ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
"Δεν είμαστε δείκτες, είμαστε πολίτες"

Αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους με πορεία στη Βουλή

Με μια δυναμική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) έδωσαν το πραγματικό περιεχόμενα της χτεσινής μέρας που είναι αφιερωμένη στα ΑμΕΑ.

Την εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική οργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 3ης Δεκέμβρη. Στις 5.30 μμ συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή όπου και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στα γραφεία των κομμάτων.

"Δεν είμαστε νούμερα, δεν είμαστε δείκτες, είμαστε Ελληνες πολίτες", ήταν ένα από τα βασικά συνθήματά τους που δείχνει πώς νιώθουν μέσα στην ασκούμενη πολιτική.

"Στο όνομα της ΟΝΕ, έλεγαν οι συγκεντρωμένοι, εμείς είμαστε καταδικασμένοι στο περιθώριο. Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την απασχόλησή μας, για τη μόρφωση των παιδιών με ειδικές ανάγκες, για την επιβίωσή μας, για την αποθεραπεία των ανθρώπων. Η αδιαφορία της πολιτείας μεγαλώνει τα προβλήματά μας. Τώρα με το νέο νόμο για την Πρόνοια, μας πετάει εντελώς στο περιθώριο". Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Χάρης Χουρδάκης,μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας ατόμων με ειδικές ανάγκες και μέλος της επιτροπής αγώνα τόνισε: "Ολοι, μαζί και ενωμένοι με τους γονείς, τους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή, στους προνοιακούς χώρους, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να παλέψουμε για να επιβάλλουμε αλλαγές συσχετισμών και πολιτικών που υπονομεύουν το μέλλον μας".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,ο οποίος δήλωσε: "Καταγγέλλω τη μείωση των δαπανών για την Πρόνοια, η οποία με τη γενικότερη κοινωνική συρρίκνωση και την ανάπτυξη της αντιλαϊκής πολιτικής - όπως αυτή υπαγορεύεται από την ΟΝΕ - οδηγεί τα ΑμΕΑ σε απόγνωση. Αγωνιζόμαστε μαζί τους για να έχουν τα απαραίτητα μέσα, για να εντάσσονται στην κοινωνία μας χωρίς διακρίσεις και με αξιοπρέπεια. Αγωνιζόμαστε για να είναι οι γονείς των ΑμΕΑ βέβαιοι ότι, όταν δε θα μπορούν αυτοί, να αποτελούν εγγύηση των παιδιών τους, θα υπάρχουν οι απαραίτητες παροχές που θα εξασφαλίζουν ανθρώπινη επιβίωση. Αυτόν τον αγώνα διεξάγει το ΚΚΕ εντός και εκτός Βουλής και καλεί το λαό να ενώσει τις δυνάμεις του για να ενταχθεί αυτός ο αγώνας στον γενικότερο αγώνα για αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, ώστε να βάλουμε τον τόπο μας σε μια άλλη πορεία".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και εξέφρασε τη συμπαράστασή του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής ο οποίος επεσήμανε την ανάλγητη αντιμετώπιση που έχει από την κυβερνητική πολιτική αυτή η κοινωνική ομάδα. Επίσης διαβάστηκε μήνυμα συμπαράστασης του δημάρχου Βύρωνα Ν. Ρογκάκου.

Ο σίγουρος δρόμος της "Ιθάκης"

Απολογισμός της πρώτης θεραπευτικής κοινότητας, που συμπλήρωσε 15 χρόνια λειτουργίας

Τα αποτελέσματα του πολύχρονου έργου της Θεραπευτικής Κοινότητας "Ιθάκη" αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη συνέχιση του έργου της εξαιτίας της χαμηλής χρηματοδότησης από το κράτος, παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων λειτουργίας της. Παράλληλα σήμερα και αύριο πραγματοποιείται επιστημονικό συμπόσιο για τα 15 χρόνια της"Ιθάκης" με θέμα "15 χρόνια προγράμματα απεξάρτησης στην Ελλάδα". Το συμπόσιο διεξάγεται στο Ινστιτούτο "Γκαίτε" της Θεσσαλονίκης, ενώ την Κυριακή στο κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών το προσωπικό και τα μέλη του θεραπευτικού προγράμματος θα γιορτάσουν την επέτειο γενεθλίων με ειδική εκδήλωση, στην οποία αναμένεται να απευθύνει μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στοιχεία που δόθηκαν χτες και αφορούν μέχρι και το 1997, αναφέρουν πως: Από το 1985 προσέγγισαν το Κέντρο 1.589 άτομα. Τις υπηρεσίες της Θεραπευτικής Κοινότητας "Ιθάκη" από το 1983 που άρχισε να λειτουργεί, αποδέχτηκαν 1.012 άτομα. Στο στάδιο της Κοινωνικής Επανένταξης έφτασαν 567 άτομα.

Επίσης παρουσιάστηκε το προφίλ των χρηστών που απευθύνθηκαν στο Κέντρο Ενημέρωσης κατά το έτος 1997 και ζήτησαν θεραπεία. Τα βασικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζει ο πληθυσμός των χρηστών αυτών, είναι: Ως επί το πλείστον είναι άνδρες, ηλικίας 29 ετών, χωρίς σταθερή απασχόληση και κατοικούν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τους γονείς τους. Η ηλικία που διακόπτουν το σχολείο ταυτίζεται με την ηλικία που ξεκινούν τους πρώτους πειραματισμούς με τις ουσίες. Η κύρια ουσία χρήσης είναι η ηρωίνη που συνδυάζεται με τη χρήση και άλλων ουσιών όπως κάνναβη και κατασταλτικά χάπια. Μετά από 8,5 χρόνια χρήσης και ενώ βρίσκονται στο στάδιο ενέσιμης χρήσης, ζητούν θεραπεία.

Διαφορετική είναι η εικόνα της γυναίκας που ζητά θεραπεία. Ο αριθμός όσων έκαναν αίτηση για θεραπεία μέσα στο 1997 είναι πολύ μικρός. Η εξαρτημένη γυναίκα είναι 27 ετών. Ερχεται σε επαφή με ουσίες αργότερα από ό,τι ο άνδρας και με βαρύτερες ουσίες. Ζητά θεραπεία κατά μέσο όρο μετά από διάρκεια χρήσης 6 ετών. Το μορφωτικό επίπεδο είναι υψηλό και συνήθως εγκαταλείπει το σχολείο σε ηλικία 17,5 ετών.

Το ποσοστό μόλυνσης από τον ιό της ηπατίτιδας είναι υψηλότερο στη γυναίκα χρήστρια από ό,τι στον άνδρα.

Στα πλαίσια της χτεσινής συνέντευξης παρουσιάστηκαν και πέντε νέες δραστηριότητες που αναμένεται να λειτουργήσουν μέσα στο 1999. Δραστηριότητες που στο σύνολό τους χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και ιδιώτες, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός της "Ιθάκης" αντί να αυξάνεται παραμένει στάσιμος.

Τα νέα προγράμματα είναι: α) Πρόγραμμα υποστήριξης αποφυλακισθέντων που θα λειτουργήσει σε συνεργασία με τη νομική σχολή του ΑΠΘ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. β) Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης το οποίο θα απευθύνεται σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες και θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει κατάρτιση σε 70 άτομα. Τα πρώτα 2 χρόνια θα χρηματοδοτηθεί με 200 εκατ. δραχμές από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBAN. γ) Ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή SOS, η οποία επίσης θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα URBAN. Θα ξεκινήσει πειραματικά το β εξάμηνο του 1999 και σύντομα ελπίζουν να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. δ) Βιβλιοθήκη "Παναγιώτη Επιβατιανού" με ειδική θεματολογία και κεντρικό άξονα τις εξαρτήσεις. Θα λειτουργεί στη Σίνδο και η οργάνωσή της ολοκληρώνεται με τη δωρεά της Ε. Επιβατιανού. ε) Ειδικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα Απεξάρτησης για Μητέρες, παιδιών μέχρι και 5 ετών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Βρέθηκαν τα πρώτα χρήματα, αναζητείται όμως χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της λειτουργίας του προγράμματος...

ΠΙΚΠΑ
Απλήρωτοι εργαζόμενοι για δεδουλευμένα

Η αναλγησία της κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται μόνο απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ) αλλά περιλαμβάνει και τους εργαζόμενους που φροντίζουναυτά τα άτομα.

Ετσι οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ της Βούλας - που φιλοξενεί ΑμΕΑ - αλλά και οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ της Πεντέλης - που φιλοξενεί άτομα με ειδικά κοινωνικά προβλήματα - δεν έχουν πληρωθεί ακόμα τα δεδουλευμένα Κυριακών, αργιών, νυχτερινών και υπερωριών από την 1.1.1998. Το αποτέλεσμα είναι, στον κάθε εργαζόμενο να οφείλονται σήμερα από 100 μέχρι 400 χιλιάδες δραχμές. Ποσό ιδιαίτερα σημαντικό αν λάβουμε υπόψη πως ένας διοικητικός υπάλληλος με 16 χρόνια υπηρεσία παίρνει καθαρά 235.000 το μήνα μαζί με τα επιδόματα. Ενας υγειονομικός υπάλληλος με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας παίρνει επίσης 235.000 και το ειδικό επίδομα των 8.500 δραχμών.

Αν αυτά τα χρήματα δεν καταβληθούν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη, τότε θα περάσουν στον προϋπολογισμό του νέου έτους και για να καταβληθούν στους εργαζόμενους θα χρειαστεί να εμπλακούν σε δικαστικές διαδικασίες που θα στοιχίσουν και σε χρόνο και σε χρήματα.

Ο Σύλλογος των εργαζομένων του ΠΙΚΠΑ Πεντέλης σε χτεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει: "Παρ' όλες τις διαμαρτυρίες μας, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος προσωπικού ΠΙΚΠΑ αναρρωτηρίου Πεντέλης, και τα ΦΑΞ που έχουμε στείλει τόσο στη Διοίκηση του ΠΙΚΠΑ όσο και στο υφυπουργείο Πρόνοιας, λαμβάνουμε συνεχείς υποσχέσεις τακτοποίησης, άνευ αντικρίσματος. Οι εργαζόμενοι υπολογίζουν στα χρήματα αυτά για τακτοποίηση υποχρεώσεών τους και κατά πρωτοφανή τρόπο και συνάμα πρωτόγνωρο στο χώρο μας, παρακρατούνται από το δημόσιο και δεν έχουν ακόμα καταβληθεί".

Οι εργαζόμενοι υπολογίζουν στα χρήματα αυτά αλλά και η κυβέρνηση υπολογίζει στην απραξία των ίδιων, γι' αυτό και τους παρακρατεί αυτά που δικαιούνται ακόμα και στα πλαίσια της δικής της πολιτικής λιτότητας.

Ζητείται ανάδοχη οικογένεια

Ανάδοχη οικογένεια που να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και να προσφέρει την αγάπη της σε κορίτσι σχολικής ηλικίας που είναι φορέας του ιού του ΕΪΤΖ, χωρίς να νοσεί, ζητεί το Κέντρο Βρεφών "Η ΜΗΤΕΡΑ". Πρόκειται για έξυπνο, όμορφο και κοινωνικό κορίτσι που έχει ανάγκη σταθερού οικογενειακού περιβάλλοντος.

Οσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με το Κέντρο, στο τηλέφωνο 2627155, 8 π.μ. - 2.30 μ.μ., καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Πληρώνουμε την ΟΝΕ και όχι τα επιδόματα

Κυνική ομολογία του αρμόδιου υφυπουργού Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη

Την ώρα που στους δρόμους της Αθήνας οι διαδηλωτές κατάγγελναν την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ΑμΕΑ ως άψυχων αριθμών, για να πιάσει το στόχο για την ΟΝΕ, την ίδια ώρα ερχόταν και η επιβεβαίωση αυτής της καταγγελίας με τον πιο επίσημο τρόπο: Απ' τον αρμόδιο υφυπουργό Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση δημοσίων σχέσεων, την οποία οργάνωσε η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της Διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας των ΑμΕΑ (ΕΣΑΕΑ) σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Στο χαιρετισμό του ο Θ. Κοτσώνης, είπε ότι δεν πρέπει να σταθούμε στην επιδοματική πολιτική και ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει τα επιδόματα μετά την αγορά του πανάκριβου εισιτήριου της ΟΝΕ. Ακόμα ο υφυπουργός αντικατέστησε το περιεχόμενο της "3ης του Δεκέμβρη" από μέρα διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ΑμΕΑ, σε μέρα διεκδίκησης της προσοχής της κοινωνίας προς τα ΑμΕΑ.

Στα λόγια ο υφυπουργός ήταν γαλαντόμος όσον αφορά τη δημιουργία των δομών που θα εξασφαλίσουν την ισοτιμία των ΑμΕΑ με τους άλλους πολίτες. Το ίδιο γαλαντόμος ήταν και στη διαβεβαίωση για την ευαισθησία της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, όταν ακόμα τα ΑμΕΑ δεν έχουν πάρει την αύξηση κατά 10% για το 1998.

  • Χτες το πρωί η ΕΣΑΕΑ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και του παρέδωσε την ετήσια έκθεσή της. Οσον αφορά τη συζήτηση που υπήρξε μεταξύ τους, το προεδρείο της συνομοσπονδίας αναλώθηκε σε αναφορές εκθειασμού της κυβερνητικής πολιτικής, στο θέμα της πρόνοιας για τα ΑμΕΑ, ενώ αντίστοιχες αναφορές περιέχονται και στην ετήσια έκθεση.
Λεζάντα 1ου

"Στο όνομα της ΟΝΕ η κυβέρνηση, μας καταδικάζει στο περιθώριο", έλεγαν οι συγκεντρωμένοι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ