη Βρετανία. Θα πρέπει μέχρι την 11η Δεκέμβρη να αποφασίσει για την τύχη του πρώην δικτάτορα, αν δηλαδή θα προχωρήσουν οι διαδικασίες της έκδοσής του στην Ισπανία ή θα του επιτρέψουν την επιστροφή στη Χιλή για "ανθρωπιστικούς λόγους"...

Οι απειλές της χιλιανής κυβέρνησης δεν είναι οι μόνες. Απειλές κατά της ζωής της δέχεται από οπαδούς του πρώην δικτάτορα και η κόρη του ανατραπέντος Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε,Ισαβέλ, μετά την επιστροφή της από τη Μαδρίτη και το Λονδίνο, όπως δήλωσε η ίδια. Η Ισαβέλ Αλιέντε, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εξήγησε πως έχει δεχτεί τηλεφωνικές απειλές για "αργό θάνατο", συνοδευόμενες από ακατονόμαστες φράσεις και χαρακτηρισμούς όπως "κομμουνιστικό γουρούνι". Παράλληλα επανέλαβε πως θα επιθυμούσε να δικαστεί ο Πινοσέτ στη Χιλή, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η δικαιοσύνη θα ασκούσε ανεπηρέαστη το έργο της, ενώ εκτιμά πως τη στιγμή ετούτη δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, αφού "υπάρχει νόμος περί αμνηστίας, ο Πινοτσέτ είναι γερουσιαστής, η στρατιωτική δικαιοσύνη διαθέτει υπερβολικές αρμοδιότητες και εξουσίες και η πολιτική δικαιοσύνη είναι γεμάτη αναστολές".

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
"Δε θα πάψουμε να αντιστεκόμαστε... "

Εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η ΕΕΔΔΑ και η Παλαιστινιακή Παροικία στην Ελλάδα, 21 χρόνια μετά τη θέσπιση της Ημέρας Αλληλεγγύης από τον ΟΗΕ

"Δε θα πάψουμε να αντιστεκόμαστε αν δεν απελευθερωθεί και το τελευταίο εκατοστό παλαιστινιακής γης", τόνισε ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, κ. Αμπντάλα Αμπντάλα,κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Παλαιστινιακή Παροικία στην Ελλάδα και η ΕΕΔΔΑ με την ευκαιρία της 29ης Νοέμβρη, Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό που καθιέρωσε ο ΟΗΕ το 1977.

Ο κ. Αμπντάλα αναφέρθηκε στην πρόσφατη ισραηλινο - παλαιστινιακή "συμφωνία" που υπογράφτηκε στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, καθιστώντας σαφές ότι για τους Παλαιστινίους είναι ξεκάθαρο ότι η ενεργός παρέμβαση των ΗΠΑ και ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών δεν είναι αποτέλεσμα όψιμης συνειδητοποίησης των ευθυνών τους για το δράμα του παλαιστινιακού λαού, αλλά είναι απλώς έκφραση της αγωνίας τους για διασφάλιση των μεγάλων συμφερόντων, που έχουν στην περιοχή, τα οποία απειλούνταν από την ισραηλινή τακτική. Εντούτοις, ο Παλαιστίνιος πρέσβης συμπλήρωσε ότι για να επικρατήσει συνολική ειρήνη στην περιοχή θα πρέπει να διαδραματίσουν ενεργότερο ρόλο η ΕΕ και η Ρωσία, να μείνει πιστό στις δεσμεύσεις του το Ισραήλ, να επιτευχθεί ειρήνη και με τις γείτονες αραβικές χώρες, όπως η Συρία, και να υπάρξει ενότητα των δυνάμεων που προσδοκούν την ειρήνη. Ο κ. Αμπντάλα, αφού ευχαρίστησε την ΕΕΔΔΑ, τους ελληνικούς μαζικούς φορείς, τα κόμματα και τον ελληνικό λαό για τη διαρκή συμπαράστασή του που είναι υψίστης αναγκαιότητας, κατέστησε σαφές ότι στις 4 Μάη του 1999 θα ανακηρυχτεί, επισήμως, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, χαιρέτισαν η εκπρόσωπος του Κέντρου Πληροφοριών του ΟΗΕ κ. Μίρκα Γόντικα, η οποία ανέγνωσε το μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με αφορμή την επέτειο, η εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Παροικίας στην Ελλάδα κ. Ράντα Καρά, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ κ. Παπαμάργαρης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Ηλίας Λέγγερης, διπλωματικές αντιπροσωπείες από την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Αλγερία, το Μαρόκο, τη Συρία, την Αίγυπτο και την Τυνησία, εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ, της ΓΣΕΕ, της ΕΕΔΥΕ, της ΠΕΔΥΕ, της Επιτροπής Αφρικανικής Αλληλεγγύης στην Ελλάδα.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΗΠΑ
Είχαν συνεργασία με τον Χίτλερ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αρκετοί ιστορικοί είχαν στο παρελθόν υποστηρίξει ότι μεγάλα βιομηχανικά κοντσέρν στις ΗΠΑ βρίσκονταν μονίμως σε "επαφή", ακόμα και σε συνεργασία με τις δυνάμεις του Γ Ράιχ, ενώ κάποιοι υποστήριζαν ακόμα ότι οι ΗΠΑ άργησαν πολύ να μπουν στον πόλεμο, περιμένοντας να δουν προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα, ώστε να ταχθούν με το μέρος του.

Ολες αυτές οι εικασίες, ακόμα και βεβαιότητες, έρχονται και πάλι στην επιφάνεια με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και αποδεικνύουν τη συνεργασία μεγάλων αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών με το καθεστώς των Ναζί, όπως ανακάλυψαν ιστορικοί και δικηγόροι, που ερευνούν υποθέσεις πρώην αιχμαλώτων πολέμου και αναφέρει σε δημοσίευμά της η κυριακάτικη "Ουάσιγκτον Ποστ". "Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι έγιναν μυστικές επαφές" ανάμεσα σε αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και τις θυγατρικές τους στη Γερμανία, στη διάρκεια του πολέμου, δήλωσε στην εφημερίδα ο δικηγόρος Μάικλ Χάουζφελντ,ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση μιας Ρωσίδας, πρώην αιχμάλωτης πολέμου, που είχε υποχρεωθεί από τους Ναζί σε καταναγκαστική εργασία και έχει υποβάλει μήνυση εναντίον της αυτοκινητοβιομηχανίας "Φορντ". Η ομάδα που αποτελείται από νομικούς και ερευνητές προσπαθεί να ανακαλύψει αν οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έμμεσα ή άμεσα αποκόμισαν κέρδη από την καταναγκαστική εργασία αιχμαλώτων πολέμου από τους Ναζί. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υφίσταται αναφορά του αμερικανικού στρατού με ημερομηνία 5 Σεπτέμβρη 1945, που κατηγορεί τη θυγατρική της "Φορντ" στη Γερμανία ότι λειτουργούσε ως "οπλοστάσιο των Ναζί, τουλάχιστον για την κατασκευή στρατιωτικών οχημάτων", ενώ ανάλογοι ισχυρισμοί υπάρχουν και για την "Τζένεραλ Μότορς" και σύμφωνα μάλιστα με ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία κατηγορείται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη στρατιωτική επέμβαση του Χίτλερ στην Πολωνία και τη Σοβιετική Ενωση, γράφει η "Ουάσινγκτον Ποστ".

Φυσικά, οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αποκρούσει κατηγορηματικά όλες αυτές τις κατηγορίες που τους επισυνάπτουν για χρησιμοποίηση της καταναγκαστικής εργασίας των αιχμαλώτων πολέμου στις θυγατρικές τους στη Γερμανία ή ότι ενίσχυσαν τη γερμανική πολεμική μηχανή κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Ο Σαρίφ στις ΗΠΑ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Με καθυστέρηση ενός μήνα, ο Πακιστανός πρωθυπουργός αναχώρησε χθες για διήμερο ταξίδι στην Ουάσιγκτον, όπου θα αναζητήσει ενεργότερη αμερικανική στήριξη και θα εγείρει ζήτημα "μεσολάβησης" στο Κασμίρ.

"Θα υπογραμμίσω την ανάγκη μεγαλύτερης διεθνούς προσοχής στην επίλυση της διαφιλονικίας (του Κασμίρ)" δήλωσε ο Σαρίφ, χαρακτηρίζοντας το διμερές αυτό πρόβλημα Πακιστάν - Ινδίας "τη ρίζα της έντασης και της αβεβαιότητας στη Νότια Ασία".

Η Ινδία πάντως έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί κάθε είδους "διαμεσολάβηση", πολλώ μάλλον των ΗΠΑ, που έχουν έντονο γεωπολιτικό συμφέρον στην περιοχή.

Η επίσκεψη Σαρίφ στις ΗΠΑ, εξέφρασε την εκτίμηση μια πρώην πρέσβειρα του Πακιστάν στις ΗΠΑ με άρθρο της στην αγγλόφωνη "The News" του Πακιστάν, σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον "ελπίζει σε πρόοδο όσον αφορά την πολιτική μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων από πλευράς Πακιστάν".

Οι ΗΠΑ αναμένεται ότι θα αποκορυφώσουν τις πιέσεις τους προς το Πακιστάν να υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων (NPT), αλλά ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ είναι βέβαιο ότι θα συνδέσει κάτι τέτοιο με την πλήρη άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους μετά τις πυρηνικές δοκιμές το Μάη από Ινδία και Πακιστάν στις δύο χώρες.

Νωρίτερα, το Νοέμβρη, ο Μπιλ Κλίντον ήρε, μετά από έγκριση του Κογκρέσου, κάποιες από τις κυρώσεις.

"Να εκδοθεί ο Πινοτσέτ", γράφει η πικέτα στο κάγκελο του νοσοκομείου, όπου φρουρείται ο πρώην δικτάτορας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ