ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Σήμερα η πανελλαδική συγκέντρωση

Με τη συγκέντρωση στην Πλ. Κάνιγγος στις 4 μ.μ. κορυφώνεται ο κύκλος κινητοποιήσεων, που είχε εξαγγείλει η ΣΕΒΕΕ

Κορυφώνεται σήμερα - χωρίς να σταματάει - με την πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος στις 4.00 το απόγευμα και με συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Ανάπτυξης το πρωί, ο κύκλος κινητοποιήσεων των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων που είχε εξαγγείλει η Γενική Συνομοσπονδία ΕΒΕ Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Η σημερινή συγκέντρωση είναι το επισφράγισμα μιας σειράς κινητοποιήσεων, που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα σε όλη τη χώρα, κάνοντας έμπρακτο αγώνα και δυναμική διεκδίκηση την αγανάκτηση και την απόγνωση των εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, που τα τελευταία χρόνια δέχονται μια όλο και πιο βίαιη επίθεση από τις κυβερνητικές πολιτικές που υπαγορεύουν τα ντόπια και ξένα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί τοπικές συγκεντρώσεις και συσκέψεις στην Αθήνα, στη Λάρισα, στην Κομοτηνή, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στη Μυτιλήνη, στα Γιάννενα, στη Ρόδο, στη Λαμία, στη Χίο, στις Σέρρες, στην Κοζάνη και αλλού.

Οι ΕΒΕ δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στη λαίλαπα που "υπόσχεται" η ΟΝΕ στο όνομα της οποίας η κυβέρνηση επιβάλλει μια σειρά μέτρα βίαιης συρρίκνωσης των μικρών επιχειρήσεων, οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους στις μικρές επιχειρήσεις. Είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό και να διεκδικήσουν αγωνιστικά την ίδια τους την επιβίωση μέσα από την κλιμάκωση των αγώνων τους και την προβολή των αιτημάτων τους.

Παραδίδουν και τη ΔΕΗ άνευ όρων στους ιδιώτες

Το 5ετές πρόγραμμα της ΔΕΗ, που τέθηκε χτες για έγκριση στο ΔΣ της επιχείρησης, προβλέπει ότι το "άνοιγμα της αγοράς" σε ποσοστό 33%, που προβλεπόταν αρχικά για το 2007 θα γίνει το 2001. Αυτό σημαίνει ότι από το 2001 η ΔΕΗ προσφέρει στους ιδιώτες πάνω από 6.000 καταναλωτές

Την άνευ όρων παράδοση της ΔΕΗ στα ευρωπαϊκά μεγαλοσυμφέροντα, αποφάσισαν διοίκηση της επιχείρησης και κυβέρνηση, προχωρώντας ακόμη πιο πέρα και από τις φιλελεύθερες επιλογές των Βρυξελλών. Αυτό προκύπτει από το 5ετές πρόγραμμα της ΔΕΗ, που τέθηκε υπό έγκριση στο χτεσινό ΔΣ της επιχείρησης. Το πρόγραμμα αυτό, μεταξύ άλλων προβλέπει ότι το "άνοιγμα της αγοράς" σε ποσοστό 33% που προβλεπόταν να γίνει το 2007 - δηλαδή στην τρίτη φάση της απελευθέρωσης - θα γίνει το 2001. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από το 2001 η ΔΕΗ προσφέρει στους ιδιώτες πάνω από 6.000 καταναλωτές, στους οποίους δίνει το δικαίωμα της επιλεξιμότητας, δηλαδή της δυνατότητας να προμηθεύονται ρεύμα και από άλλους παραγωγούς.

Οι αποκαλούμενοι "επιλέξιμοι καταναλωτές" (καταναλωτές υψηλής τάσης) στην Ελλάδα είναι μόλις 23% με συνολική ετήσια κατανάλωση 6.200 GWh περίπου. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι "επιλέξιμοι καταναλωτές" δεν καλύπτουν το 25% της συνολικής κατανάλωσης που απαιτεί Οδηγία των Βρυξελλών για την απελευθέρωση και με το πρόσχημα την ανάγκη κάλυψης του σχετικού ποσοστού, η ΔΕΗ χαρίζει εν δυνάμει το σύνολο των καταναλωτών μέσης τάσης στους ιδιώτες, που αριθμούν τους 6.000.Αρμόδιοι παράγοντες της ΔΕΗ εκτιμούν ότι κριτήριο διαφοροποίησης μπορεί να μπει στους καταναλωτές μέσης τάσης και αυτό είναι η ισχύς του ρεύματος, κάτι που θα περιόριζε τον αριθμό των καταναλωτών στο ποσοστό που απαιτεί η Οδηγία, χωρίς να είναι απαραίτητο να απελευθερωθεί στην πρώτη φάση το 33% της κατανάλωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η ΔΕΗ:

  • Εκτιμά ότι με το μέτρο αυτό, "υπερβαίνει τις απαιτήσεις της Οδηγίας, ενδεχομένως ακόμη και για το τρίτο στάδιο".
  • Δεν κρύβει πως η ΠΕΣΙΝΕ και η ΛΑΡΚΟ, αν και έχουν το δικαίωμα επιλεξιμότητας, δεν πρόκειται να το ασκήσουν, λόγω των προνομιακών τιμών αγοράς από τη ΔΕΗ. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει τη στήριξη της γαλλικής πολυεθνικής από την κυβέρνηση από τη μια και από την άλλη αυτοαναιρεί το επιχείρημα της ανταγωνιστικότητας που επικαλούνται στο καθεστώς της απελευθέρωσης.

Ενδεικτικό, ακόμη, για το πώς εννοεί η ΔΕΗ την "ανταγωνιστικότητα", είναι η εκτίμησή της πως η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού θα έχει επιπτώσεις στα "συνολικά έσοδα και στο καθαρό προϊόν εκμετάλλευσης, λόγω της απομάκρυνσης πελατών της που θα ασκήσουν το δικαίωμα επιλεξιμότητάς τους" καθώς και ότι θα έχει επιπτώσεις "στο Αναπτυξιακό της πρόγραμμα, το οποίο ενδεχομένως θα χρειαστεί προσαρμογές... ". Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ήδη η ΔΕΗ περιόρισε το προγράμμά της, από 10ετές σε 5ετές.

Αυτό, που βέβαια δε λέει η ΔΕΗ και η κυβέρνηση είναι το ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα της απελευθέρωσης. Είναι γεγονός και προκύπτει αυτονόητα ότι, το κόστος της απελευθέρωσης θα το πληρώσουν οι οικιακοί καταναλωτές, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα τιμολόγια, προκειμένου η ΔΕΗ να αντικαταστήσει τα απολεσθέντα έσοδα από τους πελάτες και τα οποία είναι απαραίτητα για τη συντήρηση των δικτύων της επιχείρησης και την απόσβεση των επενδύσεών της.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Εκθετη η κυβέρνηση

Την ανάγκη μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ

Για επιβεβλημένη ανάγκη υιοθέτησης από την κυβέρνηση ενός Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού, κάνει λόγο ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ, με αφορμή την πρόσφατη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εξωτερικών και τα όσα ανακοινώθηκαν περί προβλημάτων στην προμήθεια της χώρας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος σημειώνει τη σοβαρότητα του όλου θέματος, καθώς - όπως αναφέρει - "πάνω στο φυσικό αέριο έχουν βασιστεί θεσμικές κατευθύνσεις και στρατηγικές που σχετίζονται τόσο με την υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης της ΔΕΗ, όσο και την επερχόμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας", ενώ αφήνει πολλά ερωτηματικά για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

"Αποτελεί πράγματι έκπληξη το γεγονός - σημειώνει ο Σύλλογος - ότι σήμερα η κυβέρνηση αναγκάζεται στην αντιμετώπιση ενός πλέον πολιτικού προβλήματος, αφού διέγνωσε και αναγνώρισε μια πραγματικότητα που τόσο ο Σύλλογός μας όσο και άλλοι παράγοντες έχουν επισημάνει στο παρελθόν". Τα όσα αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση και τη Β. Παπανδρέου, η οποία, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, εμφανίστηκε να μη γνώριζε τα προβλήματα νωρίτερα, πράγμα που από τον επιστημονικό Σύλλογο της ΔΕΗ διαψεύδεται. "Τα μεγάλα προβλήματα που σχετίζονται με την ιδιαιτερότητα αλλά και την αξιοπιστία της παροχέτευσης του ΦΑ από το μοναδικό αγωγό μέσω Βουλγαρίας - αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση - έχουν γίνει αντικείμενο δημοσίων τοποθετήσεων τόσο σε διεθνείς συναντήσεις, από εκπροσώπους διαφόρων κρατών, αλλά και επισήμων απόψεων στα πλαίσια διμερών συναντήσεων".

Τέλος, σημειώνει ο Σύλλογος, "για άλλη μια φορά αναδεικνύεται και για το μέλλον ο αναντικατάστατος ρόλος των εγχώριων ενεργειακών πόρων, στους οποίους έχει βασιστεί η μεταπολεμική ανάπτυξη της Ελλάδας, τον Λιγνίτη και τα νερά, που τα τελευταία χρόνια πολλές φορές βρέθηκαν στο στόχαστρο των πιέσεων ποικιλόμορφων συμφερόντων".

Τι συμβαίνει;

Σε μια περίοδο που η επίσημη ενημέρωση για σοβαρά θέματα πάσχει, επίμονες ανεπίσημες πληροφορίες, που στέλνονται από την κυβέρνηση, κάνουν λόγο για προβλήματα του υποσταθμού της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, λειτουργίας του με φυσικό αέριο.

Επειδή είναι πρόσφατες οι τυμπανοκρουσίες των κυβερνώντων για την ανακαίνιση και λειτουργία του Κερατσινίου, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, αλλά ακόμη πιο φρέσκες είναι οι αποκαλύψεις για τις διεργασίες μεγαλοσυμφερόντων στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, αναρωτιόμαστε τι πράγματι μπορεί να συμβαίνει, όταν μάλιστα επισήμως δεν ανακοινώνεται τίποτα.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Σε ανάκαμψη το Νοέμβρη ο τζόγος

Αξιόλογη άνοδο σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών και η αξία των συναλλαγών των μετοχών - που διακινήθηκαν στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) - τον περασμένο μήνα Νοέμβρη. Αυτό προκύπτει από την επισκόπηση χρηματιστηριακών εξελίξεων το μήνα Νοέμβρη, που κάνει κάθε μήνα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Ιονικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ιονικής:

  • Ο γενικός δείκτης τιμών του συνόλου των μετοχικών τίτλων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο ΧΑΑ, έκλεισε στο τέλος του Νοέμβρη 1998 στις 3.872 μονάδες. Σημείωσε δηλαδή αύξηση κατά 551 μονάδες ή 16,6% συγκριτικά με το τέλος του φετινού Οκτώβρη. Τη μεγαλύτερη αύξηση, σημείωσε ο δείκτης του κλάδου των τραπεζών (21,86%) και των μεταλλουργικών επιχειρήσεων (21,64%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του κλάδου ενέργειας (-4%).
  • Η μηνιαία αξία των συναλλαγών της Κύριας Αγοράς του ΧΑΑ, δηλαδή ο τζίρος του ΧΑΑ μέσα στο μήνα Νοέμβρη από τις αγοραπωλησίες μετοχών, έφτασε στο ποσό των 1.420 δισεκατομμυρίων δραχμών. Σε σχέση με τον Οκτώβρη - που ο τζίρος ήταν 781,1 δισ. δραχμές - σημείωσε αύξηση κατά 638,9 δισ. δραχμές ή κατά 81,8%. Στη μεγάλη άνοδο της αξίας των συναλλαγών το Νοέμβρη, συνέβαλε και η πώληση του τρίτου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ στις 2 Νοέμβρη.

Η ανοδική πορεία που σημείωσε το Νοέμβρη το ΧΑΑ, ανατράπηκε χτες, πρώτη συνεδρίαση για το Δεκέμβρη, λόγω του φιάσκου με την "αποκρατικοποίηση" των ΚΑΕ.

Το ΕΥΡΩ και οι έμποροι

Με τίτλο "Ευρώ και Λιανικό Εμπόριο - Αναλυτικός Οδηγός Προετοιμασίας" κυκλοφόρησε στα ελληνικά ο οδηγός προετοιμασίας των επιχειρήσεων ενόψει της εισαγωγής του Ευρώ στις εμπορικές συναλλαγές. Ο οδηγός έχει συνταχθεί από το Σύνδεσμο για τη Νομισματική Ενωση της Ευρώπης και έχει ήδη κυκλοφορήσει σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Απευθύνεται ειδικά στον τομέα του λιανικού εμπορίου με δομή και περιεχόμενο σχεδιασμένα έτσι ώστε να παρέχουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση στον έμπορο στη διαδικασία προετοιμασίας για τη μεταβίβαση. Η παρουσίαση έγινε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΕΒΕΑ, η Τράπεζα EFG Eurobank και ο Σύνδεσμος για τη Νομισματική Ενωση της Ευρώπης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ