Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Διακόπτεται η παραγωγή!

Δεν υποκύπτουν οι εργαζόμενοι στους εκβιασμούς. Σφοδρή καταγγελία της στάσης της κυβέρνησης από την ΕΣΑΚ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σε σταδιακή διακοπή της παραγωγής προχωρά από προχτές η Εταιρία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου (ΕΠΚΑ),κλιμακώνοντας τους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι δε φαίνεται να ενδίδουν στα απειλητικά τελεσίγραφα για "εθελούσια" απομάκρυνσή τους από την εργασία. Ετσι, μέχρι xτες στις 4 το απόγευμα ελάχιστοι ήταν αυτοί που εμφανίστηκαν να υποβάλουν... παραίτηση, ενώ λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία στο κέντρο της Καβάλας! Την ερχόμενη Παρασκευή οι εργαζόμενοι μεταβαίνουν με πούλμαν στην Αθήνα, όπου και θα διαδηλώσουν.

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Χημικής Βιομηχανίας Καβάλας τονίζει: "Παρά το αγωνιστικό πνεύμα της τεράστιας πλειοψηφίας των θιγόμενων και την ανησυχία ολόκληρης της Καβάλας, τη διάθεση και ετοιμότητα για σκληρό και παρατεταμένο αγώνα, ακολουθιέται μια τακτική συνεχών διαπραγματεύσεων, διαβουλεύσεων και κοινοβουλευτικών διαλόγων, την ώρα που χρειάζεται μαζική αντίδραση, αντεπίθεση ολόκληρης της Καβάλας".

Η Παράταξη επιρρίπτει στην κυβέρνηση την αποκλειστική ευθύνη για όλες τις πρόσφατες εξελίξεις, τα τελεσίγραφα και την τυχόν οριστική πραγματοποίηση του κλεισίματος, καθώς και για τον άμεσο κίνδυνο να βρεθούν χωρίς δουλιά εκατοντάδες ακόμη Καβαλιώτες εργατοϋπάλληλοι. Επίσης, την καταγγέλλει, ότι διεκπεραιώνει από καιρό τώρα πιστά το καλά μελετημένο σχέδιο εκβιασμού και χειραγώγησης των εργαζομένων, με στόχο να δημιουργηθούν τετελεσμένα, να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι πλέον δε γίνεται τίποτε και να επικρατήσει η λογική του μικρότερου κακού. Να γίνουν, δηλαδή, δεκτές στο τέλος από το σωματείο οι 60 - 70 απολύσεις κι ύστερα, ανάλογα με το κλίμα, να ζητηθούν και να γίνουν και οι υπόλοιπες 150.

"Η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη μας και λειτουργεί σαν εκπρόσωπος και δικηγόρος της εργοδοσίας αποκλειστικά, σαν ένα φερέφωνο, με αποστολή να συμβάλει όσο μπορεί στη δημιουργία του κλίματος αδιεξόδου, απαισιοδοξίας και ηττοπάθειας που οδηγούν - όταν επικρατούν - στην υποταγή. Τράβηξε και πασχίζει να μας κρατήσει και να κλείσει τους εκπροσώπους μας μέσα σε τέσσερις τοίχους, για να αποφύγει την ανοιχτή και δημόσια διαμαρτυρία και καταγγελία, την πολιτικοποίηση του θέματος", επισημαίνει η ανακοίνωση και καταλήγει:

"Η εφαρμογή της Σύμβασης με την καναδική πολυεθνική DENISON, με τον τρόπο που συμφέρει το δημόσιο και η ανάθεση των εργασιών πετρελαίου στη μοναδική ελληνική κρατική πετρελαϊκή εταιρία, δεν είναι κάτι το επαναστατικό, μπορεί να επιτευχθεί αρκεί να παλέψουμε όλοι. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αρχίσουν να προβληματίζονται πολύ περισσότερο για την ανάγκη συνολικής ανατροπής της σημερινής κατάστασης, της ανάδειξης μιας πραγματικά λαϊκής εξουσίας, στηριγμένης σε ένα πατριωτικό, λαϊκό μέτωπο, που να αντιμετωπίσει τις πολυεθνικές τύπου DENISON και τις κυβερνήσεις που τις εξυπηρετούν, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, να συνδέουν και να εντάσσουν όλες τις διεκδικήσεις στον πολιτικό αγώνα για μια άλλη Ελλάδα, σε μια άλλη Ευρώπη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ