ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Κλασικοί» και ρομαντικοί ήχοι

Η Ελλη Πασπαλά στη σκηνή «Αθηνά» το ερχόμενο τριήμερο
Η Ελλη Πασπαλά στη σκηνή «Αθηνά» το ερχόμενο τριήμερο
Την Ελλη Πασπαλά φιλοξενεί αύριο, την Παρασκευή και το Σάββατο η μουσική σκηνή «Αθηνά» (Λεωφ. Ποσειδώνος 3, Μοσχάτο). Η γνωστή ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει τραγούδια δικά της και άλλων έχοντας μαζί της τον Ντέιβιντ Λιντς (σαξόφωνο, κρουστά, φλάουτο) και τον Σταύρο Λιάντσια (κιθάρα, πιάνο). Οι εμφανίσεις επαναλαμβάνονται στις 27, 28 και 29 Μάρτη.

  • «Δίχως στεγανά και ετικέτες με μοναδικό γνώμονα το καλό ελληνικό τραγούδι» η Ελένη Βιτάλη εμφανίζεται από αύριο στο «Αερικό» (Αγαθάρχου 6, Ψυρρή), μαζί με το μουσικό σχήμα «Οκτάβα».
  • Μουσικά θέματα από τις ταινίες του Πίτερ Γκρίναγουέι και συνθέσεις Φίλιπ Γκλας, Αντζελο Μπανταλαμέντι, Τζον Ρόμελμαν και άλλων παρουσιάζει το συγκρότημα «8 1/1», σήμερα (10μμ) στο μουσικό χώρο «Πινακοθήκη» (Αγίας Θέκλας 5, Ψυρρή). Αύριο στον ίδιο χώρο το συγκρότημα «Πότες» κάνει ένα μουσικό - ποιητικό αφιέρωμα στο στιχουργό Ηλία Κατσούλη.
  • Ενας πρωτότυπος συνδυασμός βιολιού και κιθάρας σε μουσικές από τη Λατινική Αμερική είναι το θέμα της αποψινής (8.30μμ) συναυλίας στο Ατενέουμ (Αδριανού 3, Θησείο). Βραζιλιάνικους ρυθμούς, τανγκό και μελωδίες των Ανδεων θα ερμηνεύσουν ο Αλέξανδρος Μάτο (βιολί) και ο Μιχάλης Λαδένης (κιθάρα).
  • Εργα Μ. Οικονόμου, Θ. Μικρούτσικου, Γ. Ζερβού, Α. Κέρνις, Λ. Λάνζα και Μπ. Κόμπλενζ παρουσιάζει αύριο (8.30μμ), στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16), το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Ιάκωβου Κονιτόπουλου.
  • Η φλαουτίστα Λιάνα Παπαστεφάνου και ο πιανίστας Μανώλης Παπασηφάκις συμπράττουν σήμερα (8.30μμ), στην Αίθουσα Συναυλιών «Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41). Θα ερμηνεύσουν έργα της προκλασικής εποχής των Μαρτσέλο, Τέλεμαν, Μπαχ και Κλοντ Μπολίνγκ.

Στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύππου 37, Ν. Κόσμος) εμφανίζεται το συγκρότημα «Υπόγεια Ρεύματα » στις 21 και 28 Μάρτη με νέα και παλιότερα τραγούδια του.

Μαρτιάτικες πρεμιέρες

«Περιμένοντας τον Γκοντό» με την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»
«Περιμένοντας τον Γκοντό» με την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»
Στο πλαίσιο του προγράμματος του ΥΠΠΟ «Ο πολιτισμός ταξιδεύει», ο «Βασιλικός» του Αντωνίου Μάτεσι που ανέβηκε φέτος από το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιαστεί σε έξι πόλεις της περιφέρειας: Σήμερα στο «Μαλιαρωπούλειο» θέατρο Τρίπολης. Στο Δημοτικό θέατρο Καλαμάτας (18 - 19/3), Δημοτικό θέατρο Καρδίτσας (22/3), Δημοτικό Θέατρο Βόλου (23/3), Δημοτικό Θέατρο Λαμίας (29 - 30/3), Δημοτικό θέατρο Ζακύνθου (14 - 15/4). Το έργο ανεβάστηκε σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, σκηνικά Αντώνη Δαγκλίδη, κοστούμια Κλαιρ Μπρέισγουελ, μουσική Μαρίας - Χριστίνας Κριθάρα, επιμέλεια κίνησης Αγγελικής Στελλάτου. Ερμηνεύουν: Κώστας Ρηγόπουλος, Σωτήρης Τζεβελέκος, Σούλα Αθανασιάδου, Οδέττη Ιωάννου, Κώστας Γαλανάκης, Κώστας Βελέτζας, Βασιλική Δέλλιου, Σωτήρης Σκάντζικας, Θοδωρής Καμπίτσης κ.ά.

  • Το έργο του Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» παρουσιάζει, στο «Αμαλία» της Θεσσαλονίκης, η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», σε σκηνοθεσία Νίκου Χουρμουζιάδη, μετάφραση Ελένης Βαρίκα, σκηνικά - κοστούμια Λίλας Καρακώστα. Παίζουν: Γιώργος Δεμερτζής, Ανδρέας Δημητριάδης, Νίκος Λύτρας, Στάθης Μαυρόπουλος, Γιάννης Μόχλας.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου αρχίζει παραστάσεις στο «Υπερώον» του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου παρουσιάζοντας μέχρι τις 23 Απρίλη το έργο της Μάρσα Νόρμαν «Καληνύχτα μητέρα», σε μετάφραση Πόπης Κόντου και σκηνοθεσία Μιχάλη Σδούγκου. Ερμηνεύουν: Ρέα Χαλκιαδάκη,Σουζάνα Καρδούλια. Οι παραστάσεις δίνονται Σάββατο και Κυριακή (10 μμ) και Παρασκευή στις 12 τα μεσάνυχτα.
  • Η επιτυχημένη παράσταση «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού» με την Αννα Κοκκίνου, επαναλαμβάνεται από αύριο και μέχρι τις 26 Μάρτη, στο θέατρο «Σφενδόνη». Με την ευκαιρία αυτή θα γιορταστούν οι 600 παραστάσεις.
  • Στο «Ελυζέ» παίζεται το έργο «Αγκάλιασέ με...» του Ευγένιου Λαμπίς, σε μετάφραση Δημήτρη Γιαννουκάκη, σκηνοθεσία Μαρίας - Λουίζας Παπαδοπούλου, μουσική Τάσου Καρακατσάνη, χορογραφίες Αντας Αραβοσιτά, σκηνικά - κοστούμια Σπύρου Κωστόπουλου, στίχους τραγουδιών Βάσιας Λακουμέντα. Παίζουν: Κώστας Ντάγκας, Τζένη Φωτίου, Σωτήρης Τσακομίδης, Στάθης Αναστασίου, Κάλλια Σφενδουράκη.
  • Εναλλασσόμενο ρεπερτόριο στην «Κόκκινη Σκηνή» του «Θεάτρου της Ημέρας». Παρουσιάζονται ήδη «Η απόπειρα» και «Η ληστεία» της Ειρένας Ιωαννίδου - Αδαμίδου, ενώ στις 16/3 ανεβαίνουν 4 μονόλογοι: «Η πιο δυνατή» του Στρίντμπεργκ, «Η ανθρώπινη φωνή» του Κοκτώ, «Η Εβραία» του Μπρεχτ και «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού» του Τσέχωφ. Στις 19/3 ανεβαίνει η «Αγνή» του Παλμιέρ. Η σκηνοθεσία όλων των έργων είναι του Λεωνίδα Λοϊζίδη.
Βιβλιοπαρουσιάσεις
  • Ο «Εξάντας» παρουσίασε χτες το αρχαιολογικού και γλωσσικού ενδιαφέροντος βιβλίου του γνωστού σκηνοθέτη Ροβύρου Μανθούλη «Αρχαίο ερωτικό και συμποσιακό λεξιλόγιο». Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια καταγραφής σχετικού λεξιλογίου, με πρόλογο του φιλολόγου και κριτικού θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλου.
  • Τα «Ελληνικά Γράμματα» παρουσίασαν χτες το χρήσιμο για τους σπουδαστές πιάνου βιβλίο της μουσικοκριτικού και μουσικολόγου Λιάνας Ρουσσιάνου - Πιπεράκη «Η τεχνική του πιάνου με το σύστημα Λουρουπού».Για το βιβλίο μίλησαν οι Μανώλης Φραγκιαδάκης, Νίκος Δοντάς και η συγγραφέας.
  • Το «Προσκήνιο» αύριο (8μμ) στο «Βιβλιορυθμό» (Ζωοδ. Πηγής 18) θα παρουσιάσει τη μελέτη του Βασίλη Γεωργιάδη «Κωνσταντίνος Π. Καβάφης - Ταξίδι στο πάθος». Θα μιλήσουν ο συγγραφέας - εκδότης Γιώργος Χρονάς και η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη. Θα διαβάσει ο Τίτος Βανδής.
  • Η Ελληνική Εταιρεία Συγκριτικής Εκπαίδευσης, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος, η ΟΛΜΕ και οι εκδόσεις «Γκούντεμπεργκ» στις 17/3 (8μμ) στη «Στοά του Βιβλίου» θα παρουσιάσουν τον τιμητικό τόμο για τον Ανδρέα Καζαμία «Ιστορικο-συγκριτικές προσεγγίσεις», σε επιμέλεια του πανεπιστημιακού καθηγητή Σήφη Μπουζάκη. Θα μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Ρόλαντ Πόλστον, Δημήτρης Ματθαίου, Ιωάννης Παναγιωτάκης. Θα προλογίσουν οι Μιχάλης Κασσωτάκης, Αθανάσιος Παπάς.
  • Ο «Κέδρος» παρουσιάζει σήμερα (7.30μμ) στη «Γωνιά του Βιβλίου» (Αγ. Φανουρίου και Φαιάκων 1-5) το μυθιστόρημα του Αρη Σφακιανάκη «Δεν ήξερες... δε ρώταγες». Επίσης στις 17/3 (8μμ) στο «Βιβλιοπωλείο» (Σκρα 97-99, Καλλιθέα) το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Μουρσελά «Κλειστόν λόγω μελαγχολίας». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Γιάννης Κοντός και Γιάννης Χρυσούλης.
  • Οι εκδόσεις «Μπάστα» στις 20/3 (8μμ) στη «Στοά του Βιβλίου» θα παρουσιάσουν το πολύτιμο για την ιστοριογραφία του νεοελληνικού θεάτρου βιβλίο του Διονύση Ν. Μουσμούτη «Το Θέατρο στην πόλη της Ζακύνθου (1901-1915)».Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Κώστας Ασημακόπουλος, Νικίας Λούντζης, Διονύσης Βίτσος. Θα διαβάσει η Τζένη Ρουσσέα.
  • Στο «Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104» (Θεμιστοκλέους 104) οι εκδόσεις Καστανιώτη στις 20/3 (8μμ) θα παρουσιάσουν το βιβλίο της Χριστίνας Αντωνοπούλου «Κοινωνικοί ρόλοι των δύο φύλων». Θα μιλήσουν οι Αριστομένης Τσολάκης, Μαρία Δεληβάνη, Αργυρώ Μαντόγλου, Τάκης Παππάς.
  • Οι εκδόσεις Καλέντη στις 23/3 (8μμ) στο βιβλιοπωλείο Τσαμαντάνη (Καραολή Δημητρίου 32, Πειραιάς) θα παρουσιάσουν το μυθιστόρημα της Αλκυόνης Παπαδάκη «Σαν χειμωνιάτικη λιακάδα». Θα μιλήσει η Εύα Καραμολένκο.
Φωτογραφική «Παρέλαση»

Εκθεση φωτογραφιών του Μανώλη Κασιμάτη με θέμα «Η παρέλαση... προς τη δόξα», εγκαινιάζεται σήμερα στον εκθεσιακό χώρο της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (Τήνου 14α, στάση Κεφαλληνίας). Οπως σημειώνει ο Μ. Κασιμάτης «Ο πόλεμος, ο πόλεμος δίπλα μας, άγχος, αγωνία, στεναχώρια, οργή πάλι, πάλι πόλεμος, πάλι απελπισία, πάλι μανάδες να ουρλιάζουν.. Τι κάνουμε εμείς, οι φωτογράφοι, οι ζωγράφοι, οι καλλιτέχνες... Αφορμή μία έκθεση φωτογραφίας, τι να εκθέσω, πρέπει να αντιδράσω, πανικός, πανικός δημιουργικός. Ετσι γεννήθηκε μια έκθεση και ένα μικρό λεύκωμα που πάνω απ' όλα είναι μία μικρή σιωπηρή διαμαρτυρία και ταυτόχρονα μια απόδειξη στο ότι αν θέλουν κάποιοι μπορούν, μπορούν να κινήσουν πολλά πράγματα. Τελικά το όνειρο είναι κοινό σε πολλούς η επαφή είναι το κυρίαρχο, ο διάλογος, ας ξεκινήσει κάτι επιτέλους, ας αντιδράσουμε πριν είναι αργά». Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 28 του Μάρτη.

Εκδηλώσεις της ΕΕΛ

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών σήμερα (7μμ) στην αίθουσά της (Γενναδίου 8, 7ος όροφος) οργανώνει ποιητικό δρώμενο με θέμα «Θήρα: Τελετές μύησης της Αιγαιακής θεάς», με ομιλήτρια την Ελευθερία Αναγνωστάκη - Τζαβάρα. Θα παρουσιαστούν διαφάνειες με τοιχογραφίες της αρχαίας Θήρας από τη γλύπτρια Ελισάβετ Βάλβη, συνοδεία μουσικής σε επιμέλεια Θωμά Ταμβάκου.

Η ΕΕΛ, επίσης, στις 20/3 (7μμ) οργανώνει εκδήλωση μνήμης του ποιητή - συγγραφέα Γιώργου Δενδρινού. Για τον πρόωρα χαμένο Κεφαλλονίτη δημιουργό και το έργο του θα μιλήσει ο Βαγγέλης Σακκάτος. Συμμετέχει η μεικτή χορωδία και μαντολινάτα του Συλλόγου Φαρακλάδων «Η Εύγερος», με διεύθυνση του Παναγιώτη Μπαρμπάτη.

Ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, σήμερα (7μμ) στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη) θα δόσει διάλεξη με θέμα «Ο Ποιητής Αγγελος Σικελιανός». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διαγωνισμό μελέτης πάνω στο θέμα «Η πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια σε σχέση με τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων» προκηρύσσει το «Καποδιστριακό Πνευματικό Κέντρο» του Δήμου Αίγινας. Η προθεσμία υποβολής των συμμετοχών λήγει την 1η Μάη 2002 και η απονομή του βραβείου θα γίνει τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των δύο εκατομμυρίων δραχμών. Οι μελέτες στέλνονται στο «Καποδιστριακό Πνευματικό Κέντρο», Πύργος Μαρκέλλου, Αίγινα 18010, σε τρία αντίτυπα. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 0297 - 22220 και 27738.

Διαγωνισμό έκθεσης για μαθητές Λυκείου με θέμα «Η προσφορά του Ιωάννου Ζίγδη στα Δωδεκάνησα» προκήρυξε το «Πολιτιστικό Ιδρυμα Δωδεκανήσου "Κλεόβουλος ο Λίνδιος"». Πληροφορίες στα γραφεία του ιδρύματος, Χαρ. Τρικούπη 18, τηλ. 3612.792.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ