Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
"Μαστίγιο και καρότο" κρατά η κυβέρνηση!

Σε πλήρη εξέλιξη ένα μπαράζ πιέσεων και εκβιασμών με συνένοχη την κατάπτυστη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ. Σήμερα αναμένεται η δικαστική απόφαση επί της κυβερνητικής προσφυγής προκειμένου να κηρυχτεί παράνομη η απεργία. Ανέστειλε τις κινητοποιήσεις η συναινούσα πλειοψηφία της Ομοσπονδίας εφοριακών

Ενα μπαράζ πιέσεων και εκβιασμών εξαπέλυσε η κυβέρνηση προκειμένου να αποσοβήσει απεργιακές αντιδράσεις στο χώρο του Δημοσίου, απέναντι στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ετσι, μετά από πυρετώδεις κομματικές συσκέψεις προχτές το βράδυ, χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας στήθηκε σκηνικό διαλόγου, όπου ο υπουργός εμφανίστηκε να κάνει κάποιες... βελτιωτικές προτάσεις και η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ να τις αποδέχεται σαν θετικές! Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η πλειοψηφία της ομοσπονδίας των εφοριακών,η οποία έσπευσε να εξαγγείλει την αναστολή των κινητοποιήσεων που είχε αποφασίσει! Και αυτό, όταν το νομοσχέδιο μπήκε ήδη για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και όταν την ίδια ώρα εκδικαζόταν η προσφυγή της κυβέρνησης για να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η πενθήμερη απεργία των τελωνειακών ενάντια στο νομοσχέδιο. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.

Παρά τις πιο πάνω μεθοδεύσεις και χτες - δεύτερη μέρα της απεργίας - η συμμετοχή των τελωνειακών ήταν καθολική. Και ενώ η απεργία συνεχίζεται, συνεδριάζει σήμερα το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, προκειμένου να εκτιμήσει τις νέες εξελίξεις.

Στο "εδώλιο" το απεργιακό δικαίωμα

Κατά την εκδίκαση της κυβερνητικής προσφυγής χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, κατέρρευσαν όλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει την ποινικοποίηση της εξελισσόμενης απεργίας των τελωνειακών, αλλά και να κηρυχτεί παράνομη και "κάθε άλλη μελλοντική απεργία"!

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Κ. Κοντοκώστας,στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε ποια είναι η βλάβη του Δημοσίου που επικαλείται η κυβέρνηση στην αίτηση, είπε "δεν ξέρω, αλλά έχουν βλάβες και ζημιές επιχειρήσεις που κάνουν εισαγωγές - εξαγωγές"!!!

Προς υποστήριξη της κυβερνητικής προσφυγής, παρενέβη και η ΔΕΗ, ο εκπρόσωπος της οποίας, Γ. Γούλας,ισχυρίστηκε ότι λόγω της απεργίας θα υπάρξει κίνδυνος να μείνουν χωρίς ρεύμα ακριτικές περιοχές, όταν εξαντληθούν τα αποθέματα πετρελαίου το επόμενο 20ήμερο!

Στις παρεμβάσεις τους, οι Δ. Σπανομαρκίδης πρόεδρος της Ομοσπονδίας και Η. Αναγνωσταράς και Π. Καζάνας από τις τελωνειακές ενώσεις Θεσσαλονίκης και Αθήνας αντίστοιχα, κατέρριψαν το άλλο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν ορίστηκε το προσωπικό ασφαλείας. Επίσης τεκμηρίωσαν ότι με το νομοσχέδιο μειώνονται οι επικουρικές τους συντάξεις από 40% της κύριας σε 20%, ενώ αυξάνονται υπέρμετρα οι ασφαλιστικές εισφορές, που θα σημάνει μείωση των μηνιαίων αποδοχών τους κατά μέσο όρο 20-25 χιλ. δρχ.

Η συνάντηση

Στο υπουργείο Εργασίας την ίδια ώρα γινόταν συνάντηση του υπουργού Μ. Παπαϊωάννου με την ΑΔΕΔΥ και εκπροσώπους των Ομοσπονδιών των ασφαλισμένων στα 12 Ταμεία Αρωγής που συγχωνεύονται. Είχε προηγηθεί συνάντηση του ίδιου σε κομματικό επίπεδο με τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ, που είναι επικεφαλής αυτών των οργανώσεων...

Ο Μ. Παπαϊωάννου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση επέμενε πως "το νέο Ταμείο θα είναι ενιαίο και δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις" και σημείωσε πως οι... βελτιώσεις αφορούν τη δημιουργία ειδικών λογαριασμών στο ενιαίο Ταμείο που δήθεν θα εξασφαλίζουν τις επιπλέον παροχές ορισμένων κατηγοριών.Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος,έσπευσε να καλύψει την κυβέρνηση, δηλώνοντας πως "η ΑΔΕΔΥ θεωρεί θετική τη δημιουργία ενιαίου Ταμείου", ενώ σε ερώτηση αν θα καλύψει την απεργία των τελωνειακών είπε ότι "υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα"...

Ο Α. Μακρυπίδης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας εφοριακών, ισχυρίστηκε ότι αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα και ανακοίνωσε την αναστολή της εξαγγελθείσας για σήμερα απεργίας.

Ο Δ. Σπανομαρκίδης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας τελωνειακών, σημείωσε ότι οι προτάσεις θα εκτιμηθούν απ' τα όργανα, ωστόσο "βασικά - είπε - δε μας καλύπτουν. Η απεργία συνεχίζεται".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσκεψη για την υπόθεση Σταθέα (2003-10-22 00:00:00.0)
"Φύλλο πορείας" στους τελωνειακούς! (1998-12-05 00:00:00.0)
"Εχθροί της κοινωνίας" οι τελωνειακοί! (1998-12-05 00:00:00.0)
Καθολικά στην απεργία (1998-12-01 00:00:00.0)
Στο μισό οι συντάξεις των τελωνειακών! (1998-11-11 00:00:00.0)
Ούτε σκέψη για κινητοποίηση (1998-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ