ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σε εύφορο έδαφος το αγωνιστικό προσκλητήριο

Με τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης, ασχολήθηκε η χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ενώ απεργιακή επιτροπή συγκροτήθηκε και στη Θεσσαλονίκη

"Να φτάσει το μήνυμα της απεργίας παντού!". Στο στόχο αυτό επιστρατεύουν όλες τους τις δυνάμεις οι συνδικαλιστές - μέλη της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής,που συνεχίζουν τις περιοδείες, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία στις 15 του μήνα και στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει η Επιτροπή, στις 10 πμ, στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Κοτζιά).

Χτες η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή συνεδρίασε, προκειμένου να εκτιμήσει τις μέχρι τώρα ενέργειές της για την απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση. Η Επιτροπή κατέληξε ότι οι μέχρι σήμερα ενέργειές της συνάντησαν την αποδοχή των εργαζομένων, κάτι που φάνηκε - όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της - και από τη μεγάλη συμμετοχή στις συσκέψεις που έγιναν σε εργασιακούς χώρους και γειτονιές.

Ακόμα, εκτίμησε ότι είναι ανάγκη το επόμενο διάστημα να ενταθούν οι προσπάθειες, να πυκνώσουν οι περιοδείες και συσκέψεις. Στα πλαίσια αυτά, σήμερα, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Αύριο, Πέμπτη, στη μηχανογράφηση της Εθνικής Τράπεζας με τον Γ. Μαυρίκο,στον Οργανισμό Καπνού με τον Δ. Αγκαβανάκη,στον ΟΣΚ και στο υπουργείο Παιδείας με τον Μ. Δανδουλάκη,στην κλωστοϋφαντουργία "3Α" με τον Θ. Ευθυμίου και στον "Αγιο Σάββα" με την Λέτα Μεθωνίου,η οποία την Παρασκευή θα περιοδεύσει και στο ΚΑΤ.

Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε τη Δευτέρα, 7/12,να πραγματοποιήσει πλατιά σύσκεψη στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και την Τρίτη, 8/12,να δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών.

Τέλος, η Επιτροπή διαπιστώνει την ανάγκη ενίσχυσης των απεργιακών κινητοποιήσεων και εκφράζει τη συμπαράστασή της σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ακόμα, στη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της δημόσιας παιδείας, για την οποία η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι "είναι πρώτα απ' όλα ζήτημα της εργατικής τάξης" και καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο πανεκπαιδευτικό παναττικό συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 9/12 στην Αθήνα.

"Πάρτε την απεργία στα χέρια σας"

Χτες, ο Μπ. Βορτελίνος, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ - ΟΤΑ, της ΑΔΕΔΥ και μέλος της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής, επισκέφτηκε τους εργάτες του Δήμου Αγίας Βαρβάρας. Ανάμεσα στα άλλα, ο συνδικαλιστής μίλησε στους εργαζόμενους για τον αντεργατικό νόμο, το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τον προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου ολομέτωπη επίθεση στην εργατική τάξη.

Ακόμα, καταδίκασε - επιδοκιμαζόμενος από τους εργαζόμενους - τη συναινετική, υποτακτική στάση των πλειοψηφιών στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Κατήγγειλε επιπλέον ότι οι πλειοψηφίες αυτές υπονομεύουν τους αγώνες και κάλεσε τους εργαζόμενους αυτή τη φορά να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους, να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και στη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Από την πλευρά του, το σωματείο του χώρου ανακοίνωσε την απόφασή του να καλέσει σε σύσκεψη τα σωματεία των όμορων δήμων, με θέμα το συντονισμό της δράσης και τη συγκρότηση απεργιακής επιτροπής.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε συγκρότηση απεργιακής επιτροπής, για την προετοιμασία, σε αγωνιστική κατεύθυνση, της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη, προχώρησαν προχτές πρωτοβάθμια σωματεία Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα των συμβούλων της "Εργατικής Ενότητας" στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Στόχος της ενέργειας αυτής, όπως τόνισε ο Θ. Κυριακίδης,γεν. γραμματέας του ΕΚΘ, είναι η εργατική τάξη να συνενωθεί στη βάση της με πρωτοβουλία από τα κάτω για τη συνολική ρήξη με την ακολουθούμενη πολιτική. Μια πολιτική, προσαρμοσμένη στο αντιλαϊκό πλαίσιο της ένταξης στην ΟΝΕ.

Επίσης αποφασίστηκε να γίνει ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση από αυτήν της συμβιβασμένης πλειοψηφίας του ΕΚΘ, στις 10 το πρωί στο χώρο μπροστά από τη ΔΕΘ.

Δίνοντας αποφασιστικό "παρών" και στο μέτωπο της Παιδείας,τα σωματεία αποφάσισαν τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 8 του Δεκέμβρη,ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο.

Στην εισήγησή του στη σύσκεψη των σωματείων, ο Θ. Κυριακίδης,μιλώντας για την πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών στελεχών της "Εργατικής Ενότητας", σημείωσε: "Κάτω από την πίεση των αγωνιστικών δυνάμεων, οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν απεργιακή κινητοποίηση, χωρίς πρόγραμμα προετοιμασίας μιας αγωνιστικής αντιπαράθεσης στην κυβερνητική πολιτική. Ουσιαστικά, εξήγγειλαν απεργία, χωρίς να έχουν καμία διάθεση για την επιτυχία της. Η απεργία της ΓΣΕΕ στις 15.12.98, που έχει χαρακτήρα μιας εθιμοτυπικής κίνησης τακτικής, πρέπει να αντιμετωπιστεί με την οργάνωση απεργιακής επιτροπής για την επιτυχία της, με συγκεκριμένους ταξικούς στόχους και περιεχόμενο".

Ο Θ. Κυριακίδης προσδιόρισε το βασικό στόχο της απεργίας, λέγοντας: "Συμφωνούμε ότι η απεργία, με τη δική μας δράση, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την προϋπόθεση συσπείρωσης και αγωνιστικής ενότητας των εργαζομένων. Γι' αυτό το λόγο, καλούμε όλους τους συνδικαλιστές, όλους τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της επιτυχίας της απεργίας στα δικά τους χέρια".

Επιμένοντας στη σημασία μιας πετυχημένης απεργιακής κινητοποίησης, ο εισηγητής τόνισε: "Μια πετυχημένη απεργία θα ανοίγει προοπτική για το συνδικαλιστικό κίνημα. Θα ανοίγει το δρόμο για την κλιμάκωση και ανάπτυξη των αγώνων για συνολική ρήξη με την πολιτική της κυβέρνησης. Με μια προϋπόθεση: Οτι η επιτυχία αυτής της κινητοποίησης δεν μπορεί να εναποτεθεί σε αυτές τις ηγεσίες. Είναι ανάγκη να γίνει υπόθεση όλων όσων πραγματικά θα δουλέψουν για την επιτυχία της".

Στις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι των σωματείων συμφώνησαν με την πρωτοβουλία των στελεχών της "Εργατικής Ενότητας" στο ΕΚΘ, εξέφρασαν απόψεις για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης και δήλωσαν ότι θα εργαστούν μ' όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της.

Πανοικοδομική πανελλαδική απεργία σήμερα

Στις 9.30π.μ. στην Κάνιγγος η συγκέντρωση των απεργών της Αθήνας και του Πειραιά. Στις 10π.μ. στο ΕΚΘ η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης

Απεργούν σήμερα οι οικοδόμοι όλης της χώρας, αντιδρώντας στην κυβερνητική επίθεση σε ασφαλιστικά - κοινωνικά - εργασιακά δικαιώματα και διεκδικώντας την ικανοποίηση σοβαρών αιτημάτων του κλάδου. Στα πλαίσια της απεργίας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι οικοδόμοι Αθήνας και Πειραιά θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 10π.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Κάλεσμα για καθολική συμμετοχή στην απεργία και τις συγκεντρώσεις απευθύνει με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και τονίζει: "Απεργούμε για ριζική αντιμετώπιση της ανεργίας, σταθερή απασχόληση. Την επιβίωση των ανέργων. Σύνταξη στα 55 για τα βαρέα και 60 γενικά. Προώθηση και λύση ασφαλιστικών μας αιτημάτων. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του παραγωγικού ιστού της χώρας".

Οι οικοδόμοι διεκδικούν: Αναγνώριση των υπέρ αγνώστων ενσήμων. Να ισχύουν τα ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα (σύνταξη στα 58, ύψος συντάξεων κλπ.) και για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο από 1ης Γενάρη '93, δικαιώματα που αφαιρέθηκαν με τον νόμο 1902. Να καταργηθεί η χουντική υπουργική απόφαση 28939/'72, που λύνει τα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας για κατάργηση της Κυριακής αργίας. Ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες. Επαναφορά στα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου της κατώτερης σύνταξης. Κλιμάκωση της σύνταξης μετά τα 4.050 ένσημα ανά 3% ανά 300 ένσημα. Κατάργηση του άρθρου 26 του ν.2520/'97. Δικαίωμα χειμερινού βοηθήματος να έχουν όσοι πραγματοποιούν από 95 μέχρι 250 ένσημα. Προστασία της ζωής από ατυχήματα στους χώρους δουλιάς. Κατάργηση του ταμείου και των συντάξεων των εργατοπατέρων. Να εξασφαλιστούν στον ΟΕΚ οικονομικές δυνατότητες για συνεχή παραγωγή κατοικιών, σύμφωνα με τις ανάγκες και χορήγηση στεγαστικών δανείων με βελτίωση των όρων χορήγησής τους. Να δοθούν τώρα χωρίς καμιά καθυστέρηση τα επιδόματα ενοικίου. Να διπλασιαστεί άμεσα το ποσόν τους, να αυξηθεί το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, που απαιτείται σαν όρος για χορήγηση επιδόματος ενοικίου, που σήμερα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2.350.000 δρχ.

"Οχι" στις επιλογές που "θάβουν" τη ΛΑΡΚΟ

Συνάντηση του σωματείου των εργαζομένων της επιχείρησης με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ

"Στις λαθεμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια οφείλονται τα σοβαρά προβλήματα της ΛΑΡΚΟ", σημείωσε ο Γ. Θεοδώρου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας,κατά τη διάρκεια δηλώσεων, που έκανε αμέσως μετά τη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του σωματείου με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Δ. Κουμπούρη,μέλος της ΚΕ και γραμματέα της ΕΣΑΚ, στην έδρα του Κόμματος στον Περισσό. Η συνάντηση ήταν η πρώτη από σειρά επαφών που επιδιώκει το σωματείο, στα πλαίσια των προσπαθειών του για την ανάδειξη των θέσεών του.

Ο πρόεδρος του σωματείου, σημειώνοντας ότι η ΛΑΡΚΟ είναι επιχείρηση στρατηγικού χαρακτήρα με κύκλο εργασιών 40 δισεκατομμυρίων το χρόνο σε σκληρό συνάλλαγμα, τόνισε ότι "τα προβλήματα της επιχείρησης έχουν διογκωθεί ακόμα περισσότερο με τη δραματική πτώση της τιμής του Νικελίου". Για τις ενέργειες των εργαζομένων, ο συνδικαλιστής σημείωσε: "Εχουμε καταθέσει τις δικές μας προτάσεις σ' όλους τους αρμόδιους παράγοντες και στον ίδιο τον πρωθυπουργό και έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να πάρει σαφή θέση. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί. Εάν η πολιτεία δεν πάρει τέτοιες αποφάσεις, ώστε να δοθεί προοπτική σ' αυτήν την επιχείρηση, πολύ φοβούμαστε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα τα προβλήματα θα διογκωθούν και θα μπούμε σε περιπέτειες".

Συνοψίζοντας τις θέσεις του σωματείου, ο Γ. Θεοδώρου σημείωσε ότι "η ΛΑΡΚΟ πρέπει να μείνει στο δημόσιο, να στηριχτεί χρηματοοικονομικά, να γίνει καθετοποίηση της παραγωγής με τη δημιουργία της μονάδας του ανοξείδωτου χάλυβα σε συνεργασία με τα ΕΛΣΙ".

Συνεχίζοντας, κατάγγειλε τη λογική της Διοίκησης της επιχείρησης, που επιδιώκει τη μείωση του κόστους με την απόλυση 200 εργαζομένων, τη μείωση των αποδοχών και του πριμ παραγωγικότητας, όπως και την απόφαση του ΟΜΕΔ να εξαρτάται το πριμ παραγωγικότητας από την εκάστοτε τιμή του Νικελίου".

Μιλώντας για τα πολλά ατυχήματα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο εργοστάσιο, με το πιο πρόσφατο το θανατηφόρο της περασμένης βδομάδας, τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην γίνεται ουσιαστική επίβλεψη στις εγκαταστάσεις και να υπάρχειεντατικοποίηση της εργασίας. "Πολλοί συνάδελφοι, είπε, είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν δύο και τρεις οργανικές θέσεις. Πολύ φοβούμαστε ότι, αν συνεχίσουμε έτσι, θα έχουμε και άλλα τέτοια ατυχήματα".

Δ. Κουμπούρης: "Χρειάζεται κοινό μέτωπο αγώνα"

Ο Δήμος Κουμπούρης,σε δηλώσεις του, τόνισε: "Η ΛΑΡΚΟ είναι μια τεράστια παραγωγική επιχείρηση. Είναι, επίσης, καθαρό ότι η κυβέρνηση, μέσα στα πλαίσια του σχεδιασμού που κάνουν οι πολυεθνικές και στα πλαίσια της πορείας προς την ΟΝΕ, έχει αποφασίσει, τελικά να κλείσει αυτή την επιχείρηση. Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν και άλλες επιχειρήσεις στον ίδιο κλάδο, στη μεταλλουργία, στη χαλυβουργία, καθώς και επιχειρήσεις στα τσιμέντα, στο χαρτί και αλλού που έχει αποφασιστεί το κλείσιμό τους. Αυτό σημαίνει παραπέρα χτύπημα στην παραγωγική βάση της χώρας, σημαίνει μεγάλωμα της ανεργίας, σημαίνει μεγαλύτερα προβλήματα για τους εργαζόμενους. Από την άποψη αυτή, η γνώμη του ΚΚΕ είναι ότι χρειάζεται σήμερα ο συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων για την αποτροπή αυτής της αρνητικής εξέλιξης. Το ΚΚΕ θα είναι συμπαραστάτης σ' αυτόν τον αγώνα. Και για το σήμερα και για την προοπτική στη χώρα μας. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για το κοινό μέτωπο του αγώνα, αφού τα προβλήματα είναι κοινά για τους εργαζόμενους, και για να στηριχτεί αυτή η πάλη και αυτή η προοπτική άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Χρειάζεται αυτός ο δρόμος να ακολουθηθεί από τους εργαζόμενους".

ΓΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
"Πέρα βρέχει" για τα προβλήματα

Τη στάση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ σφυροκόπησαν οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων στο ναυτεργατικό κίνημα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Το "σφυροκόπημα" των ταξικών δυνάμεων στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δέχτηκαν οι εγκάθετοι των εφοπλιστών και της κυβέρνησης στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, κατά το χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ, που έγινε στην αίθουσα τελετών του ΥΕΝ.

Οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ, που αποτελούν τη νόθα πλειοψηφία στην ΠΝΟ - στηριζόμενοι σε ένα Σώμα με νοθευμένους συσχετισμούς δύναμης - παραχάραξαν, για άλλη μια φορά, τη θέληση των ναυτεργατών και νομιμοποίησαν την επίθεση που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές και κυβέρνηση σε βάρος κάθε ναυτεργατικής κατάκτησης.

Από την έναρξη των εργασιών του Γενικού Συμβουλίου σηματοδοτήθηκε ποιο θα είναι το αποτέλεσμά του, όταν το προεδρείο, το οποίο αποτελούσαν επίσης συνδικαλιστές της πλειοψηφίας, αρνήθηκε να δώσει το λόγο σε εκπρόσωπο των ανέργων ναυτεργατών, οι οποίοι έκαναν μαζική παράσταση.

Τις εργασίες του Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχαν 88 από τους 99 εκλεγμένους αντιπροσώπους, "άνοιξε" ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, παρουσιάζοντας τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης. Δύο κείμενα, απλής καταγραφής ορισμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες. Η μοναδική κινητοποίηση που περιείχε ο απολογισμός δράσης είναι μια... δίωρη στάση στα πλαίσια της 24ωρης πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη! Μάλιστα, πρωτοκλασάτα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, όπως ο πρόεδρος της Ενωσης ναυτομαγείρων Γιώργος Μαρουλάκης,δε δίστασαν να αναφέρουν ότι ο προγραμματισμός περιείχε πολλά αιτήματα και έπρεπε να μειωθούν!

Παίρνοντας το λόγο ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου,σημείωσε ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, αντί να έχει σημαία της την υπεράσπιση των συμφερόντων των ναυτεργατών, έχει χαρακτηρίσει τους άνεργους"αργόσχολους" και "κουλουράδες" και επιπλέον αρνείται να συμμετάσχει ακόμα και σε αυτή την απεργία της ΓΣΕΕ που "κηρύχτηκε για τα μάτια του κόσμου". "Την 1η Γενάρη - συνέχισε - τίθεται σε εφαρμογή ο Κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που σπάει το καμποτάζ και οι Ελληνες ναυτεργάτες θα απολυθούν, στο όνομα του μέγιστου κέρδους του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Αντί εδώ να μιλήσουμε γι' αυτά, επιχειρείται η νομιμοποίηση των όρων της ΕΕ. Αν δεν ανακληθεί ο Κανονισμός και δεν ανατραπεί η πολιτική των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, όλοι εσείς εδώ μέσα θα μείνετε με τις σφραγίδες σας. Ούτε σαν γραφειοκρατική "ελίτ" δε θα σας κρατήσουν".

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝΓιάννης Μανουσογιαννάκης,υπογράμμισε ότι την ίδια περίοδο, που οι ναυτεργάτες βιώνουν την πιο βάρβαρη επίθεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, η ΠΝΟ με ευθύνη της πλειοψηφίας της, αντικατέστησε την ταξική πάλη με τον "κοινωνικό διάλογο" και την κοινωνική συναίνεση. "Η ΠΝΟ προσπαθεί με νύχια και δόντια να αποφύγει το συντονισμό των ναυτεργατών με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, γιατί η πλειοψηφία στη διοίκησή της είναι εξαρτημένη από το εφοπλιστικό κεφάλαιο και την κυβέρνηση. Γι' αυτό αποφεύγει και τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος σαν το "διάολο το λιβάνι"".

Ανάλογα και ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώrγος Τούσσας τόνισε: "Η νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ συγκάλεσε το ΓΣ, για να αποσπάσει ένα τυπικό άλλοθι στο επικίνδυνο για τα ναυτεργατικά συμφέροντα έργο της. Αποτελεί συνειδητή επιλογή των συνδικαλιστών αυτών η υπεράσπιση των εφοπλιστικών συμφερόντων. Ο ναυτεργάτης πλέον πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του".

Οι αντιπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ, του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και άλλων σωματείων πριν τη λήξη των εργασιών αποχώρησαν από το ΓΣ, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις του προεδρείου να μην τεθεί προς έγκριση στο Σώμα πρόταση της ΠΕΜΕΝ, που αφορούσε τη συμμετοχή της ΠΝΟ στην 24ωρη απεργία με διεκδικητικό πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στα ναυτεργατικά προβλήματα και τη σύγκλhση καταστατικού συνεδρίου.

Προς πενθήμερη στα λιμάνια

Κλείνουν για πέντε μέρες τα λιμάνια,καθώς από τις 11 του Δεκέμβρη οι υπάλληλοι κατέρχονται σε πενθήμερη απεργία με χτεσινή απόφαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος.

Τα αιτήματα που προβάλλει η ΟΜΥΛΕ είναι η παραμονή των λιμανιών στο σημερινό καθεστώς και η διατήρηση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που η κυβέρνηση ανατρέπει με το νομοσχέδιο που συνέταξε και μετατρέπει τους Οργανισμούς Λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης σε Ανώνυμες Εταιρίες.Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Δεκέμβρη.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος" στο ΔΣ της ΟΜΥΛΕ κατέθεσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης που ξεκινούσε στις 9 του Δεκέμβρη με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.Η ΔΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν το μαζικό τους "παρών" στις κινητοποιήσεις, ώστε αυτό να αποτελέσει εντολή προς τη διοίκηση της ΟΜΥΛΕ για την παραπέρα κλιμάκωση των αγώνων.

Πρόσκληση για κοινό αγώνα

Κάλεσμα για κοινό αγώνα απευθύνουν με ανοιχτή τους επιστολή προς την Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ,τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".

Οπως τονίζεται στην κοινή επιστολή των σωματείων, "διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο στην οποία η κυβέρνηση επιχειρεί "ντεφάκτο" να οδηγήσει στο περιθώριο χιλιάδες εργαζόμενους ανθρώπους του μόχθου ανεξάρτητα ειδικότητας που καθημερινά πασχίζουν για το μεροκάματο στο λιμάνι και τα πλοία". Με το νομοσχέδιο, σημειώνεται στην ανοιχτή επιστολή, η κυβέρνηση ανατρέπει συθέμελα τη δομή και τη λειτουργία του λιμανιού από τη μια άκρη ως την άλλη, από το επιβατικό λιμάνι μέχρι τη Ζώνη. Επιχειρούν να τσουβαλιάσουν όλους (λιμενεργάτες, ναυτεργάτες, εργάτες Ζώνης) με στόχο να συρρικνώσουν θέσεις εργασίας, να καταργήσουν δικαιώματα και κατακτήσεις που ευθέως υπονομεύονται μέσα από το νομοσχέδιο.

"Αυτή η σχεδιασμένη πολιτική - σημειώνεται τέλος - που αποκαλείτε ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, σε συνδυασμό με την άρση του καμποτάζ, θα δημιουργήσει ένα γκέτο με εργασιακές σχέσεις του προηγούμενου αιώνα. Πιστεύουμε ότι η πολυτέλεια συνδικαλιστικών ελιγμών σήμερα δεν υπάρχει, είναι αναγκαίο και ζωτικό καθήκον όλων μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την εφαρμογή αυτών των εγκληματικών σχεδίων".

Aπό τη χτεσινή συνάντηση για τη ΛΑΡΚΟ

Ξανά στους δρόμους οι οικοδόμοι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ