ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αρχισαν τα "ΘΑ"...

ΔΟΥΛΙΑ θα βρουν 144.000 χιλιάδες νέοι μέχρι και το 2000, εξήγγειλε χτες με ...περηφάνια ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο, και, ούτε λίγο - ούτε πολύ, μας είπε ότι λύθηκε το πρόβλημα της ανεργίας των νέων.

***

Και γιατί δεν έλεγε 1.144.000; Στο κάτω - κάτω, αυτού του τύπου οι εξαγγελίες ...τσάμπα είναι. Το 'χουμε δει το "έργο" δεκάδες φορές και το μόνο που μπορεί να μας θυμίσει είναι ...τη μυρωδιά των επικείμενων ευρωεκλογών - και πιθανά, όχι μόνο αυτών - κατά το καλοκαίρι.

***

Μάλιστα, έκανε και ειδική μνεία στους νέους αγρότες ο Σημίτης. Ισως, επειδή αυτοί έχουν "τσουρουφλιστεί" πιο πολύ από τους άλλους με τον "ευρωπαϊκό προσανατολισμό" της χώρας. Βεβαίως, δε θυμήθηκε ότι τα πλάνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης λένε μέχρι το 2000 να έχει ...εκλείψει το είδος.

***

Κι όχι μόνο οι νέοι αγρότες, αλλά και οι μεσόκοποι και οι γέροι και οι γυναίκες και τα παιδιά και ...γενικώς οποιοσδήποτε ασχολείται με τη γη (με εξαίρεση λίγους "εκσυγχρονισμένους" μεγαλοτσιφλικάδες).

***

Αυτά, χωρίς να ξεχνάμε ότι έχει βάλει στα ...σκαριά και τη μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής ανέργων (και, μάλιστα, ανειδίκευτων), που υπήρξε ποτέ στη χώρα και ονομάζεται "νέο εκπαιδευτικό σύστημα" ή "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση".

***

Τέλος πάντων, τι να πεις; Είναι να τους λυπάσαι στην κατάσταση που έχουν περιέλθει. Προσπαθούν απεγνωσμένα να κάνουν "κοινωνική πολιτική" με ψέματα και τους είναι ακόμα κι αυτό δύσκολο έως απεχθές. Ούτε να υποκριθούν δεν μπορούν ότι παίρνουν "φιλολαϊκά" μέτρα.

***

Οσο για τη γνώμη που έχει για όλα τούτα η νεολαία της χώρας ...ε, αυτό πια φαίνεται παντού. Η λέξη "ξενέρωτος", καθώς και άλλες παρεμφερείς έχει αντικατασταθεί από το "Σημίτης" ή σε πιο άγρια αργκό από το "Τσουκάτος".

"Σωτήρας" του νεοφιλελευθερισμού

Σαν σωτήρα επιχειρεί να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση τον πνευματικό πατέρα του "τρίτου δρόμου" του Τ. Μπλερ και πρύτανη του "Λόντον σκουλ οφ εκόνομικς" Αντ. Γκίντενς, που θα μιλήσει αύριο σε εκδήλωση του "σημιτικού" παραμάγαζου ΟΠΕΚ, με θέμα "Πέραν της Δεξιάς και της Αριστεράς".

Οπως, όμως, προκύπτει από συνεντεύξεις και δηλώσεις του κυρίου αυτού, ο λεγόμενος τρίτος δρόμος δεν είναι τίποτα περισσότερο, από έναν "εκσυγχρονισμό" του νεοφιλελευθερισμού. Θα αρκούσε να αναφερθεί για του λόγου το αληθές η φράση του Γκίντενς ότι "επίκεντρο της ηθικής μας είναι η αντίληψη ότι τα άτομα έχουν όχι μόνο δικαιώματα, αλλά και ευθύνες". Ακριβώς, γιατί τα δικαιώματα καταργούνται...

Με το νεοφιλελευθερισμό κατά της ανεργίας!

Πολλή φασαρία για το τίποτα ή μάλλον φασαρία για να ριχτεί στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και των ανέργων είναι όλη αυτή η φιλολογία, κυβερνητικής έμπνευσης, περί μέτρων κατά της ανεργίας από την ΕΕ, με αφορμή τη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας.

Τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δε συνιστούν τίποτα περισσότερο παρά μεταφορά της επίλυσης του προβλήματος της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα και το κεφάλαιο! Με άλλα λόγια, πρόκειται για εφαρμογή της γνωστής νεοφιλελεύθερης αρχής "αφήστε την αγορά να λύσει τα προβλήματα". Το σίγουρο είναι ότι οι μόνοι που θα ωφεληθούν δε θα είναι βέβαια οι άνεργοι, αλλά οι επιχειρήσεις που θα προικοδοτηθούν με μια σειρά κίνητρα (φορολογικές ελαφρύνσεις, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μερική απασχόληση κ. ά.), με την "προσδοκία" να κάνουν προσλήψεις!

Από την άλλη, οι "κεντροαριστερές" κυβερνήσεις επιχειρούν να πλασάρουν τα παραπάνω νεοφιλελεύθερα μέτρα ως απόδειξη του "ενδιαφέροντός" τους για την ανεργία, ιδιαίτερα μπροστά στις ευρωεκλογές, μήπως και γλιτώσουν την κραυγαλέα αποδοκιμασία και καταδίκη των λαών της Ευρώπης για το απάνθρωπο οικοδόμημα της ΕΕ που στηρίζουν. Δε θα ξεγελάσουν όμως κανένα.

"S - 300"

- Ω, μπελάδες

στο κεφάλι

με τους "S - 300"

πάλι,

πού να πάω

να τους στήσω...

- Αρχηγέ,

να βοηθήσω;

- Εχεις βρει

καμία λύση

ν' αποφύγουμε

την κρίση;

- Ασφαλώς,

Δευτέρα Τρίτη

να τους στήνουμε

στην Κρήτη

και μετά

για την Τετάρτη

να τους στέλνουμε

στη Σπάρτη,

και την Πέμπτη

ως το Σαββάτο

να τους έχουμε

στο Κιάτο!

Ο οίστρος

Τομές... μέχρι πτώσης

"Εμείς ως κυβέρνηση κάναμε βαθιές τομές για τον έλεγχο των δημοσίων έργων"... Η δήλωση ανήκει στον Κ. Σημίτη. Εγινε το περασμένο Σάββατο στη συνεδρίαση των Γραμματειών των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματός του. Από εκείνη τη δήλωση και εντεύθεν, έπεσαν δύο γέφυρες. Η μία στη Λεπτοκαριά και η άλλη στο Λόφο. Και οι δύο στην Πιερία...

Ελικρινής διάλογος...

Σε "ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο", σύμφωνα με προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, κάλεσε η κυβέρνηση τους τελωνειακούς. Για το τι "διάλογο" εννοούσε, το έδειξε την ίδια μέρα με δυο τρόπους. Με την αδιάλλακτη στάση της και την κατηγορηματική δήλωση ότι το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο θα προχωρήσει "πάση θυσία" χωρίς εξαιρέσεις, σε συνάντηση που είχε με συνδικαλιστές. Και με τη δικαστική προσφυγή, ακριβώς την ίδια ώρα της συνάντησης, για να κηρυχτεί η εξαγγελθείσα απεργία διαρκείας των τελωνειακών παράνομη και καταχρηστική. Αυτό θα πει "ειλικρινής διάλογος" στη γλώσσα της εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης.

Ασφυκτικά πλαίσια ... ελευθερίας

Ισως να ήθελε να είναι έτσι... Για την κατάσταση στο χώρο του αστικού Τύπου και τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με το ΚΚΕ, μιλάμε. Στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ο Τάσος Παπάς παρουσιάζει μια αγγελική εικόνα, που δεν έχει, όμως, καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Οι αποδείξεις πάρα πολλές. Μία, από τις εντελώς τελευταίες, το συκοφαντικό "ρεπορτάζ" για το ΚΚΕ, που φιλοξενεί την ίδια μέρα, η ίδια εφημερίδα, σε άλλη σελίδα.

Θα μπορούσαμε κι άλλα παραδείγματα να φέρουμε. Δε νομίζουμε, όμως, ότι χρειάζεται. Απλά και μόνο θα υπενθυμίσουμε τα όσα παραδέχτηκαν στελέχη - δημοσιογράφοι του αστικού Τύπου, στην αντι-συνέντευξη Τύπου, που είχε διοργανώσει προεκλογικά ο συνδυασμός της "Συμπαράταξης για την Αθήνα". Είχαν σημειώσει τότε ότι οι δημοσιογράφοι των αστικών εφημερίδων μπορούν να γράφουν ό,τι θέλουν, αλλά μέσα στα λίγο - πολύ ασφυκτικά πλαίσια λειτουργίας των αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Δεν μπορούν επομένως να γράψουν αυτά που οι ίδιοι θέλουν, όταν τα τελευταία ξεφεύγουν από τα πλαίσια αυτά.

Ισως, στην περίπτωση του Τ. Π. να συμπίπτουν αυτά που θέλει να γράψει με τα ασφυκτικά πλαίσια λειτουργίας των αστικών εφημερίδων. Θέμα, το οποίο αφορά τον ίδιο βέβαια, αλλά δεν αλλάζει την πραγματικότητα.

Οι Ελβετοί βέβαια δεν είναι οπαδοί του... ΚΚΕ. Απλά οι άνθρωποι μετά από τόσα πειράματα και "δοκιμές" - όπως το περίφημο πάρκο της Ζυρίχης - πείστηκαν ότι δεν πρέπει να μετατρέψουν τη χώρα τους σε αγορά των ναρκωτικών.

Η "δημοσιογραφία"

Ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση ευχαρίστως να κάνουμε και κάνουμε. Οξύτατη από τη μεριά μας αρκετές φορές και οξύτατη επιδιώκουμε να γίνεται και από τους πολιτικούς αντιπάλους μας. Αντιπαράθεση όμως πάνω σε διάφορα αίσχη, συκοφαντίες και ...κουτσομπολιά, που κάποιοι από την "Ελευθεροτυπία" έχουν το θράσος να αποκαλούν "δημοσιογραφία", δεν θα κάνουμε. Ούτε κάν με τη μορφή σχολίου. Για το "ρεπορτάζ" ...του Φ. Παπούλια της γνωστής κυριακάτικης αντι-ΚΚΕ φυλλάδας ο λόγος. Για όσους δεν κατάλαβαν...

Πλήγμα για την "αποποινικοποίηση"

Πάει ένας χρόνος που οι Ελβετοί είχαν μέσα από δημοψήφισμα αποφανθεί υπέρ της ελεύθερης χορήγησης ηρωίνης από το κράτος, σε σοβαρά εθισμένους χρήστες, προκαλώντας κύματα ευφορίας στους ανά την υφήλιο και τη χώρα μας οπαδούς της αποποινικοποίησης και του διαχωρισμού σε "μαλακά" και "σκληρά". Με αφορμή μάλιστα το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος είχαν ενταθεί οι φωνές και οι πιέσεις για να προχωρήσει και η χώρα μας σε ανάλογα βήματα. Φαίνεται ότι ο ένας χρόνος ήταν αρκετός για να φανούν στην πράξη ορισμένες αλήθειες και προχτές, πάλι οι Ελβετοί ψηφοφόροι, σε ποσοστό 75%, είπαν "όχι" στην πρόταση να νομιμοποιηθούν όλα τα ναρκωτικά και, μάλιστα, στο όνομα του αγώνα ενάντια στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπως ισχυρίζονταν οι οπαδοί του "ναι"!

Το ζήτημα βέβαια δεν είναι η "απογοήτευση" των οπαδών της αποποινικοποίησης που άλλα προσδοκούσαν, αλλά το να ενταθεί ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, να ενισχυθεί η πάλη για την εξάλειψη των αιτιών που εξωθούν στα διάφορα δολοφονικά "υποκατάστατα της ευτυχίας".

Περί πατριωτισμού

Τον ορισμό για τον "νέο πατριωτισμό" δίνει ο Κ. Σημίτης στην επιστολή προς τον ομοϊδεάτη του Τ. Μπλερ και στην ουσία αποκαλεί "πατριωτικό" το "ευρωπαϊκό" οικοδόμημα των πολυεθνικών, όπως αυτό οριοθετείται από τις Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ.

Δεν εκπλήσσει καθόλου αυτός ο οραματισμός του πρωθυπουργού. Πάντα οι εκλεκτοί της άρχουσας τάξης επιχειρούν να εμφανίσουν ως πατριωτικό το "όραμα", τα σχέδια και τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, στα οποία επιχειρούν να προσδώσουν καθολική διάσταση και να τα παρουσιάσουν ως συμφέροντα ολόκληρης της κοινωνίας. Ηδη, ο Κ. Σημίτης έχει αναδείξει ως "εθνικό στόχο" την ένταξη στην ΟΝΕ, ενώ είναι ολοφάνερο ότι ο στόχος αυτός εξυπηρετεί αποκλειστικά τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Ο,τι και να κάνουν όμως δεν πρόκειται να τα καταφέρουν. Οι ταξικοί αγώνες, που δεν καταλαβαίνουν από τέτοιους "πατριωτισμούς", θα αποκαλύψουν και θα ξεμπροστιάσουν τους εμπνευστές τέτοιων ιδεολογικών κατασκευών και θα αναδείξουν τον πραγματικό πατριωτισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ