Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Οχι" στις επιλογές που "θάβουν" τη ΛΑΡΚΟ

Συνάντηση του σωματείου των εργαζομένων της επιχείρησης με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ

"Στις λαθεμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια οφείλονται τα σοβαρά προβλήματα της ΛΑΡΚΟ", σημείωσε ο Γ. Θεοδώρου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας,κατά τη διάρκεια δηλώσεων, που έκανε αμέσως μετά τη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του σωματείου με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Δ. Κουμπούρη,μέλος της ΚΕ και γραμματέα της ΕΣΑΚ, στην έδρα του Κόμματος στον Περισσό. Η συνάντηση ήταν η πρώτη από σειρά επαφών που επιδιώκει το σωματείο, στα πλαίσια των προσπαθειών του για την ανάδειξη των θέσεών του.

Ο πρόεδρος του σωματείου, σημειώνοντας ότι η ΛΑΡΚΟ είναι επιχείρηση στρατηγικού χαρακτήρα με κύκλο εργασιών 40 δισεκατομμυρίων το χρόνο σε σκληρό συνάλλαγμα, τόνισε ότι "τα προβλήματα της επιχείρησης έχουν διογκωθεί ακόμα περισσότερο με τη δραματική πτώση της τιμής του Νικελίου". Για τις ενέργειες των εργαζομένων, ο συνδικαλιστής σημείωσε: "Εχουμε καταθέσει τις δικές μας προτάσεις σ' όλους τους αρμόδιους παράγοντες και στον ίδιο τον πρωθυπουργό και έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να πάρει σαφή θέση. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί. Εάν η πολιτεία δεν πάρει τέτοιες αποφάσεις, ώστε να δοθεί προοπτική σ' αυτήν την επιχείρηση, πολύ φοβούμαστε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα τα προβλήματα θα διογκωθούν και θα μπούμε σε περιπέτειες".

Συνοψίζοντας τις θέσεις του σωματείου, ο Γ. Θεοδώρου σημείωσε ότι "η ΛΑΡΚΟ πρέπει να μείνει στο δημόσιο, να στηριχτεί χρηματοοικονομικά, να γίνει καθετοποίηση της παραγωγής με τη δημιουργία της μονάδας του ανοξείδωτου χάλυβα σε συνεργασία με τα ΕΛΣΙ".

Συνεχίζοντας, κατάγγειλε τη λογική της Διοίκησης της επιχείρησης, που επιδιώκει τη μείωση του κόστους με την απόλυση 200 εργαζομένων, τη μείωση των αποδοχών και του πριμ παραγωγικότητας, όπως και την απόφαση του ΟΜΕΔ να εξαρτάται το πριμ παραγωγικότητας από την εκάστοτε τιμή του Νικελίου".

Μιλώντας για τα πολλά ατυχήματα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο εργοστάσιο, με το πιο πρόσφατο το θανατηφόρο της περασμένης βδομάδας, τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην γίνεται ουσιαστική επίβλεψη στις εγκαταστάσεις και να υπάρχειεντατικοποίηση της εργασίας. "Πολλοί συνάδελφοι, είπε, είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν δύο και τρεις οργανικές θέσεις. Πολύ φοβούμαστε ότι, αν συνεχίσουμε έτσι, θα έχουμε και άλλα τέτοια ατυχήματα".

Δ. Κουμπούρης: "Χρειάζεται κοινό μέτωπο αγώνα"

Ο Δήμος Κουμπούρης,σε δηλώσεις του, τόνισε: "Η ΛΑΡΚΟ είναι μια τεράστια παραγωγική επιχείρηση. Είναι, επίσης, καθαρό ότι η κυβέρνηση, μέσα στα πλαίσια του σχεδιασμού που κάνουν οι πολυεθνικές και στα πλαίσια της πορείας προς την ΟΝΕ, έχει αποφασίσει, τελικά να κλείσει αυτή την επιχείρηση. Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν και άλλες επιχειρήσεις στον ίδιο κλάδο, στη μεταλλουργία, στη χαλυβουργία, καθώς και επιχειρήσεις στα τσιμέντα, στο χαρτί και αλλού που έχει αποφασιστεί το κλείσιμό τους. Αυτό σημαίνει παραπέρα χτύπημα στην παραγωγική βάση της χώρας, σημαίνει μεγάλωμα της ανεργίας, σημαίνει μεγαλύτερα προβλήματα για τους εργαζόμενους. Από την άποψη αυτή, η γνώμη του ΚΚΕ είναι ότι χρειάζεται σήμερα ο συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων για την αποτροπή αυτής της αρνητικής εξέλιξης. Το ΚΚΕ θα είναι συμπαραστάτης σ' αυτόν τον αγώνα. Και για το σήμερα και για την προοπτική στη χώρα μας. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για το κοινό μέτωπο του αγώνα, αφού τα προβλήματα είναι κοινά για τους εργαζόμενους, και για να στηριχτεί αυτή η πάλη και αυτή η προοπτική άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Χρειάζεται αυτός ο δρόμος να ακολουθηθεί από τους εργαζόμενους".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα συνεχίζεται (2021-05-29 00:00:00.0)
Επικίνδυνα σχέδια στο όνομα της κρίσης (2008-10-24 00:00:00.0)
Μια πρωτοφανής απόφαση (1998-10-18 00:00:00.0)
"Θερμό καλοκαίρι" για τη ΛΑΡΚΟ (1998-06-30 00:00:00.0)
Στη δεύτερη βδομάδα κινητοποιήσεων (1998-06-18 00:00:00.0)
Απαιτούν άμεση λύση για τη ΛΑΡΚΟ (1998-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ