ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Απλήρωτες υπερωρίες για εργασία στους σεισμούς

Απλήρωτοι παραμένουν οι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής που εργάστηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν με το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999. Και αυτό παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις «αρμοδίων» του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι θα πληρωθούν.

Οι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας και οι τεχνικοί των δήμων της περιοχής και άλλων δημοσίων υπηρεσιών (συνολικά περίπου 100 άτομα), έξι μήνες από το σεισμό, δεν έχουν πληρωθεί την υπερωριακή τους απασχόληση, την εργασία τους κατά τις εργάσιμες μέρες, ούτε καν τα οδοιπορικά που δικαιούνται. Και αυτό ενώ υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών της ίδιας Νομαρχίας, αλλά και των υπουργείων, έχουν πληρωθεί όσα δικαιούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απλήρωτοι υπάλληλοι που απευθύνθηκαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ και ζήτησαν την πληρωμή τους, επισήμως δεν πήραν απάντηση. Ανεπισήμως, «αρμόδιοι» τούς «έκαναν μπαλάκι» στέλνοντάς τους στη Νομαρχία, για να διεκδικήσουν από εκεί τα δεδουλευμένα τους.

Αλλοι «αρμόδιοι» του υπουργείου εφάρμοσαν παρελκυστική τακτική: Προκειμένου ο κάθε υπάλληλος να αποδείξει πόσες και ποιες μέρες εργάστηκε, τούς πρότειναν να προχωρήσουν σε χρονοβόρες διαδικασίες, που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν ένα τρίμηνο μέχρι να ολοκληρωθούν.

Να σημειωθεί το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της Νομαρχίας έχουν καταθέσει από τα τέλη Σεπτέμβρη στο ΥΠΕΧΩΔΕ κατάσταση με τα ονόματα των τεχνικών που εργάστηκαν τις μέρες του σεισμού. Τότε είχαν λάβει την υπόσχεση ότι θα εκδοθεί απόφαση για την πληρωμή τους. Δεν έγινε τίποτα. Μέχρι σήμερα, λαμβάνουν υποσχέσεις ότι «θα τα κανονίσουμε».

Η δυσαρέσκεια των εργαζομένων στρέφεται και προς το νομάρχη, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα κάποια ενέργειά του, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα χρήματα των υπαλλήλων. Και αυτό, ενώ υπάλληλοι της Νομαρχίας πληρώθηκαν για τις υπερωρίες τις μέρες του σεισμού. Σε αυτήν την περίπτωση, προβλήθηκε ως επιχείρημα από την πλευρά του νομάρχη, ότι για την πληρωμή τους προϋπήρχε κονδύλι στον προϋπολογισμό. Ομως, στην απόφαση αναφέρθηκε και ως λόγος πληρωμής το γεγονός του σεισμού και η υπερωριακή εργασία εκείνη την περίοδο.

Πρόσφατα το θέμα τέθηκε και στη Βουλή, από τους βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη και Ορ. Κολοζώφ, που με Ερώτησή τους στην υπουργό Εσωτερικών, ρωτούν ποια μέτρα θα παρθούν, ώστε να πληρωθούν οι υπάλληλοι.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Γκρεμίστηκαν οι κόποι χρόνων

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας»

Αγωνιστικό κάλεσμα προς όλους τους κατοίκους των Ανω Λιοσίων που είδαν τους κόπους και τις θυσίες χρόνων να γκρεμίζονται με τον καταστρεπτικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη απευθύνει η «Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα» Ανω Λιοσίων.

Στην ανακοίνωσή της τονίζε: «Το φαινόμενο που ζήσαμε όλοι στις 7 του Σεπτέμβρη ξεσκέπασε μπροστά μας όλη τη γύμνια του ελληνικού κράτους που θέλει να λέγεται ότι ανήκει στις πλούσιες και πολιτισμένες χώρες του πλανήτη. Το τραγικό γεγονός των 160 νεκρών σε όλη την Αττική, μεταξύ των οποίων και 8 συνδημότες μας, μας έκανε όλους να δούμε πιο καθαρά τις ευθύνες που μας αναλογούν απέναντι στους συμπολίτες μας».

Η «Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα» υπογραμμίζει πως «οι μόνοι που δεν αισθάνθηκαν υπεύθυνοι ήταν αυτοί που μας έχουν κυβερνήσει μέχρι τώρα», αφού «εξυπηρετούσαν και συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα με την πολιτική γης που ακολουθούν, έφτιαξαν πόλεις - τέρατα, εν δυνάμει νεκροταφεία», ενώ υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έστω και τώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και η δημοτική αρχή να πάψει να καλύπτει την κυβέρνηση.

Η «Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα» καλεί τους κατοίκους των Α. Λιοσίων να συσπειρωθούν γύρω από τους συλλόγους των σεισμοπαθών και το συντονιστικό των φορέων της πόλης διεκδικώντας λύσεις που θα αποκαθιστούν πραγματικά τις ζημιές που τους προκάλεσε ο σεισμός.

Θυσία στο «Μολώχ της ασφάλτου»

Στην αποκριάτικη έξοδο έχασαν τη ζωή τους 24 άτομα και 321 τραυματίστηκαν, σε 264 τροχαία ατυχήματα

Οι ζωές 24 συνανθρώπων μας έγιναν θυσία στο βωμό του «Μολώχ της ασφάλτου». Αλλοι 321 τραυματίστηκαν σε 264 τροχαία, που έγιναν στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της χώρας μας το γιορταστικό τριήμερο. Εξάλλου «Γολγοθάς» έγινε για χιλιάδες Αθηναίους η επιστροφή από την αποκριάτικη έξοδο, μέσω της Εθνικής Οδού Αθήνας - Κορίνθου.

Την Καθαρή Δευτέρα, σε μετωπική σύγκρουση δυο ΙΧ, σκοτώθηκαν οι Ανέστης Γεωργιτσόπουλος, 33 χρόνων και Ιωάννης Βασιλάκογλου, 28 χρόνων. Ο 33χρονος οδηγός έχασε το έλεγχο του αυτοκινήτου του, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε με το δεύτερο ΙΧ στον επαρχιακό δρόμο Καλοχωρίου - Θεσσαλονίκης. Στο 410ο χιλιόμετρο της Νέας Εθνικής Οδού Αθήνας - Λαμίας αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 29χρονος Απόστολος Παπαγεωργόπουλος, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε μετωπικά με το ΙΧ που οδηγούσε η 31χρονη Ηλιάνα Τσαμαντάνη. Σκοτώθηκε η συνοδηγός του πρώτου ΙΧ Ευγενία Τσελέπη, 26 χρόνων. Τραυματίστηκαν οι δυο οδηγοί και οι συνεπιβάτες. Επίσης, τα ξημερώματα της ίδιας μέρας αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 23χρονος Δημήτρης Πριμηκήρης, ενώ κινούνταν στην Εθνική Αθήνας - Λαμίας, βγήκε από την πορεία του και έπεσε σε στάση λεωφορείου, στο 14ο χιλιόμετρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Γεράσιμος Λαχανάς, 73 χρόνων.

Το 1999 είχαν σκοτωθεί 17 άτομα και 314 είχαν τραυματιστεί, ενώ πρόπερσι σκοτώθηκαν 22 άτομα και τραυματίστηκαν 336.

Οι ουρές της επιστροφής την Καθαρή Δευτέρα ξεπέρασαν σε μήκος τα πέντε χιλιόμετρα στα διόδια της διώρυγας της Κορίνθου και στην Κακιά Σκάλα. Αιτία του προβλήματος ήταν η μεγάλη έξοδος, αφού από τις πύλες των διοδίων πέρασαν προς την επαρχία πάνω από 200.000 οχήματα, αλλά και τα έργα διαπλάτυνσης της Εθνικής Οδού στην Κακιά Σκάλα, που έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας.

Αυξημένη ήταν και η κίνηση για τα νησιά του Αιγαίου, του Σαρωνικού και του Αργολικού. Πάνω από 32.000 άτομα ταξίδεψαν προς τα νησιά, ενώ πέρσι ήταν 21.969. Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού αναχώρησαν 16.120 επιβάτες, έναντι 10.136 πέρσι.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Συνελεύσεις
  • Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο ΦΟΙΝΙΞ» καλεί τα μέλη του σε Τακτική Γενική Συνέλευση σήμερα Τετάρτη 15-3-2000 στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα της βιβλιοθήκης (Λυκούργου 10 - 4ος όροφος).
  • Το Παράρτημα Ελευσίνας της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη 15-3-2000 στις 5.30 μ.μ, τη χρονιάτικη Απολογιστική του Συνέλευση, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας(Παγκάλου 52). Καλούνται και όλοι οι απόγονοι των αντιστασιακών - μελών του παρ/τος, να λάβουν μέρος στη συνέλευση.
  • Το Παράρτημα Πτολεμαΐδας της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί τη χρονιάτικη Απολογιστική Συνέλευσή του, σήμερα Τετάρτη 15-3-2000, στις 4 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας.
  • Το Παράρτημα Μενιδίου της ΠΕΑΕΑ συγκαλεί Απολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 19-3-2000 στις 11 π.μ., στο Α` ΚΑΠΗ Μενιδίου (Πλατεία Αγ. Βλάση). Σε περίπτωση μη απαρτίας, η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί, χωρίς άλλη ειδοποίηση, την επόμενη Κυριακή 26-3-2000 την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο.
  • Το Παράρτημα Νέας Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ συγκαλεί Απολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 19-3-2000 στις 9.30 π.μ., στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου Λ. Ηρακλείου, 3ος όροφος.
Σύσκεψη

Το Παράρτημα Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου της ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη του και τους φίλους της Αντίστασης να πάρουν μέρος τη Δευτέρα 20-3-2000 σε σύσκεψη που πραγματοποιεί η Επιτροπή Στήριξης του εκλογικού αγώνα υπέρ του ΚΚΕ, στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία του παρ/τος (Θεμιστοκλέους 48).

Συνεστίαση

Το Παράρτημα Αιγάλεω της ΠΕΑΕΑ οργανώνει για την Κυριακή 19-3-2000 στις 8.30 μ.μ., τη χρονιάτικη συνεστίασή του, αφιερωμένη στα 57χρονα της ΕΠΟΝ, στο κέντρο «ΑΜΑΖΟΝΑ»(Κηφισού 36)

Πολιτικοί Πρόσφυγες
  • Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ καλεί όλους τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που οργανώνει σήμερα Τετάρτη 15-3-2000 στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27). Θέματα: - Τα προβλήματα των επαναπατρισθέντων σήμερα. - Οι επαναπατρισθέντες μπροστά στις εκλογές.
  • Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει γιορταστική εκδήλωση προς τιμήν της Μέρας της Γυναίκας (8 του Μάρτη) την Κυριακή 19-3-2000 στις 4 μ.μ., στην αίθουσα των Οικοδόμων(Πλατεία Κάνιγγος). Καλούνται όλοι οι επαναπατρισθέντες, και ιδιαίτερα οι γυναίκες, να πάρουν μέρος στο γιορτασμό.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Παράρτημα Εθνικής Αντίστασης της ΠΕΑΕΑ Χολαργού καλεί τα μέλη του Παραρτήματος, τις οικογένειές τους και κάθε φίλο της Αντίστασης, να παραβρεθούν στο πολιτικό μνημόσυνο που θα τελεστεί την Κυριακή 19 Μάρτη 2000 και ώρα 11 π.μ. στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Τέρμα λεωφορείων Γ5 Χολαργού) για να τιμήσουμε τους αγωνιστές που δεν βρίσκονται πια μαζί μας.

Το Δ.Σ.

Τα δις ισόβια έγιναν 25 χρόνια...

Ανέλπιστη τύχη περίμενε στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών τον 27χρονο Βασίλειο Μουζακίτη, δράστη διπλής ανθρωποκτονίας, που είχε λάβει χώρα μέσα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» στις 9-12-1996. Το δικαστήριο, με ψήφους 6 έναντι μιας, αναγνώρισε χτες στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού και τον καταδίκασε σε 25ετή ποινή κάθειρξης. Πρωτοδίκως του είχε επιβληθεί η ποινή των δις ισόβιων δεσμών.

Ο Βασ. Μουζακίτης τη μέρα του διπλού φονικού είχε εισβάλει με μια καραμπίνα στο νοσοκομείο, αποφασισμένος να σκοτώσει οπωσδήποτε τη σύζυγό του Δέσποινα, την οποία είχε τραυματίσει με μαχαίρι μια μέρα πριν. Οταν κατάφερε να την εντοπίσει στο θάλαμο που νοσηλευόταν, την πυροβόλησε εν ψυχρώ και την άφησε στον τόπο. Ακολούθως, όπλισε για δεύτερη φορά, πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα την πεθερά του Μαρία Κώτση.

Στην απολογία του επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα που είχε από παιδί, καθώς και τους φόβους του ότι η γυναίκα του σκόπευε να τον εγκαταλείψει με την προτροπή της μητέρας της. Το δικαστήριο τον πίστεψε και μείωσε στο ελάχιστο την πρωτόδικη ποινή του.

Αδέσποτη απανθρωπιά

Φαρμάκωσαν 30 αδέσποτα σκυλιά μέσα στο πάρκο της οδού Ευελπίδων, δίπλα στα δικαστήρια!

Η είδηση πράγματι ανατριχιαστική. Αγνωστα μέχρι στιγμής... δίποδα επέλεξαν την Καθαρή Δευτέρα για να δηλητηριάσουν τα συμπαθή τετράποδα, που φιλοξενούνται σε χώρο του πάρκου παραχωρημένο από το Δήμο Αθηναίων. Δεκαέξι από αυτά ψόφησαν, ενώ τα υπόλοιπα γλίτωσαν από βέβαιο θάνατο χάρη στις φροντίδες τεσσάρων κτηνιάτρων, που ανταποκρίθηκαν σε έκκληση του Δήμου για βοήθεια. Τα νεκρά ζώα απομακρύνθηκαν από το χώρο, αλλά δύο στάλθηκαν για εξέταση στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία, ώστε να εντοπιστεί η ουσία που τα σκότωσε και η οποία, ενδεχομένως, να οδηγήσει στους δράστες.

Ο Δήμος Αθηναίων υπέβαλε ήδη μήνυση κατ' αγνώστων. Νωρίτερα, χτες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ιω. Σακελλάκος διέταξε αυτεπαγγέλτως τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, καθώς διαπιστώθηκε η τέλεση του αδικήματος «βασανισμού και θανάτωσης ζώων συντροφιάς κατ' εξακολούθηση», που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια, σύμφωνα με το νόμο 1444/1984.

ΠΕΑΕΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Οχι στην κυβερνητική φιέστα

Η Τοπική Επιτροπή Ηρακλείου Κρήτης της ΠΕΑΕΑ, καλεί τα μέλη της να μη μετάσχουν στη σημερινή κυβερνητική φιέστα - εκδήλωση που στήνεται προεκλογικά, με τη βοήθεια της Νομαρχίας, προκειμένου δήθεν να τιμήσει τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τους αγωνιστές, με το να τους παρέχει «μετάλλια», όμως με τα μετάλλια μόνο δε λύνεται ουσιαστικά η υλική και ηθική αποκατάστασή τους.

Ο αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ουσιαστική αποκατάσταση των αιτημάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ