Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σε εύφορο έδαφος το αγωνιστικό προσκλητήριο

Με τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης, ασχολήθηκε η χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ενώ απεργιακή επιτροπή συγκροτήθηκε και στη Θεσσαλονίκη

"Να φτάσει το μήνυμα της απεργίας παντού!". Στο στόχο αυτό επιστρατεύουν όλες τους τις δυνάμεις οι συνδικαλιστές - μέλη της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής,που συνεχίζουν τις περιοδείες, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία στις 15 του μήνα και στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει η Επιτροπή, στις 10 πμ, στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Κοτζιά).

Χτες η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή συνεδρίασε, προκειμένου να εκτιμήσει τις μέχρι τώρα ενέργειές της για την απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση. Η Επιτροπή κατέληξε ότι οι μέχρι σήμερα ενέργειές της συνάντησαν την αποδοχή των εργαζομένων, κάτι που φάνηκε - όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της - και από τη μεγάλη συμμετοχή στις συσκέψεις που έγιναν σε εργασιακούς χώρους και γειτονιές.

Ακόμα, εκτίμησε ότι είναι ανάγκη το επόμενο διάστημα να ενταθούν οι προσπάθειες, να πυκνώσουν οι περιοδείες και συσκέψεις. Στα πλαίσια αυτά, σήμερα, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Αύριο, Πέμπτη, στη μηχανογράφηση της Εθνικής Τράπεζας με τον Γ. Μαυρίκο,στον Οργανισμό Καπνού με τον Δ. Αγκαβανάκη,στον ΟΣΚ και στο υπουργείο Παιδείας με τον Μ. Δανδουλάκη,στην κλωστοϋφαντουργία "3Α" με τον Θ. Ευθυμίου και στον "Αγιο Σάββα" με την Λέτα Μεθωνίου,η οποία την Παρασκευή θα περιοδεύσει και στο ΚΑΤ.

Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε τη Δευτέρα, 7/12,να πραγματοποιήσει πλατιά σύσκεψη στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και την Τρίτη, 8/12,να δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών.

Τέλος, η Επιτροπή διαπιστώνει την ανάγκη ενίσχυσης των απεργιακών κινητοποιήσεων και εκφράζει τη συμπαράστασή της σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ακόμα, στη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της δημόσιας παιδείας, για την οποία η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι "είναι πρώτα απ' όλα ζήτημα της εργατικής τάξης" και καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο πανεκπαιδευτικό παναττικό συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 9/12 στην Αθήνα.

"Πάρτε την απεργία στα χέρια σας"

Χτες, ο Μπ. Βορτελίνος, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ - ΟΤΑ, της ΑΔΕΔΥ και μέλος της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής, επισκέφτηκε τους εργάτες του Δήμου Αγίας Βαρβάρας. Ανάμεσα στα άλλα, ο συνδικαλιστής μίλησε στους εργαζόμενους για τον αντεργατικό νόμο, το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τον προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου ολομέτωπη επίθεση στην εργατική τάξη.

Ακόμα, καταδίκασε - επιδοκιμαζόμενος από τους εργαζόμενους - τη συναινετική, υποτακτική στάση των πλειοψηφιών στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Κατήγγειλε επιπλέον ότι οι πλειοψηφίες αυτές υπονομεύουν τους αγώνες και κάλεσε τους εργαζόμενους αυτή τη φορά να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους, να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και στη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Από την πλευρά του, το σωματείο του χώρου ανακοίνωσε την απόφασή του να καλέσει σε σύσκεψη τα σωματεία των όμορων δήμων, με θέμα το συντονισμό της δράσης και τη συγκρότηση απεργιακής επιτροπής.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε συγκρότηση απεργιακής επιτροπής, για την προετοιμασία, σε αγωνιστική κατεύθυνση, της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη, προχώρησαν προχτές πρωτοβάθμια σωματεία Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα των συμβούλων της "Εργατικής Ενότητας" στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Στόχος της ενέργειας αυτής, όπως τόνισε ο Θ. Κυριακίδης,γεν. γραμματέας του ΕΚΘ, είναι η εργατική τάξη να συνενωθεί στη βάση της με πρωτοβουλία από τα κάτω για τη συνολική ρήξη με την ακολουθούμενη πολιτική. Μια πολιτική, προσαρμοσμένη στο αντιλαϊκό πλαίσιο της ένταξης στην ΟΝΕ.

Επίσης αποφασίστηκε να γίνει ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση από αυτήν της συμβιβασμένης πλειοψηφίας του ΕΚΘ, στις 10 το πρωί στο χώρο μπροστά από τη ΔΕΘ.

Δίνοντας αποφασιστικό "παρών" και στο μέτωπο της Παιδείας,τα σωματεία αποφάσισαν τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 8 του Δεκέμβρη,ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο.

Στην εισήγησή του στη σύσκεψη των σωματείων, ο Θ. Κυριακίδης,μιλώντας για την πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών στελεχών της "Εργατικής Ενότητας", σημείωσε: "Κάτω από την πίεση των αγωνιστικών δυνάμεων, οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν απεργιακή κινητοποίηση, χωρίς πρόγραμμα προετοιμασίας μιας αγωνιστικής αντιπαράθεσης στην κυβερνητική πολιτική. Ουσιαστικά, εξήγγειλαν απεργία, χωρίς να έχουν καμία διάθεση για την επιτυχία της. Η απεργία της ΓΣΕΕ στις 15.12.98, που έχει χαρακτήρα μιας εθιμοτυπικής κίνησης τακτικής, πρέπει να αντιμετωπιστεί με την οργάνωση απεργιακής επιτροπής για την επιτυχία της, με συγκεκριμένους ταξικούς στόχους και περιεχόμενο".

Ο Θ. Κυριακίδης προσδιόρισε το βασικό στόχο της απεργίας, λέγοντας: "Συμφωνούμε ότι η απεργία, με τη δική μας δράση, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την προϋπόθεση συσπείρωσης και αγωνιστικής ενότητας των εργαζομένων. Γι' αυτό το λόγο, καλούμε όλους τους συνδικαλιστές, όλους τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της επιτυχίας της απεργίας στα δικά τους χέρια".

Επιμένοντας στη σημασία μιας πετυχημένης απεργιακής κινητοποίησης, ο εισηγητής τόνισε: "Μια πετυχημένη απεργία θα ανοίγει προοπτική για το συνδικαλιστικό κίνημα. Θα ανοίγει το δρόμο για την κλιμάκωση και ανάπτυξη των αγώνων για συνολική ρήξη με την πολιτική της κυβέρνησης. Με μια προϋπόθεση: Οτι η επιτυχία αυτής της κινητοποίησης δεν μπορεί να εναποτεθεί σε αυτές τις ηγεσίες. Είναι ανάγκη να γίνει υπόθεση όλων όσων πραγματικά θα δουλέψουν για την επιτυχία της".

Στις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι των σωματείων συμφώνησαν με την πρωτοβουλία των στελεχών της "Εργατικής Ενότητας" στο ΕΚΘ, εξέφρασαν απόψεις για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης και δήλωσαν ότι θα εργαστούν μ' όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ